Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

choc niewiele nam jeszcze zostalo do wykonczenia, to mamy jeszcze male problemy z hydroizolacja balkonu.

Chyba bedzie trzeba na wiosne poprawic ja. Troche kiepsko bo mamy juz kafelki na balkonie.

Zwroccie uwage aby Wam to dobrze wykonali bo maga byc niemile niespodzianki.

pozdrawiam

Bogdan

• Odpowiedzi 585
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ragnar, wizualizacja z MGProjekt jest trochę oszukańcza. Jak się dobrze tej wizualizacji przyjrzysz to zauważysz, że boczna balustrada balkonu "wchodzi" w okap dachu. Jest niejako "wrośnięta" w dachówkę. Jednym słowem balkon u Kasfit jest taki jak w projekcie. U mnie jest tak samo. Okap wisi nad balkonem. Tak samo jest w bliźniaczym projekcie Faworyta. Ludzie sobie jednak z tym problemem radzili robiąc balkon tylko z jedną podłużną balustradą. Postaram się znaleźć dziennik budowy, w którym widziałem takie właśnie rozwiązanie.

Witam Kasfit!

Faktycznie bardzo długo Cię nie było na forum- ponad rok.Mam nadzieję, że to był planowy przestój.

My po wizycie na waszej budowie w grudniu 2009 r (JESZCZE RAZ SERDECZNE PODZIĘKOWANIA ZA TAKĄ MOŻLIWOŚĆ) w kwietniu rozpoczeliśmy budowę naszego fokusa. 2010 zakończylismy na etapie stanu surowego otwartego z całkowicie pokrytym dachem (dachówka, orynnowanie +podprzybitka) więc wyglada na to, że na wiosnę startujemy razem z dalszym etapem.

Pozdrawiam serdecznie i powodzonka

Ragnar, wizualizacja z MGProjekt jest trochę oszukańcza. Jak się dobrze tej wizualizacji przyjrzysz to zauważysz, że boczna balustrada balkonu "wchodzi" w okap dachu. Jest niejako "wrośnięta" w dachówkę. Jednym słowem balkon u Kasfit jest taki jak w projekcie. U mnie jest tak samo. Okap wisi nad balkonem. Tak samo jest w bliźniaczym projekcie Faworyta. Ludzie sobie jednak z tym problemem radzili robiąc balkon tylko z jedną podłużną balustradą. Postaram się znaleźć dziennik budowy, w którym widziałem takie właśnie rozwiązanie.

Takie rozwiązanie zastosował w Faworycie Mato http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/92041670a253bd92.html (dziennik: Faworyt Magdy i Tomka -budowa naszego domu)

Witam,

co do problemu hydroizolacji to przejawia sie on tym, ze w jednym z naroznikow w salonie po ulewnych opadach deszczu pojawia sie plama (wilgoc).

Nie mam niestety fotki. Pomimo izolacji papa termozgrzewalna i wylania hydroizolacji Mapei - przecieka. Jeden fachowiec zwala wine na opierzenie (dekarzy).

Na wiosne musimy zerwac kilka kafelkow i zobaczyc w czym jest problem.

pozdr

Bogdan

Takie rozwiązanie zastosował w Faworycie Mato http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/92041670a253bd92.html (dziennik: Faworyt Magdy i Tomka -budowa naszego domu)

Dzięki za info.

Mam prośbę - czy możecie podać ile metrów sześciennych więżby (drewna) zużyliście na swoje dachy. Interesuje mnie szczególnie opcja z podwójnym garażem.

Ponadto zastanawiam się czy 7, 8 tys. zł za deskowanie pry powierzchni dachu 302 metry kwadratowe to nie za dużo. Będę wdzięczny za Wasze opinie.

Pozdrawiam

r.

• 2 weeks później...

Witam,

Mam pytanie do budowniczych Fokusa: czy zmniejszenie okien łukowych od frontu domu i tego z tyłu-balkonowego do 205 cm ( szerokość) nie zaburzy doświetlenia pokoi i wyglądu bryły budynku? Czy ktoś może rozważał takie rozwiązanie, albo ma takowe? Jak myślicie?. Będę wdzięczna za opinie.

• 3 weeks później...
Dzięki za info.

Mam prośbę - czy możecie podać ile metrów sześciennych więżby (drewna) zużyliście na swoje dachy. Interesuje mnie szczególnie opcja z podwójnym garażem.

Ponadto zastanawiam się czy 7, 8 tys. zł za deskowanie pry powierzchni dachu 302 metry kwadratowe to nie za dużo. Będę wdzięczny za Wasze opinie.

Pozdrawiam

r.

Witam,

my daliśmy grubszą więźbe i wyszło 22 metry sześcienne, a na deskowanie 6,5 metrów sześciennych

Pozdrawiam

PICT0405..jpg

PICT0424..jpg

PICT0418..jpg

PICT0411..jpg

Witaj Krysiu,

Dziękuję bardzo za odpowiedź - ja już rozliczyłem więźbę i deskowanie - ostatecznie wyszło że zużyłem 11,6 m.sz. czyli tyle ile w projekcie dla fokusa z garażem jednostanowiskowym. Okazało się jednak że projektanci załozyli 10% zapas zatem starczyła ta ilość na więźbę w moim przypadku, a ja mam powiększony garaż na dwa samochody.

Jeżeli chodzi o deskowanie to równiez ostatecznie zapłaciłem 5 tys.

I jeszcze jedno - sugestia dla Ciebie bo widzę że jeszcze nie jest za późno. Zrezygnowałem z kratki ściekowej do kanalizy w garażu. tam bowiem musiałbym ukryć syfon w bardzo cienkiej warstwie wylewki (jest około 10 cm) no mże podkuć można trochę w chudym betonie. Ale to nie zdaje egzaminu - praktycznie będzie duży problem z przykrym zapachem z kanalizy a jeszcze większy jeśli jest szambo. Wynika to z faktu że trzeba pamiętać o uzupełnianiu wody w syfonie co zwłaszcza latem może być kłopotliwe, itp.

W związku z czym zdecydowałem się na jednolitą wylewkę z żywicy (propozycja mojego wykonawcy) jest to trochę droższe od kafelek ale:

- każde kafelki i fugi przegrają ze smarem i błotem

- cena chemii tj fugi i innych klejów do kafelek w garażu i tak jest droższa niż te w domu zatem różnica w cenie do żywicy jest niewielka

- żywica wylana będzie z niewielkim spadkiem w stronę bramy garażowej - to wystarczy

Pozdrawiam

r

Witam Krysiu55,

Obejrzałem Twoje zdjęcia i naszły mnie wątpliwości w związku z tym mam parę pytań.

- czy zmieniałaś wysokość ścianki kolankowej ?

- jak rozwiązałaś jeśli chodzi o schody wejście na piętro oraz do pomieszczenia na strych ?

- jakiego materiału użyłaś do budowy ścian konstrukcyjnych, czy może jest to Eder ?

- czy dokonałaś zmian w konstrukcji dachu

Pozdrawiam

as

Edytowane przez arek.s
dogrywka pytań

Witam!!!

Dołączam się się do pytania powyżej. Też jesteśmy zainteresowani oglądnięciem Fokusa oraz wymianą spostrzeżeń.

Pozdrawiam wszystkich budujących!!!!

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?124180-Czy-ktoś-buduje-FOKUSA-z-pracowni-MGProjekt/page14

Na tej stronie wkleiłem zdjęcia naszego Fokusa. Budujemy koło Rzeszowa.

Witam Krysiu55,

Obejżałem Twoje zdjęcia i naszły mnie wątpliwości w związku z tym mam parę pytań.

- czy zmieniałaś wysokość ścianki kolankowej ?

- jak rozwiązałaś jeśli chodzi o schody wejście na piętro oraz do pomieszczenia na strych ?

- jakiego materiału użyłaś do budowy ścian konstrukcyjnych, czy może jest to Eder ?

- czy dokonałaś zmian w konstrukcji dachu

Pozdrawiam

as

Podnieśliśmy ściankę o 1 pustaka (teraz uważam, że niepotrzebnie) Wchodząc ze spocznika na poddasze garażu zrobiliśmy 1 stopień. Zamiast metalowych słupów w konstrukcji dachu zmieniliśmy na drewniane belki i w związku z tym daiśmy dwie płatwie. mteriał rzeczywicie to eder

Pozdrawiam

Witaj WWW1978!!!

Gratuluję postępów w budowie. To będzie bardzo ładny dom. My jesteśmy na etapie wyboru projektu. Fokus ma w sobie to coś, jest domkiem o tradycyjnym kształcie i wydaje nam się, że bardzo przestronnym. Jednak przed dokonaniem zdecydowanego wyboru chcielibyśmy oglądnąć taki domek w realu, gdyż opis w necie jak i zdjęcia nie oddają realnych perspektyw. Czy istnieje możliwość realnego oglądnięcia Waszego domku?

Pozdrawiam

Podnieśliśmy ściankę o 1 pustaka (teraz uważam, że niepotrzebnie) Wchodząc ze spocznika na poddasze garażu zrobiliśmy 1 stopień. Zamiast metalowych słupów w konstrukcji dachu zmieniliśmy na drewniane belki i w związku z tym daiśmy dwie płatwie. mteriał rzeczywicie to eder

Pozdrawiam

Dziekuję za odpowiedź jeśli to nie kłopot, chętnie porozmawiałbym o szczegołach a nie chcę zaśmiecać forum; rozpoczynamy budowę w Świebodzicach na Dolnym Śląsku i równiez zastanawiam się nad podobnymi zmianami. Jeśli byłaby możliwość kontaktu poza forum to podaję swój adres mailowy [email protected]. Napisz proszę gdzie kupowałaś Eder'a i czy jakość faktycznie jest taka o jakiej się słyszy.

Pozdrawiam

as

• 2 weeks później...

Witam,

Po wielu poszukiwaniach, zdecydowalismy sie na projekt Fokus.

Na forum przeczytalam wiele ciekawych informacji ktore bardzo nam sie przydaly.

Mam pytanko i prosbe: czy ktos kto postawil juz dom moglby go nam pokazuac, tak abysny mogli obejzec go osobiscie? Chcieli bysmy byc zupelnie juz pewni co do wyboru.

Pozdrawiam

Lucyna