Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy zakup odśnieżarki to dobry pomysł w dobie globalnego oci

Czy zakup odsnieżarki w terenie nie górskim jest uzasadniony?  

24 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy zakup odsnieżarki w terenie nie górskim jest uzasadniony?

• Tak, jak najbardziej. Mam i u
      0

Recommended Posts

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wychodząc "skoro świt" do pracy, byłem przekonany, że po powrocie będę musiał ponownie pomachać szuflą przy odśniezaniu.

Po powrocie okazało się, że śniegu ubyło. Desnie znakomicie poradził sobie z zaspami śniegu i znacznie zmniejszył ich objetość.

Zamiast odśnieżarki bardziej uzyteczna mogła by być pompa z duuuużą cysterną

w związku z powyższym

W dalszym ciagu - opady śniegu od początku sezonu zimowego "usprawiedliwiające" użycie odśnieżarki - 7.

Ja mknę moim pojazdem czaasem nawet 2 razy dziennie(inaczej bym nie wyjechał) .Po odśnieżeniu kopy śniegu sięgają około 0,60-1,2 m. Oj dzieje się tej zimy.

A w ankiecie nie pochwaliłeś się, że posiadasz to "ustrojstwo" i efektywnie z niego korzystasz :(

Opcja ankiety - Tak, jak najbardziej. Mam i używam odpowiedzi - w dalszym ciągu - 0[/b]

Ja mknę moim pojazdem czaasem nawet 2 razy dziennie(inaczej bym nie wyjechał) .Po odśnieżeniu kopy śniegu sięgają około 0,60-1,2 m. Oj dzieje się tej zimy.

A w ankiecie nie pochwaliłeś się, że posiadasz to "ustrojstwo" i efektywnie z niego korzystasz :(

Opcja ankiety - Tak, jak najbardziej. Mam i używam odpowiedzi - w dalszym ciągu - 0[/b]

Bo widzisz, uważam że podpadam pod paragraf jako "terenowiec górski". I tak jak wcześniej pisałem gdyby nie mój stromy podjazd to nawet bym nie spojrzał na odśnieżarkę( w moim przypadku pług traktorkowy). A tak to np dzisiaj w nocy znów dosypało z 10 cm. Zjechać się oczywiście da ale jestem prawie pewien ze nie dam rady wyjechać z powrotem bez odpalenia bolidu spychowego.

• 2 weeks później...

Resztki śniegu znikły. Ciekawe, czy jeszcze popada tej zimy ?

Jako przerywnik proponuję zajrzeć do wątku :

http://forum.muratordom.pl/post3033353.htm#3033353 ;).

Dzisiaj temperatura w ciągu dnia przekroczyła 10 st. C.

Przyleciały już skowronki.

Wczoraj widziałem klucz dzikich gęsi.

Czyżby to już początek wiosny :).

Dzisiaj popadało trochę mokrego śniegu.

Nie jest to jednak ilość dla odśnieżarki.

-----------------------------------------------------------------------

W dalszym ciagu - opady śniegu od początku sezonu zimowego "usprawiedliwiające" użycie odśnieżarki - 7.

• 10 months później...
Dzisiaj popadało trochę mokrego śniegu.

Nie jest to jednak ilość dla odśnieżarki.

-----------------------------------------------------------------------

Wowka kupiłeś ten sprzęcior :roll:

• 1 month później...

Ja w tym roku bez mojego "dzikuna" (traktorka z pługiem) bym sobie chyba nie poradził. Na placu przed domem kopy odśnieżonego śniegu mają prawie po 1.4 m. Najgorsze jest to że jakby teraz ostro popadało to na odśnieżany śnieg z dojazdu do domu, nie ma już miejsca po bokach drogi. Zrobił się taki jakby półmetrowy tunelik na auto.

A Wy jak sobie radzicie?

• 2 weeks później...
A w sumie to dlaczego ten wątek pod ekologią, może to globalne ocieplenie?

No właśnie. Dlaczego narzekania na śnieg i chwalenie się swoim sprzętem nie są w innym dziale? Tytułowy problem globalnego ocieplenia ledwie został poruszony. Nikt nie zwrócił uwagi na zanieczyszczenie spalinami (o hałasie nie wspomnę), ani tym bardziej na 'ekologicznie uciążliwy' proces wydobycia, przetworzenia i transportowania ropy/paliwa.

Nikt z użytkowników nie podał ile pali jego 'sprzęcior', czyli jak często (w przeliczeniu na czas lub odległość) musi ile zatankować. Dla kogoś, kto rozważa kupno spalinowej odśnieżarki, koszty użytkowania też się liczą.

Ja odśnieżam u siebie (30m podjazdu) i u babci (30m podjazdu plus niecałe 100m chodnika - dom narożny). W każdym z domów mam drewnianą łopatę. Koszt obsługi: Jedna sklejka 50x50cm raz na 3-5 lat oraz szklanka wody po większym odśnieżeniu (dla odśnieżającego). Zalety: 'Sprzęt' jest lekki i nie zajmuje miejsca w garażu i kosztuje tyle co nic, plus kondycja fizyczna - bezcenna:)

BTW: Globalne ocieplenie nie objawia się tym, że z każdym rokiem zima lub lato jest o kilka stopni cieplejsza od poprzedniej. Z roku na rok są wahania, czasem całkiem spore. Chodzi o wieloletnią tendencję globalną (jak nazwa sama wskazuje). To że za oknem pada śnieg, czy że w lato nie opaliliśmy się, wcale nie oznacza że reszta świata się nie ociepla. Wg większości teorii, globalne ocieplenie obniży średnią temperaturę niektórych części świata. Tylko bliskowzroczni myślą że cały świat to tu i teraz.

• 6 months później...
  • 4 weeks później...