an-bud 30.11.2008 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 Może gdzieś to przykleić ... Jest dużo pytań w tym temacie, może uda się troszkę wyjaśnić, pokazać zasady, zależności ...itd. I pomóc w świadomym wyborze. 1. kominki z paleniskiem otwartym Tradycyjnie wykonywane z otwartym paleniskiem, mogą mieć palenisko wykonane na miejscu budowy np: z cegły szamotowej, lub prefabrykowane (kupione w ...) Zaletą jest "czysty" przyjemny widok ognia (w prawidłowo wykonanym) Wady to: duże zapotrzebowanie na powietrze, mały efekt grzewczy. Moim zdaniem błędem jest doprowadzanie powietrza zewnętrznego pod kominek (ruszt) taki sposób podłączenia przyśpiesza spalanie drewna (patrz palenisko w kuźni) Opis budowy, tabele, rysunki mogę podać później, o ile znajdzie się chętny 2.wkłady kominkowe Zachciało się komuś odzyskać więcej ciepła z kominka, i wymyślił "skrzynkę z szybką" mającą zastąpić tradycyjny kominek. Obecnie na rynku są setki (albo i więcej) firm produkujących wkłady i "wkłady" kominkowe, lepsze, gorsze i bublowate. Tych lepszych jest bardzo mało, w zdecydowanej większości są buble, bo łatwiej, taniej i bez wielkiej wiedzy je wyprodukować. I tu trzeba podzielic na więcej grup: A- oddające ciepło do powietrza (te podzielić w zależności od konstrukcji i przeznaczenia) B- jak wyżej i wodne ( do CO czy CWU) C-tylko wodne Aa. kasety Teoretycznie do montażu w istniejących otwartych kominkach Ab. wkłady pobierające powietrze do spalania z pomieszczenia Ac. jak wyżej + częściowo spalane zewnętrzne powiertrze tzn. niby z możliwością podłączenia Ad. pobierające tylko powietrze zewnętrzne, (tzn. szczelne) W ten sam sposób możemy podzielić B i C. Można dodatkowo podzielić z uwzględnieniem rodzaju zastosowanej obudowy, możliwości rozbudowania paleniska... Pominę atrapy elektryczne, spirytusowe czy LCD mogą one działać bez komina to celem wprowadzenia, mogę potem napisać więcej zapraszam innych do rozwijania tematu ps. cdn. Pozdrawiam Jurek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darex 30.11.2008 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 dobra an-bud, zapodawaj o kominkach z pw (najlepiej z podziaiem na te bublowate i nie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 30.11.2008 16:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 dobra an-bud, zapodawaj o kominkach z pw (najlepiej z podziaiem na te bublowate i nie) Twoja kasa, twó dom, musisz wybrać sam. Masz rozum to szukaj, czytaj, myśl, mam na tacy podawać model xxx takiej xyx firmy, zależy też jeszcze od Twojego konkretnego domku i indywidualnego podejścia do dogrzewania, czy ogrzewania. Dla jednego będzie to dobry wkład, dla innego zły. Chcę tylko pokazać jak odróżnić dobre rozwiązanie konstrukcji wkładu, od gorszego. ps. za reklamę i kryptoreklemę mogą usunąć z forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darex 30.11.2008 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 dobra an-bud, zapodawaj o kominkach z pw (najlepiej z podziaiem na te bublowate i nie) Twoja kasa, twó dom, musisz wybrać sam. Masz rozum to szukaj, czytaj, myśl, mam na tacy podawać model xxx takiej xyx firmy, zależy też jeszcze od Twojego konkretnego domku i indywidualnego podejścia do dogrzewania, czy ogrzewania. Dla jednego będzie to dobry wkład, dla innego zły. Chcę tylko pokazać jak odróżnić dobre rozwiązanie konstrukcji wkładu, od gorszego. ps. za reklamę i kryptoreklemę mogą usunąć z forum ajjajaj! an-bud! źle mnie zrozumiałeś, przecież nie o markę kominków mi chodzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 30.11.2008 17:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 Darex Widzisz jak łatwo źle zrozumieć W każdym wkładzie (dobrym) bardzo ważny jest sposób doprowadzenia spalanego powietrza, najlepiej idealnie szczelne palenisko wyposażone w złączkę do wpięcia rury z zewnętrznym powietrzem. Dość łatwo to rozpoznać, na całości szyby i drzwiczek jest uszczelka, i wspomniana wyżej złączka dla rury, w przypadku nawet częściowego braku uszczelki bierze też powietrze z pomieszczenia. Powietrze zewnętrzne powinno tworzyć kurtynę przy szybie, w przypadku dopływu tylko pod ruszt masz gwarantowany efekt "brudnej szyby" w kilkanaście minut. Wkłady o wyższej wydajności (sprawności) mają dodatkowo doprowadzone powietrze dopalające spaliny (system CBS) Ważna też jest wielkość komory dymowej (to co nad drzwiczkami) mieści się w niej dym (przy dokładaniu drewna i otwartych drzwiczkach działają zasady otwartego paleniska) do pełni szczęścia potrzebny jest duuuży popielnik Z wodnym jest gorzej jw. i odbiór ciepła w górnej części wkładu, a dół paleniska "przyblokowany" To też opis raczej ogólny Jurek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 30.11.2008 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 an-bud - jak się dzielisz wiedzą to z chęcią posłucham Twojej opinii o Dovre 2180. Bez DGP, do ogrzania / podgrzania pomieszczenie około 70 m2, palenie - soboty/niedziele + w tygodniu jak zimno i człowiek po pracy chce odpocząć przy czymś "pierwotnym" z góry dzięki, pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 30.11.2008 18:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 majki dobre palenisko, na tą powierzchnię aż za dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 30.11.2008 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 Witam. I tu się nie zgodzę Twoja kasa, twó dom, musisz wybrać sam. Masz rozum to szukaj, czytaj, myśl, mam na tacy podawać model xxx takiej xyx firmy, zależy też jeszcze od Twojego konkretnego domku i indywidualnego podejścia do dogrzewania, czy ogrzewania. Dla jednego będzie to dobry wkład, dla innego zły. Chcę tylko pokazać jak odróżnić dobre rozwiązanie konstrukcji wkładu, od gorszego. Dobry zdun, kominkarz czy instalator (zwałjak zwał) powinien zaproponować najlepsze rozwiązanie dla klienta, w powiązaniu z projektem domu, jego trybem życia, przyzwyczajeniami, gustem, itp.. Tak samo jak powinien zaprojektować już sam wizualny aspekt całości inwestycji na podstawie wyobrażeń (ale i nie tylko) inwestora i wystroju całości wnętrza domu. Inwestor ma prawo nie znać się na tym co jest profesją samego projektanta-wykonawcy. No...to tyle. Ja bym An-bud wyodrębnił jeszcze grupę D, czyli konstrukcje kominkowo-piecowe nie ogrzewające bezpośrednio powietrze a oddające ciepło przez promieniowanie. Czyli konstrukcje akumulacyjne. Bo jest to całkiem inna bajka...Pod każdym względem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 30.11.2008 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 majki dobre palenisko, na tą powierzchnię aż za dobre Jeśli mogę prosić o rozwinięcie myśli Ma regulację powietrza "dolotowego" i na kurtynę - czy dawać dodatkowy regulator / przepustnice powietrza z zewnątrz ( rura fi 160 ) ? Np. taki z kratki.pl z automatyczną regulacją powietrza w zależności od temperatury ... ? A od strony "serwisowej" : duża awaryjność ? Coś pęka ? Wiesz, takie tam ... dzięki i pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 30.11.2008 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 Zgadzam się Forest-Natura, chciałem Cię też przywołać (mała prowokacja) do opisania tego Napisałem te podzielić w zależności od konstrukcji i przeznaczenia i Można dodatkowo podzielić z uwzględnieniem rodzaju zastosowanej obudowy, możliwości rozbudowania paleniska... Warto zmusić do myślenia aby wiedzieć w czym wybierać, pozostają jeszcze koszty związane z wyborem maluszek czy mercedes? a może... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 30.11.2008 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 majki dobre palenisko, na tą powierzchnię aż za dobre Jeśli mogę prosić o rozwinięcie myśli Ma regulację powietrza "dolotowego" i na kurtynę - czy dawać dodatkowy regulator / przepustnice powietrza z zewnątrz ( rura fi 160 ) ? Np. taki z kratki.pl z automatyczną regulacją powietrza w zależności od temperatury ... ? A od strony "serwisowej" : duża awaryjność ? Coś pęka ? Wiesz, takie tam ... dzięki i pozdrawiam, majki tylko delikatnie przepalać w zależności od zewnętrznej temperaty możesz mieć w domu "piekiełko" popatrz na jego moc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profus 30.11.2008 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 A co powiesz o Dovre 2900 GD. Powierzchnia "bezpośrednia" przy kominku ok 55 m2. DGP z turbiną do 4 pomieszczeń na piętrze - ok. 80 m2.http://dovre.com.pl/?mod=tf&id=2900_GD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 30.11.2008 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 majki dobre palenisko, na tą powierzchnię aż za dobre Jeśli mogę prosić o rozwinięcie myśli Ma regulację powietrza "dolotowego" i na kurtynę - czy dawać dodatkowy regulator / przepustnice powietrza z zewnątrz ( rura fi 160 ) ? Np. taki z kratki.pl z automatyczną regulacją powietrza w zależności od temperatury ... ? A od strony "serwisowej" : duża awaryjność ? Coś pęka ? Wiesz, takie tam ... dzięki i pozdrawiam, majki tylko delikatnie przepalać w zależności od zewnętrznej temperaty możesz mieć w domu "piekiełko" popatrz na jego moc Uważasz, że nie będe mógł palić pełnym ogniem, bo mi stopi obudowę Ale serio pytam ? Za dużawy ... ? A co z tą dodatkowa przepustnicą ? pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 30.11.2008 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 A co powiesz o Dovre 2900 GD. Powierzchnia "bezpośrednia" przy kominku ok 55 m2. DGP z turbiną do 4 pomieszczeń na piętrze - ok. 80 m2. http://dovre.com.pl/?mod=tf&id=2900_GD brak możliwości podłączenia powietrza zewnętrznego , przy większych mrozach może brakować mocy (gdy jedynie ogrzewamy kominkiem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 30.11.2008 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 majki dobre palenisko, na tą powierzchnię aż za dobre Jeśli mogę prosić o rozwinięcie myśli Ma regulację powietrza "dolotowego" i na kurtynę - czy dawać dodatkowy regulator / przepustnice powietrza z zewnątrz ( rura fi 160 ) ? Np. taki z kratki.pl z automatyczną regulacją powietrza w zależności od temperatury ... ? A od strony "serwisowej" : duża awaryjność ? Coś pęka ? Wiesz, takie tam ... dzięki i pozdrawiam, majki tylko delikatnie przepalać w zależności od zewnętrznej temperaty możesz mieć w domu "piekiełko" popatrz na jego moc Uważasz, że nie będe mógł palić pełnym ogniem, bo mi stopi obudowę Ale serio pytam ? Za dużawy ... ? A co z tą dodatkowa przepustnicą ? pozdrawiam, majki Lubisz temperaturę w pokoju około 40 stopni C to pal "pełnym ogniem" Myślisz że znam wszystkie wkłady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 30.11.2008 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 OK an-bud wielki dzięki za odpowiedzi pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek Krajewski 30.11.2008 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 http://www.muratordom.pl/pliki/galeria/uzytkownicy/79898/716/4315.jpg A to mój kominek ( własnoręcznie wykomany ) [/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 30.11.2008 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 http://www.muratordom.pl/pliki/galeria/uzytkownicy/79898/716/4315.jpg A to mój kominek ( własnoręcznie wykomany ) [/url] fajny, widać że dobrze działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 30.11.2008 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 OK an-bud wielki dzięki za odpowiedzi pozdrawiam, majki OK zapomniałem o dodatkowym zamykaniu powietrza zewnętrznego, zawsze warto mieć taką możliwość przy przerwach w paleniu kominek może działać jak "chłodnik" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darex 30.11.2008 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 anbud jesteś niekonsekwentny. miało być ogólnie a zaczynasz się rozdrabniać (coś o kryptoreklamie mówiłeś? ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts