misiahasia 12.12.2010 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 Witam!My z mężem jesteśmy w trakcie wyboru projektu,a z budową planujemy ruszyć na wiosnę, bardzo podoba nam się projekt Fokus z podwójnym garażem. Bylibyśmy zainteresowani obejrzeniem go w realu, a czytając forum - wiemy ze są osoby, które budują w okolicach Wrocławia. Jeśli moglibyśmy kogoś odwiedzić i zobaczyć bylibyśmy wdzięczni. Prosimy o kontakt na [email protected]. Z góry dziękujemy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gege3 12.12.2010 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 (edytowane) , Edytowane 20 Lutego 2011 przez gege3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
badurian 15.12.2010 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 Witam, czy ktoś ma już wykończone łazienki? szukam pomysłu na górną lazienkę, jeżeli ktoś ma ten etap za sobą prosze o przesłanie zdjęć, projektów lub pomysłów na: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodki 16.12.2010 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Witam, my tez jestesmy na etapie urzadzania lazienek i mamy klopot z lazienka na gorze.Moze jakies propozycje ? :--))) pozdrBogdan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grigorios 17.12.2010 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 Mamy ten sam kłopot z urządzeniem łazienki na górze, co Wy. Jest mało ustawna...Na razie kombinujemy w kierunku: prysznic na lewo od wejścia, a dalej za nim sedes. Na przeciwległej ścianie wanna. Na ścianie na prawo od wejścia (najdłuższej) wielkie lustro, zlew i długi blat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
badurian 18.12.2010 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 ja mam wstępny projekt górnej łazienki, ale nie podoba mi się i szukam pomysłów dalej. Tutaj jest: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b564da92c4f831b6.html A tak będzie wyglądać łazienka na dole: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/19d14b01717a9693.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grigorios 20.12.2010 01:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2010 Badurian, czy dokonywaliście jakichś zmian w rozmieszczeniu łazienek? Chodzi mi o to, czy macie łazienki w tych pomieszczeniach, które były wskazane w oryginalnym projekcie? Podwyższaliście na górze ściankę kolankową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
badurian 20.12.2010 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2010 ze zmian to podnieśliśmy ściankę kolankową i parter o 1 pustak (ok. 20 cm).Na projekcie łazienki dolnej na złej ścianie są zaznaczone drzwi wejściowe, powinny być na wprost wc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matek_ 02.01.2011 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 (edytowane) Od dnia założenia tego wątku przez pioniera budowy Focusa kasit`a i grigorios`a do dziś wątek rozrósł się do 15 stron - sporo czasu zajęło mi przeczytanie tych wszystkich wypowiedzi, ale było warto. Ten wątek stał się potężna bazą wiedzy dla wszystkich podążających Waszymi śladami. Dziś dzięki Wam wszystkim można zobaczyć jak będzie wyglądał ten dom gdy zmieni się to czy tamto. Także należą się Wam wszystkim wielkie podziękowania. Ciekawostką jest to że wielu z nas w swojej długiej (bo często te wybory zajmują mnóstwo czasu) drodze do Fokusa podążało niemalże identycznym torem czyli od Benedykta przez Faworyta do Fokusa Ja osobiście jestem jeszcze w lesie bo dopiero kupujemy projekt, mamy oczywiście wizje zmian. Wybór padł na FOKUS II ( odbicie lustrzane czyli z garażem z lewej) Planuje miedzy innymi: - Podpiwniczenie całego domu - oprócz garażu. - Zwiększyć rozstaw między małymi okienkami od frontu tak aby okno z wiatrołapu było w łazience a tym sam okno ze spiżarni trafi do kuchni ( tu bardziej zdecydowała symetria) - Zastosowanie szerokich drzwi ( tzn drzwi takie same ale optyczne ich powiększenie przez boczne pionowe szybki - jak w FAWORYT II czy BENEDYKT IV) ( co wymaga zwiększenia szerokości sieni... rozwiązań jest kilka sprawa jeszcze do przemyślenia. - zmniejszenie prześwitu pomiędzy salonem a HALLem poprzez wydłużenie ściany do punktu, w którym pierwotnie zaprojektowano słup ( jak większość tu zresztą tak robi) - przesuniecie w kierunku holu otworu drzwiowego miedzy jadalnia a kuchnia by nie wchodzić prosto na stół ( także jak większość) To tak ważniejszych spraw na dole. Co do góry to zmian jest więcej głównie w rozkładzie: Sypialnia balkonowa zamieniona w pokój rodziców Sypialnia przy ścianie szczytowej( boczna bez garażu) zamieniona w sypialnie dla rodziców - wejście z pokoju dla rodziców. Łazienka - pozostaje łazienką dla rodziców, wejście z sypialni. Wejście do tego zespołu trzech pomieszczeń tak jak w projekcie do sypialni balkonowej czyli z Holu. Sypialnia od frontu zostaje pokojem nr 1 ( nazwijmy go dziecinny 1) Pokój ten zostaje powiększony o garderobę zrobioną z niewykorzystanej części Holu ( ponieważ do łazienki rodziców i sypialni rodziców nie będzie się wchodzić z Holu jego końcówka będzie nieprzechodnia i stad pomysł na dołączenie jej do pokoju dziecinnego 1 w roli garderoby. W garderobie przy ścianie szczytowej przy garażu zrobimy łazienkę nr 2 na górze - dla pokojów "dziecinnych" nad garażami będzie pokój dziecinny nr 2 z którego także będzie można wejść bezpośrednio do łazienki nr 2 Tym samym na górze tworzymy strefę dla rodziców ( pokój sypialnia i łazienka) oraz dwa pokoje i łazienka do nich. łazienka ta będzie miała wejścia z obu stron. Góra zatem staje się częścią typowo prywatną - mieszkalną. podniesienie ścianki kolankowej o jedna 2 warstwy. Chciał bym zachować oryginalne ( czyli tak jak na wizualizacji elewacji focusa) połączenie połaci głównego dachu z daszkiem nad wejściem. Jak widać na Waszych zdjęciach przy takim podniesieniu jest to możliwe i ładnie wygląda. Zastanawiam się jeszcze aby w pokoju nad garażem od frontu okna połaciowe zamienić na tzw. "bawole oko" tak jak jest to w FAWORYCIE 2 - daje to ciekawy efekt. Minus do większe koszty wykonania pokrycia - do przemyślenia. Ze zmian konstrukcyjnych to planuje płytę fundamentową, a stropy albo monolit albo płyta kanałowa sprężona - jak wiadomo minusem płyty jest ewentualny efekt klawiszowania co jak tu już pisano może skutkować rysami na suficie, ale na pewno zastosuje płytę nad piwnicą i garażem. To tak pobieżnie opisałem ważniejsze zmiany i przemyślenia. Także ciekawy pomysł który tu padł to okno połaciowe doświetlające klatkę schodową - widziałem coś takiego w praktyce i efekt jest godny przemyślenia - czasem minusem jest praktyczna strona czyli problemy ewentualnego mycia takiego okna gdyż często jest dość wysoko - nie zastanawiałem się jeszcze jak wysoko wyszło by to w tym domu, ale raczej skłaniam się ku temu rozwiązaniu.. mam nadzieje że nikogo nie zanudziłem tym długim wywodem A plan budowy to okolice Zielonej Góry Pozdrawiam serdecznie. Matek Edytowane 2 Stycznia 2011 przez Matek_ poprawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaC79 02.01.2011 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodki 04.01.2011 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 Witaj Matek, to prawie bedziemy sasiadami. My wydudowalismy sie w Raculi.Wlasnie wykanczamy powoli w srodku (malowanie) i zaczynamy niedlugo z lazienkami. pozdrawiamBogdan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
badurian 04.01.2011 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 Bodki, pochwalcie się jakimiś zdjęciami z wykańczania środka. i łazienkami, szczególnie tą górną bo ja wciąż nie mam na nią pomysłu pozdrawiamMagda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodki 04.01.2011 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 Witaj Magda, w srodku mamy pomalowane tylko pomieszczenie nad garazem a reszta (sufity) na bialo.Lazienki bedziemy zaczynac w marcu. Caly czas szukamy jak Ty inspiracji. Prawdopodobnie bedzie podabny rozklad jak w projekcie. Na gorze niestety nie da sie wiele wymyslic. pozdrBogdan jak bedzie cos wiecej to wrzuce para fotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matek_ 04.01.2011 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 Witaj Bodku, tak w sumie to rzut kamieniem Wysłałem do Was prywatna wiadomość (z dość meczącą i często padająca na tym forum prośbą - szczegóły w wiedokmości) proszę w wolnej chwili daj znać czy da się coś z tym zrobić Pozdrawiam serdecznie. Matek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grigorios 10.01.2011 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Witaj Matek wśród budowniczych Fokusa:) U nas w tej chwili, a w zasadzie to jutro, dokona się ostateczna instalacja wkładu kominkowego - z płaszczem wodnym. Jak dobrze pójdzie to od jutra będziemy mogli normalnie grzać w domu dzięki czemu przyśpieszymy prace wewnątrz. A do zrobienia jeszcze sporo - parapety, ostateczne drzwi zewnętrzne (dotąd były tymczasowe), szpachlowanie i kładzenie gładzi. Poza tym na zamówienie czekają schody (będziemy mieli drewniane). A od wiosny ruszamy z pracami na zewnątrz przy ocieplaniu i tynkowaniu. Na razie zdjęć nie wklejam, bo w sumie nie ma czym się chwalić. No chyba, że kogoś coś specjalnie interesuje, np. wygląd pokoju z tynkami, czy kształt sufitu na piętrze po położeniu ocieplenia, itp. Co do łazienki na górze to jeszcze raz potwierdzam, że jest ciężko ustawna i poza propozycją jej urządzenia podaną w projekcie trudno wykombinować cokolwiek innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grigorios 10.01.2011 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Aha, Matku, jeszcze odnośnie stropów monolitycznych (piszesz, że zastanawiasz się nad tym), to przestrzegam przed popełnieniem błędu, który niestety stał się naszym udziałem. Nie pamiętam już czy pisałem o tym w tym wątku. Jeśli nie, to piszę teraz. Strop ten jest grubszy niż strop gęstożebrowy. Ponieważ projekt przewiduje strop gęstożebrowy toteż gdy na budowie zamienisz go na strop monolityczny bez zwrócenia uwagi na pozostałe parametry możesz mieć problem z balkonem. Chodzi o to, że zamiana stropu z gestożebrowego na grubszy strop monolityczny spowoduje, że krokwie dachowe, a więc w konsekwencji cały dach przy końcówkach, które są nad balkonem z tyłu domu, znajdą się tak nisko nad płytą balkonu, że będą niemalże go dotykać. Konsekwencje tego błędu są takie, że potem nie można położyć ocieplenia i normalnie zrobić wylewki podłogowej na balkonie. Z wylewką sobie jeszcze jakoś poradziliśmy, ale ocieplenia już nie byliśmy w stanie zrobić. Teraz musimy takowe ocieplenie zrobić od wewnątrz (sufit w salonie, pomiędzy podciągiem, a oknami). No i wygląd sufitu będzie musiał przez to ulec zmianie w stosunku do pierwotnych założeń. Błędu tego można uniknąć, jeśli obniży się balkon do poziomu podciągu w salonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodki 11.01.2011 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Witam budowniczych, w koncu udalo mi sie pare fotek wkleic do albumu. Dalej meczymy sie z lazienkami - wybieramy, szukamy ... http://kromskib.fotosik.pl/albumy/726486.html pozdrBogdan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matek_ 16.01.2011 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 (edytowane) Grigoris, ja jednak zdecyduje się na strop z płyty strunobetonowych w całym budynku ( na 100% nad piwnicą i garażem jak pisałem wcześniej ale coraz bardziej skłaniam się aby taki strop wykonać na całej możliwej powierzchni stropu plus konieczne wylewki ) wytwórnie płyt mam 1km od budowy, także transport praktycznie żaden. Co prawda płyta sprężona jest droższa od tradycyjnej płyty kanałowej "żerańskiej" koszty zatem wychodzą podobnie albo trochę taniej a przede wszystkim szybciej. Płyty sprężone mają mniejsza strzałkę ugięcia od zwykłych także ryzyko widocznego klawiszowania spada. Wytwórnia przycina płyty na dowolna długość ( dla płyty o grubości 20cm w zakresie 300cm - 1080cm, dla większych długości płyty grubsze). Wycięcia także nie są problemem. Dzięki za ostrzeżenie w sprawie grubości stropów, masz racje trzeba to przemyśleć i przeliczyć przed wylaniem balkonu. Pominięcie izolacji grozi ewentualnym mostkiem termicznym i przemarzaniem. Bodki - to Wy jesteście już praktycznie na finale - myślałem że nie jesteście jeszcze aż tak zaawansowani. Pogratulować Pozdrawiam Matek Edytowane 16 Stycznia 2011 przez Matek_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasfit 17.01.2011 11:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Witam wszystkich budujących!! Bardzo, bardzo długo nie odwiedzałam forum aż miło patrzeć na wasze postępy w pracach! U nas wszystko stanęło na etapie dachu - położyliśmy dachówkę i tyle. Dopiero w tym roku na wiosnę dalej ruszymy z budową. Wstawimy okna itp. Grigorios pozdrawiam serdecznie, fajnie ze już tyle zrobiliście ! mam nadzieję że niedługo będę mogła wstawić kilka zdjęć z budowy podrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasfit 20.01.2011 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Wklejam kilka zdjęć naszego Fokusa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts