Gość Zibi09 20.10.2003 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 delikatnie nagiołem parametry ustawienia domu w porównaniu z tymi co były w projekcie zagospodarowania działki tzn przesunąłem dom o ok metr i nie jest on równolegle do drogi. Po prostu tak mi pasiło, jak myslicie przywali się ktos do tego i jakie moga być ewentualne konsekwencje. Mam jeszcze jeden problem, kirownik budowy optuje za fundamentami lanymi, wykonawca proponuje murować z pustaków betonowych ( na działce jest spad ). Którą opcję wybrac? POMÓŻCIE!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
McŁoś 20.10.2003 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 Najlepiej zrób kalkulację cenową dla obydwu wersji (osobno robocizna + osobno materiały ). Może się np. okazać, że przy murowanych wykonawca ma większy nakład pracy a przez to wyciągnie od Ciebie większą kaskę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roose 21.10.2003 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2003 jesli chodzi o wybór rodzaju fundamentów - monolit zdaje się lepszy, a jeśli chodzi o przesuniecie domu - może zajść konieczność uzyskania nowego pozwolenia na budowę w związku ze zmianą lokalizacji - nie proponuję takiej beztroski - zgodnie z nowym prawem budowlanym - każdy obiekt bedzie podlegał odbiorowi i Pan z nadzoru budowlanego z miarka w ręku sprawdzi każdy wymiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajzi 21.10.2003 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2003 przesunięcie domu może wpisać kierownik budowy np z powodu "niekorzystnych warunków terenowych" ale najprawdopodobniej trzeba będzie donieść do urzędu nowy projekt zagospodarowania terenu. a z tym skrzywieniem - to zależy gdzie jest działka - na zadupiu, czy w centrum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.10.2003 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2003 Myślę tak. Powinieniś zlecić geodecie wrysowanie budynku z mediami na mapkę bo to jest potrzebne do odbioru budynku i prawdopodobnie nikt Cię o to "przesunięcie" nie zapyta, no chyba że to jest w ciągu budunków na ulicy i wyraźnie widać że Twój "odstaje" ale myślę że tak nie jest. Również w moim przypadku geodeta wytyczając osie fundamentów "odsunoł" budynek od płotu sąsiada o metr w stosunku do planu zagospdarowania, domek został b.probmemów odebrany czego i Tobie życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibi09 21.10.2003 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2003 Dzieki......budynek nie jest w samym centrum, jest to mała uliczka poza nim, a z mojej strony stoiją tylko dwa domy : jeden nowy równiutko do ulicy i jeden stary jeszcze bardziej krzywo postawiony niż mój.Nie wiem czy dobrze robie, ale sprawe zgłoszę chyba przed odbiorem czyli przed wykonaniem przez geodetę mapki powykonawczej. Dodam że obecnie budynek jest wytyczony przez geodetę tak jak chciałem, ale on stwierdził że w dzienniku budowy napisze iż wytyczył zgodnie z projektem co jest bzdurą. Bo projekt nie był dokładny i dom wyszedł 2,20 od granicy, żeby wyszedł 3.00m musiałem zmienić to położenie względem drogi, wydało mi się to mniejszym złem.A fundamenty.......na razie pogoda się pitoli całkowicie, ech... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts