Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pęknięcia tynku cem-wap.

Recommended Posts

chyba mam problem... mam tynki cem-wap robione ręcznie i powoli zacząłem się przymierzać do malowania. Jakoś wcześniej nie zwróciłem uwagi na to, że na tynku w wielu ,miejscach są pęknięcia - dość cienkie ale długie (poziome, pionowe, po skosie). Na suficie też są (strop teriva otynkowany tynkiem cem-wap) . Tynkowane było późną wiosną 2008. Po jakiś 3 mcach od tynkowania zauważyłem parę rysek ale teraz jest ich zdecydowanie więcej.

Od 2 tygodni grzeje - ale to chyba nie wpływa na półroczne tynki?

zastanawiam się czy da się to zamalować? czy wylezie spod farby? może jest jakiś sposób żeby zmniejszyć możliwość wyjścia tych pęknięć? Jakaś bardziej elastyczna farba?

Pęknięcia nie są konstrukcyjne - dom jest nieocieplony i z zewnętrznej strony nie widać nic niepokojącego. Ewidentnie popękał tynk.

musiałbym poszukać zdjęć kiedy to dokładnie było robione bo nie pamiętam dokładnie (przełom kwietnia i maja chyba) - ale nie przypominam sobie upałów - poza tym dopiero teraz wyszłyby te pęknięcia?

miałem też robione tynki w lutym jak temperatura w nocy na dworze spadała w okolice 0 i na tych też są takie pęknięcia

w zasadzie szef ekipy to Marek ale kto wie może i był tama jakiś Czesław... ;)

a temacie gruntów i farb do takiego problemu? jakoś w archiwum nie znalazłem żadnych propozycji...

być może dramatyzuje i po pomalowaniu nic nie będzie widać ale chciałem zasięgnąć rady.

Ciekawe czy jakbym miał już pomalowane 3 mce temu to te pęknięcia wylazłyby i byłoby je widać??

a jak zmoczysz sciane to widac takie charakterystyczne pajączki czy nie ???

jesli nie pojawia sie nowe pęknięcia to wydaje mi sie że wystarczy dobra farba i nie będzie nic widac

co do pęknięc to nie wiem czy to wina temperatury czy bardziej proporcji zaprawy i sposobu/czasu w jakim zostanie obrobiona

widziałem tynki które były popękane we wszystkie możliwe strony,całe w pajączkach .bylo ciepło to fakt ale co ciekawe na jednej ze scian pajączki były tylko z jednej jej strony.sciana byla tynkowana tego samego dnia z obydwóch stron a prawdopodobnie nawet jedna po drugiej

szczerze to ja bym nie białkował bo i po co ?? bo tak sie kiedys robilo ??

zagruntuj normalnym gruntem sciany alb najlepiej poł na pół grunt z farba jaka chcesz malowac na gotowo albo inna białą tylko nie najtansza i po kłopocie

masz czas to zrób sobie kilka próbek co i jak i bedziesz wiedział jak wychodzi

nie no...pytam , bo u mnie pajączków było od groma ...ale pod farba ich nie widac, tynki dostały dwa razy badziewiastą farbe z liroy'a , na to dwa razy kolornobilesa (z pigmentem) i ani na jasnych ścianach ani na ciemnych żadnych pajączków niet - wszystki pokryła farba :wink:

dlatego jeśli to typowe pajączki to szkoda nerw, ale jeśli pęknięcia to tutaj już bym się wkurzyła :wink: :lol: