Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

O KOMINKACH ...

an-bud

Recommended Posts

Może gdzieś to przykleić ...

Jest dużo pytań w tym temacie, może uda się troszkę wyjaśnić, pokazać zasady, zależności ...itd. I pomóc w świadomym wyborze.

1. kominki z paleniskiem otwartym

Tradycyjnie wykonywane z otwartym paleniskiem, mogą mieć palenisko wykonane na miejscu budowy np: z cegły szamotowej, lub prefabrykowane (kupione w ...)

Zaletą jest "czysty" przyjemny widok ognia (w prawidłowo wykonanym)

Wady to: duże zapotrzebowanie na powietrze, mały efekt grzewczy.

Moim zdaniem błędem jest doprowadzanie powietrza zewnętrznego pod kominek (ruszt) taki sposób podłączenia przyśpiesza spalanie drewna (patrz palenisko w kuźni) Opis budowy, tabele, rysunki mogę podać później, o ile znajdzie się chętny :wink:

2.wkłady kominkowe

Zachciało się komuś odzyskać więcej ciepła z kominka, i wymyślił "skrzynkę z szybką" :wink: mającą zastąpić tradycyjny kominek. Obecnie na rynku są setki (albo i więcej) firm produkujących wkłady i "wkłady" kominkowe, lepsze, gorsze i bublowate. Tych lepszych jest bardzo mało, w zdecydowanej większości są buble, bo łatwiej, taniej i bez wielkiej wiedzy je wyprodukować.

I tu trzeba podzielic na więcej grup:

A- oddające ciepło do powietrza (te podzielić w zależności od konstrukcji i przeznaczenia)

B- jak wyżej i wodne ( do CO czy CWU)

C-tylko wodne

Aa. kasety

Teoretycznie do montażu w istniejących otwartych kominkach

Ab. wkłady pobierające powietrze do spalania z pomieszczenia

Ac. jak wyżej + częściowo spalane zewnętrzne powiertrze tzn. niby z możliwością podłączenia

Ad. pobierające tylko powietrze zewnętrzne, (tzn. szczelne)

W ten sam sposób możemy podzielić B i C. Można dodatkowo podzielić z uwzględnieniem rodzaju zastosowanej obudowy, możliwości rozbudowania paleniska...

Pominę atrapy elektryczne, spirytusowe czy LCD :wink: mogą one działać bez komina :wink:

to celem wprowadzenia, mogę potem napisać więcej :wink: zapraszam innych do rozwijania tematu :wink:

ps. cdn.

Pozdrawiam

Jurek

• Odpowiedzi 176
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dobra an-bud, zapodawaj o kominkach z pw (najlepiej z podziaiem na te bublowate i nie) :wink:

Twoja kasa, twó dom, musisz wybrać sam. Masz rozum to szukaj, czytaj, myśl, mam na tacy podawać model xxx takiej xyx firmy, zależy też jeszcze od Twojego konkretnego domku i indywidualnego podejścia do dogrzewania, czy ogrzewania. Dla jednego będzie to dobry wkład, dla innego zły. Chcę tylko pokazać jak odróżnić dobre rozwiązanie konstrukcji wkładu, od gorszego.

ps. za reklamę i kryptoreklemę mogą usunąć z forum :wink:

dobra an-bud, zapodawaj o kominkach z pw (najlepiej z podziaiem na te bublowate i nie) :wink:

Twoja kasa, twó dom, musisz wybrać sam. Masz rozum to szukaj, czytaj, myśl, mam na tacy podawać model xxx takiej xyx firmy, zależy też jeszcze od Twojego konkretnego domku i indywidualnego podejścia do dogrzewania, czy ogrzewania. Dla jednego będzie to dobry wkład, dla innego zły. Chcę tylko pokazać jak odróżnić dobre rozwiązanie konstrukcji wkładu, od gorszego.

ps. za reklamę i kryptoreklemę mogą usunąć z forum :wink:

ajjajaj!

an-bud! źle mnie zrozumiałeś, przecież nie o markę kominków mi chodzi! :o

Darex Widzisz jak łatwo źle zrozumieć :wink:

W każdym wkładzie (dobrym) bardzo ważny jest sposób doprowadzenia spalanego powietrza, najlepiej idealnie szczelne palenisko wyposażone w złączkę do wpięcia rury z zewnętrznym powietrzem. Dość łatwo to rozpoznać, na całości szyby i drzwiczek jest uszczelka, i wspomniana wyżej złączka dla rury, w przypadku nawet częściowego braku uszczelki bierze też powietrze z pomieszczenia. Powietrze zewnętrzne powinno tworzyć kurtynę przy szybie, w przypadku dopływu tylko pod ruszt masz gwarantowany efekt "brudnej szyby" w kilkanaście minut. Wkłady o wyższej wydajności (sprawności) mają dodatkowo doprowadzone powietrze dopalające spaliny (system CBS) Ważna też jest wielkość komory dymowej (to co nad drzwiczkami) mieści się w niej dym (przy dokładaniu drewna i otwartych drzwiczkach działają zasady otwartego paleniska) do pełni szczęścia potrzebny jest duuuży popielnik :wink:

Z wodnym jest gorzej :wink: jw. i odbiór ciepła w górnej części wkładu, a dół paleniska "przyblokowany" To też opis raczej ogólny :-?

Jurek

an-bud - jak się dzielisz wiedzą :wink: to z chęcią posłucham Twojej opinii o Dovre 2180. Bez DGP, do ogrzania / podgrzania pomieszczenie około 70 m2, palenie - soboty/niedziele + w tygodniu jak zimno i człowiek po pracy chce odpocząć przy czymś "pierwotnym" :wink:

z góry dzięki, pozdrawiam, majki

Witam.

I tu się nie zgodzę :wink:

Dobry zdun, kominkarz czy instalator (zwałjak zwał) powinien zaproponować najlepsze rozwiązanie dla klienta, w powiązaniu z projektem domu, jego trybem życia, przyzwyczajeniami, gustem, itp.. Tak samo jak powinien zaprojektować już sam wizualny aspekt całości inwestycji na podstawie wyobrażeń (ale i nie tylko) inwestora i wystroju całości wnętrza domu.

Inwestor ma prawo nie znać się na tym co jest profesją samego projektanta-wykonawcy.

No...to tyle.

Ja bym An-bud wyodrębnił jeszcze grupę D, czyli konstrukcje kominkowo-piecowe nie ogrzewające bezpośrednio powietrze a oddające ciepło przez promieniowanie. Czyli konstrukcje akumulacyjne. Bo jest to całkiem inna bajka...Pod każdym względem.

Pozdrawiam.

majki dobre palenisko, na tą powierzchnię aż za dobre :wink:

Jeśli mogę prosić o rozwinięcie myśli :p

Ma regulację powietrza "dolotowego" i na kurtynę - czy dawać dodatkowy regulator / przepustnice powietrza z zewnątrz ( rura fi 160 ) ? Np. taki z kratki.pl z automatyczną regulacją powietrza w zależności od temperatury ... ?

A od strony "serwisowej" : duża awaryjność ? Coś pęka ? Wiesz, takie tam ... :wink:

dzięki i pozdrawiam, majki

Zgadzam się Forest-Natura, chciałem Cię też przywołać (mała prowokacja) :wink: do opisania tego :wink:

Napisałem

te podzielić w zależności od konstrukcji i przeznaczenia

i

Można dodatkowo podzielić z uwzględnieniem rodzaju zastosowanej obudowy, możliwości rozbudowania paleniska...

Warto zmusić do myślenia :wink: aby wiedzieć w czym wybierać, pozostają jeszcze koszty związane z wyborem :-? maluszek czy mercedes? a może...

Ma regulację powietrza "dolotowego" i na kurtynę - czy dawać dodatkowy regulator / przepustnice powietrza z zewnątrz ( rura fi 160 ) ? Np. taki z kratki.pl z automatyczną regulacją powietrza w zależności od temperatury ... ?

A od strony "serwisowej" : duża awaryjność ? Coś pęka ? Wiesz, takie tam ... :wink:

tylko delikatnie przepalać :wink: w zależności od zewnętrznej temperaty możesz mieć w domu "piekiełko" popatrz na jego moc :wink:

tylko delikatnie przepalać :wink: w zależności od zewnętrznej temperaty możesz mieć w domu "piekiełko" popatrz na jego moc :wink:

Uważasz, że nie będe mógł palić pełnym ogniem, bo mi stopi obudowę :wink:

Ale serio pytam ? Za dużawy ... ? :wink: :roll:

A co z tą dodatkowa przepustnicą ?

pozdrawiam, majki

A co powiesz o Dovre 2900 GD. Powierzchnia "bezpośrednia" przy kominku ok 55 m2. DGP z turbiną do 4 pomieszczeń na piętrze - ok. 80 m2.

http://dovre.com.pl/?mod=tf&id=2900_GD

brak możliwości podłączenia powietrza zewnętrznego :-? , przy większych mrozach może brakować mocy (gdy jedynie ogrzewamy kominkiem)

Uważasz, że nie będe mógł palić pełnym ogniem, bo mi stopi obudowę :wink:

Ale serio pytam ? Za dużawy ... ? :wink: :roll:

A co z tą dodatkowa przepustnicą ?

pozdrawiam, majki

Lubisz temperaturę w pokoju około 40 stopni C :wink: to pal "pełnym ogniem" :lol:

Myślisz że znam wszystkie wkłady :-? :lol: