Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UPUSTY NA YTONGA

richie

Recommended Posts

Zaczęliśmy chyba od 6%. Pan handlowiec miał jeszcze to przemyśleć i się odezwać. Odezwał się po 2 tyg. - porozmawialiśmy, później już się nie odzywał. Po następnych 2-3 tyg. zadzwoniła Pani z Regionalnego Przedstawicielstwa (to chyba tak się nazywało), tak żeby się zorientować czy już u nich kupiłem - powiedziałem co jest grane, ona przeprosiła, a za pół godziny miałem telefon od handlowca. Przeliczył jeszcze raz i dostałem jeszcze o jakieś 500 zł niższy kosztorys.

Śmiech na sali - będę budował ze zwykłego gazobetonu. O profesjonalnym podejściu do klienta w f-mie Ytong............ nie będę się wyrażał, bo nie chcę nikogo obrazić :evil:

Szczerze mówiąc, nie wnikałem w przenikalność akustyczną BK, bo i tak będzie ze styropianem, ale nic prostszego - wejdź na stronę Instytutu Techniki Budowlanej:

http://www.itb.pl

tam wyszukaj odpowiedni zakład, powiedz o problemie, to albo Cię do kogoś pokierują, albo Ci odpowiedzą - dzwoniłem tam kilka razy - nigdy mi nie odmówili pomocy :wink:

Gazobeton nie jest dobrym izolatorem akustycznym.

No właśnie gdzieś mi się taka informacja obiła o uszy...chodzi mi też nie tyle o izolacje z zewnątrz, ale i wewnątrz...Więc skoro nawet styropian tą akustykę może pogorszyć, to ze wzgledu na akustykę BK odpada? No nie wpomnieliśmy chyba też o ważnej sprawie...czyli o grubość ściany BK (nie muru)

Co do tego pogarszania właściwości akustycznych przez styropian, muszę sobie sprawdzić źródło. Miałem to w ręku ze 3-4 tygodnie temu. O właściwościach akustycznych jest sporo pod tym linkiem, który podałem wyżej. Ale nie znaczy to, że jest beznadziejnie - trzeba przeczytać. Powinien być beton klasy 600 lub wyżej, co z kolei kłóci się z ideą ściany jednowarstwowej (zalecana klasa 400).

No....... muszę przyznać że z tym styropianem to mnie zaskoczyło :D

Myślę, że jednak nie dajmy się zwariować. Każdy materiał ma swoje dobre i złe strony - ja jeszcze pół roku temu byłem napalony na bloczki fortisa - pochodziłem, popytałem i sobie odpuściłem.

Wielu moich znajomych budowało z BK i przebywając w ich domach nie odczuwałem dyskomfortu wynikającego ze słabej izolacji akustycznej.

A silikaty też rozważałem - tylko uznałem że są za "zimne".

Pozdrawiam