animuss 27.02.2012 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 (edytowane) Obie ALPHA 2 . No ale ważna też jest wysokość podnoszenia a u mnie z przyziemia przez piętro i do góry grzejników na poddaszu coś koło 5 m będzie - to chyba powinna być 25-60 hmmm. To jak to się przekłada w stosunku do mojej pompy cyrkulacyjnej Grundfos UP 15-14BUT http://www.meytekgroup.com/_com/images/products/big/18ab9f9ba0baf00bb3063f4222b8068a.jpg ,która ma zdaje się 1,2m wysokość podnoszenia , pracuje w obiegu cyrkulacji zamontowana w piwnicy a tłoczy wodę na na 2 piętro 7- 8 m w górę . Dla drążących temat osiągnąłem to stosując Zasobnik C.W.U. bez wężownicy zbiornik w zbiorniku w dodatku taki zasobnik pozwala na pozbycie się pompy do ładowania zasobnika można go ładować grawitacyjnie . Edytowane 26 Listopada 2012 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 27.02.2012 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 (edytowane) No tam powyżej koledzy wyjaśniali opory tłoczenia w instalacji. Ile prądu pobiera taka pompka cyrkulacyjna ? No doczytałem, że pobiera 25 W ale kosztuje więcej niż ALPHA 2 Edytowane 27 Lutego 2012 przez czp01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 27.02.2012 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 (edytowane) Zanim kupię ALPHA 2 to muszę mieć jednak pewność czy ta pompa do CO pracuje poprawnie w trybie cyklicznym. Nie mam takiej potrzeby aby pompa CO cały czas pracowała w trybie ciągłym. Stąd też pytanie czy w trybie cyklicznym ALPHA 2 narażona jest na większą awaryjność czy też z technicznego punktu widzenia nie ma to żadnego znaczenia w jakim trybie pompa pracuje. Spotkałem się z opinią, że pompa ta powinna pracować tylko w trybie ciągłym. Nie jestem odosobniony w tych wątpliwościach http://forum.muratordom.pl/showthread.php?175218-Ogniwo-eko-plus&p=5228912&viewfull=1#post5228912 toteż proszę o wypowiedź w tej sprawie U mnie od ponad pół roku Alp.2 pracuje w trybie cyklicznym (kocioł wygasa lub spada temperatura poniżej 40 na kotle pompa się wyłącza) i nic nie zauważyłem niepokojącego w jej pracy co więcej mogę powiedzieć ze strasznie uparliście się na tą funkcję AUTO ADAPT ,pompa jest bardzo elastyczna i może pracować zarówno na I.II,III biegu i nadal koryguje swoje nastawy tak jakby pracowała z funkcją AUTO ADAPT ,biegi tylko utrzymują ją w górnych nastawach których nie przekracza.Pompa po wyłączeniu utrzymuje nastawy zadane przez użytkownika aż do rozładowania kondensatorów .Po włączeniu powraca do nastaw obojętnie jakie by one nie były zadane lub zapamiętane. Edytowane 27 Lutego 2012 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 27.02.2012 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 (edytowane) No tam powyżej koledzy wyjaśniali opory tłoczenia w instalacji. Ile prądu pobiera taka pompka cyrkulacyjna ? No doczytałem, że pobiera 25 W ale kosztuje więcej niż ALPHA 2 Tak tylko ma zegar i termostat i bardzo trudno wyliczyć ile zjada ,Nastawiam ją na obieg wody tylko w dzień max do 6-24h i w dodatku nie na pracę ciągłą bo z przerwami ,do tego jeszcze jak dojdzie do odpowiedniej temp. to się wyłącza z termostatu (jest na powrocie jak powrót osiągnie odpowiednią temp. to się wyłącza).Myślę ze już mniej się nie da wycisnąć . Edytowane 27 Lutego 2012 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 28.02.2012 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Witam jestem posiadaczem dwóch takich pomp ALPHA 2 25-40 i na podłogówce w funkcji Auto adapt po podłączeniu pompa od razu ustawiła się na 7 W (około 200m2 podłogowki) po upływie tygodnia skorygowała się i teraz pracuje na max 11W . Moim zdaniem masz niewyregulowaną (niezrównoważone obiegi) podłogówkę ,pompa tłoczy bezsensownie duże ilości wody . Co to znaczy niezrownoważone obiegi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 28.02.2012 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 (edytowane) Co to znaczy niezrównoważone obiegi ? Pompa wytwarza ciśnienie a zapotrzebowanie twojej instalacji wzrosło na tyle że prawie przekroczyło lub przekroczyło maksymalny punkt pracy pompy. Ile masz tej podłogówki ? Tu jest uproszczona tabela doboru Pompy Alpha2 http://img717.imageshack.us/img717/6939/p1120316r.jpg Zwróćcie uwagę że do podłogówki jest dedykowana mniejsza pompa niż do ogrzewania grzejnikowego . Edytowane 28 Lutego 2012 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 29.02.2012 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 W takim razie:wczoraj zrobiłem mała probe to moj punkt wyjsciowyhttp://images49.fotosik.pl/1353/21046504550984aemed.jpg pozakrecałem manualnie te czerwone aby odciac obiegihttp://images35.fotosik.pl/1211/f4712b28105ba1a8med.jpg i wowczas moc sama ograniczyła się dohttp://images49.fotosik.pl/1353/df108ec3740fefe4med.jpg oznacza to ze mam prawdopodobnie za mało wydajną pompę ??? do ilosci ogrzewanej powierzchni ??? Ogrzewana powierzchnia mniej wiecej 120 m2 Moze to dlatego ze rurki mam co 10 cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 29.02.2012 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 (edytowane) W takim razie: wczoraj zrobiłem mała probe to moj punkt wyjsciowy [pozakrecałem manualnie te czerwone aby odciac obiegi i wowczas moc sama ograniczyła się do oznacza to ze mam prawdopodobnie za mało wydajną pompę ??? do ilosci ogrzewanej powierzchni ??? Ogrzewana powierzchnia mniej wiecej 120 m2 Moze to dlatego ze rurki mam co 10 cm ? Nie koniecznie ,pompa powinna wystarczyć pod pewnymi względami może być jednak za mała : 1.Jeżeli jedna z pętli lub więcej podłogówki ma ponad 100 mb rury. 2.Jeżeli ta sama pompa jest jeszcze do czegoś innego wykorzystywana . Czy tej zimy pompa dawała sobie radę w te mrozy wszystkie pomieszczenia były dogrzane ? Czy zawory na powrocie od podłogówki są wyregulowane ,wszystkie obiegi grzeją odpowiednio . Rurki w podłogówce co 10 cm to nieporozumienie i wyrzucanie pieniędzy w trakcie budowy i potem eksploatacji ,powinno się kłaść w rozstawie od 12,5 cm do 25 cm i to w skrajnych warunkach norma to 20 cm i w zagęszczeniu 15 cm Edytowane 26 Listopada 2012 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 01.03.2012 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Dzieki za odpowiedz.Ad 1 nie wiem czy jakas pętla ma więcej niz 100 metrowrurki kładła firma z duzym stażem ale głowy nie dam Ad 2 pompa tłoczy wodę tylko i wyłącznie do podłogowki (na rozdzielacz) Czy wszystkie obiegi grzeją odpowiednio ? na to pytanie nie jestem w stanie odpowiedziec bo na dole mam około 90 m2 w podłogowce i jest to praktycznie 1 powierzchnia czyli salon , 2 przedpokoje , kuchnia , łazienkaczyli te wszystkie pomieszczenia na dole obsługuje 8 obiegówna gorze mam 2 obiegi 1) przedpokoj2) łazienka dlaczego co 10 cm rurki ? mam słaby projekt - projektant przewidział sciane 1 warstwową ytong 30 cmja dołozyłem styropian 12 cm i dlatego ktos na forum podpowiedział aby dac rurki gęściej. Generalnie nie mam problemu z zimnem w domu podłogowkę zasilam wodą o temp 20- 25 stopni daje mi to w pomieszczeniu 17- 19 stopni.( na razie jeszcze nie mieszkamy wiec taką temp utrzymuję) przepływy mam na poziomie 2 litrow/ min przepływ w łazienkach czyli najkrotsze obiegi mam 3 litry /min http://images45.fotosik.pl/1404/f612efd00c7d5e29med.jpg http://images41.fotosik.pl/1349/1e19a3bdc18438e0med.jpg tak czy siak pompa ciagle pokazuje wartosci 21 - 11 W czyli mniemam ze jest za słaba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 02.03.2012 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Dzieki za odpowiedz. Ad 1 nie wiem czy jakas pętla ma więcej niz 100 metrow rurki kładła firma z duzym stażem ale głowy nie dam Ad 2 pompa tłoczy wodę tylko i wyłącznie do podłogowki (na rozdzielacz) Czy wszystkie obiegi grzeją odpowiednio ? na to pytanie nie jestem w stanie odpowiedziec bo na dole mam około 90 m2 w podłogowce i jest to praktycznie 1 powierzchnia czyli salon , 2 przedpokoje , kuchnia , łazienka czyli te wszystkie pomieszczenia na dole obsługuje 8 obiegów na gorze mam 2 obiegi 1) przedpokoj 2) łazienka dlaczego co 10 cm rurki ? mam słaby projekt - projektant przewidział sciane 1 warstwową ytong 30 cm ja dołozyłem styropian 12 cm i dlatego ktos na forum podpowiedział aby dac rurki gęściej. Generalnie nie mam problemu z zimnem w domu podłogowkę zasilam wodą o temp 20- 25 stopni daje mi to w pomieszczeniu 17- 19 stopni. ( na razie jeszcze nie mieszkamy wiec taką temp utrzymuję) przepływy mam na poziomie 2 litrow/ min przepływ w łazienkach czyli najkrotsze obiegi mam 3 litry /min http://images45.fotosik.pl/1404/f612efd00c7d5e29med.jpg http://images41.fotosik.pl/1349/1e19a3bdc18438e0med.jpg tak czy siak pompa ciagle pokazuje wartosci 21 - 11 W czyli mniemam ze jest za słaba Do zrobienia : 1.Sprawdzić na pompie Alpha2 czy faza (odkręć plastikową nakrętkę od wtyczki zaciskającą przewód, potem pod spodem dwie śrubki,wysuń trochę delikatnie wtyczkę,włącz do prądu,sprawdź neonówką jeżeli faza jest w środku przełóż przewód z fazą na lewo) we wtyczce jest właściwie oznaczenie że faza powinna być po lewej stronie.Prawidłowo podłączona pompa w funkcji Auto Adapt działa trochę inaczej (sprawdzone) . 2.Wyreguluj na przepływomierzach : Przepływ w łazienkach czyli najkrótsze obiegi zrób 2-2,5 litry /min Przepływy pokoje na poziomie 1,5-2 litrów/ min Przepływy korytarze na poziomie 0,5-1 litrów/ min Podłogówkę zasilaj wodą o temp 20- 35 stopni . "Pompa ciągle pokazuje wartości 21 - 11 W "- czyli mieści się w zapotrzebowaniu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 02.03.2012 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 f5 jeśli udaje Ci się osiągnąć tak duże przepływy to pompa daje radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
granicus 22.08.2013 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 WItam.Proszę o poradę który sposób będzie lepszy przy podłogówce (zero grzejników) na parterze 8 obw po ok. 95 m i poddaszu 3 metry wyżej 4 obw po ok. 95 m:1) Standardowo 2 rozdzielacze z zaworami 3d i pompami (jeśli tak to jakie pompy - czy warto energooszczędne)2) Gołe rozdzielacze (z przeplywomierzami i zaworami termostatycznymi) a jedna pompa w kotłowni - wtedy jaka?Instalacja na PEx 16 mm, w sumie jakieś 1150 m równo ułożone. Kocioł z podajnikiem.Z góry dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlinaMariusz 22.08.2013 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Zrób osobną pompę na parter i osobną na poddasze, dzięki temu będziesz miał możliwość regulacji temperatury jak tylko sobie wymyślisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
granicus 22.08.2013 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Zrób osobną pompę na parter i osobną na poddasze, dzięki temu będziesz miał możliwość regulacji temperatury jak tylko sobie wymyślisz. móglbyś rozwinąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
granicus 25.08.2013 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 co miałeś na myśli pisząc że kontrola przy dwóch pompach będzie większa? czy nie wystarczą siłowniki na rozdzielaczu i jedna pompa za piecem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 26.08.2013 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Witam Panowie odswiezam stary temat, kupilem okazyjnie nowa pompe GRUNDFOS ALPHA2 25-40 i mam takie pytanie czy nadaje sie ona do podlogowki, czy lepiej dac ja do c.o. Pompa elektroniczna ma sens w układach o zmiennym przepływie.(C.O. z głowicami na grzejnikach) 25-40 to trochę mało do podłogówki .Chyba ,ze krótkie pętle . Przepływy w podłogówce bez regulatorów (zdecydowana większość ) są stałe . Można zastosować oczywiście elektroniczną i zadać stałe ciśnienie.Ja stosuję głównie 25-60 lub 32-60 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 03.11.2013 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 U mnie jest ok 100m2 ogrzewania podłogowego i 25-40 w zupełności wystarcza. Pracuje na II biegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts