Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sufit zalewany czy z płyt KG

kurak

Recommended Posts

dokładnie tak nie wiem jak to sie fachowo nazywa ale robi się to dokładnie tak jak zalewanym stropem daje się szalunki zbrojenie i zalewa się betonem tylko ręcznie a nie z gruchy bo beton musi być bardziej gęsty a na to dopiero daje się ocieplenie

Trzeba uszczegółowić.

Odpowiedz co i jak:

Dom parterowy z mieszkalym poddaszem czy niemieszkalnym poddaszem?

Jeśli z mieszkalnym to o który strop chodzi-nad parterem czy nad piętrem ( może być też monolit nad pierwszą kondygnacja ).

Jeśli niemieszkalnym to pozostaje tylko strop nad parterem.

Ja odpowiem.

W 99% poddasze jest robione w suchej zabudowie, czyli płyty k-g.

Ten 1% to sufity monolityczne. Osobiście widziałam to z 2 razy na oczy.

Ale czemu jedno ma być lepsze od drugiego??? Nie wiem.

A widzisz w moich rejonach stropy monolityczne na poddaszu tzw "trumny" sa w przewadze. Dużo osób rezygnuje z zabudowy lekkiej na rzecz monolitu.

Mnie tez do tego przekonywali, ale została zabudowa lekka.

Jesli wykańczasz od razy poddasze, to można sie pokusić o monolit. Natomiast jeśli w późniejszym terminie, to zabudowa lekka chyba lepsza.

witam!

klikam z rejonu gdzie wylewane stropy skośne nad użytkowym poddaszem nikogo nie dziwią.

czy jest to lepsze czy gorsze rozwiązanie? podam dlaczego ja ten sufit lałem a nie sucha zabudowa gk;

po pierwsze jest to trwalsze rozwiązanie niż gk,

na tak wykonanym poddaszu jest zupełnie inny mikroklimat zwłaszcza latem

nic nie pęka

ewentualne drobne nieszczelności pokrycia dachowego lub uszkodzenia foli paraprzepuszczalnej nie są tragedią- swoją drogą u mnie nie ma foli paraprzepuszczalnej.

jak mi huragan porwie dach to nie będę widział nieba z sypialni.

wykonany mam następująco: strop zbrojony, między zbrojeniem cegła dziurawka, grubość stropu 12cm, na to 12 cm styropianu- 2x6cm na zakładkę- nad tym więźba i blachodachówka. od wewnątrz otynkowany tynkiem cementowo - wapiennym.

acha! liczyłem obie technologie i cenowo wylewany nie jest tańszy niż sucha zabudowa , jeżeli nie minimalnie droższy.

pozdro

... acha! liczyłem obie technologie i cenowo wylewany nie jest tańszy niż sucha zabudowa , jeżeli nie minimalnie droższy.

pozdro

robiłem strop o połowe cieńszy, stali mniej, deski i stemple odzysk po stropie na parterze /pewno dlatego wyszło mi taniej/

z zalet zelbetowego stropu - dochodzą względy p.poż.

Technologia ciekawa ale u mnie w okolicach nie widziałem żeby ktoś robił w ten sposób.

Zastanawiam się dlaczego?

prawdopodobnie brak doswiadczonych ekip i brak doswiadczonych projektantów którzy podjeliby sie wyliczeń

mój strop był wyliczony - dlatego jest taki "akurat - na styk"

natomiast w moich stronach raczej mało kto angazuje /do takich bzdetów jak skośny strop/ projektanta

przychodzi ekipa, szaluje, zbroi /czesto niezgodnie z zasadami ale przezbraja za grubymi pretami/

leje /za grubo/ betonu

ale mimo to wszystko jest OK

ludzie przekonali sie do takich stropów - bo sa lepsze od GK

witam widze że niekturzy jednak wiedzą oco chodzi może to przedstawiłem zbyt prosto i stad te niejasności ale jednak ktoś taką technologią robi jak napisał bogus 33 zaletą tego jest długa trwałość i jeśli chodzi o te wichury to też jest duży plus a pozatym na takim poddaszu jest dużo ciszej jestem z mazowieckiego i tutaj jest to normalna technologia budowania

witam widze że niekturzy jednak wiedzą oco chodzi może to przedstawiłem zbyt prosto i stad te niejasności ale jednak ktoś taką technologią robi jak napisał bogus 33 zaletą tego jest długa trwałość i jeśli chodzi o te wichury to też jest duży plus a pozatym na takim poddaszu jest dużo ciszej jestem z mazowieckiego i tutaj jest to normalna technologia budowania

No to swoją drogą ciekawy przypadek. :p

Jak pisałem wcześniej u nas w zachodniopomorskim nigdzie czegoś podobnego nie widać.Dlatego nie mogłem skumać o co chodzi. 8)

Sam miałem taka metoda robic (znaczy z cegła dziurawką).

Opłacalne to było, jak ktoś ma cegłę za darmo albo kupi po max 50gr (przeliczenie ceny betony na cegłę). Przy droższej cegle mnie sie nie opłacało.

Zaleta, podobno trochę lżejsze strop.

A inne zalety oprócz kosztów nie przeważyły?