richie 20.10.2003 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 Aktualnie jestem na etapie kupowania Ytonga 36,5.W zwiazku z tym ważnym dla mnie wydarzeniem bedę bardzo wdzięczny za wszelkie informacje dotyczace rabatów jakie udało się Wam wydębić od przedstawicieli tej szacownej firmy w ostatnim czasie.Pozdrawiam czekając na odpowiedzi richie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loop 21.10.2003 04:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2003 Ja kupowałem na koniec ubiegłego roku. Dostałem 20% upustu od producenta (jakaś promocja była) i do tego 7 albo 8% od hurtowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSw 21.10.2003 04:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2003 Zaczęliśmy chyba od 6%. Pan handlowiec miał jeszcze to przemyśleć i się odezwać. Odezwał się po 2 tyg. - porozmawialiśmy, później już się nie odzywał. Po następnych 2-3 tyg. zadzwoniła Pani z Regionalnego Przedstawicielstwa (to chyba tak się nazywało), tak żeby się zorientować czy już u nich kupiłem - powiedziałem co jest grane, ona przeprosiła, a za pół godziny miałem telefon od handlowca. Przeliczył jeszcze raz i dostałem jeszcze o jakieś 500 zł niższy kosztorys. Śmiech na sali - będę budował ze zwykłego gazobetonu. O profesjonalnym podejściu do klienta w f-mie Ytong............ nie będę się wyrażał, bo nie chcę nikogo obrazić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaszczur 21.10.2003 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2003 Grudzień 2002 - 26%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 21.10.2003 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2003 Chyba nie da się porównać upustów sprzed roku i obecnych. Trochę inna sytuacja - widmo VAT-u i inny popyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 21.10.2003 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2003 Ano...to właśnie robi reklama, napędza klientów, pogarsza obsługę! A z drugiej strony, czy to prawda że Gazobeton ma bardzo złe właściwości jeśli chodzi o przenikliwość akustyczną?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSw 22.10.2003 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2003 Szczerze mówiąc, nie wnikałem w przenikalność akustyczną BK, bo i tak będzie ze styropianem, ale nic prostszego - wejdź na stronę Instytutu Techniki Budowlanej: http://www.itb.pl tam wyszukaj odpowiedni zakład, powiedz o problemie, to albo Cię do kogoś pokierują, albo Ci odpowiedzą - dzwoniłem tam kilka razy - nigdy mi nie odmówili pomocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 22.10.2003 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2003 Gazobeton nie jest dobrym izolatorem akustycznym. Nawiasem mówiąc izolacja styropianowa może nawet sytuację pogorszyć (naprawdę!). Trochę danych jest tu:http://www.betonkomorkowy.com.pl/poradnik/pr2/pr23_main.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 22.10.2003 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2003 Gazobeton nie jest dobrym izolatorem akustycznym. No właśnie gdzieś mi się taka informacja obiła o uszy...chodzi mi też nie tyle o izolacje z zewnątrz, ale i wewnątrz...Więc skoro nawet styropian tą akustykę może pogorszyć, to ze wzgledu na akustykę BK odpada? No nie wpomnieliśmy chyba też o ważnej sprawie...czyli o grubość ściany BK (nie muru) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 22.10.2003 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2003 Co do tego pogarszania właściwości akustycznych przez styropian, muszę sobie sprawdzić źródło. Miałem to w ręku ze 3-4 tygodnie temu. O właściwościach akustycznych jest sporo pod tym linkiem, który podałem wyżej. Ale nie znaczy to, że jest beznadziejnie - trzeba przeczytać. Powinien być beton klasy 600 lub wyżej, co z kolei kłóci się z ideą ściany jednowarstwowej (zalecana klasa 400). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 22.10.2003 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2003 witamWobec tego co jest dobrym materiałem akustycznym?Planuje budowe bliźniaka, w związku z tym jako ścianę łączącą obie części chce wykonać z jednej akustycznej warstwy. Jakiej??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 22.10.2003 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2003 Akustycznie bezkonkurencyjne są silikaty, ale oczywiście trzeba ocieplać. Jeśli to ściana dzieląca dwa domy - bez ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSw 22.10.2003 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2003 No....... muszę przyznać że z tym styropianem to mnie zaskoczyło Myślę, że jednak nie dajmy się zwariować. Każdy materiał ma swoje dobre i złe strony - ja jeszcze pół roku temu byłem napalony na bloczki fortisa - pochodziłem, popytałem i sobie odpuściłem. Wielu moich znajomych budowało z BK i przebywając w ich domach nie odczuwałem dyskomfortu wynikającego ze słabej izolacji akustycznej. A silikaty też rozważałem - tylko uznałem że są za "zimne". Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 22.10.2003 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2003 Niektórzy stosują technologię mieszaną. Np u naszej forumowej Osówki bloczki Pezam (odpowiednik Fortis) na zewnątrz, a silikaty wewnątrz. Świetna izolacja między pokojami, a okolica cicha i spokojna, więc z zewnątrz i tak hałas nie dociera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts