Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

O KOMINKACH ...

an-bud

Recommended Posts

sure - jasne, że tak :D

Ale wiesz, chałupa zimna, niczym nie ogrzewana, to nawet jak dałem kopa kominkiem, to "delta_t" była z -2 stC do +4 stC w punkcie kontrolnym :lol:

Jest wydaje mi się nieźle, ale zobaczymy w przyszłą zimę ... :roll:

pozdrawiam, majki

• Odpowiedzi 176
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Sądząc po nicku masz możliwość spokojnego kupowania drewna z wyprzedzeniem powiedzmy 2-3 letnim :wink:

Jeżeli będzie się przestrzegać tego by palić tylko suchym drewnem w kominku (naprawdę suchym) i nie będzie się żałować powietrza do spalania, miast dusić i wędzić to drewno, to każdy komin murowany będzie jak najbardziej wystarczający.

Inaczej bywa tylko w przypadku płaszczy wodnych...

Pozdrawiam.

Kominek jeszcze przede mną. Proszę o pomoc w wyborze wkładu.

Dom z poddaszem użytkowym. na dole salon połączony z kuchnią, mały pokoik i łazienka, na górze 5 pokoików i łazienka. Powierzchnia użytkowa ok 160m kw. wysokość komina ok 8-9m. chciałbym rozprowadzić ciepłe powietrze do pomieszczeń. Wkład panoramiczny lub półokrągły.

Proszę o rady co wybrać jak wykonać rozprowadzenie i co potrzebne oprócz wkładu

Witam.

Jeszcze więcej danych by się przydało :wink: projekt, zapotrzebowanie na ciepło ( jak do ogrzania, jak dla "jaj" to można podejść inaczej) cena zaporowa? itp.

projekt zobacz na stronie http://www.domus.wroc.pl/projekt2.html?id=92&flip=1

palone będzie dla ciepła i codziennie

jeśli chodzi o cenę to za wkład chciałbym się zmieścić do 3-4tyś zł jeśli chodzi o akcesoria to zapłacę ile trzeba będzie.

OK, to konkretne pytanie: jeśli wybieram pomiędzy tymi wkladami KFD Linea H1310 (chyba?) - fi 250, Hajduk Goliath - fi 250 (lub Volcano d), Dovre 2180 cbs - fi 200, to ktory będzie najmniej problematyczny do komina ceglanego 14 x 27 ?? :-?

(no, ewentualnie jeszcze Spartherm Varia bh za 19 tysięcy - fi ma chyba 200)

OK, to konkretne pytanie: jeśli wybieram pomiędzy tymi wkladami KFD Linea H1310 (chyba?) - fi 250, Hajduk Goliath - fi 250 (lub Volcano d), Dovre 2180 cbs - fi 200, to ktory będzie najmniej problematyczny do komina ceglanego 14 x 27 ?? :-?

(no, ewentualnie jeszcze Spartherm Varia bh za 19 tysięcy - fi ma chyba 200)

Varia Bh, KFD Linea i Goliath mają wylot fi 250.

Najbezpieczniejszy będzie Dovre 2180 model sympatyczny tylko ma kłopoty z czerpaniem powietrza (taki feralny model)

Ja bym wybrał Spartherm Varia Ah bo ma wylot spalin 200 i bije jakością Linee i Golitha, zobacz tutaj: LINK

Witam.

Sądząc po nicku masz możliwość spokojnego kupowania drewna z wyprzedzeniem powiedzmy 2-3 letnim :wink:

Jeżeli będzie się przestrzegać tego by palić tylko suchym drewnem w kominku (naprawdę suchym) i nie będzie się żałować powietrza do spalania, miast dusić i wędzić to drewno, to każdy komin murowany będzie jak najbardziej wystarczający.

Inaczej bywa tylko w przypadku płaszczy wodnych...

Pozdrawiam.

Witam.

Przyznam, że zaintrygowałeś mnie tymi płaszczami wodnymi. W najbliżsyzm czasie muszę zdecydować jaki wybrać... I tutaj pojawiają się pytania, na które chętnie poznam odpowiedź:

1. czy firmy La Nordica i Edilkamin to firmy, którym warto zaufać i powierzyć kilka tysięcy euro za kominek? Czy lepiej zapoznać się z ofertą kominków wodnych innych firm?

2. czy systemowy komin schiedel fi 200mm będzie odpowiedni dl kominka o mocy ... (no właśnie... co z tą mocą... ale o tym za chwilę) ok 20-24kW (do ogrzenia dom o pow. użytkowej ok. 250m2)

3. jaka moc będzie mi potrzebna do wspomnianej powierzchni? np Edilkamin aquatondo 22 ma nominalną moc 26kW, "rzeczywista moc termiczna" to 21 kW. Jak należy patrzeć na moc podawaną przez producentów?

Nie chciałbym wywoływac dyskusji "CZY kominek z płaszczem wodnym"... Jeśli możesz przedstawić swoją opinię, to bardzo by mi to pomogło w podjęciu decyzji...

pzdr

pt

1. czy firmy La Nordica i Edilkamin to firmy, którym warto zaufać i powierzyć kilka tysięcy euro za kominek? Czy lepiej zapoznać się z ofertą kominków wodnych innych firm?

2. czy systemowy komin schiedel fi 200mm będzie odpowiedni dl kominka o mocy ... (no właśnie... co z tą mocą... ale o tym za chwilę) ok 20-24kW (do ogrzenia dom o pow. użytkowej ok. 250m2)

3. jaka moc będzie mi potrzebna do wspomnianej powierzchni? np Edilkamin aquatondo 22 ma nominalną moc 26kW, "rzeczywista moc termiczna" to 21 kW. Jak należy patrzeć na moc podawaną przez producentów?

pt

ad 1. EdilKamin to potężna firma dobrze znana w całej Europie, Nordica (wbrew nazwie podobnie jak Edilkamin pochodzi też z Włoch) robi bardzo podobne konstrukcje, ale bardziej dopieszczone wizualnie i też technologicznie. Ja bym wybrał Nordicę. Jeśli Ci się podobają te produkty to szukając dalej możesz nabawić się bulu głowy, więc raczej ja bym nie szukał dalej.

ad 2. OPptymalnie jeśli wylot spalin jest taki sam jak średnica komina Piano 22 ma z tego co pamiętam właśnie fi 200 a Nordica ma fi 230.

ad 3. Moc nominalna jest tą która Cię interesuje Piano 22 ma moc nominalną 20kW a nie 26 jak pisałeś. możesz to sprawdzić tutaj: KLIKNIJ TU- PIANO 22

Zwykło się liczyć zapotrzebowanie na moc kominka (oj zaraz pewnie się włączą fachowcy, którzy liczą inaczej) ja liczę tak: 0,7kW na 10m2 domu. Niektórzy liczą 1kW na 10m2 - wypośrodkujesz i okaże się że Piano 22 by było w sam raz. Choć ja bym wybrał raczej Nordicę taką jak ta: KLIKNIJ-NORDICA

ad 1. EdilKamin to potężna firma dobrze znana w całej Europie, Nordica (wbrew nazwie podobnie jak Edilkamin pochodzi też z Włoch) robi bardzo podobne konstrukcje, ale bardziej dopieszczone wizualnie i też technologicznie. Ja bym wybrał Nordicę. Jeśli Ci się podobają te produkty to szukając dalej możesz nabawić się bulu głowy, więc raczej ja bym nie szukał dalej.

ad 2. OPptymalnie jeśli wylot spalin jest taki sam jak średnica komina Piano 22 ma z tego co pamiętam właśnie fi 200 a Nordica ma fi 230.

ad 3. Moc nominalna jest tą która Cię interesuje Piano 22 ma moc nominalną 20kW a nie 26 jak pisałeś. możesz to sprawdzić tutaj: KLIKNIJ TU- PIANO 22

Zwykło się liczyć zapotrzebowanie na moc kominka (oj zaraz pewnie się włączą fachowcy, którzy liczą inaczej) ja liczę tak: 0,7kW na 10m2 domu. Niektórzy liczą 1kW na 10m2 - wypośrodkujesz i okaże się że Piano 22 by było w sam raz. Choć ja bym wybrał raczej Nordicę taką jak ta: KLIKNIJ-NORDICA

Dokładnie te wkłady rozważam.

Dzięki za info. A te kilowaty to znalazłem na http://www.edilkaminpolska.pl

Tak czy inaczej wybiorę jeden z tych dwóch. Nordica wydaje mi się bardziej nowoczesna wzorniczo niż Edilkamin...

Chętnie poznam też opinie innych forumowiczów na temat tych dwóch firm...

pzdr

pt

Dokładnie te wkłady rozważam.

Dzięki za info. A te kilowaty to znalazłem na http://www.edilkaminpolska.pl

Tak czy inaczej wybiorę jeden z tych dwóch. Nordica wydaje mi się bardziej nowoczesna wzorniczo niż Edilkamin...

Chętnie poznam też opinie innych forumowiczów na temat tych dwóch firm...

pzdr

pt

EdilK. częściowo oddaje ciepło do powietrza, częściowo do wody :-? spala powietrze z pomieszczenia, nowczesny wygląd, stara konstrukcja

"Rewelacyjne" rozwiązanie kurtyny powietrznej (dopływu powietrza) przez dziury w drzwiczkach, zdjęcie niżej

http://foto0.m.onet.pl/_m/77b185a0d4fb5298523a82b5a9e7960c,10,19,0.jpg

• 4 weeks później...
Mam kominek tarnavy - trzy lata temu wykonałem pion wznośny z rury fi~30cm długość ~5mb. na górze sześć trójników siodłowych, około 8 mb do najdalszego anemostatu działa bez turbiny w domu 160m pow urz. ~22st celcjusza.

obudowa z cegły czerwonej obłożona piaskowcem uważam że trochę akumuluje ciepło

kominek jest jedynym źródłem ciepła.

Pytanie mam takie: czym ogrzewasz CWU?

Dylemat polega na tym, że

1.Nie stać nas na dwie instalacje typu kominek z PW + piec na eko groszek (do CWU latem)

2.Nie bardzo pasuje mi wizja kotłowni w salonie

3.Kocham atmosferę przy kominku i widok płonącego ognia

4.Jest ewentualność, żeby zrobić salon kominkowy w piwnicy (24m2 i h 2,35) ale nie bardzo wiem jak dostarczyć tam powietrze (140 cm w gruncie)

5.Częste zaniki prądu :evil: (zwłaszcza kiedy jest -20 :evil: ) zmuszają do grzania czymś co nie potrzebuje prądu (GDP?) albo kupić agregat

Od roku się nad tym zastanawiamy (przeliczamy) i nijak nie umiemy się zdecydować. Osobiście jestem za tym, aby był kominek z PW, ale czym grzać wodę latem? Prąd drogi, gazu brak i długo nie będzie, a olejowy piec też ciężko....:evil:

Dylemat solidny i choć dopiero piwnica stoi (117 i parter 111m2) to wciąż nierozwiązany.

Zanim będzie aktualny miną chyba ze 2 latka... :(

Proszę jednak wszystkich o koncepcje i podpowiedzi :p

Mam kominek tarnavy - trzy lata temu wykonałem pion wznośny z rury fi~30cm długość ~5mb. na górze sześć trójników siodłowych, około 8 mb do najdalszego anemostatu działa bez turbiny w domu 160m pow urz. ~22st celcjusza.

obudowa z cegły czerwonej obłożona piaskowcem uważam że trochę akumuluje ciepło

kominek jest jedynym źródłem ciepła.

Pytanie mam takie: czym ogrzewasz CWU?

Dylemat polega na tym, że

1.Nie stać nas na dwie instalacje typu kominek z PW + piec na eko groszek (do CWU latem)

2.Nie bardzo pasuje mi wizja kotłowni w salonie

3.Kocham atmosferę przy kominku i widok płonącego ognia

4.Jest ewentualność, żeby zrobić salon kominkowy w piwnicy (24m2 i h 2,35) ale nie bardzo wiem jak dostarczyć tam powietrze (140 cm w gruncie)

5.Częste zaniki prądu :evil: (zwłaszcza kiedy jest -20 :evil: ) zmuszają do grzania czymś co nie potrzebuje prądu (GDP?) albo kupić agregat

Od roku się nad tym zastanawiamy (przeliczamy) i nijak nie umiemy się zdecydować. Osobiście jestem za tym, aby był kominek z PW, ale czym grzać wodę latem? Prąd drogi, gazu brak i długo nie będzie, a olejowy piec też ciężko....:evil:

Dylemat solidny i choć dopiero piwnica stoi (117 i parter 111m2) to wciąż nierozwiązany.

Zanim będzie aktualny miną chyba ze 2 latka... :(

Proszę jednak wszystkich o koncepcje i podpowiedzi :p

Dobrze że myślisz wcześniej :wink: Miałem podobne dylematy,każdy dom jest inny (wielkość, ocieplenie) inne oczekiwania i wymagania mieszkańców :-?

Planowałem domek około 80m2 i wyszło całkiem co innego (odnośnik) mam obecnie w planach inny "domek" i też trzeba podejść do niego indywidualnie :wink:

ale czym grzać wodę latem?

kominkem podgrzejesz przy okazji chałupę :wink: więc kominek odpada :-?

4. rurą pcw/albo alu pod kominek i ocieplić, obudować ( jak dasz 140cm w dół to spokojnie zaciągnie powietrze, sprawdzałem :wink: )

Więcej można napisać po rzuceniu okiem na projekt i wspomnianych wyżej danych :wink:

Pozdrawiam.

Serdeczne dzięki an-bud :D :D :D

Od pół roku czytam forum i wiedza moja dalej znikoma, ale cósik sie dowiedziałam i przemyśliwam. Później idę do Dużego i przedstawiam sytuację. On chce kominek otwarty i konkretny piec....Żywy ogień kusi, ale szkoda tej kasy co wywieje kominem. Dobrze,że jest opcja - piwnica z kominkiem :D

Ps zajrzałam do ruinki dużo wcześniej i :o :o :o