Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 585
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Niki , pięknie wygląda. Ja też chciałam zrobić balkon z przodu, ale niestety mój mąż nie chciał. I widzę że podnieśliście ściankę kolankową? A pokaż tył domku? Czy też są jakieś zmiany?

Cieszę się, że Tobie się podoba moja wersja.

Ścianka kolankowa podniesiona - ale tylko o jeden pustak - bałam się, że więcej zaburzy proporcje budynku (na tamtym zdjeciu wygląda, że jest wyżej - zła perspektywa, jakby od dołu, bo zdjęcie robiłam siedząc w samochodzie). A tył domku..... analogiczny jak przód -klasyczny balkon wystający poza obrys budynku - czyli pokoje na górze troszkę większe, bo ich zew. ściana biegnie równo ze ścianą na dole, a na suficie w salonie dzięki temu nie mam wystającego podciągu i nie grożą mi ewentualne zacieki (niektórzy budujący mieli z tym problem). Ale zamiast tłumaczyć o co chodzi to lepiej wkleję zdjęcie - sama zobaczysz:

http://img100.imageshack.us/img100/6154/521p.jpg

Wszystkie zmiany miałam obmyślone jeszcze przed ostatecznym zakupem projektu - i na moje szczęście mąż szybko dał się przekonać do moich propozycji.

Edytowane przez niki 5

Cieszę się, że Tobie się podoba moja wersja.

Ścianka kolankowa podniesiona - ale tylko o jeden pustak - bałam się, że więcej zaburzy proporcje budynku (na tamtym zdjeciu wygląda, że jest wyżej - zła perspektywa, jakby od dołu, bo zdjęcie robiłam siedząc w samochodzie). A tył domku..... analogiczny jak przód -klasyczny balkon wystający poza obrys budynku - czyli pokoje na górze troszkę większe, bo ich zew. ściana biegnie równo ze ścianą na dole, a na suficie w salonie dzięki temu nie mam wystającego podciągu i nie grożą mi ewentualne zacieki (niektórzy budujący mieli z tym problem). Ale zamiast tłumaczyć o co chodzi to lepiej wkleję zdjęcie - sama zobaczysz:

http://img100.imageshack.us/img100/6154/521p.jpg

Wszystkie zmiany miałam obmyślone jeszcze przed ostatecznym zakupem projektu - i na moje szczęście mąż szybko dał się przekonać do moich propozycji.

Witaj Niki5 tu mąż Kasiac79, wydaje mi się że w tak pięknym projekcie jak Focus moim zdaniem nie powinno się zbyt wiele modyfikować.Dom traci na uroku i wtedy to nie jest już ten Focus. Na szczęście udało mi się ostudzić zapały żony w zmianach. :wiggle:

Naczółki piękna rzecz czemu ich tam nie ma ?

Pozdrawiam Bernard

DSC_0001.JPGDSC_0006.JPGDSC_0009.JPG

Mam problem z ociepleniem poddasza. Jak Państwo ocieplili poddasze? Czy wełnę kładliście między krokwie do samej kalenicy czy po skosach i suficie?

U mnie wełna idzie po skosach, a potem po suficie. Na razie jest dobrze i nie narzekam, chociaż jeszcze nie mieszkam, mimo że dom jest już odebrny.

witam grono budujących fokusa. my z mężem też się zdecydowaliśmy na budowe tego domu z drobnymi modyfikacjami. czekamy obecnie na pozwolenie na budowe ale szukam już okien dachowych i mam pytanie jakie polecacie firmy? ja buduje w wielkopolsce ale przecież duże firmy mają przedstawicielstwa na cała Polske

Witaj Niki5 tu mąż Kasiac79, wydaje mi się że w tak pięknym projekcie jak Focus moim zdaniem nie powinno się zbyt wiele modyfikować.Dom traci na uroku i wtedy to nie jest już ten Focus. Na szczęście udało mi się ostudzić zapały żony w zmianach. :wiggle:

Naczółki piękna rzecz czemu ich tam nie ma ?

Witaj mężu KasiC79. Dziwi mnie Twój komentarz dotyczący nie wprowadzania modyfikacji - bo jak widzę na Twoich zdjęciach Ty sam również nie wybudowałeś wiernie fokusa - choć mi osobiście to nie przeszkadza - a wręcz uważam, że każdy budujący powinien nadać choć odrobinę indywidualności swojemu domowi nawet jeżeli, a może właśnie dlatego, że jest to projekt seryjny. Każdy z nas wybierajac projek Fokusa zrobił to, z takiego lub innego powodu. Dla mnie najważniejsze było jego funkcjonalne wnętrze. A zmiany na zewnątrz jakie wprowadziłam miały spowodować, że projekt Fokus stanie się tylko Naszym domem - Tym bardziej, że w mojej okolicy zrobiło się ostatnio zagłębie Fokusów, a mój domek jest jedyny i niepowtarzalny, który spełnia nasze potrzeby i oddaje marzenia...... i tak miało być.

Pozdrawiam i życzę powodzenia i wytrwałości na finiszu

Niki, tu żona męża KasiC79 :-)). Własnie nie wiem co mąż miał na myśli, bo przecież myśmy też wprowadzili sporo zmian . Jemu chodziło pewnie o dach głównie (naczółki) bo bez nich dom z zewnątrz wygląda już inaczej. To jakby taki znak rozpoznawczy Fokusa, tak jak i łukowe okna. (to moje zdanie)

Ale jego komentarzem się wogóle nie przejmuj, bo mój B. już tak ma, że jak coś jest w katalogu tak, to tak ma być, i na te zmiany które zrobiliśm trudno było go przekonać, a ja uważam, że zmiany do pewnego stopnia - czemu nie jeśli nam będzie tak wygodniej.

Stasik, jak mąż wróci wieczorem ,to napisze jaka dachówka, jeśli dobrze pamiętam to Braas, ale jaki kolor :confused: (czarna angobowana?) Mąż jeśli nie to mnie popraw.

niki 5 a możesz możesz mi napisac ile płaciliście za tą dachówkę. Jest to też mój typ i chciałbym wiedzie jak ceny się kształtują abym czasem nie nadpłacił.

Dzięki bardzo.

Pozdrawiam

Nie pamiętam dokładnie -ale to był znaaaaczący wydatek i kosztowała sporo więcej w porównaniu do dachówki niebarwionej. Jak bardzo Ci zależy to mogę odszukać fakturę ale cena, którą my płaciliśmy nie da Ci porównania - my kupowaliśmy dachówkę dużo dużo wcześniej. Nie wiem jak jest teraz, ale wtedy - ten typ tj. barwiona w masie i ten konkretny kolor nie był produkowany w Polsce tylko importowany z Niemiec na zamówienie (od spodu jest logotyp Braas).

I taka ciekawostka dla KasiC79 - to mąż powiedział, że kupimy TEN właśnie projekt -ale pod jednym kategorycznym warunkiem, że......... zostaną weliminowane naczółki.

A jak wiemy budowa domu to niekończący się ciąg kompromisów.....

Edytowane przez niki 5

witam,

mam pytanie jeśli możecie napisać wasze wyceny odnośnie SSO ja mam i na dach wydaje mi się cena normalne ale za fundamenty itd troche wygórowana podaje niżej

Wycena domu stan surowy

zakres robót:

wykopy pod fundament, ławy fundamentowe, ściany z bloczków, izolacia ścian fundamentowych, zagęszczenie podsybki,

chudy beton pod posadzke, ściany parteru gr.0.25 cm, strop teriva, ściany poddasza,kominy, ściany działowe parteru i

poddasza gr. 12 cm

w cenie jest też wliczone podpory pod strop i narzędzia do wykonania tych prac.

cena robocizny za te toboty wynosi netto 31000,00

wycena dachu

WYWIĄZANIE DACHU 300 m/2 x 20 zł = 6 000 zł

DESKOWANIE PAPOWANIE 300 m/2 x 17 zł = 5 100 zł

DACHÓWKA + MONTAŻ RYNIEN,

OKIEN DACHOWYCH OPIERZEŃ 300 m/2 x 40 zł = 12 000 zł

RAZEM 23 100 zł

DREWNO CIESIELSKIE 11 000 zł

DESKI 5 500 zł

ŁATY 3 000 zł

KONTRŁATY 600 zł

GWOŹDZIE, ŚRUBY 1 000 zł

RAZEM 21 100 zł

nie wiem ile może kosztować drzewo (nie mam kompletnie pojęcia)

proszę o opinie odnośnie wyceny

dodam jeszcze że elewacja będzie klinkierowa (udało mi się naprawde bardzo tanie kupić) i chcą 100 zł za 1m elewacji

Witam ponownie. Po długich oczekiwaniach mogę się już pochwalić jakimiś rezultatami naszego fokusika. Daję tylko jedno zdjęcie bo narazie stoi parter z zalanym stropem więc nie ma co za bardzo oglądać. Oczywiście jak ktoś chce moge powstawiać więcej. Dodaje fotkę z salonu aby pokazać ze można uniknąć podciągu nad oknami. Zamontowaliśmy tak zwaną szynę którą podnieśliśmy wyżej i od dołu w salonie daliśmy ocieplenie balkonu. Szyna ta jest schowana w stropie (strop lany monolit 12,5 cm).

IMAG0124.jpg

Kruszyneczko, w 2009 r. w czerwcu, gdy rozpoczynaliśmy budowę domu, koszt robocizny za niżej wymieniony przez Ciebie zakres robót:

"wykopy pod fundament, ławy fundamentowe, ściany z bloczków, izolacia ścian fundamentowych, zagęszczenie podsybki,

chudy beton pod posadzke, ściany parteru gr.0.25 cm, strop teriva, ściany poddasza,kominy, ściany działowe parteru i

poddasza gr. 12 cm

w cenie jest też wliczone podpory pod strop i narzędzia do wykonania tych prac."

wyniósł: 38.000 zł BRUTTO

Chciałem tylko zapytac czy ktoś z forumowiczów zdecydował się na położenie dachówki karpiówki??

Przecież na rysunku w projekcie właśnie taka jest. Ciekwawe jak by fokus wyglądał z takową dachówką np. Opal od braasa.

Ja zdecydowałem się na Rubin 13v kjolor tekowy od Braasa.

Co o tym sądzicie??

Edytowane przez stasikk

Chciałem tylko zapytac czy ktoś z forumowiczów zdecydował się na położenie dachówki karpiówki??

Przecież na rysunku w projekcie właśnie taka jest. Ciekwawe jak by fokus wyglądał z takową dachówką np. Opal od braasa.

Ja zdecydowałem się na Rubin 13v kjolor tekowy od Braasa.

Co o tym sądzicie??

napewno będziesz zadowolony z Rubinu - pięknie prezentuje się na dachu. Ja za każdym razem jak widzę swój dach utwierdzam się, że to był b.dobry wybór. Możesz zdradzić ile w Twojej okolicy (a gdzie budujesz?) obecnie kosztuje ta dachówka - ciekawa jestem czy cena poszła w górę czy może jest na tym samym poziomie.

Budujemy w Barlinku woj. zachodniopomorskie, Właśnie widziałem u nas w mieście taką dachówkę i od razu wpadła nam w oko. Szukaliśmy takiego ciemnego brązu, a ten jest naprawde oryginalny i jedyny w swoim rodzaju, po za tym braas to dobra firma.

Na dzień dzisiejszy koszt jednej sztuki mam wyceniony na 4,59 co daje jakieś 59 zł za metr. Wiem że w tamtym roku była tańsza.

Mogliśmy wybrac coś z robena ale po długich poszukiwaniach i czytaniu jednak braas.