ragnar66 16.08.2010 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2010 Witaj Krysiu, Każdy zmienia projekt według własnych upodobań i potrzeb. Jeśli zatem myślisz o rekuperatorze to trzeba wskazać dwa nurty argumentów: Argumenty za: - zawsze masz świeże powietrze bez znaczącego wyziębienia wnętrza - jeśli zastosujesz gruntowy wymiennik ciepła wraz z rekuperatorem to dodatkowo możesz mieć namiastkę klimatyzacji latem - można zrezygnować z kanałów wentylancyjnych (jeśli są np. z schiedla to sporo się oszczędzi) Argumenty przeciw: - rekuperator to koszt około 20 tys plus koszty eksploatacji - czyli kiedy się zwróci to nie bardzo wiadomo bo jak szukałem w literaturze to wszędzie mam rewelacyjne wyniki oszczędności - tylko nikt nigdzie nie przeliczył mi tego na złotówki - ale jest zawsze niewyceniony argument - preferencje właściciela - żeby się opłaciło to trzeba m.in zrezygnować z otwieralnych okien (mniej kosztują) ale pytanie jaką masz okolicę czy ogród - czy wolisz klatkę termosową czy przyzwyczajona jesteś do otwarcia okna i odetchnięcia "pełną piersią" - Żeby było skuteczne to muszą być bardzo starannie wykonane połączenia i izolacje inaczej cały efekt ogrzania powietrza wchodzącego tym wychodzącym jest ograniczony lub nawet zniwelowany - żeby było skuteczne nalezy prawidłowo dobrać moc wentylatora ażeby mógł spełnić swoją rolę. - wentylator i jego eksploatacja to też kosztuje - bo uzywasz prąd który będzie tylko drożał dodatkowo filtry itp. - nieustanny szum od wentylatora - zatem potrzeba jest miejsca takiego żeby to maksymalnie ograniczyć (izolacja akustyczna) - jak wyjedziesz na dłużej to albo wyłączasz wentylator - a wtedy masz termos i zaduch i ewentualnie wilgoć, albo wentylatory chodzą i to kosztuje a ponadto brak dozoru (ten argument jest dość kiepski ale zawsze - licho nie śpi a prąd kosztuje) To tyle jeśli chodzi o rekuperator - na moje argumentyu spójrz też proszę również pod kątem takim że ja nie zdecydowałem się na to rozwiązanie zatem są one raczej tendencyjne - czyli "jestem na nie" A odnośnie przeróbek z oknami. Ja wybrałem następujące rozwiązanie: usunąłem ściankę działową pomiędzy wiatrołapem a łazieneczką - uzyskałem większy wiatrołap który daje mi mozliwość zabudowania ścianki komandorem (czyli na miejscu łazienki praktycznie będzie szafa komandra) a dodatkowo mam moałe okienko które dostrcza wystarczającą ilość światła w wiatrołapie. Ta zmiana spowodowała że na łazienkę przenzaczyłem kolejne pomieszczenie o pow około 7mkw. (w projekcie opisane jako gosodarcze lub łazienka). Kolejną konsekwencją tej zmiany jest rezygnacja z z jednego kanału wentylacyjnego (pierwotnie przeznaczonego do łazieneczki) poprowadzonego z pionu który teraz mam w nowej większej łazience (łazienka ma teraz duże normalne okno zatem nie mam potrzeby zmian w tym zakresie). Dalszą konsekwencją jest oszczędność przy realizacji dalszych dwóch kanałów wentylacyjnych znajdujących się w łazience na parterze. Wynika to z tego że 2 kanały zaczynają się u mnie na stropie. W stropie w pomiesczeniu łazienki będzie kratka wentylacyjna a kanał wentylacyjny biegnący na poddaszu jest bez zmian i od początku jak sprawdzisz rysunek jest on zaprojektowany tak że opiera się na stropie a nie na fundamencie. pozdrawiam r Jednym słowem oszczędność jest duża a wszystkie wymogi spełnione. Wystarczyło mi usunąć tylko jedną ściankę działową. Dla mnie bowiem ta łazieneczka o wymiarach spiżarki była niekomfortowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaran82 19.08.2010 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2010 pepek z czego budowałeś swojego fokusa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek.1604 25.08.2010 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 mam pytanie jakie wybrać rolety do okien na piętrze (tych z łukami)będę wdzięczny za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ragnar66 25.08.2010 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 Re rolety, Piotrek.1604 masz dwie opcje chyba, że ktoś na tym forum podpowie opcję trzecią: Pierwsza opcja - rezygnacja z rolet na piętrze Druga opcja - zamawiasz rolokasety "normalne" tzn. proste o szerokości równej szerokości okien natomiast efekt łuku zachowuje się poprzez odpowiednie sprofilowanie styropianu ocieplającego ścianę a maskujący rolety. Jednakże pomiędzy ścianą a styropianem będzie konieczna szczelina pozwalająca na swobodne opuszczanie i podnoszenie rolety. To spowoduje żę pojawi się mostek termiczny na dużej stosunkowo powierzchni lukarny w sypialni a po drugie nieciekawy efekt wizualny (szczelina pomiędzy ścianą a ociepleniem, którą mogą wykorzystać różne "żyjątka" bo im tam będzie ciepło w styropianie ) Wybór nalezy do Ciebie r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stasikk 27.08.2010 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 Mam pytanie odnośnie okien, kto z was już wstawił?? Jakie okna wybraliście i ile kosztowały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grigorios 27.08.2010 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 My wstawiliśmy okna Oknoplusa. Całość razem z bramą garażową (Interflex) na podwójny garaż oraz montażem okien i bramy kosztowało łącznie 33 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepek1979 29.08.2010 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2010 Witam było do mnie pytanie z czego budowałem domek, - więc budowałem z pustaka i ocieplenie storepian 15 cm.- a co do okien to wybraliśmy okna z krakowa platinum plus brama garażowa z bramtech - koszt okien i bramy z automatyką wyniósł i drzwi wejściowe ok. 34 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raffal 29.08.2010 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2010 Witam, Zastanawiam się, jak wygląda oświetlenie korytarza na poddaszu? Czy dolatuje tam jakieś światło z klatki? Czy to wystarczy, żeby nie zapalać światła nawet w dzień? Z góry dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krysia55 29.08.2010 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2010 Mam pytanie czy okna w kuchni i w pralni nie wydają Wam sie za wąskie? Zastanawiamy się nad onami o szerokości 170 wysokości 130. Czy takie okna pasują do fokusa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepek1979 29.08.2010 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2010 Krysia 55 wszystkieokna zmieniliśmy na wymiar 146 x 148 poprostu byly za waskie a potej zmianie jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niki 5 30.08.2010 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 Pepek. apropo okien to czy mógłbyś zdradzić szczegółowe wymiary tych łukowych na górze nad salonem.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stasikk 31.08.2010 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 Dzięki wielkie za odpowiedź, Mi wycenę w firmie Veka zrobili na 30 tyś plus za 6 dachowych 11 tyś ale od razu zrezygnowałem. W sumie budowę zaczynamy w marcu ale już się rozglądam. I tu właśnie spotkałem firmę Oknoplast z Krakowa i dałem tam do wyceny projekt stolarki okiennej, mam nadzieję że będzie taniej. Pepek1979 my właśnie też wybraliśmy do wyceny profil platinum napisz jak wyglądają w realu, może jakieś foto wstaw z wstawionymi już oknami, będę wdzięczny.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grigorios 31.08.2010 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 Stasikk, tylko tytułem uzupełnienia dodam, że cena którą podałem nie dotyczy okien dachowych, bo te wstawiliśmy troszkę wcześniej, w momencie robienia dachu. Okna dachowe mamy firmy Fakro. A co do Oknoplasta to jest to chyba najlepiej rozreklamowana firma w Polsce:) Krysiu, my mamy okna takie jak w projekcie i już po wstawieniu okien wydają się nam być w sam raz. No ale każdy ma swoje odczucia. Jeden lubi jak jest bardzo dużo światła, a inny ma mniejsza wymagania. Dla nas jest w sam raz, taki złoty środek. Pepek, mam do Ciebie pytanie jako do najbardziej zaawansowanego w budowie Focusa:) Ile dałeś styropianu na ścianę wewnętrzną pomiędzy garażem, a resztą domu? I ile styropianu na ocieplenie sufitu w garażu? I jeszcze jedno pytanko o wyłącznik schodowy. W projekcie na schodach są dwa wyłączniki. Jeden na dole schodów, a drugi na górze. Natomiast jest problem odnośnie zapalenia światła na schodach w momencie wychodzenia z pomieszczenia nad garażem. Zrobiłeś tam wyłącznik krzyżowy, czy może inaczej jakoś to rozwiązałeś, np. poprzez wyłącznik czasowy na schodach zamiast schodowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia85 31.08.2010 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 Witaj www1978! Mam prośbę do Ciebie, abyś podał maila do siebie jeśli możesz, ponieważ mam parę pytań do Ciebie. Będę bardzo wdzięczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaC79 03.09.2010 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2010 Czy budował ktoś Fokusa z garażem pojedynczym i ma dachówkę cementową lub ceramiczną? Czy można wiedzieć jaki wyszedł całkowity koszt dachu, razem z oknami dachowymi, kominami, rynnami, robocizną itp ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepek1979 03.09.2010 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2010 Do grigoriosWitam co do steropianu na ścianie od garażu do domu to jest 6 cm., sufit w garażu 2 cm. ocieplenie elewacja 15 cm. A co włącznika na schodach to robił elektryk , jest tak że są 3 włączniki na dole na górze i wyjście ze strychu. A jak on to zrobił to nie mam pojęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepek1979 03.09.2010 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2010 Kilka zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chojna 07.09.2010 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2010 (edytowane) Edytowane 21 Września 2012 przez chojna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niki 5 08.09.2010 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2010 Witajcie!Mam pytanko jaką podbitkę planujecie do swoich Faworytów? I drugie pytanie do czego dobieracie kolor: do dachu, stolarki czy elewacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinwroc79 08.09.2010 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2010 Witam, Zastanawiam się, jak wygląda oświetlenie korytarza na poddaszu? Czy dolatuje tam jakieś światło z klatki? Czy to wystarczy, żeby nie zapalać światła nawet w dzień? Z góry dzięki za odpowiedź. Witam. Jak dla mnie to na schodach byloby za ciemno i dodalem okno dachowe nad spocznikiem. Miedzy tymy samymi krokwiami co okno garderoby w sypialni. Lacznie mam 7 okien dachowych. Pozdrawiam, Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts