Gość 10.12.2008 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 ... Za kilka dni otrzymam nr domu a to z kolei uprawnia mnie do zameldowania na pobyt stały i wydania nowego dowodu osobistego. a więc tak jak większość opinii w mojej gminie nie ma problemu z zameldowaniem się na pobyt stały w trakcie budowy domu to ja moze powtórze absurd polega na tym ze jeden przepis stanowi ze nie mozna odmówic obywatelowi wydania nr posesji a mając nr mozna sie meldowac ... inny zas przepis mówi, ze nie wolno mieszkać w budynku bez odbioru ot cała filozofia ... zameldowac sie mogłes /zgodnie z prawem/ mieszkac na budowie /zgodnie z prawem/ nie mozesz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 10.12.2008 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Brzoza - w dalszym ciągu nie rozumiesz istoty problemu. helixwroclaw2005 wiedząc, że nie wolno mu zamieszkiwać w nieodebranym budynku. Wiedząc, że grozi mu wysoka grzywna, godzi się z tym zagrożeniem i zamieszkuje w tym budynku, lub też nie zamieszkuje a dla innych (wiadomych sobie) celów składa nieprawdziwe oświadczenie, że tam zamieszkuje. Brzoza - czy zauważyłeś, że w postępowaniu administracyjnym coraz częściej odchodzi się od udokumentowywania zaświadczeniami danego stanu, na rzecz składania oświadczeń?Jest to działanie jak najbardziej prawidłowe i co najważniejsze - pożądane. Pozwala na ograniczenie papierologii i oszczędza czas. Innymi słowy - zarówno organ meldunkowy (bazując na złożonym oświadczenie), jak i PINB (stwierdzając stan faktyczny) - działają zgodnie z prawem. Niezgodnie z prawem działa helixwroclaw2005 zamieszkując w nieodebranym budynku.helixwroclaw2005 wie o grożących mu konsekwencjach i godzi się z nimi. Może mu się uda nie ponieść konsekwencji a może nie uda. Kto wie, jakiego ma sąsiada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helixwroclaw2005 10.12.2008 15:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Lektura postów bardzo dobrej jakości Jak pamiętacie, jedynym moim celem jest otrzymanie nowego dowodu osobistego z zameldowaniem na pobyt stały z uwagi, że na dzień dzisiejszy jestem "bezdomnym" po sprzedaży innego domu. Będzie dowód, będzie przerejestrowanie pojazdów, będzie skrzynka listowa na nieoczekiwaną korespondencję. Budowę kończyć będę w możliwie najkrótszym terminie a póki co mieszkanie mogę wynajmować jeszcze bardzo długo a i z nowym dowodem będę spał spokojniej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helixwroclaw2005 04.02.2009 16:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Odświeżę temat: W odpowiedzi na mój wniosek z grudnia, 12 stycznia nadano nr domu i zameldowałem się na pobyt stały jako właściciel. W dniu dzisiejszym po ok. 3tyg. odebrałem nowy dowód osobisty Teraz z perspektywy czasu śmieję się sam z siebie - byłem "Bezdomnym" i z tego, że ogólne przepisy meldunkowe w naszym kraju dopuszczają możliwość "bycia" osobą bezdomną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teco 04.02.2009 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Czy wiesz, że prowadząc np. działalność gospodarczą w postaci np. akwizycji ubezpieczeń należy opłacić wyższy podatek od nieruchomości w zakresie powierzchni zajętej przez np. biurko na komputer, krzesło oraz regalik z segregatorami? Czyli za jakieś 3-5m2 podatek wynosi wówczas nie (przykładowo w mojej miejscowości) 0,55 zł lecz 18,18 zł. Nie do wiary – ale prawdziwe. a czy podatek jest mniejszy, jeśli pomieszczenie ma wysokość do 1,4 m ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 04.02.2009 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 ... a czy podatek jest mniejszy, jeśli pomieszczenie ma wysokość do 1,4 m ? W tabelach brak pozycji "powierzchnia uzytkowa o wysokości do 1,40 m" Czyli nie nalicza się podatku. Tak z ciekawości - co to za pomieszczenia? Czy chodzi Tobie o pasy powierzchni poddasza tuż przy skosach od ściany kolankowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonikaC 18.08.2009 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 Witam No i ja teżmam problemz meldunkiem. Mamy obecnie stan surowy zamknięty, mamy nadany numer posesji i Pan w urzędzie nie chce mnie zameldowaćbo ja tam nie mieszkam a muszę . Jestem obywatelem świata od półtora roku a co z obowiązkiem meldunkowym??? Niby musisz się zameldować a jak już przychodzi co do czego to urząd sprawia problemy Aaa i w urzędzie nie wymagają odbioru. Oni chcą żebym ja tam mieszkała czyli wdomu było minimum do zamieszkania. A co znaczy minimum??? Dla jednego będzie to dach nad głową a dla drugiego full wypas. Najbardziej wkurza mnie to że ja się na własnej ziemii i we własnym domu zameldować nie mogę no paranoja jakaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 18.08.2009 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 Witam No i ja teżmam problemz meldunkiem. Mamy obecnie stan surowy zamknięty, mamy nadany numer posesji i Pan w urzędzie nie chce mnie zameldowaćbo ja tam nie mieszkam a muszę . Jestem obywatelem świata od półtora roku a co z obowiązkiem meldunkowym??? Niby musisz się zameldować a jak już przychodzi co do czego to urząd sprawia problemy Aaa i w urzędzie nie wymagają odbioru. Oni chcą żebym ja tam mieszkała czyli wdomu było minimum do zamieszkania. A co znaczy minimum??? Dla jednego będzie to dach nad głową a dla drugiego full wypas. Najbardziej wkurza mnie to że ja się na własnej ziemii i we własnym domu zameldować nie mogę no paranoja jakaś Temat wałkowany na forum od dawna. Co urząd to interpretacja, chociaż musze przyznać, że "kryterium minimum" lekko mnie zaskoczyło. Mozesz się zameldować przy czym jest to związane z faktycznym zamieszkiwaniem na i ten element może być sprawdzany w toku wizyty na nieruchomośći. To z koleii może ale NIE MUSI powodować zainteresowanie nadzoru budowlanego. Ktos kiedyś pisał o namiocie, ale może i przyczepa campingowa będzie jakąś alternatywą dla nadzoru? Ja w takich przypadkach (jak odmowa zameldowania) z miną niewiniątka proszę o wskazanie podstawy prawnej dla odmowy, bo przecież naturalnym jest, że w decyzji odmownej będzie trzeba ja wskazać, a brak podstawy prawnej determinuje ważność decyzji. Ten sposób może pomóc ale niestety sukcesu nie gwarantuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mysweetbabys 18.08.2009 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 a czy to zaświadczenie wymeldowania jest konieczne, bo gdzieś mi się zapodziało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonikaC 18.08.2009 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 O i to jest pomysł. Teraz w razie odmowy o takowe uzasadnieniepoproszę na piśmie Podobno jeden pan z urzędu lubi jeździć na rowerze i sprawdzać co i gdzie się dzieje No i jak stwierdzi że ktoś niemieszka to cofa meldunek Tylko jak on to stwierdza??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts