Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chcą mi z działki zrobic tereny zielone!

I.W.

Recommended Posts

To jest idiotyczne, że w 2007roku dają WZ na zabudowę jednorodzinną, po czym na ten sam teren w rok później uchwalanym planiechcą zrobić łączkę.

Jesteś pewien, że idiotyczne? A może ktoś ma ochotę na ten teren? Dziś w MPZP jest to terenem zielonym, a za jakiś czas - oczywiście po przejęciu przez miasto - zmiana przeznaczenia na zabudowę np. hipermarketami.

Jesteś pewien, że idiotyczne? A może ktoś ma ochotę na ten teren? .

Nieee, no jak ktoś ma ochotę na ten teren to wszystko w porządku i nie ma w tym nic idiotycznego że z dnia na dzień zmiania się jego przenaczenie a potem być może z powrotem (choć market to tam bardzo mało prawdopodobny jest). Wszystko jest tak jak powinno być w państwie prawa.

A swoją drogą mogą mieć sobie ochotę i h.uj. Zmiana MZPM to nie zmiana własności Za grosze na pewno tego nie sprzedam, na szczęście kasy "zamrożonej" w tej działce nie uwzgledniałem w wydatkach więc przetrzymam.

Jeżeli faktycznie chcieli przeznaczyć te grunty na tereny zielone, nie powinni w 2007 roku wydawać takich warunków zabudowy. Ty jako inwestor od tamtego czasu mogłeś ponieść jakieś koszty związane z inwestycją zgodną z warunkami, a bank mógł inaczej wycenić grunt będący np. zabezpieczeniem kredytu wiedząc, że przeznaczony jest pod zabudowę. Trzeba walczyć.

• 4 years później...

Mam pytanie o teren zielony. Mam działkę oznaczoną na planie zagospodarowania przestrzennego jako zieleń uporządkowana (ZP). Chciałbym ją ogrodzić.

Czy mogę ją ogrodzić na zgłoszenie, czy muszę uzyskać pozwolenie na budowę?

W zgłoszeniu muszę załączyć oświadczenie o posiadanym prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane. Skąd mogę uzyskać informacje, czy mam prawo do dysponowania nieruchomością na cele budowlane?

Czy teren zielony jest w ogóle działką budowlaną?

Oświadczenie jest tylko oświadczeniem i tyle. Oświadczenie nieprawdy będzie miało skutki prawne.

Jeśli chodzi o przeznaczenie terenu to wszystkie informacje znajdziesz w planie zagospodarowania a jeśli go nie ma to musisz wystąpić do gminy o warunki zabudowy