Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy zakup odśnieżarki to dobry pomysł w dobie globalnego oci

Czy zakup odsnieżarki w terenie nie górskim jest uzasadniony?  

24 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy zakup odsnieżarki w terenie nie górskim jest uzasadniony?

• Tak, jak najbardziej. Mam i u
      0

Recommended Posts

Cóż.... ocieplenie klimatu stało się faktem. Gdy wspomnę swoje dzieciństwo z śnieżnymi zaspami zza których nie było widać mojej czapki z pomponem ...... :p

Do rzeczy. Od 3 lat zastanawiam się nad zakupem odśnieżarki spalinowej. Mam do odśnieżenia jakieś 70 metrów od domu do ulicy, oraz kolejne 70 metrów wzdłuż chodników. Całkiem sporo.

Ale, gdy przed trzema laty wpadłem na pomysł zakupu odśnieżarki to zwlekałem z jej zakupem do stycznia, lutego by uzyskać ewentualnie lepszą cenę wysprzedaży. Czekanie na zakup przychodziło mi tym łatwiej, że śniegu było w tym okresie jak na lekarstwo. Gdy minął bezśnieżny marzec, to odłożyłem zakup na rok kolejny, gdyż wyszedłem z założenia, że szkoda by odśnieżarka traciła gwarancję stojąc bezużytecznie w garażu. Po roku było podobnie. Śniegu ni hu, hu ....

Kolejny rok moich rozterek. Kupować czy nie kupować.

Czy warto wydawać kwotę 2 -3 tyś zł na coś, co może być użyte 2-3 razy na sezon?

Nie mieszkam na terenach górskich. Ostatnimi laty obfitszy śnieg był rzadkością. Przeważnie naprószyło 2- 4 cm śniegu, z czym można było się uporać w godzinkę przy pomocy szufli lub zgoła miotły. Nie jestem przekonany, czy odśnieżarka zebrałaby cokolwiek z 2 cm warstwy śniegu.

Jakie jest Wasze stanowisko, a przede wszystkim doświadczenia, w tym temacie? :p :p

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hmm.. trzy tysiaki.

Zatrudniasz okolicznego amatora tanich win. Za, powiedzmy, dwie dychy odgarnie. Przy obecnych zimach 5 x na rok. Stówa. Czyli to starczy na 30 lat :wink:

To juz nie te czasy.

Kiedyś za parę złotych kopali lepiej fundamenty, niż koparki, a teraz....

Hmmm..... na "moim" terenie takie usługi nie są praktykowane. Kto wie? Może wykonanie takiej pracy było by poniżej godności odśnieżającego?

Kradzież pokrywy z ulicznej kanalizacji burzowej to tak. Ale odśnieżać u kogoś? :evil:

Tak na marginesie . Na Allegro oferta odśnieżarek obejmuje 9 stron. Zainteresowanie zakupem minimalne.

Tak na marginesie . Na Allegro oferta odśnieżarek obejmuje 9 stron. Zainteresowanie zakupem minimalne.

Tak, jak ze wszystkim. Spadnie trochę śniegu to popyt wzrośnie. Podobnie jest latem z klimatyzatorami.

W ubiegłym sezonie przegladałem oferty na Allegro zarówno w listopadzie jak i w grudniu, styczniu, lutym.....Odzew kupujących podobny.

Już wówczas odnosiłem wrażenie, że ktoś kto oferuje do sprzedaży 20 -30 sztuk odśnieżarek po prostu nie trafił z asortymentem.

Ja bym doradził: kupić :)

Bo lubie takie gadżety. Zresztą ciekawa propozycja jest z tym quadem.

Dla mnie bomba, masz super pług, wyciągarke, a i z nudów będziesz mugł poszleć po błotku :D

Co do odśnieżarki i warstw śniegu po 2-4 cm, to nie będzie ci sie chciało na cośtakiego jej odpalać.

Kiedyś pracowałem w firmie X i mieliśmy odśnieżarke samojezdną. Przy małej ilości śniegi ta takie pipcenie a nie odśnieżanie.

Do tego miała strasznie mały wyżut śniegu.

Pług w tym przypadku byłby mi sie wydaje bardziej uniwersalny.

Później kupiliśmy traktorek i spisywał się bez porownania lepiej.

Pozdro !!!

Hmm.. trzy tysiaki.

Zatrudniasz okolicznego amatora tanich win. Za, powiedzmy, dwie dychy odgarnie. Przy obecnych zimach 5 x na rok. Stówa. Czyli to starczy na 30 lat :wink:

To juz nie te czasy.

Kiedyś za parę złotych kopali lepiej fundamenty, niż koparki, a teraz....

No to trzeba ze cztery mózgotrzepy zakopać w śniegu na końcu drogi do odśnieżania :D

Tylko, że zadnego ocieplenia globalnego nie ma. Od 30 lat średnia temperatura na ziemi spadła o kilka stopni. Cieplej było w latach 30-tych niż teraz. Te dane pochodzą od naukowców a nie od szaleńców z Greenpeace, pseudoekologów i wszystkich, którzy na straszeniu nas kataklizmem ekologicznym (którego człowiek nie jest w stanie spowodować) zarabiają grube pieniądze.

trochę faktów:

- 98 % CO2 w atmosferze pochodzi z wody

- CO2 jest niezbędny dla rozwoju roślin

- w ostatnich latach nastąpił kilkuprotentowy przyrost masy roślinności na świecie (głównie w puszczy amazońskiej)

- straszenie globalnym ociepleniem jest świetnym sposobem na wzrost ceny ropy naftowej

- człowiek emituje do atmosfery 0,25% całości CO2

Wnisek? Jeżeli chcemy walczyć z globalnym ociepleniem, (kórego w zasadzie nie ma)wysuszmy wszystkie morza. Jak widać człowiek tak na prawde nie my jako ludzie niewiele pomożemy, nawet jeżeli ograniczymy emisję CO2 dozera.

Tylko, że zadnego ocieplenia globalnego nie ma......

Broda79 - Kiedy po raz ostatni ulepiłeś takiego bałwana ze śniegu, na którego mogłeś spogladać przez 3-4 tygodnie?

Tutaj jest kilka artykułów rzucających trochę inne światło na sprawę.

http://forum.muratordom.pl/ocieplanie-sie-klimatu-wielkie-klamstwo,t128921.htm

Hmm.. trzy tysiaki.

Zatrudniasz okolicznego amatora tanich win. Za, powiedzmy, dwie dychy odgarnie.

Jakiś rok temu, przed wiejskim sklepem niedaleko mnie, grupa amatorów degustuje i dyskutuje :)

- Panowie, jest mała robótka do zrobienia.....

- Eeeee, panie, nie opłaca się ..........

(a nawet nie powiedziałem co jest do zrobienia i za ile)

Witam.

Mam około 80 mb asfaltu do odśnieżenia (pod górkę) i placyk ze szlaki 150 m2. Dokupiłem dwa lata temu pług do mojego traktorka koszącego Murray i jak dla mnie jest to po prostu rewelacja. Pierwszej zimy najeździłem się dosyć sporo i bo często sypało. Natomiast ubiegłej zimy bolid raczej odpoczywał bo jak wiemy opadów było znacznie mniej. Odśnieżenie samej drogi z 15- 25 cm śniegu zajmuje mi 10-15 minut. A czesem jeszcze krócej bo wystarczy że zrobie tylko dwa kursy i z powrotem. Wiem że odśnieżarką trwa to o wiele dłużej, a i tak jak jest mało śniegu to nie udaje się zbierać wszystkiego. Jestem zadowolony i dla potrzebujących polecam moje rozwiązanie, ale z zaznaczeniem że jesli mieszkałbym na płaskim terenie to wogóle nie bawiłbym się w odsnieżanie.

JEDNA WADA TRAKTORKA: Jak ktoś ma płytki w garażu albo jakieś kruche podłoże to przed wjazdem traktorkeim trzeba coś podłożyć bo łańcuchy które są niezbędne na koła( bez nich ani rusz) moga nieżle porysować powierzchnię. Ja przerobiłem sobie taki stary podnośnik z Fiata 125P tzn. dospawałem siodło i 3 gumowe kułka i po lekkim uniesieniu traktorka przeciągam go w dogodne miejsce. Taki oto mały mankamencik. Pozdrawiam i oby śniegu jak najmniej :-).

listek a kiedy ostatnio mogłeś spokojnie w lato przez 32 miesiące chodzić po dworze w slipach i sie pocić. To nie sa moje wymysły. Ja się opieram na danych naukowych, które mówią, że w latach 30-tych ubiegłego wieku średnia temperatura była o 2 stopnie wyższa niż teraz. Poza tym poziom mórz w ostatnich 30 latach spadł o 20 cm...

Odśnieżarka nie musi być aż tak droga

http://www.allegro.pl/item491768537_plug_odsniezarka_asgatec_sf_1600_idealna_gwar.html#gallery.

Poza tym jak sie kupi to sie zapeszy i nie będzie śniegu ale przynajmniej tanio :lol:

To co pokazałeś to jest właściwie zabawką nieprzydatną w moich warunkach.

Nie mam możliwości ciągniecia za soba 140 metrów przewodu elektrycznego :wink:

pozdrawiam