Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa Grundfos ALPHA 2 ?

GosiaIAdam

Recommended Posts

Hej,

Czy ktoś ma do czynienia z taką pompą?

Kupiłem piec ze sterownikiem, który ma 3 wyjścia na pompy:

1) pompa do CO, sterowana regulatorem pokojowym

2) drugi obieg grzewczy, np. podłogówka

3) pompa do ogrzania CWU, sterowana czujnikiem temperatury wody w bojlerze

Analizuję różne dokumentacje na sieci, i prawie że byłem już zdecydowany na taki układ:

1) ogrzewanie - mieszacz 4drogowy, pompa grundfos UPS 25-40, do tego regulator pokojowy

2) podłogówka - układ j.w. ALBO na wyjściu z grzejników przez zawory typu RTL (jeszcze nie zdecydowałem)

3) wężownica do bojlera CWU - pompa grundfos UPS 25-40

I zasadę działania pkt 1 już zrozumiałem - regulator pokojowy daje sygnał sterownikowi, i ten w zależności od tego podaje napięcie do pompy albo nie.

Ale ostatnio natknąłem się na pompę trochę bardziej rozbudowaną - Grundfos ALPAH 2 z funkcją Auto-Adapt, która sama reguluje moc pompy w zależności od zapotrzebowania. Ale teraz...

a) pompa taka mogłaby tak naprawdę chodzić nonstop, jak wszystkie termostaty się zamkną to pompa spowolni i będzie ciągnąć tylko 5W (teoretycznie), w takim wypadku nie potrzebowałbym regulatora pokojowego

b) pompa mogłaby być sterowana sterownikiem w zależności od regulatora pokojowego, ale jej automatyka i tak wtedy puści pompę na pełną moc (bo przecież jest za zimno, skoro regulator pokojowy dał sygnał, a więc termostaty się otworzą). Jedyne plusy w takim razie tej pompy to mniejsze zużycie prądy przy normalnej pracy.

A może sensownym rozwiązaniem jest podłączenie takiej automatycznej pompy tylko do podłogówki (bo tu jak czytam instrukcję sterownika, pompa chodzi non stop, regulator pokojowy steruje tylko główną pompą do CO). Ale tu i tak byłaby tylko oszczędność prądu, bo na podłogówce i tak nie ma termostatów które by spowolniły pompę (przy wariancie z osobnym układem grzewczym).

Reasumując, krótkie pytanie - czy ktoś ma taką pompę, albo może coś o niej powiedzieć? Czy warto do niej dopłacić (jest ok 200zł droższa od modelu UPS 25-40).

• 3 years później...
  • Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ok dam pompe alpha2 25-40 na podlogowke jak mowicie ze bedzie oki, a teraz mam pytanie o druga pompe do c.o. Dom mam piwnica 50m2 ,parter 100m2 i poddasze 100m2 i jaka pompe tutaj zastosowac alpha2 25-40 czy 25-60. Pytam bo mam zrobiona czesc instalacji c.o .Potrzebuje jeszcze, pompy, piec c.o(jaki polecacie do pow.domu 250m2) i balon do c.w.u (jakiej firmy polecacie i ile litrow na rodzine 4 osobowa)

pompa to raczej 25-60. Piec, nie wiem, zależy na jakie paliwo :). Zbiornik na CWU, ja kupiłem z Viessmanna z nierdzewki stojący 200L na 3 osoby, w tym dwie dziewczyny. Kupiłem używkę, ale w super stanie z możliwością podłączenia grzałki elektrycznej. Myślę, ze dłuzej posłuży niż nowy emaliowany.

Co do pomy c.o to tez wlasnie mysle ze 25-60 grundfos alpha2, ma moze ktos taki kociol http://allegro.pl/kociol-kotly-sas-uwt-23kw-olkusz-rabaty-i2112377113.html Co o nim myslicie, lub zastanawiam sie jeszcze nad tym http://allegro.pl/defro-kociol-nowa-optima-plus-24-kw-i2076684735.html ktory lepszy Panowie.

Czy w pompie obiegowej CO - GRUNDFOS ALPHA 2 albo pompie LFP Experia ALHPA 2 funkcja AUTOADAPT w tych pompach jest włączona na stałe czy też możemy ją fakultatywnie wyłączyć i ustawić obroty pompy wg. swoich potrzeb jeżeli zajdzie taka potrzeba. ???

Kłania się czytanie instrukcji...

Oczywiście, że Alphe 2 można poustawiać manualnie...

Obie ALPHA 2 tych firm są zarówno 25-60 jak i 25-40.

No ale ważna też jest wysokość podnoszenia a u mnie z przyziemia przez piętro i do góry grzejników na poddaszu coś koło 5 m będzie - to chyba powinna być 25-60 hmmm.

Ja mam Alha 2 najmniejszą na 22W ciągnie 120m^2 podłogówki. W układach zamkniętych wysokości podnoszenia pompy dobiera się do oprów instalacji anie wysokosci bydynku

Obie ALPHA 2 tych firm są zarówno 25-60 jak i 25-40.

No ale ważna też jest wysokość podnoszenia a u mnie z przyziemia przez piętro i do góry grzejników na poddaszu coś koło 5 m będzie - to chyba powinna być 25-60 hmmm.

Jedno z drugim ma niewiele wspólnego.

Chodzi tylko o opór obiegu grzewczego w którym jest zainstalowana pompa.

To o czym myślisz dotyczy głównie pomp tłoczących wodę w instalacjach ZW i CWU, a nie CO i OP.

nilsan

Edytowane przez nilsan

Jedno z drugim ma niewiele wspólnego.

Chodzi tylko o opór obiegu grzewczego w którym jest zainstalowana pompa.

To o czym myślisz dotyczy głównie pomp tłoczących wodę w instalacjach ZW i CWU, a nie CO i OP.

nilsan

Masz rację nilsan rozchodzi się o opór obiegu grzewczego ale jakoś tak wszyscy ( w tym producenci) podają w metrach wysokość podnoszenia słupa cieczy i jako zwykłemu użytkownikowi też mi się tak do tej pory kojarzyło. No mój "fachowiec" też tak mówił i się zastanawiał - czy ta pompa tak wysoko przepompuje itp.. W każdym razie zupełnie nie tak dawno dopiero opanowałem w stopniu zadowalającym mnie mój kocioł (oczywiście po przeróbkach) tak, że pali w miarę ekonomicznie i b. dobrze to teraz czas na usuwanie innych niedociągnięć instalacji.

Stąd zainteresowanie pompami obiegowymi CO bo mam ich w instalacji kilka i pożerają prąd jak małe smoki. Toteż postanowiłem niektóre po prostu zlikwidować.

Na początek zająłem się właśnie pompami CO zasilającymi grzejniki a mam ich 2 sztuki, które zasilają dwa obiegi CO. Jeden obieg zasila grzejniki na parterze i poddaszu a drugi obieg grzejniki w całym przyziemiu, na klatce i jeszcze w laubie. Z tym, że w tym obiegu chodzi tylko 4 grzejniki a reszta przyziemia nie jest grzana. Łącznie te dwie pompy zasilają 14 grzejników.

Jedna pompa to angielska"Circulating Pumps" produkowana u nas pod nazwą Turdus typ CP63 - na I biegu pobiera 60W, a druga pompa to Certus 25-6 i na I biegu pobiera 46 W. ( obie pompy pracują na I biegu i pracują zawsze równolegle) - czyli razem pobierają 106 W.

Postanowiłem wyrzucić te dwie pompy ( zrobić malutką przeróbkę) i zasilić te dwa oddzielne obiegi 1 pompą - będzie to chyba LFP Experia ALHPA 2 z funkcją AUTOADAPT. Pomijając wyliczenia oporu przepływu ( a mając na uwadze, że kiedyś mogę jednak włączyć wszystkie grzejniki 17 sztuk) to będzie to właśnie pompa 25-60 i mam nadzieję, że będzie sprawniej a zwłaszcza, że ta jedna pobierze o wiele mniej prądu niż te dwie obecne.

Jak coś w moim wstępnym założeniu skopałem to proszę o konstruktywne uwagi :)