Hanka0478 06.09.2009 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2009 (edytowane) Witam My również zdecydowaliśmy się na Fokusa. Jest to bardzo ładny domek i co ważne bardzo funkcjonalny w porównaniu z innymi projektami. Chciałbym poruszyć temat salonu i podcienia. My zastanawiamy się czy nie zlikwidować podcienia by tym samym zwiększyć przestrzeń salonu i jadalni. Ściany miały by iść tak jak idzie zarys podcienia. Na projekcie wydaje nam się że salon może być troszkę mały po ustawieniu mebli. Może ktoś kto postawił już ściany i zalał strop jest w stanie coś na ten temat powiedzieć? a może nawet wstawić zdjęcia zrobione z kuchni w stronę jadalni i salonu. Ciężko nam podjąć decyzję gdyż po zmianie może się okazać że salon stanie się wielką halą w której będzie się rozchodzić echo. Nie ukrywam że jesteśmy gotowi przyjechać do kogoś na budowę by zobaczyć na własne oczy jak wygląda salon z jadalnią gdy już stoją ściany. Cieszymy się że trafiliśmy na to forum. Pozdrawiamy wszystkich miłośników fokusika Uważam, że najlepiej byłoby żebyście rzeczywiście na żywo mogli obejżeć wybudowanego już fokusa, ponieważ dla jednego salon 30 m2 jest duży a dla drugiego 40 m2 salon może wydać się ciasny. My budujemy naszego FOKUSA w okolicach Trójmiasta, jeśli nie znajdziecie żadnego fokusika bliżej Torunia to serdecznie zapraszamy do nas Sami wiemy jak trudno wyobrazić sobie coś co tylko jest na papierze. Poniżej wklejam zdjęcia Widok na jadalnię z salonu. http://images43.fotosik.pl/335/f2e02e7682d13662med.jpg Widok na salon z jadalni http://images36.fotosik.pl/194/68f0b89154941b99med.jpg Edytowane 2 Września 2010 przez Hanka0478 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasfit 06.09.2009 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2009 Hanka, u Was budowa idzie w piorunujacym tępie , super ze juz tyle macie zrobione. Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grigorios 06.09.2009 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2009 Pablo, my już mamy wylane stropy. W tej chwili murujemy poddasze. Jak tylko znikną nam z salonu stemple, też Wam cyknę fotkę. Jak dla mnie, to wielkość salonu i jadalni jest w sam raz. Gdyby była wieksza byłoby już za dużo. Tarasu trochę szkoda, bo to moim zdaniem fajna sprawa, ale zgadzam się z Hanką. Dla jednego taki salon jest wystarczający, a dla kogoś innego może być za mały. Dla mnie tak jest w projekcie jest super. Najlepiej by było gdybyście zobaczyli osobiście. Hanka, gratuluję szybkich postępów w budowie Kasfit wklej coś od siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czajnikos 07.09.2009 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czajnikos 07.09.2009 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 witam dołączam do klubu fokusa. wstępnie zdecydowaliśmy się na projekt fokusa. układ, wygląd nam pasuje. tylko że chętnie obejrzelibyśmy domek na żywo (głównie chodzi nam o salon, kuchnię - postawione ściany, bądź już gotowy lub w wykończeniu). czy ktoś zechciałby nam udostępnić domek do obejrzenia. bylibyśmy bardzo wdzięczni. mieszkamy koło wałbrzycha ale dojazd w odleglejsze miejsca Polski nie stanowią problemu (tylko bez przesady ). pozdrawiamy wszystkich szczęśliwych nabywców fokusa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo81 09.09.2009 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2009 Dzięki Hanka za zaproszenie, chętnie skorzystamy Bywam czasami w Trójmieście ale myślę że najlepiej jak byśmy po prostu zmówili się na jakąś sobotę i podskoczyli do was na budowę Zrobimy sobie mały wypadzik do Trójmiasta. Podaję swojego maila na którym możemy dogadać szczegóły i możecie podać adres gdzie rośnie wasz domek Proszę o kontakt. mój mail: [email protected] Mam nadzieje że po zobaczeniu salonu na własne oczy łatwiej będzie nam podjąć decyzję co zrobić dalej. Pozdrawiam wszystkich miłośników Fokusa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanka0478 12.09.2009 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2009 Serdecznie zapraszamy Wiadomość wysłałam na mail Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaC79 19.09.2009 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2009 My mamy zamiar także budować Fokusa , niedługo zakupimy projekt, i pewnie na wiosnę ruszymy. Wklejajcie dalej zdjęcia z postępów prac, miło sie ogląda, jak domek który będziemy budowac wygląda. Jak wprowadzacie jakieś zmiany, lub są błędy w projekcie , które wyszły podczas budowy, to chętnie poczytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mobo 22.09.2009 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Witam sympatyków Fokusa ! Grigorios mam pytanko. Jako, że jesteśmy z tego samego miasta, byłaby możliwość obejrzenia Waszego domu w realu? Mam identycznie zaplanowane zmiany w tym projekcie jak Wy. Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
filka 24.09.2009 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 witam u nas wszystko powoli,narazie czekamy na warunki zabudowy czyli ponad 2miesiace a potem pozwolenie itd.....ale mysle ze do wiosny spokojnie zdązymy:-)mam pytanie do tych ktorzy maja garaż 2stanowiskowy,jaką szerokośc macie garażu?widziałam ze m2podane juz byly ale wlasnie chodzi mi o szerokośc w srodku i długość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grigorios 25.09.2009 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 U mnie szerokość garażu 6 m 30 cm. (nie wliczając grubości ścian, sama powierzchnia garażu od ściany do ściany). Natomiast długość pozostała taka jak w oryginalnym projekcie. Powiększeniu uległa jedynie szerokość. Garaż mamy już zbudowany i na moje oko dwa samochody zmieszczą się spokojnie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodki 04.10.2009 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 Witam Wszystkich, ruszylismy z budowa. Mamy juz wylane lawy fundamentowe i za tydzien maja byc gotowe sciany fundamentowe. I to w tym roku bedzie wszystko. pozdrawiamBeata i niech sie mury pna do gory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jckplk 04.10.2009 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 Czy ktoś ma już fokusa przykrytego dachem?Chcielibyśmy zobaczyć jak bedzie wyglądał ten duży w sumie budynek z dachem dwuspadowym.Najlepiej dla oceny proporcji byłoby jakby na zdjęciu stała jakaś osoba - jako odniesienie:) No, chyba że byłby ktoś taki dobry i wskazał lokalizację jakiegoś fokusa w mazowieckim lub łodzkim, tak żeby chociaż zewnętrznie można było ocenić. i jeszcze jedno pytanie. Czy ten projekt rzeczywiście ma 155 m2? Budynek po obrysie jest znacznie większy niż projekty o podobnej pow. użytkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grigorios 04.10.2009 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 Wklejam zdjęcie Fokusa z nieskończoną jeszcze więźbą dachową. Jutro wkleję zdjęcie z więźbą już nad garażem. U nas Fokus jeszcze nie przykryty dachówką. http://images46.fotosik.pl/209/cc04d9b2c76b2c5bmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanka0478 05.10.2009 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 (edytowane) Grigorios idziecie jak BURZA!!Pięknie wygląda Wasz fokusik!Wklejam zdjęcie z osobą na tle budynku.Pozdrawiam wszystkich budujących Fokusa http://images45.fotosik.pl/336/7ffd4918787e38c2med.jpg Edytowane 2 Września 2010 przez Hanka0478 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasfit 05.10.2009 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Grigoris szybciutko wam to idzie, u nas wieźbe beda robic dopiero za jkies dwa tygodnie, na razie murarz kończy poddasze. Na jaka dachówkę sie w końcu zdecydowaliście? Hanka na wasz domek tez az miło popatrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodki 05.10.2009 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Witam, Mam pytanko do Grigoris a mianowicie czy podnsiliscie scianka kolankowa i jesli tak to o ile? Pozdrawiam Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grigorios 05.10.2009 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Bodki, bardzo poważnie się zastanawialiśmy nad podniesieniem ścianki kolankowej o jeden pustak. Ostatecznie zwyciężyły jednak obawy, że wpłynie to na geometrię budynku i dlatego zostawiliśmy ściankę kolankową tak jak jest w oryginalnym projekcie. Po zamontowaniu więźby mogę stwierdzić, że największe skosy wychodzą w pomieszczeniu nad garażem. U nas murarze kończą swoją robotę (w tej chwili murują na poddaszu ścianki działowe i obkładają komin klinkierem) w czwartek, a w sobotę kończy robotę ekipa od więźby. Od poniedziałku wchodzi ekipa od krycia. Robimy deskowanie. Odnośnie pytania Kasfit o dachówkę, to jeszcze tak na sto procent nie zadecydowaliśmy. Rzecz w tym, że bardzo chcielibyśmy mieć dach w kolorze ładnej brązowej czekoladki. Szukamy takiej właśnie dachówki. Ceramika jest zbyt droga, a dach całkiem spory, więc by nie utonąć w kosztach rezygnujemy z takiego materiału. Skupiamy się na dachówkach cementowych. Oceniamy je gównie pod kątem koloru. Wybierzemy taki, który nam najbardziej będzie odpowiadał. Chcieliśmy Braasa, ale ładniejszy brąz mają w Prodach. W każdym bądź razie w tym tygodniu musimy zdecydować, bo już nie można dłużej marudzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grigorios 05.10.2009 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Wklejam zdjęcie całej więźby, także z garażem. http://images42.fotosik.pl/122/a34a0c3aa962fb17med.jpg W stosunku do oryginalnego projektu, od strony wejściowej zrobiliśmy dwie zmiany. Pierwsza jest taka, że otwory na małe okna zostawiliśmy nieco większe niż w oryginale. Takie wydają się nam ładniejsze. Druga zmiana dotyczy schodów. W oryginale są nieco szersze z boku, tak że kolumny stoją na schodach i dopiero za nimi są poręcze. Natomiast my zrobiliśmy tak, że schody są wszerz nieco węższe, tak że kolumny łączą się z poręczami. Doradzili nam tak majstrowie. W przeciwnym bowiem razie, lała by się woda z daszku na schody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Belkot 26.10.2009 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 Witam wszystkich budowniczych i miłośników fokusa. My też będzemy budować fokusa. Dziś właśnie zamówiliśmy projekt.Z niecierpliwością czekamy na przesyłkę. W między czasie mapki, warunki, itd. Mamy nadzieję, że do końca roku będzie pozwolenie.Na tą chwilę planujemy niewielkie zmiany: na piętrze dzielimy pokoje w połowie okna balkonowego - kosztem garderoby.Cały czas dylemat czy zrobić chociaż malutką piwniczkę. Pozdrowienia dla wszystkich forumowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts