szakal_xxx 01.12.2008 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Witam http://img529.imageshack.us/img529/513/wceu9.th.jpg moja toaleta znajduje się na korytarzu (stare kamienice 2p) w miejscu gdzie normalnie zakręcają schody na wyższe piętro (toaleta aktualnie ma wymiar 1,2x1,m ściany toalety to regips i OSB, które można w każdym momencie zdemontować) chciałbym przedłużyć podłogę aby powiększyć toaletę i zainstalować w niej kabinę prysznicową. miejsce na to jest (bardzo wysokie korytarze, a nad schodami gdzie chciałbym to zbudować aktualnie nie ma niczego) i tu moje pytanie a raczej prośba bardziej doświadczonych forum-wiczów o sugestie możemy się dopiąć do ściany nośnej no i do stropu osobiście mam 2 pomysły na tą konstrukcję: 1. to wwiercenie się w strop i ścianę nośną i powbijaniu tam prętów fi18, a następnie związanie ich i zalanie betonem (jeśli popieracie ten pomysł powiedzcie jakiej grubości powinien być to beton, jaką markę zasosować najlepiej oraz jak długo to ma schnąć) 2. pomysłem jest wwiercenie w przeciwległą ścianę (tam gdzie są drzwi wejściowe) dwóch bardzo grubych kątowników które z 1 strony będą dodatkowo przytwierdzone kołkami do ściany nośnej a 2 kątownik podwiązany do sufitu na lince albo na jakiejś konstrukcji z kątowników (a na koniec położenie na kątowniki deski albo jakąś płytę metalową) z góry dziękuje za rady i sugestie .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 01.12.2008 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Witam http://img529.imageshack.us/img529/513/wceu9.th.jpg moja toaleta znajduje się na korytarzu (stare kamienice 2p) w miejscu gdzie normalnie zakręcają schody na wyższe piętro (toaleta aktualnie ma wymiar 1,2x1,m ściany toalety to regips i OSB, które można w każdym momencie zdemontować) chciałbym przedłużyć podłogę aby powiększyć toaletę i zainstalować w niej kabinę prysznicową. miejsce na to jest (bardzo wysokie korytarze, a nad schodami gdzie chciałbym to zbudować aktualnie nie ma niczego) i tu moje pytanie a raczej prośba bardziej doświadczonych forum-wiczów o sugestie możemy się dopiąć do ściany nośnej no i do stropu osobiście mam 2 pomysły na tą konstrukcję: 1. to wwiercenie się w strop i ścianę nośną i powbijaniu tam prętów fi18, a następnie związanie ich i zalanie betonem (jeśli popieracie ten pomysł powiedzcie jakiej grubości powinien być to beton, jaką markę zasosować najlepiej oraz jak długo to ma schnąć) 2. pomysłem jest wwiercenie w przeciwległą ścianę (tam gdzie są drzwi wejściowe) dwóch bardzo grubych kątowników które z 1 strony będą dodatkowo przytwierdzone kołkami do ściany nośnej a 2 kątownik podwiązany do sufitu na lince albo na jakiejś konstrukcji z kątowników (a na koniec położenie na kątowniki deski albo jakąś płytę metalową) z góry dziękuje za rady i sugestie .... Poza względami formalnymi takiej przeróbki musisz się skontaktować z jakimś konstruktorem, który na podstawie wizji lokalnej przedstawi propozycję rozwiązania. Nie licz na formum w przypadku takiego problemu bo nawet na zamieszczonych rysunkach niewiele widać. Prawdopodobnie da się to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batko lenin 01.12.2008 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 ważne jest, kto jest właścicielem kamienicy. Technicznie wszystko jest do zrobienia, ale jeżeli kamienica jest własnością prywatną, lepiej konsultuj takie rzeczy z właścicielem lub jego administratorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts