lookazzz 30.11.2008 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 Witambloczki solbet 24 pióro/wpustmiałem murować na cienką spoinę ale przy obecnych temperaturach nie jest to możliwe i chciałem się dowiedzieć czy mogę murować na zwykłą spoinę cement + plastyfikator jeżeli tak to na co powinienem wtedy zwrócić uwagę i czy coś się zmieni w wytrzymałości ściany? i czy powinienem dawać wtedy pionowe spoiny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 30.11.2008 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 Możesz śmiało - systemowo takie bloczki albo się klei albo muruje na zaprawę ciepłochronną - co się zmieni w przypadku zaprawy - odrobinę współczynnik przenikania cieplnego - ale jakie to ma znaczenie w przegrodzie niejednorodnej PSPrzecież na rynku są dostępne kleje w tak zwanej wersji zimowej.Wydaje mi się że klejenie w tej sytuacji jest trochę lepszym rozwiązaniem - mniej wody do odprowadzeniaAle niech wypowie się ktoś bardziej doświadczony w pracach budowlanych mokrych po 15 listopada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lookazzz 30.11.2008 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 Przecież na rynku są dostępne kleje w tak zwanej wersji zimowej. Wydaje mi się że klejenie w tej sytuacji jest trochę lepszym rozwiązaniem - mniej wody do odprowadzenia Ale niech wypowie się ktoś bardziej doświadczony w pracach budowlanych mokrych po 15 listopad są kleje ale niestety w moim regionie nie do kupienie poza ytongiem ale on jest 2 razy droższy od zwykłego i na zamówienie minimum paletę termin realizacji około 2 tygodni wiec to się mija z celem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.11.2008 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 ... klejenie w tej sytuacji jest trochę lepszym rozwiązaniem - mniej wody do odprowadzenia ... j.w. lecz obecne temperatury /plusowe w dzień i ok zera nocą/ pozwalaja na murowanie na zwykłej zaprawie spoiny pionowe "na sucho" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 30.11.2008 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 gdzie mieszkasz? że tam nie macie kleju na minusowe tem. właśnie gdybym miał murować dzisiaj zaprawą a klejem zwykłym to wybrałbym klej , bo tak jak brzoza ci napisał , mniej wody do odparowania, mniej do zmarznięcia . jak już nie masz tego kleju na mroźne pogody to użyj tego zwykłego tylko do wody którą użyjesz do rozmieszania kleju dodaj dodatku do zapraw na mróz powinno to pomóc bo preparaty takie mają za zadanie obniżyć tem. w której woda zamarza , a w budownictwie tylko o wodę chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lookazzz 30.11.2008 10:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 gdzie mieszkasz? że tam nie macie kleju na minusowe tem. właśnie gdybym miał murować dzisiaj zaprawą a klejem zwykłym to wybrałbym klej , bo tak jak brzoza ci napisał , mniej wody do odparowania, mniej do zmarznięcia . jak już nie masz tego kleju na mroźne pogody to użyj tego zwykłego tylko do wody którą użyjesz do rozmieszania kleju dodaj dodatku do zapraw na mróz powinno to pomóc bo preparaty takie mają za zadanie obniżyć tem. w której woda zamarza , a w budownictwie tylko o wodę chodzi Mieszkam w Białymstoku niby jedna z najzimniejszych części Polski a jak zachodzę do któregokolwiek sklepu i pytam się o klej zimowy to ludzie patrzą się jak na idiotę jakiegoś i nie maja pojęcia o czym mowie a co do tych dodatków to odradzano mi ich stosowanie do kleju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 30.11.2008 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 Mieszkam w Białymstoku niby jedna z najzimniejszych części Polski a jak zachodzę do któregokolwiek sklepu i pytam się o klej zimowy to ludzie patrzą się jak na idiotę jakiegoś i nie maja pojęcia o czym mowie a co do tych dodatków to odradzano mi ich stosowanie do kleju Takiego Solbetu szkoda na zwykłą zaprawę-może klej ściągniesz z neta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lookazzz 30.11.2008 14:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 Takiego Solbetu szkoda na zwykłą zaprawę-może klej ściągniesz z neta? niestety nie udało mi się znaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 30.11.2008 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 Takiego Solbetu szkoda na zwykłą zaprawę-może klej ściągniesz z neta? niestety nie udało mi się znaleźć Zobacz tu: http://www.budujesz.pl/produkt/2469 Ja na nim kleiłem i jest super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lookazzz 30.11.2008 15:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 Zobacz tu: http://www.budujesz.pl/produkt/2469 Ja na nim kleiłem i jest super. o dzięki bardzo czegoś takiego właśnie mi trzeba, ja zaczynałem murować zaprawą firmy kreisel i tam na opakowaniu było żeby nie stosować żadnych dodatków a tak poza tym to jak tu wierzyć ludziom którzy pracują w składach budowlanych oni nie maja żadnego pojęcia o tym co sprzedają wszędzie gdzie byłem to każdy próbował mi wmówić ze do gotowych zapraw nie można dodatków dodawać a tu jest wyraźnie napisane ze jednak można a akurat tą zaprawę to w pierwszym lepszym sklepie można kupić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 30.11.2008 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 Powodzenia , na pewno będzie OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 30.11.2008 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 jak ci pisze że dodać jakiś dodatek na mróz to ci kitu nie wciskam , robie w tym już paręnaście latek i wszystkiego się już próbowało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 30.11.2008 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 jak ci pisze że dodać jakiś dodatek na mróz to ci kitu nie wciskam , robie w tym już paręnaście latek i wszystkiego się już próbowało Nie denerwuj się. Jak mu jeden pisze , że można a drugi że nie to uczciwie pyta. Po to jest forum i dobrze , że się sam przekonał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro74 01.12.2008 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Ja tez rok temu miałem podobny dylemat. Kupiłem klej firmy Qiuck Mix typ KZK zimowy i było ok , mozna tez firmy Alpol. Do zwykłego kleju nie mozna dodawac dodatkłów przeciwrozowych. Minusem kleju jest wyższa cena ale w ogólnych kosztach budowy jest to pikuś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 01.12.2008 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Minusem kleju jest wyższa cena ale w ogólnych kosztach budowy jest to pikuś. Mi wychodził klej mniej niż cement,wapno i piasek razem niewspominając o brudzie , betoniarce , taczkach i innych fizycznych cudach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lookazzz 01.12.2008 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 jak ci pisze że dodać jakiś dodatek na mróz to ci kitu nie wciskam , robie w tym już paręnaście latek i wszystkiego się już próbowało nie powiedziałem ze wciskasz kit tylko napisałem co mi inni mówili a oto i następny przykład Ja tez rok temu miałem podobny dylemat. Kupiłem klej firmy Qiuck Mix typ KZK zimowy i było ok , mozna tez firmy Alpol. Do zwykłego kleju nie mozna dodawac dodatkłów przeciwrozowych. Minusem kleju jest wyższa cena ale w ogólnych kosztach budowy jest to pikuś. kupiłem atlas kb 15 i jest na nim napisane ze można stosować dodatki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 02.12.2008 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Witam bloczki solbet 24 pióro/wpust miałem murować na cienką spoinę ale przy obecnych temperaturach nie jest to możliwe i chciałem się dowiedzieć czy mogę murować na zwykłą spoinę cement + plastyfikator jeżeli tak to na co powinienem wtedy zwrócić uwagę i czy coś się zmieni w wytrzymałości ściany? i czy powinienem dawać wtedy pionowe spoiny? Jak już zwykła zaprawa to wapienno-cementowa, a nie cementowa + plastyfikator. Zaprawa cementowa bez wapna kiepsko przywiera do betonu komórkowego, plastyfikator nie poprawia tej przyczepności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 02.12.2008 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Jak już zwykła zaprawa to wapienno-cementowa, a nie cementowa + plastyfikator. Zaprawa cementowa bez wapna kiepsko przywiera do betonu komórkowego, plastyfikator nie poprawia tej przyczepności. Plastyfikatory to największe g..na jakie są. Każdy oszczędza na wapnie ale nie opłaca się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts