helixwroclaw2005 01.12.2008 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 "Prawo budowlane pozwala na rozpoczęcie użytkowania domu, którego budowa jeszcze się nie zakończyła. Oznacza to także możliwość zameldowania się w takim budynku" Jeżeli ktoś z Państwa ma w ty zakresie doświadczenie proszę o opinię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 01.12.2008 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Jeżeli chodzi o meldunek to zdaje się że obowiązek meldunkowy znika od nowego roku. O ile wiem jest cos takiego jak odbiór częściowy ale wiąże się to z wizytą PINB na budowie której nie ma przy odbiorze normalnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 01.12.2008 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 U mnie w gminie niemożliwe - tzn można zamieszkać i zameldować się w częściowo wykończonym domu / a resztę dalej wykańczać / ale trzeba przeprowadzić cześciowy odbiór budynku w PINB .Po wydaniu przez PINB pozytywnej decyzji można się meldować i mieszkać . Chociaż to trochę paranoidalne bowiem u mnie w gminie można się zameldować tylko po nadaniu numeru na budynek / z prawem do zameldowania / - a numer z prawem do meldunku gmina wydaje tylko na podstawie decyzji z PINB że budynek / cały / jest oddany do użytkowania . No ale to jest Polska - dziki kraj ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
savanna12 01.12.2008 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 U nas mozna sie zameldowac nawet na pustej dziłce..Sasiad zameldowany dom w budowie ,ja własnie w tym tygodniu mam sie meldowac w moim domu a mam dopiero stan surowy otwarty ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 01.12.2008 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Ja tez mam stan surowy i chciłam sie tam zameldowac u nas w gminie nie ma z tym problemu nie potrzebne sa żadne dokumenty z odbioru itd itd .Tylko trzeba mieć nadany adres nieruchomości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mala_lenka 01.12.2008 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 U mnie w gminie potrzeba tylko numeru domu i meldują. Na budowie bez odbiorów również i to bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 01.12.2008 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 A u mnie trzeba pozwolenie na użytkowanie Jestem bezdomny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 01.12.2008 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Co nie zmienia faktu że za mieszkanie bez odbioru mogą ukarać więc najlepiej się nie wychylać np. wśród sąsiadów. Znam taki przypadek że małżeńswto (znajomi znajomych ) wprowadziło sie bez odbioru po czym postawili blaszaka w granicy wkurwiając tym sąsiada (bo bez jego zgody) więc zwiadomił PINB. Skończyło sie na prawie 30 tys grzywny za brak odbioru i za samowolę budowlaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 01.12.2008 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Mój kierbud mówił , że nie ma czegoś takiego jak odbiór częściowy by zamieszkać. Kłamał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 01.12.2008 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Mój kierbud mówił , że nie ma czegoś takiego jak odbiór częściowy by zamieszkać. Kłamał? Kłamał Polecam wizytę w nadzorze. Przedmówca też niestety ma rację. To jest wariant mało optymistyczny ale możliwy. Lepiej więc nie narażać się sąsiadowi mieszkając bez odbioru... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 01.12.2008 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Witam,Kiedys to sie nazywalo "pozwolenie na uzytkowanie".PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 01.12.2008 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Lepiej więc nie narażać się sąsiadowi mieszkając bez odbioru... Ale jaja ja już mieszkam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 01.12.2008 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Jeżeli chodzi o meldunek to zdaje się że obowiązek meldunkowy znika od nowego roku. ....... Na 100% nie znika od nowego roku. Być może w trakcie roku zmieni się forma z zameldowania na zgłoszenie miejsca zamieszkania. Czym się to różni? To temat na dłuższy wywód. W kazdym bądź razie i obecnie jak i w przyszłości w interesie "osoby" (takim pojęciem operuje projekt ustawy) jest zgłoszenie miejsca zamieszkania. W dowodzie osobistym w dalszym ciagu będzie wpis adresu zamieszkania. U nas mozna sie zameldowac nawet na pustej dziłce.. Sasiad zameldowany dom w budowie ,ja własnie w tym tygodniu mam sie meldowac w moim domu a mam dopiero stan surowy otwarty Zameldowanie zameldowaniem. Zarówno w przypadku Twojego sąsiada jak i w Twoim urzędnik referatu/wydziału Ewidencji Ludności popełnił (popełni) błąd. Weź pod uwagę, że jeśli stwierdzisz na druku zgłoszenia zameldowania (lub w przyszłości druku zgłoszenia miejsca zamieszkania), że zamieszkujesz w budynku który nie przeszedł odbioru PINB to z własnej woli podkładasz swoją główkę pod karę PINB w wysokości ustalonej na 10 000 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
savanna12 02.12.2008 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Zameldowanie zameldowaniem. Zarówno w przypadku Twojego sąsiada jak i w Twoim urzędnik referatu/wydziału Ewidencji Ludności popełnił (popełni) błąd.Weź pod uwagę, że jeśli stwierdzisz na druku zgłoszenia zameldowania (lub w przyszłości druku zgłoszenia miejsca zamieszkania), że zamieszkujesz w budynku który nie przeszedł odbioru PINB to z własnej woli podkładasz swoją główkę pod karę PINB w wysokości ustalonej na 10 000 zł. Urzednik nie popełnił błędu ,cóż ty wypisujesz ...Nawet na stronach internetowych mojej gminy pisze jakie dukomenty potrzebnę sa by zastac zameldowanym w nowym domu ..A kolejna sprawa jest taka ze miejsce zameldowania to nie to samo co miejsce zamieszkania .Zameldować sie zamelduję na placu budowy a mieszkac mieszkać bede w mieszkaniu dotychczasowym .Wypełniająć jakie kolwiek dokumenty do urzędów,banków itd itd zawsze wypełnia sie adres zameldowania i zamieszkania .Więc nie pisz mi o karach z PINB jak nie masz pojęcia.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 02.12.2008 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 co do meldunku "byle gdzie" wypowiedział się kiedyś NSA Wyrok NSA II SA/Łd 1963/00 - "Nie jest rzeczą organu właściwego w sprawach ewidencji ludności dokonywanie oceny czy określony obiekt budowlany nadaje się na miejsce pobytu ludzi w rozumieniu przepisów Prawa budowlanego i prawa zagospodarowania przestrzennego i uzależnianie od tej oceny możliwości zameldowania. [...] kwestie orzekania o charakterze terenu na którym znajduje się obiekt w którym ma nastąpić zameldowanie oraz o charakterze obiektu - altany i możliwości wykorzystywania jej na pobyt stały lub czasowy ludzi należą do innych organów administracji publicznej i są rozpatrywane w innym trybie." savanna12 - skoro zameldujesz się w domu bez odbioru to stwierdzasz pobyt stały w nim. reszta zależy od literalnego czytania prawa, http://e-prawnik.pl/zameldowanie-wymeldowanie/stale-zamieszkiwanie-a-stale-zameldowanie,odpowiedzi,prawo-administracyjne-1 zabawy w interpretacje i definicje no i zdroewgo rozsądku. Nie podejmuję się oceny jak może zachować się inspektor z PINB gdyby ktoś go do Ciebie zaprosił. Możemy sprawdzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 02.12.2008 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 A kolejna sprawa jest taka ze miejsce zameldowania to nie to samo co miejsce zamieszkania .Zameldować sie zamelduję na placu budowy a mieszkac mieszkać bede w mieszkaniu dotychczasowym ......Więc nie pisz mi o karach z PINB jak nie masz pojęcia.... savanna12 - jest takie powiedzonko - Nie ucz ojca jak się dzieci robi ..... Ustawa o ewidencji ludności i dowodach osobistych z dnia 10 kwietnia 1974 r. (Dz.U. Nr 14, poz. 85 z późn. zm.) Art. 4. Obowiązek meldunkowy polega na: 1) zameldowaniu się w miejscu pobytu stałego lub czasowego; 2) wymeldowaniu się z miejsca pobytu stałego lub czasowego; Art. 5. 1. Osoba posiadająca obywatelstwo polskie i przebywająca stale na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej jest obowiązana zameldować się w miejscu pobytu stałego. 2. W tym samym czasie można mieć tylko jedno miejsce pobytu stałego. Art. 6. 1. Pobytem stałym jest zamieszkanie w określonej miejscowości pod oznaczonym adresem z zamiarem stałego przebywania. Art. 8. 1. Osoba zameldowana na pobyt czasowy i przebywająca w tej samej miejscowości nieprzerwanie dłużej niż 3 miesiące jest obowiązana zameldować się na pobyt stały, chyba że zachodzą okoliczności wskazujące na to, iż pobyt ten nie utracił charakteru pobytu czasowego. ...... Innymi słowy – potwierdzisz na piśmie, że mieszkasz na budowie w stadium stanu surowego otwartego? A mieszkasz tam? Jeśli jednak mieszkasz to oznacza, że użytkujesz obiekt niezgodnie z przepisami ustawa - z dnia 7 lipca 1994 r . - Prawo budowlane. (Dz.U. Nr 89, poz. 414 z późn. zm) Art. 91a. [użytkowanie obiektu niezgodne z przepisami] [63] Kto nie spełnia, określonego w art. 61, obowiązku utrzymania obiektu budowlanego w należytym stanie technicznym, użytkuje obiekt w sposób niezgodny z przepisami lub nie zapewnia bezpieczeństwa użytkowania obiektu budowlanego, podlega grzywnie nie mniejszej niż 100 stawek dziennych, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku. piszesz: Wypełniająć jakie kolwiek dokumenty do urzędów,banków itd itd zawsze wypełnia sie adres zameldowania i zamieszkania . A nie przypadkiem adres zamieszkania (tj. adres zameldowania na pobyt stały lub czasowy) oraz adres KORESPONDENCYJNY? P.s. Nie dotyczy Druków do US. US-ów nie interesuje Twoje miejsce administarcyjnego zameldowania. Do ściągania podatków jest im potrzebny adres Twojego faktycznego miejsca pobytu o charakterze zamieszkania. I ten adres jesteś zobowiązany zgłosić każdorazowo w ciągu 30 dni od zaistnienia zmiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
savanna12 02.12.2008 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Wowka przepraszam Oczywiscie masz rację .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 02.12.2008 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 W sprawie meldunku w nieodebranym domu najlepiej jest zasiegnac info.w gminie,poniewaz co gmina to obyczaj.Od przeszlo miesiaca jestem zameldowany w domu bez odbioru,jaki by on nie byl.Nie potrzeba bylo zadnych zaswiadczen,podpisow,zgod kierbuda i nikogo innego.Jedynym warunkiem bylo zalatwienie spraw co do podatku,tzn podanie metrow i wypelnienie jednego druczka.A majac juz meldunek zglosilem to w Enerdze i zmienilem taryfe z budowlanej na inna.Zero problemow.Ach zapomnialem,trzeba bylo jeszcze ustalic numer budynku,ale zrobilismy to juz wczezsniej na etapie zalatwiania przylaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 02.12.2008 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Wowka, pamietam, ze juz kiedys dyskutowalismy na ten temat. Ale na jakiej podstawie ten nadzor okresla czy tam mieszkasz. Na podstawie meldunku czy "oględzin". Czlowiek wypelnia druczek meldunkowy w stadium stanu surowego otwartego i podklada glowe pod kare. Zgoda. A jesli nie wypelni druczku a mieszka w nieodebranym budynku to jest bezkarny? Przykład: Na terenie budowy masz kontener mieszkalny, ale adres to adres budowy. Wolno Ci mieszkac? Przyklad 2: Meldunek staly na stanie surowym otwartym i meldunek tymczasowy "u mamusi". Rzeczywiste zamieszkiwanie w wynajetym mieszkaniu, ktorego wlasciciel nie zgodzil sie na zameldowanie. Za co nadzor ma go karac, za "zamiar stalego zamieszkania" Cytowales: Art. 8. 1. Osoba zameldowana na pobyt czasowy i przebywająca w tej samej miejscowości nieprzerwanie dłużej niż 3 miesiące jest obowiązana zameldować się na pobyt stały, chyba że zachodzą okoliczności wskazujące na to, iż pobyt ten nie utracił charakteru pobytu czasowego. ...... Chyba budowa wlasnego domu jest "okolicznoscia wskazujaca na to, iz pobyt ten nie utracil charakteru pobytu czasowego" Przyklad 3. Wiem, zaczynam sprowadzac sprawe do absurdu: Jestem zameldowany w budynku, ktory utracil "nalezyty stan techniczny" np. w wyniku pozaru. Wpada nadzor i na dzien dobry wali "100 stawek dziennych" za wpis w dowodzie osobistym. No przeciez mu wolno... Wiem, wiem. Czepiam sie. Ale robisz wrazenie osoby, ktora zna sie na rzeczy i rzeczowo odpowiada na stawiane pytania. Czyli sam prowokujesz do ich stawiania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 02.12.2008 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Wowka przepraszam Oczywiscie masz rację .. Ależ nie ma sprawy. Forum służy do wymiany informacji. Cieszę się, że mogłem coś wyjaśnić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts