Teves 19.02.2012 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Długo szukalem jak działa ta automatyka ale nie diabła nie pojmuje. U mnie w obiegu zmieniają się dwa parametry, gęstość cieczy i nastawa zaworu 3D identycznego jak na zdjęciu. Czasem pokazuje 14W a czasem 22W, a czasem sam muszę ją na 22W jak mam za chłodno w dwóch krytycznych pomieszczeniach - choć szczerze powiem ze nie wiem czy to coś zmienia. W każdym razie jakoś tak jest ze jak mniej ciepła potrzeba to i mniej W pokazuje - ki diabeł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 19.02.2012 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 możesz ją jeszcze ręcznie poustawiać na danych biegach - stała charakterystyka ( I, II, III) lub ustawić charakterystykę przy regulacji proporcjonalnej ciśnienia lub stałej regulacji ciśnienia (PP1, PP2 lub CP1, CP2) i sprawdzić ile wtedy bierze W... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 19.02.2012 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Próbowałem u producenta dowiedzieć się na jakiej zasadzie to działa i tez mi się nie udało. Jedyny plus ze mniej prądu biorą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 20.02.2012 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 możesz ją jeszcze ręcznie poustawiać na danych biegach - stała charakterystyka ( I, II, III) lub ustawić charakterystykę przy regulacji proporcjonalnej ciśnienia lub stałej regulacji ciśnienia (PP1, PP2 lub CP1, CP2) i sprawdzić ile wtedy bierze W... W tych ustawieniach stałych u mnie pobiera cały czas 22W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 20.02.2012 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Wracając do mojego planu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?124243-Pompa-Grundfos-ALPHA-2&p=5211972&viewfull=1#post5211972 zastąpienia dwóch zwykłych pomp CO, które zasilają dwa obiegi grzejników jedną pompą ALPHA 2 to zastanawiam się czy jedna pompa będzie prawidłowo zasilać dwa obiegi grzewcze bo przecież opory przepływu tych obiegów są różne i może zdarzyć się tak, że ten obieg gdzie są większe opory pozostanie po prostu niedogrzany ( na jednym obiegu jest 10 grzejników a na drugim tylko 4). Czy moje wątpliwości są uzasadnione ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 20.02.2012 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Teves Wszystko zależy od obiegu grzewczego i aktualnego oporu w danym obiegu.Jeżeli rozważymy obieg CO, to pod wpływem wzrostu temperatury w pomieszczeniach, głowice termostatyczne na zaworach grzejnikowych zaczną je przymykać i sumaryczny opór instalacji będzie wzrastać. Jeżeli wybierzesz rodzaj pracy pompy CP (stała wysokość podnoszenia/ciśnienia), wtedy pompa będzie starała się utrzymać stałe ciśnienie w instalacji redukując swoją prędkość obrotową i tym samym wielkość przepływu oraz pobieraną moc. W tym wariancie wszystkie grzejniki powinny ci grzać, ponieważ ciśnienie w obiegu będzie stałe. Jeżeli wybierzesz rodzaj pracy pompy PP (proporcjonalna wysokość podnoszenia/ciśnienia), wtedy pompa będzie starała się dostosować swoją wysokość podnoszenia proporcjonalnie do aktualnego ciśnienia w instalacji, redukując swoją prędkość obrotową i jednocześnie wielkość przepływu oraz pobieraną moc. W tym wariancie niektóre grzejniki mogą słabiej grzać, ponieważ ciśnienie w obiegu będzie zmienne. Głównie chodzi o pomieszczenia z grzejnikami od strony nienasłonecznionej, w których głowice termostatyczne będą mniej przymykały zawory grzejnikowe lub o najdalej oddalone grzejniki od źródła ciepła, dla których zredukowane ciśnienie pompy będzie zbyt małe, żeby zapewnić w nich wymagany przepływ wody.Inaczej będzie pracowała pompa w trybie ON/OFF w obiegu ładowania zasobnika, którego opór jest stały. W tym przypadku bez względu na to jaki rodzaj pracy pompy wybierzemy, jej wysokość podnoszenia, prędkość obrotowa i tym samym przepływ (wydajność) oraz pobierana moc będą stałe. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 20.02.2012 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Wracając do mojego planu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?124243-Pompa-Grundfos-ALPHA-2&p=5211972&viewfull=1#post5211972 zastąpienia dwóch zwykłych pomp CO, które zasilają dwa obiegi grzejników jedną pompą ALPHA 2 to zastanawiam się czy jedna pompa będzie prawidłowo zasilać dwa obiegi grzewcze bo przecież opory przepływu tych obiegów są różne i może zdarzyć się tak, że ten obieg gdzie są większe opory pozostanie po prostu niedogrzany ( na jednym obiegu jest 10 grzejników a na drugim tylko 4). Czy moje wątpliwości są uzasadnione ??? Wątpliwości są jak najbardziej uzasadnione w sytuacji braku regulacji maksymalnych przepływów w poszczególnych grzejnikach, które powinno się wykonać nastawami wstępnymi na zaworach/wkładkach termostatycznych. Dla pompy jest obojętne w ilu obiegach tłoczy wodę jeżeli każdy z nich ma jednakowy opór. Natomiast istotne jest czy jej wysokość podnoszenia (ciśnienie) oraz wydajność (przepływ wody) jest wystarczająca dla pokonania oporów we wspomnianych obiegach grzewczych i przetransportowania w nich wymaganej ilości ciepła. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 20.02.2012 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 nilsan dzięki za wyjaśnienie - po prostu zrobię tak, że tą jedna pompę (od 4 grzejników) odetnę zaworami kulowymi a za ALPHA 2 na rozgałęzieniu na ten mniejszy obieg też wrzucę zawór kulowy i jak ALPHA 2 będzie miała problem z niedogrzaniem jakichś grzejników to po prostu wykorzystam wyjście awaryjne uruchamiając drugą pompę do drugiego obiegu ( z tym, że dopiero wtedy wymienię ja też na energooszczędną jak się okażę , że jest potrzebna. Czyli zostawię sobie wyjście awaryjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 20.02.2012 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 czp01 Kombinujesz jak koń pod górę, zamiast zrobić to jak Bóg przykazał. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 20.02.2012 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Ha ha - wszystko co piękne w bólu się rodzi a z drugiej strony z ogrzewaniem jakoś tak mi już wychodzi. No dobra jak możesz to napisz mi w paru słowach jak to można prosto z jedną pompą zrobić hmm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 20.02.2012 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 czp01 Zależy czym dysponujesz przy grzejnikach. Masz zawory/wkładki termostatyczne z nastawą wstępną? nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 20.02.2012 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Tylko zwykłe zawory niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 20.02.2012 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 czp01 W takiej sytuacji regulację można przeprowadzić jedynie obracając pokrętłem zaworu grzejnikowego. Zamknij zawór grzejnikowy. Na jego pokrętle zrób u góry kropkę lakierem do paznokci podprowadzonym szanownej małżonce. Policz ile obrotów możesz wykonać pokrętłem od pełnego zamknięcia do pełnego otwarcia zaworu. Zawór pozostaw w pełni otwarty.Następnie za pomocą jakiegoś termometru z odczytem temperatury do 80-90*C zmierz temperaturę przy grzejniku na gałązce zasilającej i powrotnej. Jeżeli przy obecnych warunkach pogodowych różnica będzie mniejsza niż 15*C, to rozpocznij przydławianie przepływu pokrętłem zaworu grzejnikowego, obracając je o pół obrotu w kierunku zamknięcia. Po upływie pół godziny powtórz pomiar. Jeżeli jeszcze jest za mała dT to znowuż zmniejsz przepływ obracając pokrętło w kierunku zamknięcia o kolejne pół obrotu. Postępuj tak do osiągnięcia dT = 15*C. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 20.02.2012 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 No proste - w ten sposób reguluje sobie 3 podłogówki na ich zasilaniu Zrobię później fotkę to wrzucę aby pokazać gdzie chcę tą pompę zainstalować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 20.02.2012 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Może jeszcze masz przy grzejnikach u dołu gdzie woda wychodzi ( w tych kolanach) zaworki. Tam jest nakrętka i pod nią zaworki na klucz imbusowy 8 Można tym jeszcze przydławić przepływ, aby nie ryzykować że ktoś ci przestawi twoje nastawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toma1 20.02.2012 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Witam ja planuje na wszystkich grzejnikach dac glowice termostatyczne i mam takie pytanie czy jest sens dawac czterodrogowy zawor mieszajacy, podlogowka ma swoj mieszacz. Pytam bo rozne odp.czytalem na ten temat a wy jak Panowie sadzicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 20.02.2012 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 to zależy od kotła a nie instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toma1 20.02.2012 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Kociol Sas lub Defro jak wyzej dawalem link w poscie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 21.02.2012 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Witam ja planuje na wszystkich grzejnikach dac glowice termostatyczne i mam takie pytanie czy jest sens dawac czterodrogowy zawor mieszajacy, podlogowka ma swoj mieszacz. Pytam bo rozne odp.czytalem na ten temat a wy jak Panowie sadzicie. Do kotłów stałopalnych nieautomatycznych zawsze jest sens. Przy kotłach stałopalnych automatycznych, zależy to od możliwości sterownika oraz instalacji odbioru ciepła i funkcjonalności jaką się chce dzięki niemu uzyskać. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toma1 21.02.2012 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Panowie a jakie glowice termostatyczne polecacie do grzejnikow aluminiowych KFA, danfos, herz lub jeszcze cos innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts