pepek1979 03.07.2011 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 łazienka góra - cd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grigorios 03.07.2011 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Fajne foty Pepek:)To pierwsze zdjęcia z wykończonego wnętrza Focusa! U nas dopiero glazurnik zaczyna swoją robotę, więc jeszcze to trochę potrwa:) Duże zdjęcia wstawiam korzystając ze stronki http://www.fotosik.plWchodzę na stronkę, klikam w "dodaj zdjęcie" i postępuję wedle instrukcji ładując zdjęcie, które chcę wstawić. Po załadowaniu zdjęciu wyskakuje mi kilka linków do wyboru. Korzystam z linka "duże zdjęcie na forum". Kopiuję podany tam adres i wklejam po prostu w tekst wiadomości tutaj na naszym forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
badurian 04.07.2011 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Pepek, czy powiększałeś łazienkę na dole?Też planowałam wstawić szafkę twins z Koła, ale wydaje mi się że jest za duża i nie będzie dojścia do kabiny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepek1979 04.07.2011 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 badurian ŁAZIENKA NA DOLE ZOSTAŁA WYKONANA TAK JAK JEST W PLANIE TYLKO TRZEBA WSTAWIĆ KABINĘ 80 I BĘDZIE WSZYSTKO OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
badurian 05.07.2011 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 też wstawiłam kabinę 80, ale umywalkę zamieniłam na mniejszą nablatową 45x38. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niki 5 06.07.2011 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 (edytowane) UWAGA! Ostrzeżenie przed poważnym BŁĘDEM! Chodzi o okna łukowe, zarówno te balkonowe z tyłu domu jak i te z przodu domu, w pokoju nad wejściem do budynku. Ci, którzy jeszcze nie wstawili okien niech pod żadnym pozorem nie licują ich ze ścianą zewnętrzną!!! Okna trzeba przesunąć parę centymetrów do wnętrza budynku, inaczej się nie otworzą! Ja zrobiłem ten błąd i początkowo nie zauważyłem problemu. Dostrzegłem go dopiero po tym jak zrobiono mi tynk i położono gładzie. Zaraz po wstawieniu okna otwierały się normalnie, a teraz niestety zawadzają o krawędź łuku! Nie mam pojęcia jak z tego wybrnę, bo już miałem wszystko zrobione i przygotowane do malowania A najlepsze jest to, że ten sam problem miał inny budowniczy Fokusa (marcinwroc), który tu w tym wątku, pod datą 10.09.2010) napisał takie oto ostrzeżenie: Teraz żałuję, że jakoś mi to ostrzeżenie przemknęło między palcami. Nie powtórzcie mego błędu! rozwiązaniem problemu zamiast przesuwania całych okien w głąb jest rozglifowanie łuku - a dla osób, które jeszcze nie mają kupionych okien polecam zamontowanie zawiasów na dłuższych bokach okna - może to i innowacyjne rozwiazanie i trzeba się przyzwyczaić, że okna otwierają się na drugą stronę ale pozwala na pełne otwarcie okna bez obaw o uszkodzenie ramy lub tynku. Edytowane 6 Lipca 2011 przez niki 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martyna30 10.07.2011 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 Witam!Grigorios wielkie dziekuje za pokazanie nam swojego pieknego domu,prezentuje sie wspaniale.Utwierdzilismy sie w przekonaniu ze wybralismy wlasciwy projekt.Zyczymy dalszych sukcesow i goraco pozdrawiamy! Marta i Daniel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmichal79x 11.07.2011 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 Witam! Bardzo dziękuje wszystkim piszącym i wklejającym zdjęcia w tym temacie, jak już ktoś napisał, dzięki Wam staje się on wspaniałym kompedium wiedzy dla przyszłych Fokusowiczów Wspólnie z żoną przymierzamy się do kupna projketu i na 99% będzie to Fokus2 jednak bardzo by Nam pomogło spojrzenie na dom "na żywo". Czy jest może któs z okolic Łodzi (powiedzmy ok 200 km) kto chciałby Nam pokazać swój domek? Będziemy bardzo wdzięczni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepek1979 11.07.2011 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 xmichal79xWITAM SŁUŻĘ POMOCĄ I MOŻNA OBEJRZEĆ NASZEGO FOCUSA PAWEŁ - 600976128 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinwroc79 27.07.2011 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 (edytowane) Dzięki za odpowiedzi w kwestii kosztów domu. Wycena dotyczyła stanu prawie deweloperskiego i w jej skład wchodziły : 1. Stan zero ( fundamenty ocieplone, kanalizacja stan zero, podłoże betonowe) - 77 000 PLN 2. Konstrukcja naziemna porotherm 25 P+W + strop terriwa+ schody beton+kominy + sciany działowe -108 000PLN 3. Dach ( więżba, folie bez deskowania, ocieplenia konstrukcji , dachówka cement braas, obróbki blacharskie rynny okna dach) - 103 000PLN 4. Elewacja - ocieplenie styropian 15 cm, tynki akryl, podbitka PCV, parapety stalowe, - 50 000 PLN 5. Instalacja wod-kan rury PP , instalacja co , instalacja elektryczna - 30 000 PLN 6.Okna PCV, brama garażowa, drzwi wejściowe - 40 000 PLN 7. Wykończenie wewnętrzne ( wełna na poddaszu 20 cm, płyty g-k, tynki wewnętrzne gipsowe z agregatu, szlichty, )- 50 000PLN Razem ok 458 000 PLN + 8% VAt Pozostaje jeszcze : gruntowanie i malowanie ścian, piec gazowy, glazury terrakoty i podłogi drewniane w pokojach, biały montaż w łazienkach, wykończenie tarsu, podjazdy z kosztki, budowa szamba, przxyłącza gaz, prąd, woda - ogrodzenie działki i uporządkowanie "ogrodu", - szacuje to skromnie jak powiedział Jaran - 200 000 zł Wyceny budowy zrobiłem w trzech fmach, rezultat +/- 10% podobny, zakładam, że firma i tak wynajmuje "swoje" ekipy do murarki tynków itd, materiały kupuje z upustem ale sprzedaje mi z 8% VAT-em wraz z usługą. Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale jeśli sam zatrudniam ekipy tracę 15% na Vacie, ale zarabiam na marży firmy budowlanej ( pewnie też z 10-15%) ktorej nie ponoszę (niestety to ja pracuję jako logistyk). czyli co? skórka za wyprawkę ? pozdrawiam Wszystkich Marek Jak zwykle w szczegolach diabel pogrzebany: 1. Stan zero ( fundamenty ocieplone, kanalizacja stan zero, podłoże betonowe) - 77 000 PLN 2. Konstrukcja naziemna porotherm 25 P+W + strop terriwa+ schody beton+kominy + sciany działowe -108 000PLN Dom do sciany kolankowej/szytowej mozna postawic za 120tys. zl. Koszty moga dojsc z rownaniem/podnoszeniem terenu (tluczen, piasek) nawet o 20tys zl. Dodatkowe koszty to hydroizolacje fundamentow i drenaz o ile ma sens. Czesto firmy kaza sobie nadplacac na poczatku zebys potem nie mogl sie wycofac jak podwyzsza Ci koszty w etapach pozniejszych. Klient sie cieszy jak widzi, ze dom i jego sciany i stropy do gory i mysli ze jest to kosztowne. To najtanszy etap, nie wymaga zbytniej technologii pod warunkiem, ze masz dobrego i czynnego kieronika budowy. Zainwestowalbym raczej w sciany enerogoszczedne, przy minimalnej spoinie cementowej/klejowej. Slabe ekpipy smaruja duzo cementu, co obniza energochlonnosc sciany. Ostatnio widzialem technike bloczka ceramicznego szklifowanego klejona na pianke montazowa (spelnia wymogi polskich norm). Cement obniza izolacyjnosc sciany. 3. Dach ( więżba, folie bez deskowania, ocieplenia konstrukcji , dachówka cement braas, obróbki blacharskie rynny okna dach) - 103 000PLN Ja wydalem na dach 90tys zl z 7 duzymi oknami Velux. Dachowka cermiczna, ok 13 kubikow drewna. Wycene przedstawilem w innym poscie. Odradzam dachowki cementowe (ktos oczywiscie moze sie nie zgadzac) ale cement podciaga wilgoc i znam ludzi, ktorzy po 6 latach przerzucali dach na ceramike ze wzgledu na zawilgocenia poddasza. Latwo obliczyc koszty nowego pokrycia. 4. Elewacja - ocieplenie styropian 15 cm, tynki akryl, podbitka PCV, parapety stalowe, - 50 000 PLN Zwroc uwage na estetyke podbity PCV. Jesli drewniana to tylko dobrze impregnowana. Parapety kamienne lub aluminiowe (stalowe nie wytrzymaja tyle ile caly dom, ocynk i tak przerdzewieje). Ja licze na elewacje: robocizna 45zl/ styro, tynk baranek 2mm silikonowy itd drugie 45zl, razem 250m2, dodatki to parapety, narozniki, listwy startowe moze 3-4tys zl. Razem wyjdzie 27tys. 5. Instalacja wod-kan rury PP , instalacja co , instalacja elektryczna - 30 000 PLN Nie jest tak zle bo z elektryka. Ja nie wydalem na sama hydraulike nie wiecej niz 15tys z robocizna razem z solarem. Rury wodne Pex, Rury podlogowki (caly dol, lazienka gorna + kaloryfery) Alu Pex Tweetop, 800metrow biezacych, 4zl za metr, grzejniki 2500zl, rozdzielacze z rotametrami 1500zl, reszta to robocizna oraz rury miedziane w kotlowni oraz pionach do rozdzielaczy oraz solary z kotlowni na dach, naczynie wzbiorcze. Zasobnik stal nierdzewna 300l - 3500zl Piec Defro AKM Uni 30kW - 9000zl Pompy obiegowe: kaloryfer, podlogowka, woda w zasobniku, pompa cyrkulacyjna do 2000zl Zawor 4-drozny ze streronikiem i silownikiem 2 tys. Robocizna hydraulika : woda pex 1.5tys zl, rozprowadzenie rur i miedzi z solarem 3tys zl, kotlownia 2 tys zl 6.Okna PCV, brama garażowa, drzwi wejściowe - 40 000 PLN Ja dalem podobnie. Profile Schuco Cava, szyba potrojna, rolety na dole, brama Normstahl, drzwi Schuco, wszystko zloty dab. 7. Wykończenie wewnętrzne ( wełna na poddaszu 20 cm, płyty g-k, tynki wewnętrzne gipsowe z agregatu, szlichty, )- 50 000PLN Wyglada bardzo tanio. Uwazaj aby firma nie naliczala wiecej na poczatku (tak jak ma tutaj miejsce na dach i sciany). Potem kiedy jestes juz po rozliczeniu pierwszych etapow, wracaja i mowia, ze jednak wyjdzie drozej a Ty nie mozesz sie wycofac bo nadplaciles wczesniej. Za tynki, welne i poddasze wychodzi malo. Mnie kosztowaly wiecej. -A gdzie taras i schody wejsciowe oraz do kotlowni? -Koszt oczyszczalni biologicznej i studni chlonnej to koszt ok 10tys zl z robocizna Najlepsze, moim zdaniem sposoby na zmniejszenie kosztow: -Koszty adaptacji projektu rozliczyc na minimalna fakture -Brac material bez Vatu i faktury w zaprzyjaznionej hurtowni (na tak zwany wlasny magazyn ). Wtedy oszczedzasz 23% a nie 15% ceny netto. Nie slyszalem, aby ktos reklamowal materialy jak bloczek albo strop w wybudowanym domu. To raczej ekipy moga spartaczyc wykonanie. -Vat za material na 23% nie jest tak trudno odyzskac, czeka sie ok 6 m-cy z Urzedu Skarobowego. Oszczednosc to 12% ceny brutto (sklepowej). (123-108 )/123 lub 65% zaplaconego Vatu (123-108 )/23. -Ogolnie rozliczac sie na umowe pisemna, szczegolowa, placic zawsze po zakonczeniu i z kierownikiem budowy ktory zna sie na rzeczy. Przypominam, ze brak odbioru wadliwego elementu w dzienniku budowy przez Kierownika Budowy uprawnia inwestora do niezaplacenia ekipie za dany etap, co usprawiedliwia takze przed sadem. Pozdrawiam, Marcin Edytowane 27 Lipca 2011 przez marcinwroc79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prymus76 30.07.2011 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2011 WITAM Wszystkich zapaleńców , którzy zdecydowali się na budowę fokusa. Przyznam że razem z moją KOCHANĄ ŻONKĄ spędzilismy wiele dni na przeglądanie katalogów z projektami , ale nic do nas tak naprawde do końca nie przemawiało.Aż któregoś dnia trafiliśmy na projekt FOKUS II i stwierdziliśmy że to jest to. Można troszkę przerobić go ale w gruncie za dużo nie ma co tam przerabiać bo jest poprostu bardzo funkcjonalny. Mamy gorąca prośbę jezeli ktoś buduje ten dom w okolicy Gorzow Wielkopolskiego , albo ma zamiar go budować chętnie byśmy zobaczyli jak dom wygląda w realu.Pozdrawiamy i życzymy dużo cierpliwości i uporu w budowie swojego wymarzonego domku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stasikk 30.07.2011 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2011 Witam, Jestem z Barlinka, i właśnie czekam na pozwolenie na budowę. Mam nadzieję że już na dniach to dostanę i ruszę pełną parą.W razie czego proszę pisać ([email protected]) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romuś1719506051 30.07.2011 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2011 Witamy kolejnych zapaleńców. My też wybraliśmy fokusa II . Jesteśmy na etapie wykończeniowym. Budujemy w okolicach Gorzowa Wlkp. Etapy naszych prac możecie podejrzeć w prowadzonym przez nas dzienniku, a także jeżeli znajdziecie czas efekty tych prac w realu. Serdecznie zapraszamy. Kontakt : [email protected]Pozdrawiamy Roman i Małgorzata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prymus76 30.07.2011 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2011 Dziekujemy za odpowiedz napewno sie odezwiemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prymus76 01.08.2011 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 do Romuś witam ponownie. Jeżeli była by taka możliwość chętnie z żoną odwiedzili byśmy waszą budowe .tylko kiedy wam pasuje? Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j231 05.08.2011 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Witam,mam pytanie do tych co maja etap tynkow wewnetrznych i wylewek za soba. Ile wam wyszlo mertow? Po weekendzie pewnie bedziemy sie rozliczac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomj78 04.09.2011 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 Witam wszystkich forumowiczów. Mam pytanie czy w swoich domach zmienialiście wysokość ściany kolankowej. Jeśli tak to o ile podnosiliście jej wysokość i o ile wydłużaliście krokwie dachowe. Pozdrawiam wszystkich. tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grigorios 06.09.2011 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 My nie zmienialiśmy w obawie, by nie zepsuć bryły domu. Pozostawienie ściany kolankowej w wysokości określonej w projekcie w niczym nie przeszkadza. Skosy nie są w żaden sposób uciążliwe. Jedynym wyjątkiem jest górna łazienka, która właśnie przez skosy jest mało ustawna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicja88_11 23.10.2011 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Witam serdecznie, od czerwca buduje z mężem dom FOKUS. Ma pytanko czy ktoś z was miał może projekt instalacji elektrycznej bo my mamy ale ten projekt jest do niczego, więc może ktoś kto ma taki projekt i jest w miarę spoko to bardzo byłabym wdzięczna o udostępnienie, bo mój mąż wymyśla swoje projekty ale nic z tego konkretnego nie wychodzi:( kontakt [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grigorios 25.10.2011 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Nasz projekt instalacji powstawał na bieżąco. To znaczy korzystaliśmy z projektu instalacji dołączonego do projektu domu, ale rozkład gniazdek i lamp zmodyfikowaliśmy stosownie do naszych hipotetycznych potrzeb. Najlepiej będzie jak po prostu wejdziecie do swego zbudowanego w stanie surowym zamkniętym domku, przejdziecie się po pokojach, pomyślicie gdzie potencjalnie będą meble, gdzie telewizor, gdzie komputer, gdzie biurko z lampką, gdzie szafki w kuchni z oświetleniem blatu, w którą stronę będą się otwierały poszczególne drzwi, itd. To wszystko pozwoli Wam mniej więcej określić ile i w którym miejscu chcecie mieć zlokalizowane gniazdka oraz włączniki świateł i lampy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts