Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa Grundfos ALPHA 2 ?

GosiaIAdam

Recommended Posts

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Teves

Taką instalację sobie zbudowałeś, to takie możliwości masz.

Pompa Alfa2 wcale nie jest inteligentna, to po prostu zwykła pompa z dodatkowymi możliwościami pracy.

Gdybyś nie miał wyświetlacza pokazującego aktualną pobieraną przez nią moc, to nie miałbyś problemu jak większość użytkowników pomp elektronicznych bez tego wyświetlacza. Inteligencja jest wymagana od użytkownika pompy, który powinien stworzyć jej odpowiednie warunki do pracy, a nie czepiać się jej, w oczekiwaniu na przebłysk inteligencji z jej strony.

nilsan

Teves

Taką instalację sobie zbudowałeś, to takie możliwości masz.

nilsan

Ja na możliwości nie narzekam. Raczej jest pod wrażeniem jak to się ślicznie samo stabilizuje. Co do inteligencji to się zgadzam, co do wyświetlacza również, powiem więcej, w zrezygnowałem z zamówionej pompy willo o podobnych parametrach tylko dlatego że nie miała wyświetlacza. Moja pompa ma warunki zupełnie przyzwoite. I wygląda na to, że w niby statycznym układzie coś się zmienia (opory na 3D i gęstość wody???) skoro czasem pompa zmniejsza moc o 50%.

BTW

być może uzupełnię moje sterowanie o zwory "termoelektryczne" tylko, ile one mocy pobierają ???? Gdzieś widziałem 1,8 W czyli 10 zaworków pobierze prawie tyle co pompa ???? I dlaczego standardowo stosuje się zawory NC a nie NO ?

Wracając do mojego wcześniejszego pytania na temat zastąpienia dwóch pomp zasilających CO jedną ALPHA 2 - to tak to mniej więcej planuje zrobić jak zaznaczyłem na fotce.

- Turdusa wyrzucam a w to miejsce instaluję ALPHE 2

- ewentualnie wyrzucam też ten zawór różnicowy pod warunkiem, że przez ALPHĘ 2 przejdzie mi też w miarę swobodnie grawitacja bo z niej w części korzystam to w ten sposób zlikwiduję też to obejście ,

- nad pompami wlutuję rurkę miedzianą łącząc w ten sposób te dwa obiegi w jeden,

- pompę Certus zostawię w zapasie odcinając ją tymi istniejącymi zaworami kulowymi i tyle.

Stąd proste pytanie czy to zda egzamin ?

http://czp.pl/foto/ALPHA2.jpg

ALPHA2.jpg

Edytowane przez czp01

czp01

Na podstawie twojego opisu liczby zamontowanych żeberek w obu obiegach szacuję, że moc zainstalowana w mniejszym obiegu to ok. 20% całej mocy zainstalowanej. Dysproporcje są dosyć duże. W związku z tym masz dwie możliwości. Zainstalować nową pompę tylko w większym obiegu, pozostawiając układ jaki jest obecnie lub wstawić łącznik z zaworem równoważącym (regulacyjnym), na którym odłoży się nadmiar ciśnienia dysponowanego w stosunku do wymaganego dla mniejszego obiegu i napędzać oba obiegi jedną pompą.

nilsan

Dzięki nilsan - konkretna odpowiedź - a ten taki zawór równoważący - hmm jak to wygląda i jak działa. No i ta druga część pytania czy jak zlikwiduje zawór różnicowy to grawitacja przejdzie mi przez ALPHA 2 - czy będzie miała trudniej ?

Ps.

No taki zawór równoważący znalazlem http://sankom.pl/download/dk/documentation/imi/ta/stad_en_pl_09.pdf?stad_en_pl_09.pdf

Edytowane przez czp01

Dzięki nilsan - konkretna odpowiedź - a ten taki zawór równoważący - hmm jak to wygląda i jak działa. No i ta druga część pytania czy jak zlikwiduje zawór różnicowy to grawitacja przejdzie mi przez ALPHA 2 - czy będzie miała trudniej ?

Ps.

No taki zawór równoważący znalazlem http://sankom.pl/download/dk/documentation/imi/ta/stad_en_pl_09.pdf?stad_en_pl_09.pdf

Coś tam zawsze przejdzie, ale zawór różnicowy zostaw, bo jest on niezbędny dla prawidłowej pracy z pompą grawitacyjną.

Zawór Stad może być, ale bez tych króćców pomiarowych. Popatrz również na zawory Kombi Honeywel'a.

nilsan

Coś tam zawsze przejdzie, ale zawór różnicowy zostaw, bo jest on niezbędny dla prawidłowej pracy z pompą grawitacyjną.

Zawór Stad może być, ale bez tych króćców pomiarowych. Popatrz również na zawory Kombi Honeywel'a.

nilsan

Ok to zawór różnicowy zostanie skoro tak ma być - rozumiem, że ten zawór równoważący zainstaluje na tej rurce którą dorobię a która będzie łączyła te dwa obiegi ?

Zanim kupię ALPHA 2 to muszę mieć jednak pewność czy ta pompa do CO pracuje poprawnie w trybie cyklicznym. Nie mam takiej potrzeby aby pompa CO cały czas pracowała w trybie ciągłym.

Stąd też pytanie czy w trybie cyklicznym ALPHA 2 narażona jest na większą awaryjność czy też z technicznego punktu widzenia nie ma to żadnego znaczenia w jakim trybie pompa pracuje.

Spotkałem się z opinią, że pompa ta powinna pracować tylko w trybie ciągłym. Nie jestem odosobniony w tych wątpliwościach http://forum.muratordom.pl/showthread.php?175218-Ogniwo-eko-plus&p=5228912&viewfull=1#post5228912 toteż proszę o wypowiedź w tej sprawie :)

Na awaryjność raczej nie, natomiast na reset ustawień raczej tak.

Chyba, że nastawą fabryczną w Alpha2 jest ADAPT.

Podłącz do zasilania i sprawdź, albo tą informację znajdziesz w instrukcji pompy.

Osobiście pracy cyklicznej nie polecam, ponieważ pozbawiasz sterownik kotła jednej z ważnych informacji dotyczących trendu zmiany temperatury na wyjściu z kotła. W takiej sytuacji sterownik może zgłupieć i zamiast oszczędności paliwa wygenerujesz jego straty.

nilsan

Na awaryjność raczej nie, natomiast na reset ustawień raczej tak.

Chyba, że nastawą fabryczną w Alpha2 jest ADAPT.

Podłącz do zasilania i sprawdź, albo tą informację znajdziesz w instrukcji pompy.

Osobiście pracy cyklicznej nie polecam, ponieważ pozbawiasz sterownik kotła jednej z ważnych informacji dotyczących trendu zmiany temperatury na wyjściu z kotła. W takiej sytuacji sterownik może zgłupieć i zamiast oszczędności paliwa wygenerujesz jego straty.

nilsan

ok, to może z drugiej strony...

nie chodzi o cyrkulację, pompy mam założone za wymiennikiem ciepła w instalacji z kominkiem z płaszczem wodnym...

sterownik kominka po osiągnięciu temp. 45o na płaszczu będzie wyłączał kocioł gazowy a załączał pompy obiegowe...

załóżmy, że zostawię je na ADAPT....

Zgodnie z instrukcją nastawą fabryczną pompy jest funkcja Adapt i najprawdopodobniej po przywróceniu zasilania pompa wejdzie w taki tryb pracy, czyli z charakterystyką proporcjonalną. Sama dobierze sobie właściwy dla danego obiegu punkt pracy. Skoro zgodnie z opisem w instrukcji pompa ma wbudowaną funkcję optymalizacji doboru punktu pracy w funkcji zużywanej energii, to teoretycznie powinna mieć wbudowaną pamięć dobranych parametrów. Nie wiem tylko jak zrealizowane jest podtrzymanie tej pamięci po zaniku napięcia. Poza tym trochę długo się uczy, bo optymalizacja trwa 1 dzień.

nilsan

N

nilsan

Politykę grzania CO mam opanowaną i tu nie potrzebuję żadnych zmian. Prowadzę grzanie na moim brulim w trybie regulatora pokojowego i jak kocioł jest w trybie grzania to staram się go ustawić tak aby pracował w trybie ciągłym bez odstawiania z optymalną mocą i tu pompka CO pracuje w trybie ciągłym. Natomiast jak kocioł po nagrzaniu pomieszczeń do zadanej temperatury 23,0 st C przechodzi w tryb podtrzymania to tu pompka CO chodzi w trybie cyklicznym na ustawionych przeze mnie parametrach. ( w temperaturach minusowych było to 1 min pracy a 6 min postoju pompki CO)

Nie spalam też aż tak dużo w stosunku do powierzchni ogrzewanej. :)

Edytowane przez czp01

U mnie taka pompa po wyłączeniu wracała na takie nastawy jakie miała przed wyłączeniem, tylko ja nie wyjmowałem kondensatorów, a bez nich to nie wiem. Jednak mam pytanie, bo jak nie będzie chodził gazowy który steruje też pompą to po wyłączeniu gazowego pompa też nie będzie chodziła przy kominku. Chyba że jest osobno sterowana, czyli nie jest sprzężona z piecem. W takim układzie powinna włączyć się na nastawy które miała przed wyłączeniem.

Wytłumaczcie mi dlaczego moja Alpha 2 w funkcji Auto adapt idzie zawsze na maxa 22 W

Jest wpięta do viessmanna 343F ?

Witam jestem posiadaczem dwóch takich pomp ALPHA 2 25-40 i na podłogówce w funkcji Auto adapt po podłączeniu pompa od razu ustawiła się na 7 W (około 200m2 podłogowki) po upływie tygodnia skorygowała się i teraz pracuje na max 11W .

Moim zdaniem masz niewyregulowaną (niezrównoważone obiegi) podłogówkę ,pompa tłoczy bezsensownie duże ilości wody .

Edytowane przez animuss