Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Który rok budowy na domu?

ARi.

Recommended Posts

Ostatnio sie zastanawialem jaki rok dać na domie czy rok zaczęcia budowy 2001 czy rok ukaczenia stanu surowego 2002 a moze rok ZAKĄCZENIA BUDOWY całkowicie 200?

JAK SIE PATRZY NA STARE BUDYNKI JESZCE PONIEMIECKIE SĄ TABLICE Z ROKIEM BUDOWY np KAMIENICY mają takie coś BARDZO MI SIE TO PODOBA może sam sobie sprawie tylko jaki rok dać żeby nie skłamać :-? mi sie zdaje że rok rozpoczecia ale moge sie mylić wiec

KTO WIE NIECH odpowie :D

POZDRAWIAM ARi

Często pojawiające się datowanie interpretuje się jako rok zakończenia budowy (np. w szczytach kamienic). Jako historyk sztuki najczęściej interpretuję taką datę zależnie od techniki wykonania - jeśli jest np. wypracowana w tynku lub odkuta w elemencie kamiennym można przyjąć z 99% pewnością, że ten element oraz cały obiekt do stadium osadzenia danego elementu zostały wykonane do tej daty (np. zdarza się, że niektórzy z dachówki innego koloru układają datę na jednej z połaci). Jeśli data może być naniesiona wtórnie - np. namalowana - można się zastanawiać, czy nie została umieszczona po ukończeniu całej budowy.

Rok rozpoczęcia budowy najczęściej nanosi się na kamień węgielny, stan 0 można oznaczyć wmurowanym w cokół kamieniem z datą. Jeśli chcesz umieścić datę na tynku, to raczej tą, kiedy został ów tynk zrobiony, itp. - dzięki temu przyszłe pokolenia moich kolegów po fachu będą miały ułatwione zadanie :wink:

Pozdrowienia

Pan Sławek ma racje tylko jeszcze niewiadomo dokładnie kiedy bedzie elewacja zrobiona może sie to przedłużyć bo ten domek co mam to mi sie zabardzo nieśpieszy ale powinien być już wykończony w nastepnym roku a ocieplony w tym roku może jeszcze.

Może bedzie na szczycie domku rok 2004 jak sie zamieszka :wink:a może 2002 jak został wymurowany i dach położony.

A tak na marginesie co do kamienic tych co już mają sporo lat bo tak sie rozgladam jak ide po miescie to kiedyś bardzo PIĘKNIE domy zdobiono przyzna mi ktoś racje ile szczegułów można dostrzec ( jakieś postacie, rzeczy, litery, ozdobne cokoliki) poprostu już chyba zabardzo w naszych latach niestać ludzi na takie detale a pozatym LUDZIE TERAZ PATRZĄ DOPRZODU A NIE DO GÓRY i niewidza tego co Pan i ja :D

MAŁA SONDA :p - CZY PODZIWIASZ stare budynki jak są one wykonane - ozdobione ?

POZDRAWIAM ARi

• 4 months później...

Ja uważam, że powinnaś umieścić datę rozpoczęcia - "wmurowania kamienia wegielnego". Nie łudź się, że kiedyś historycy będą dochodzić z dokładnoscią do roku kiedy Twój dom został zbudowany. A tak.. od razu domek nabiera "patyny". :D

Pozdrawiam

Gość Żartowniś

w rozterce to daj jakąś datę uniwersalną w zależności od poglądów wyznania itp.np:1 lub 33, 966,1410 ,1917,1968 ,1970, 1980,.............. .Sami sie domyślcie co w tych latach było. :lol:

Pozdrawiam

w rozterce to daj jakąś datę uniwersalną w zależności od poglądów wyznania itp.np:1 lub 33, 966,1410 ,1917,1968 ,1970, 1980,.............. .Sami sie domyślcie co w tych latach było. :lol:

Pozdrawiam

Witam :D

Ta odpowiedz mi sie podoba :lol: :lol:

Jeszcze nie zadecydowałem jaki rok bedzie figurował ale już wiem jakie cyfry zastosuje są takie fajne w sklepie :wink:

Wielkie dzieki za wszystkie opinie i czekam na inne mniej i bardziej zawariowane i trafne :p :p

Pozdrawiam ARi :wink:

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 6 months później...

Witam po przerwie

Nastała ta chwila co własnorecznie za pomocą wkretarki zamocowałem cyfry 2004 na szczycie domu.

Decyzja padła kupiłem cyfry koszt jest taki se koło 26 zł montarz jest łatwy zamocowane na styropianie za pomocą kołków i sylikonu. Rok padł na rok zrobienia elewacji i "nie całkowitego zamieszkania ".

Nie chiałem żdnych ozdobnych ramek czy coś w tym stylu bo z czasem pewnie zaszły by brudem , pyłem i tym podobne jest proste - bo ja wiem czy sie podoba to wam daje do oceny.

Zamieszczam dwie foty z widoku z ulicy na całość i na tabliczke żeby było bardziej dokładniej :wink: :lol:

Pozdrawiam kto nastepny w kolejce ??? :lol:

http://foto.onet.pl/upload/29/2/_375368_n.jpg

http://foto.onet.pl/upload/21/66/_375369_n.jpg