Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa Grundfos ALPHA 2 ?

GosiaIAdam

Recommended Posts

Długo szukalem jak działa ta automatyka ale nie diabła nie pojmuje. U mnie w obiegu zmieniają się dwa parametry, gęstość cieczy i nastawa zaworu 3D identycznego jak na zdjęciu. Czasem pokazuje 14W a czasem 22W, a czasem sam muszę ją na 22W jak mam za chłodno w dwóch krytycznych pomieszczeniach - choć szczerze powiem ze nie wiem czy to coś zmienia. W każdym razie jakoś tak jest ze jak mniej ciepła potrzeba to i mniej W pokazuje - ki diabeł ?

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

możesz ją jeszcze ręcznie poustawiać na danych biegach - stała charakterystyka ( I, II, III) lub ustawić charakterystykę przy regulacji proporcjonalnej ciśnienia lub stałej regulacji ciśnienia (PP1, PP2 lub CP1, CP2) i sprawdzić ile wtedy bierze W...

W tych ustawieniach stałych u mnie pobiera cały czas 22W

Wracając do mojego planu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?124243-Pompa-Grundfos-ALPHA-2&p=5211972&viewfull=1#post5211972

zastąpienia dwóch zwykłych pomp CO, które zasilają dwa obiegi grzejników jedną pompą ALPHA 2 to zastanawiam się czy jedna pompa będzie prawidłowo zasilać dwa obiegi grzewcze bo przecież opory przepływu tych obiegów są różne i może zdarzyć się tak, że ten obieg gdzie są większe opory pozostanie po prostu niedogrzany ( na jednym obiegu jest 10 grzejników a na drugim tylko 4).

Czy moje wątpliwości są uzasadnione ???

Teves

Wszystko zależy od obiegu grzewczego i aktualnego oporu w danym obiegu.

Jeżeli rozważymy obieg CO, to pod wpływem wzrostu temperatury w pomieszczeniach, głowice termostatyczne na zaworach grzejnikowych zaczną je przymykać i sumaryczny opór instalacji będzie wzrastać. Jeżeli wybierzesz rodzaj pracy pompy CP (stała wysokość podnoszenia/ciśnienia), wtedy pompa będzie starała się utrzymać stałe ciśnienie w instalacji redukując swoją prędkość obrotową i tym samym wielkość przepływu oraz pobieraną moc. W tym wariancie wszystkie grzejniki powinny ci grzać, ponieważ ciśnienie w obiegu będzie stałe. Jeżeli wybierzesz rodzaj pracy pompy PP (proporcjonalna wysokość podnoszenia/ciśnienia), wtedy pompa będzie starała się dostosować swoją wysokość podnoszenia proporcjonalnie do aktualnego ciśnienia w instalacji, redukując swoją prędkość obrotową i jednocześnie wielkość przepływu oraz pobieraną moc. W tym wariancie niektóre grzejniki mogą słabiej grzać, ponieważ ciśnienie w obiegu będzie zmienne. Głównie chodzi o pomieszczenia z grzejnikami od strony nienasłonecznionej, w których głowice termostatyczne będą mniej przymykały zawory grzejnikowe lub o najdalej oddalone grzejniki od źródła ciepła, dla których zredukowane ciśnienie pompy będzie zbyt małe, żeby zapewnić w nich wymagany przepływ wody.

Inaczej będzie pracowała pompa w trybie ON/OFF w obiegu ładowania zasobnika, którego opór jest stały. W tym przypadku bez względu na to jaki rodzaj pracy pompy wybierzemy, jej wysokość podnoszenia, prędkość obrotowa i tym samym przepływ (wydajność) oraz pobierana moc będą stałe.

nilsan

Wracając do mojego planu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?124243-Pompa-Grundfos-ALPHA-2&p=5211972&viewfull=1#post5211972

zastąpienia dwóch zwykłych pomp CO, które zasilają dwa obiegi grzejników jedną pompą ALPHA 2 to zastanawiam się czy jedna pompa będzie prawidłowo zasilać dwa obiegi grzewcze bo przecież opory przepływu tych obiegów są różne i może zdarzyć się tak, że ten obieg gdzie są większe opory pozostanie po prostu niedogrzany ( na jednym obiegu jest 10 grzejników a na drugim tylko 4).

Czy moje wątpliwości są uzasadnione ???

Wątpliwości są jak najbardziej uzasadnione w sytuacji braku regulacji maksymalnych przepływów w poszczególnych grzejnikach, które powinno się wykonać nastawami wstępnymi na zaworach/wkładkach termostatycznych. Dla pompy jest obojętne w ilu obiegach tłoczy wodę jeżeli każdy z nich ma jednakowy opór. Natomiast istotne jest czy jej wysokość podnoszenia (ciśnienie) oraz wydajność (przepływ wody) jest wystarczająca dla pokonania oporów we wspomnianych obiegach grzewczych i przetransportowania w nich wymaganej ilości ciepła.

nilsan

nilsan dzięki za wyjaśnienie - po prostu zrobię tak, że tą jedna pompę (od 4 grzejników) odetnę zaworami kulowymi a za ALPHA 2 na rozgałęzieniu na ten mniejszy obieg też wrzucę zawór kulowy i jak ALPHA 2 będzie miała problem z niedogrzaniem jakichś grzejników to po prostu wykorzystam wyjście awaryjne uruchamiając drugą pompę do drugiego obiegu ( z tym, że dopiero wtedy wymienię ja też na energooszczędną jak się okażę , że jest potrzebna.

Czyli zostawię sobie wyjście awaryjne :)

czp01

W takiej sytuacji regulację można przeprowadzić jedynie obracając pokrętłem zaworu grzejnikowego. Zamknij zawór grzejnikowy. Na jego pokrętle zrób u góry kropkę lakierem do paznokci podprowadzonym szanownej małżonce. Policz ile obrotów możesz wykonać pokrętłem od pełnego zamknięcia do pełnego otwarcia zaworu. Zawór pozostaw w pełni otwarty.

Następnie za pomocą jakiegoś termometru z odczytem temperatury do 80-90*C zmierz temperaturę przy grzejniku na gałązce zasilającej i powrotnej. Jeżeli przy obecnych warunkach pogodowych różnica będzie mniejsza niż 15*C, to rozpocznij przydławianie przepływu pokrętłem zaworu grzejnikowego, obracając je o pół obrotu w kierunku zamknięcia. Po upływie pół godziny powtórz pomiar. Jeżeli jeszcze jest za mała dT to znowuż zmniejsz przepływ obracając pokrętło w kierunku zamknięcia o kolejne pół obrotu. Postępuj tak do osiągnięcia dT = 15*C.

nilsan

Witam ja planuje na wszystkich grzejnikach dac glowice termostatyczne i mam takie pytanie czy jest sens dawac czterodrogowy zawor mieszajacy, podlogowka ma swoj mieszacz. Pytam bo rozne odp.czytalem na ten temat a wy jak Panowie sadzicie.

Do kotłów stałopalnych nieautomatycznych zawsze jest sens.

Przy kotłach stałopalnych automatycznych, zależy to od możliwości sterownika oraz instalacji odbioru ciepła i funkcjonalności jaką się chce dzięki niemu uzyskać.

nilsan