Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak myslicie?

Gość Zibi09

Recommended Posts

Gość Zibi09

delikatnie nagiołem parametry ustawienia domu w porównaniu z tymi co były w projekcie zagospodarowania działki tzn przesunąłem dom o ok metr i nie jest on równolegle do drogi. Po prostu tak mi pasiło, jak myslicie przywali się ktos do tego i jakie moga być ewentualne konsekwencje.

Mam jeszcze jeden problem, kirownik budowy optuje za fundamentami lanymi, wykonawca proponuje murować z pustaków betonowych ( na działce jest spad ). Którą opcję wybrac?

POMÓŻCIE!!!!

jesli chodzi o wybór rodzaju fundamentów - monolit zdaje się lepszy, a jeśli chodzi o przesuniecie domu - może zajść konieczność uzyskania nowego pozwolenia na budowę w związku ze zmianą lokalizacji - nie proponuję takiej beztroski - zgodnie z nowym prawem budowlanym - każdy obiekt bedzie podlegał odbiorowi i Pan z nadzoru budowlanego z miarka w ręku sprawdzi każdy wymiar :evil:

Myślę tak. Powinieniś zlecić geodecie wrysowanie budynku z mediami na mapkę bo to jest potrzebne do odbioru budynku i prawdopodobnie nikt Cię o to "przesunięcie" nie zapyta, no chyba że to jest w ciągu budunków na ulicy i wyraźnie widać że Twój "odstaje" ale myślę że tak nie jest. Również w moim przypadku geodeta wytyczając osie fundamentów "odsunoł" budynek od płotu sąsiada o metr w stosunku do planu zagospdarowania, domek został b.probmemów odebrany czego i Tobie życzę.

Gość zibi09

Dzieki......budynek nie jest w samym centrum, jest to mała uliczka poza nim, a z mojej strony stoiją tylko dwa domy : jeden nowy równiutko do ulicy i jeden stary jeszcze bardziej krzywo postawiony niż mój.

Nie wiem czy dobrze robie, ale sprawe zgłoszę chyba przed odbiorem czyli przed wykonaniem przez geodetę mapki powykonawczej. Dodam że obecnie budynek jest wytyczony przez geodetę tak jak chciałem, ale on stwierdził że w dzienniku budowy napisze iż wytyczył zgodnie z projektem co jest bzdurą. Bo projekt nie był dokładny i dom wyszedł 2,20 od granicy, żeby wyszedł 3.00m musiałem zmienić to położenie względem drogi, wydało mi się to mniejszym złem.

A fundamenty.......na razie pogoda się pitoli całkowicie, ech...