Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

O KOMINKACH ...

an-bud

Recommended Posts

Mam kominek tarnavy - trzy lata temu wykonałem pion wznośny z rury fi~30cm długość ~5mb. na górze sześć trójników siodłowych, około 8 mb do najdalszego anemostatu działa bez turbiny w domu 160m pow urz. ~22st celcjusza.

obudowa z cegły czerwonej obłożona piaskowcem uważam że trochę akumuluje ciepło

kominek jest jedynym źródłem ciepła.

• Odpowiedzi 176
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam kominkowców.

Czy ktoś z Was miał styczność z tymi kominkami?

http://www.totemfire.pl/en/gamme.htm

NIe wiem jak cenowo sie kształtują i co sądzic o wykonaniu?

Witam.

Wyglądają ciekawie, ale mało danych na stronie :-? z rusunku wygląda że powietrze zewnętrzne tylko pod ruszt :-? Duże przekroje wylotów spalin, jak w rzeczywistości podobne do strony to :-?

Witam z braku czasu nie zajrzalem tutaj wcześniej - a szkoda...

Mam w domu zainstalowany rekuperator Bartosza, kupiłem kominek SPARKE 15kw - dom ok. 115mkw - chciałbym zamontować anemostat wyciągowy nad kratką z "szafy" gdzie znajduje się kominek i w ten sposób dogrzać 3 pokoje.

1. Czy są jakieś przeciwskazania??

2. Czy jednak zrobić DGP z rozprowadzeniem grawitacyjnym??

3. Czy rekuperator rozprowadzi ciepłe powietrze i w ten sposób będę mógł zaoszczędzić troszkę na ogrzewaniu?

WItam.

Samym rekuperatorem będzie mało wydajne, rekuperator "złapie" tylko część ciepłego powietrza (lepsze to niż nic :wink: ) w pokoju z kominkim będzie wyższa temperatura, DGP równomiernie rozłóży ciepło w domu.

Witam z braku czasu nie zajrzalem tutaj wcześniej - a szkoda...

Mam w domu zainstalowany rekuperator Bartosza, kupiłem kominek SPARKE 15kw - dom ok. 115mkw - chciałbym zamontować anemostat wyciągowy nad kratką z "szafy" gdzie znajduje się kominek i w ten sposób dogrzać 3 pokoje.

1. Czy są jakieś przeciwskazania??

2. Czy jednak zrobić DGP z rozprowadzeniem grawitacyjnym??

3. Czy rekuperator rozprowadzi ciepłe powietrze i w ten sposób będę mógł zaoszczędzić troszkę na ogrzewaniu?

WItam.

Samym rekuperatorem będzie mało wydajne, rekuperator "złapie" tylko część ciepłego powietrza (lepsze to niż nic :wink: ) w pokoju z kominkim będzie wyższa temperatura, DGP równomiernie rozłóży ciepło w domu.

Ja nie chcem ogrzać domu za pomocą kominka, lecz tylko troszkę dogrzać ( nie chciałbym także mieć po kilka anemostatów w każdym pokoju...)- w necie znalazłem takie rysunki: - jak to ma się do praktyki??

http://www.profficar.republika.pl/schemat3.jpg

http://www.profficar.republika.pl/schemat4.jpg

:) An-budku , Forest Natura -ps. masz magiczny tekst w podpisie.. :D

proszę Was o podpowiedź :) :

jesteśmy zainteresowani wkładem kominkowym dwustronnym (vis a vis) np. wkład Arysto 10 VIS-A-VIS, ale jest jednak zbyt mały..

Wymiary, które by nam odpowiadały: to szerokość około 1000 mm, głębokość 800 mm i wysokość szyby 600 - 700 mm.

tak wyglądaja przygotowania..

http://images34.fotosik.pl/369/e75b7d0a2840d901m.jpg

http://images41.fotosik.pl/14/28c74b72c81fa448m.jpg

Dom ma powierzchnię ponad 250 m2.. kominek nie byłby jedynym źródłem ogrzewania, ale chcemy często palić..

chcielibyśmy też wykorzystywać go do ogrzewania z wykorzystaniem systemu rozprowadzenia gorącego powietrza..

czy masz może jakąś podpowiedź..sugestię..jaki bylby duzy i solidny, ze średniej półki ..jak kiedys pisałam nastawiałam sie na lechmę, kratki..ale wybijacie nam to z głowy..czas juz wiedzieć.. a my jak inni :wink: liczymy każdy grosz..

może sa jakieś większe gabaryty robione na potrzeby np. pensjonatów, restauracji..? sama nie wiem..

Chciałabym tez bardzo, a nie wiem czy taki kominek można obudować drewnem..takim jak podłoga..w stylu:

http://images27.fotosik.pl/298/3fa5545aff2789f7m.jpg[/b]

jak myślicie?

pozdrawiam

Witam.

Chcecie mieć ogromne przeszklenie wkładu (szyba metrowej szerokości i wysokości ponad 60 cm), w dodatku vis'a vis i piszecie że liczycie się z każdym groszem i że wkład ma być ze średniej półki?

I żeby jeszcze ogrzewał poprzez DGP oraz żeby był obudowany drewnem...

Moment, moment - bo się za bardzo rozpędziliśmy :D

Najpierw żart - ja bym chciał jeździć "bentlejem", ale żeby był w cenie "poloneza", i żeby czasem można było nim przeorać lub zabronować moje pole, i w dodatku żeby był wykonany z tektury.

No to tyle żartów...Ale mniej więcej chcemy to samo :D

Kochani.

Taki wkład to po pierwsze duża fanaberia. A żeby spełniać własne fanaberie to trzeba być przygotowanym na to że będą odpowiednio kosztować.

Ceny takich wkładów zaczynają się od około 4-4,5 tysiąca Euro (Spartherm, Austroflamm, Brunner, Rueg, Totem).

W Arysto czy Hajduku pewnie Wam powiedzą że to dla nich żaden problem żeby coś takiego wyspawać za mniejszą cenę. Wpuśić to od razu między bajki trzeba. Jak się skusisz to będziesz się bujała potem przez kilka(naście) lat z problemami przy zamykaniu drzwi, brudnymi szybami, czarnym i śmierdzącym sadzą wnętrzem paleniska. Dla tych firm będzie to eksperyment. A dla firm ww to chleb powszedni - wkłady produkowane seryjnie, dopracowane pod wieloma szczegółami technicznymi i użytkowymi.

Sprawa następna - takie paleniska to przede wszystkim "dizajn", ogrzewanie takim wkładem to udręka i katorga. Pomimo tego że niejako "przy okazji" palenia w nich wydzielają duże ilości ciepła.

I wreszcie trzeci punkt - komin. Jeżeli nie macie komina fi 250 mm to możecie na starcie wykluczyć tego rodzaju wkład.

Jeżeli nie obdarłem Was ze złudzeń i dalej wyrażacie chęć to jak najbardziej zachęcam...takie kominki to jedyna w swoim rodzaju rzecz. Ogromny, efektowny "teatr ognia" z niewyobrażalnymi wręcz dla przeciętnego posiadacza własnego M, możliwościami ich aranżacji i wykonania.

Wbrew pozorom jak najbardziej jestem "za", ale jeżeli się do tego z odpowiednim nastawieniem podejdzie...

Pozdrawiam.

Kochani.

Taki wkład to po pierwsze duża fanaberia. A żeby spełniać własne fanaberie to trzeba być przygotowanym na to że będą odpowiednio kosztować.

Ceny takich wkładów zaczynają się od około 4-4,5 tysiąca Euro (Spartherm, Austroflamm, Brunner, Rueg, Totem)..

Nie wymieniłes KFD, np. wkłady z serii Linea - przez przypadek, czy nie za bardzo je poważasz? Własnie o takim myślę, bo tańszy, mam nadzieję, że nei jakiś szajś?!?

Sprawa następna - takie paleniska to przede wszystkim "dizajn", ogrzewanie takim wkładem to udręka i katorga. Pomimo tego że niejako "przy okazji" palenia w nich wydzielają duże ilości ciepła..

Ojej, to mnie nieco przestraszyłeś. Na czym polega trudność pallenia w takim kominku w porównaniu z typowymi?

I wreszcie trzeci punkt - komin. Jeżeli nie macie komina fi 250 mm to możecie na starcie wykluczyć tego rodzaju wkład..

I kolejna zagwozdka. Kominkarz twierdzi, że można podłączyc do innego, jeśli wysokość komina będzie odpowiednia, ciąg bę dzie właściwy. Czy możesz więcej na ten temat napisać? Mam typowy trtadycyjny komin o przekroju 14 x 27, wolałabym wiedzieć, czy to faktycznie możliwe, zanim wydam na wkład kilkanaście tysięcy... :(

Jeżeli nie obdarłem Was ze złudzeń i dalej wyrażacie chęć to jak najbardziej zachęcam...takie kominki to jedyna w swoim rodzaju rzecz. Ogromny, efektowny "teatr ognia" z niewyobrażalnymi wręcz dla przeciętnego posiadacza własnego M, możliwościami ich aranżacji i wykonania.

Wbrew pozorom jak najbardziej jestem "za", ale jeżeli się do tego z odpowiednim nastawieniem podejdzie...

Pozdrawiam.

Czyli jakim, że ładny, ale nie grzeje... :-?

I kolejna zagwozdka. Kominkarz twierdzi, że można podłączyc do innego, jeśli wysokość komina będzie odpowiednia, ciąg bę dzie właściwy. Czy możesz więcej na ten temat napisać? Mam typowy trtadycyjny komin o przekroju 14 x 27, wolałabym wiedzieć, czy to faktycznie możliwe, zanim wydam na wkład kilkanaście tysięcy... :(

ja mam dokładnie ten sam problem, kominkarz namawia mnie na owalny ale koszt takiego wkładu to ok2,5-3 tys zł. :-?

Witam.

Nie palenie - tylko ogrzewanie. Pomiędzy jednym a drugim jest duża różnica. Dlaczego ogrzewanie takimi wkładami mija się z celem? Bo jeśli nie naładuje się "taczki" drewna do tak ogromnego paleniska to jego wartość grzewcza jest znikoma. A ogrzewanie kominkiem ma być przyjemnością również a nie tylko upierdliwą czynnością domową...

Dlaczego nie KFD, MCZ i inne, tańsze? A tylko górna półka? Bo jest pomiędzy nimi ogromna różnica w jakości. Jak dla mnie to technologiczna przepaść. A te "tańsze" też kosztują kilkanaście tysięcy. I wg mnie nie są tego wcale warte. Relatywnie, procentowa różnica w cenie jest o wiele, wiele mniejsza niż między wkładami o "normalnych" wymiarach (np. "marketowych" za 1 tys. zł i tych naprawdę dobrych, od 4-5 tys. wzwyż).

Komin 14x27 choć nie jest ideałem, to wystarczy dla dużego wkładu, ale mowa była o przeszkleniu na przestrzał (vis'a vis), a w takich dużych wkładach mamy z reguły (nie zawsze) możliwość otworzenia na raz obydwu stron, tworząc wtedy palenisko otwarte. I wtedy taki komin bywa przyczyną problemów z poddymianiem.

Pozdrawiam.

Dzięki serdeczne za odpowiedź, teraz rozumiem o co chodzi. W sumie wczesniej brałam pod uwagę Spartherm Varia bh, ale teraz kosztuje okolo 19 tys, co mnie zniechęciło... Myślisz, że wart jest tego?

A jak w porównaniu z dużymi ozdobnymi Lineami KFD wypada np. mniejszy Dovre 2180 CBS? Jest również prosty, choc nie ma tego uroku i tej "poziomej wizji ognia" ;) . Ale za to kosztuje mniej niż polowę, a z opisu ma niezłe parametry grzewcze.

(Muszę jeszcze rozważyć, na do czego bardziej się skłonić - uroda, czy efekt grzewczy)

Kominek jeszcze przede mną. Proszę o pomoc w wyborze wkładu.

Dom z poddaszem użytkowym. na dole salon połączony z kuchnią, mały pokoik i łazienka, na górze 5 pokoików i łazienka. Powierzchnia użytkowa ok 160m kw. wysokość komina ok 8-9m. chciałbym rozprowadzić ciepłe powietrze do pomieszczeń. Wkład panoramiczny lub półokrągły.

Proszę o rady co wybrać jak wykonać rozprowadzenie i co potrzebne oprócz wkładu

Dzięki serdeczne za odpowiedź, teraz rozumiem o co chodzi. W sumie wczesniej brałam pod uwagę Spartherm Varia bh, ale teraz kosztuje okolo 19 tys, co mnie zniechęciło... Myślisz, że wart jest tego?

A jak w porównaniu z dużymi ozdobnymi Lineami KFD wypada np. mniejszy Dovre 2180 CBS? Jest również prosty, choc nie ma tego uroku i tej "poziomej wizji ognia" ;) . Ale za to kosztuje mniej niż polowę, a z opisu ma niezłe parametry grzewcze.

(Muszę jeszcze rozważyć, na do czego bardziej się skłonić - uroda, czy efekt grzewczy)

Witam.

"Pozioma wizja ognia " to raczej przy gazowym, albo wklejony komputerowo ogień w katalogu :wink: Jak chcesz "grzać" to dovre CBS powinien być dobry :wink:

Napisałem powinien, bo trzeba to odnieść do konkretnego domu, podejścia mieskańców, przeznaczonych środków itd. :wink:

ps. euro zwariowało i spartherm "poleciał" ostro do góry :-?

ale tu można dać prawie identyczny zamiennik - tańszy

Pozdrawiam.

dziękuję za szybką odpowiedź :)

nie odarleś ze zludzeń :) marzyć i szukać chyba nie przestaniemy..ale polecasz górną półkę.. :wink:

komin mamy dobry..opał rośnie..

dlaczego palenie w nich to udręka? i jakie nastawienie potrzebne?

pozdrawiam :)

Forest był szybszy :-? :lol: Nic dodać, nic ująć :wink:

Witam.

"Pozioma wizja ognia " to raczej przy gazowym, albo wklejony komputerowo ogień w katalogu :wink: Jak chcesz "grzać" to dovre CBS powinien być dobry :wink:

Napisałem powinien, bo trzeba to odnieść do konkretnego domu, podejścia mieskańców, przeznaczonych środków itd. :wink:

ps. euro zwariowało i spartherm "poleciał" ostro do góry :-?

ale tu można dać prawie identyczny zamiennik - tańszy

Pozdrawiam.

...co masz na myśli pisząc "zamiennik"? Jakie wkłady mają podobne parametry, jak Spartherm Varia bh?

Kominek jeszcze przede mną. Proszę o pomoc w wyborze wkładu.

Dom z poddaszem użytkowym. na dole salon połączony z kuchnią, mały pokoik i łazienka, na górze 5 pokoików i łazienka. Powierzchnia użytkowa ok 160m kw. wysokość komina ok 8-9m. chciałbym rozprowadzić ciepłe powietrze do pomieszczeń. Wkład panoramiczny lub półokrągły.

Proszę o rady co wybrać jak wykonać rozprowadzenie i co potrzebne oprócz wkładu

Witam.

Jeszcze więcej danych by się przydało :wink: projekt, zapotrzebowanie na ciepło ( jak do ogrzania, jak dla "jaj" to można podejść inaczej) cena zaporowa? itp.

Polecam, fajny wkład, w dzienniku pewno widziałaś ... 8) :wink:

pozdrawiam, majki

Polecam, fajny wkład, w dzienniku pewno widziałaś ... 8) :wink:

pozdrawiam, majki

A owszem, owszem - i podziwiałam fotki! Cieszę się, że nadal jestes z niego zadowolony, to plus dla Dovre! :D Btw, czy przetestowałeś jego parametry grzewcze w warunkach zimowych?

(ale zabawne, chcę zebrać jak najwięcej informacji od użytkowników przed kupnem wkładu, a pzrzecież mam świadomość, że nie do końca są one porównywalne - przecież jedna osoba zazwyczaj testuje tylko jeden wkład!)

pozdrawiam,