Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Szukałem na forum ale nie znalazłem odpowiedzi trafiającej w mój temat.

Muszę położyć płytki w małej ubikacji- jakieś 1,20m na 1,20m.

Podłoga jak w kamienicy, a więc mam dwa drewniane legary w odstępie około 1m. Akurat w tym pomieszczeniu ustawione skrajnie po bokach.

Na te legary położę deski sosnowe z piórami grubości bodaj 2,8mm.

Deski już przyciąłem ale muszę jeszcze ostatnią odpowiednio umocować, aby nie pracowała- nie dochodzi do końca ponieważ w samym rogu jest rura 110 od pionu.

Chodzi mi o:

1.jak zabezpieczyć deski na które pójdzie wylewka:

-pomalować jakimś impregnatem

-położyć na nie folię

2.Czy dać jakąś siatkę na te deski aby wylać na nią wylewkę?

3.Wylewka

-jaką wylewkę proponujecie- firma, rodzaj?

-jaką grubość tej wylewki?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

https://forum.murator.pl/topic/112744-wylewka-pod-p%C5%82ytki-pod%C5%82ogowe-na-deskach-sosnowych/

A po co ta wylewka?

Czy te legary utrzymają takie dodatkowe obciążenie?

Ja bym został przy drewnie i na nie dał płytki. Możesz albo kleić do tych sosnowych, albo dla pewności dać na nie jedną płytę OSB3 - z jakieś 10mm i na to klej płytki

Legary wytrzymają ale obawiam się że deski sosnowe nawet z płytą OSB mogą się uginać- np. jak przyjdzie jakiś "koń" ze 130kg i usiądzie na ubikację.

Muszę zresztą zamocować ubikację. Przykręcanie jej do desek sosnowych i płyty OSB to tak średnio.

Legary wytrzymają ale obawiam się że deski sosnowe nawet z płytą OSB mogą się uginać- np. jak przyjdzie jakiś "koń" ze 130kg i usiądzie na ubikację.

Muszę zresztą zamocować ubikację. Przykręcanie jej do desek sosnowych i płyty OSB to tak średnio.

To ubikację możesz zrobić na stelażu. Wtedy część obciążenia ściana przejmie.

Boisz się o uginanie - daj inne wzmocnienie - szyny kolejowe czy coś :D.

Czy jesteś pewien, że te istniejące belki wytrzymają kolejne kg wylewki i potem tego konia 130kg.

Jak grubą planujesz tą wylewkę - ile ona będzie ważyć.

Podłoga w kamienicach nie jest zbyt mocna. My w domu poniemieckim robiąc łazienkę na piętrze bardzo obawialiśmy się czy nam strop wytrzyma wylewkę betonową.

Więc zrobiliśmy tak: wywaliliśmy podłogę z desek, wyczyściliśmy wszystko aż do belek stropowych, zasypaliśmy keramzytem - czy czymś takim (kulki) na to poszła folia i lekkie zbrojenie i wylewka 5 cm, na to płytki.

Łazienkę mamy od lat 15 i jest oki.

Nad grubością wylewki się właśnie zastanawiam.

Powierzchnia łazienki to będzie jakieś 1,2m na 1,2m, więc nie jest to dużo.

http://img84.imageshack.us/img84/1148/20081201278ll2.jpg

Jak widać po prawej stronie jest ściana. Prostopadle wobec ściany idą belki. Akurat jest to punkt gdzie belki mają najlepsze oparcie, w związku z tym można dać ciężką wylewkę.

Deski sosnowe są z piórami, jak się je dobrze ściśnie i przykręci to będą stanowiły dobrą podstawę pod wylewkę.

Istotą jest czy trzeba je zabezpieczyć, czy coś na nie położyć, oraz to jaką wylewkę i jak grubą dać.

Jeżeli chodzi o wytrzymałość legarów to miejsce w którym stały piece kaflowe węglowe, nie jest zrobione z grubszych legarów. Tyle że pomiędzy nimi jest kolejny legar.

A waga pieca kaflowego to... no właśnie ile?

Istotą jest czy trzeba je zabezpieczyć, czy coś na nie położyć, oraz to jaką wylewkę i jak grubą dać.

Co będzie pod tą podłogą? Jakaś wentlacja tych desek może by się przydała.

Samych desek raczej nie trzeba dodatkowo izolować - moim zdaniem wystarczy dać folię po wylewkę.

Jeżeli chodzi o wytrzymałość legarów to miejsce w którym stały piece kaflowe węglowe, nie jest zrobione z grubszych legarów. Tyle że pomiędzy nimi jest kolejny legar.

A waga pieca kaflowego to... no właśnie ile?

A nie dałoby się dorzucić w środku jeszcze jednego legara. Domocować go do ściany. Wtedy będzie pewnie i będzie w środku punkt podparcia.

Co będzie pod tą podłogą? Jakaś wentlacja tych desek może by się przydała.

Samych desek raczej nie trzeba dodatkowo izolować - moim zdaniem wystarczy dać folię po wylewkę.

Od spodu planuję dać wełnę mineralną 10cm.

Ok, mamy już folię na deski. Co dalej?

Jeżeli chodzi o jakieś wzmocnienie po środku to dużo kombinowania by było.

Podbić kawałek belki do tych równoległych legarów, wstawić coś pomiędzy nie- jakąś grubszą deskę. Potem zrobić dziurę w ścianie i wstawić deskę łączącą ścianę z tą grubszą deskę.

Problem może być w bardzo precyzyjnym dostosowaniu tej deski do desek sosnowych.