Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

O KOMINKACH ...

an-bud

Recommended Posts

• Odpowiedzi 176
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wystarczy, i wygodniej

thanks!

mam już jasność!

Według mnie masz ciemność.Wygodę znajdziesz wtedy jak w odpowiednim miejscu i odpowiedni kominek do pasujesz do warunków panujących w domciu.Pomyśl nad tym i nie fascynuj się tym czego jeszcze nie sprawdziłeś.Na razie wymieniłeś tylko doświadczenia.

wystarczy, i wygodniej

thanks!

mam już jasność!

Według mnie masz ciemność.Wygodę znajdziesz wtedy jak w odpowiednim miejscu i odpowiedni kominek do pasujesz do warunków panujących w domciu.Pomyśl nad tym i nie fascynuj się tym czego jeszcze nie sprawdziłeś.Na razie wymieniłeś tylko doświadczenia.

denerwujesz mnie

wystarczy, i wygodniej

thanks!

mam już jasność!

denerwujesz mnie

Niby czym.Tym ,że jeszcze raczkujesz i nic nie wiesz.Spokojnie kolego jeszcze nie raz zadasz w wymianie mnóstwo pytań. :lol:

• 3 weeks później...
koledzy - forest - an-bud

czy Do Vari Ah - podloczenie doplywu powietrza z zewnatrz mozna zrobic taka zwykla elastyczna rura spiro?

aluminiowa? Z kwasowki?

czy tez trzeba dokupic ten element laczeniowy "niby oryginalny" za ponad 400 zl??

Witam

ten "niby oryginalny" można dorobić za kilkadziesiąt zł z wyjściem na rurę 150mm :wink: i dalej np: alu spiro (dość duża średnica tego "garka")

Pozdrawiam.

• 2 weeks później...

an-bud napisz co uważasz o przepustnicach powietrza do kominka tych elektronicznych (nie chodzi mi o jakośc) tylko sens stosowania czy przy tej ręcznej regulacji nie trzeba co chwila biegać do kominka i przestawiać . Czy ta elektroniczna przepustnica ma sens?

http://www.kratki.com/product_info.php?products_id=1188 tak myślę co będzie jak np na 2 tygodnie wyłaczą prąd dobrze by chyba było zrobić bajpas w razie co i za tą elektroniczną dać trójnik i do obudowy rurę i w razie W dać powietrze z pomieszczenia?

Witajcie!

Potrzebuję dobrać kominek/wkład do planowanego budynku i całkowicie nie wiem jak się do tego zabrać.

Dom będzie grzany PC.

Kominek będzie raczej rekreacyjnie, choć fajnie by było, gdyby nie daj boże była jakaś awaria z PC i trochę by wspomógł dogrzanie domu.

Będzie stał w rogu salonu.

Podajecie moc wkładu, a nawet nie wiem z czym to się je.

Jak mam się do tego zabrać i co wybrać?

an-bud napisz co uważasz o przepustnicach powietrza do kominka tych elektronicznych (nie chodzi mi o jakośc) tylko sens stosowania czy przy tej ręcznej regulacji nie trzeba co chwila biegać do kominka i przestawiać . Czy ta elektroniczna przepustnica ma sens?

http://www.kratki.com/product_info.php?products_id=1188 tak myślę co będzie jak np na 2 tygodnie wyłaczą prąd dobrze by chyba było zrobić bajpas w razie co i za tą elektroniczną dać trójnik i do obudowy rurę i w razie W dać powietrze z pomieszczenia?

Znakomicie nadaje się do wykończenia komina (pożaru sadzy i jej nadmiernej produkcji), zasmolenia paleniska i szyby :wink:

chyba że ma opcję:

- otwarte na max jak rozpalasz

-kończy się palenie, zostaje żar i się zamyka :wink:

Witajcie!

Potrzebuję dobrać kominek/wkład do planowanego budynku i całkowicie nie wiem jak się do tego zabrać.

Dom będzie grzany PC.

Kominek będzie raczej rekreacyjnie, choć fajnie by było, gdyby nie daj boże była jakaś awaria z PC i trochę by wspomógł dogrzanie domu.

mało danych :-?

-jaka wentylacja

-z efektem czystej czy zasyfionej szyby :wink:

-mniej czy bardziej sprawny (rozbudowany)

-orientacyjnie za ile?

Witajcie!

Dom będzie grzany PC.

mało danych :-?

-jaka wentylacja

-z efektem czystej czy zasyfionej szyby :wink:

-mniej czy bardziej sprawny (rozbudowany)

-orientacyjnie za ile?

Wentylacja grawitacyjna, powietrze doprowadzone od dołu.

Co do efektu szyby to chyba będzie zależało od kasy.

Założyłem w kosztorycie, że kominek oraz wykończenie jego będzie kosztowało 10300.

Nie wiem, czy się w tej kwocie wyrobię, a chciałoby się z jedną rurkę poprowadzić na pięterko, żeby z jeden pokoik dodatkowo się nagrzał.

Coś z tego będzie???

Wentylacja grawitacyjna, powietrze doprowadzone od dołu.

Co do efektu szyby to chyba będzie zależało od kasy.

Założyłem w kosztorycie, że kominek oraz wykończenie jego będzie kosztowało 10300.

Nie wiem, czy się w tej kwocie wyrobię, a chciałoby się z jedną rurkę poprowadzić na pięterko, żeby z jeden pokoik dodatkowo się nagrzał.

Coś z tego będzie???

hmmmm ciężko będzie :wink: więcej na "serce" kominka, czy wygląd, znaczy obudowę ? jak pierwsze lepsze to na obudowę mizerną zostanie i odwrotnie :wink:

Znakomicie nadaje się do wykończenia komina (pożaru sadzy i jej nadmiernej produkcji), zasmolenia paleniska i szyby :wink:

chyba że ma opcję:

- otwarte na max jak rozpalasz

-kończy się palenie, zostaje żar i się zamyka :wink:

Rozumiem, że brac ręczną . Otwarte jest na pewno jak rozpalam a le co się dzieje póxniej nie wiem :) Wiem, że zrobili opcję iz bezprądowo może pozostać otwarty.