Janusz75 01.12.2008 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Witam, Jak w temacie. Być może to naiwne pytanie, ale powiedzcie proszę, czy takie rozwiązanie jest prawidłowe? O kratkach wentylacyjnych było już sporo, ale nie znalazłam odpowiedzi na swoje pytanie. Na poddaszu użytkowym mamy kilka pomieszczeń, które nie mają osobnych kominów wentylacyjnych, ale w projekcie przewidziane są wywiewki wentylacyjne na dachu. Poddasze jak to poddasze ma skosy I teraz pytanie: czy kratki mogą być w suficie (w sumie to nawyższy punkt w tych pomieszczeniach, czy też powinny być umieszczone na skosach (tu i tak nie będą pionowo tylko wiadomo: skośnie . Pozdrawiam, Ula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 01.12.2008 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Pewnie, że mogą być.Ktoś tutaj kiedyś twierdził, że ponoć bardziej się kurzy wokół tak umieszczonych kratek - ale ponieważ nie dał żadnej sensownej argumentacji, dałem w łazience kratkę na suficie, i po dwóch latach nie widzę żadnego specjalnego przykurzenia wokół niej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 01.12.2008 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Pewnie, że mogą być. Ktoś tutaj kiedyś twierdził, że ponoć bardziej się kurzy wokół tak umieszczonych kratek - ale ponieważ nie dał żadnej sensownej argumentacji, dałem w łazience kratkę na suficie, i po dwóch latach nie widzę żadnego specjalnego przykurzenia wokół niej. A na parterze mogą byc w suficie? Według przepisów i kierbuda nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 01.12.2008 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 A na parterze mogą byc w suficie? Według przepisów i kierbuda nie Ooops... Jakich przepisów? Czyli być może nie mam racji Możesz podać te przepisy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 01.12.2008 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 A na parterze mogą byc w suficie? Według przepisów i kierbuda nie Ooops... Jakich przepisów? Czyli być może nie mam racji Możesz podać te przepisy? Jak tylko poszukam to wkleję. Sam tak chciałem zrobic w kuchni i łazience, ale kierbud powiedział, ze absolutnie, kratka conajmniej10-15cm od sufitu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 01.12.2008 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Znalazłem cos takiego PN83/B03430 "5.1.4 Otwory wentylacyjne łączone z przewodami wywiewnymi powinny być usytuowane tak, aby odległość górnej krawędzi otworu od sufitu nie przekraczała 150mm. Otwory te powinny mieć wyposażenie umozliwiające redukcję wolnego przekroju do ˝, obsługiwane z poziomu podłogi" Teraz jak to rozumieć? Można w suficie czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 01.12.2008 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 jeżeli 0cm nie przekracza 15cm to pewnie tak gorzej z tą obsługą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 01.12.2008 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Wygląda, że jedynym przeciwwskazaniem jest dostępność z poziomu podłogi tej redukcji do 1/2 - ale, z drugiej strony, nie słyszałem, żeby ktoś taką redukcję zakładał, i nie bardzo widzę sens jej zakładania przy prawidłowo wykonanej wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek2002 01.12.2008 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Znalazłem cos takiego PN83/B03430 "5.1.4 Otwory wentylacyjne łączone z przewodami wywiewnymi powinny być usytuowane tak, aby odległość górnej krawędzi otworu od sufitu nie przekraczała 150mm. Otwory te powinny mieć wyposażenie umozliwiające redukcję wolnego przekroju do ½, obsługiwane z poziomu podłogi" Teraz jak to rozumieć? Można w suficie czy nie? Czyli można w suficie , swoją drogą a gdzie ma wentylacja mechaniczna otwory wentylacyjne tzw. amostaty( chyba dobrze napisałem ) wywiewne,nawiewne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janusz75 01.12.2008 13:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Znalazłem cos takiego PN83/B03430 "5.1.4 Otwory wentylacyjne łączone z przewodami wywiewnymi powinny być usytuowane tak, aby odległość górnej krawędzi otworu od sufitu nie przekraczała 150mm. Otwory te powinny mieć wyposażenie umozliwiające redukcję wolnego przekroju do ½, obsługiwane z poziomu podłogi" Teraz jak to rozumieć? Można w suficie czy nie? Ja mam wrażenie, że autor tej normy absolutnie nie wziął pod uwagę, że istnieje coś takiego jak skosy na poddaszu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 01.12.2008 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Szczerze mówiąc nie widziałem jeszcze kratek z wentylacji grawitacyjnej w suficie. No, ale młody jestem i może niewiele widziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 01.12.2008 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 o to się nie martw, spuść się na innych (i nie chodzi tu o sex zaznaczam) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 01.12.2008 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 o to się nie martw, spuść się na innych (i nie chodzi tu o sex zaznaczam) O so chodzi? Możesz pojaśnieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 01.12.2008 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 z tym widzeniem i ze względu na wiek są tacy co widzieli capiche? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ZW 01.12.2008 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Co stanie się z brudem z komina ? W tradycyjnym kominie z kratką na bok kurz zleci na dół, omijając kratkę pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 01.12.2008 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 cóż tak też bywa, natomiast przepisy nie mówią o konieczności spuszczania wody, więc i ten ewentualny brud to już sprawa użytkownika co mnie tak wzięło na te kiblowe sprawy prawdopodobnie ta ustawa tak na mnie działa, "yyyyk, skoczę na chwilę do klopa" tak to było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 01.12.2008 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Co stanie się z brudem z komina ? W tradycyjnym kominie z kratką na bok kurz zleci na dół, omijając kratkę A co robisz z brudem w kominie mającym kratkę z boku? Przecież nie masz na dole rewizji więc teoretycznie któregoś dnia brud może Ci się wysypać przez kratkę jak się go za dużo uzbiera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janusz75 01.12.2008 15:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Co stanie się z brudem z komina ? W tradycyjnym kominie z kratką na bok kurz zleci na dół, omijając kratkę A co robisz z brudem w kominie mającym kratkę z boku? Przecież nie masz na dole rewizji więc teoretycznie któregoś dnia brud może Ci się wysypać przez kratkę jak się go za dużo uzbiera. Kratka w skosie niewiele w moim przypadku brudu powstrzyma, bo dach jest nachylony pod kątem 45' . Ścianka kolankowa ma 120cm. Chyba bez sensu na tej wysokosci dawac kratke? Sufit jest na wysokości 270cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 01.12.2008 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 z tym widzeniem i ze względu na wiek są tacy co widzieli capiche? capiche Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 03.12.2008 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 wracając do sedna to ,to w zależności od domu,jaki tam będzie ciąg i czy w ogóle będzie ,bo teoretycznie może się zdarzyć ,że kanał ma długość np.150 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts