Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Meldunek w trakcie budowy domu

helixwroclaw2005

Recommended Posts

... Za kilka dni otrzymam nr domu a to z kolei uprawnia mnie do zameldowania na pobyt stały i wydania nowego dowodu osobistego.

a więc tak jak większość opinii w mojej gminie nie ma problemu :D z zameldowaniem się na pobyt stały w trakcie budowy domu :wink:

to ja moze powtórze

absurd polega na tym ze jeden przepis stanowi ze nie mozna odmówic obywatelowi wydania nr posesji a mając nr mozna sie meldowac ...

inny zas przepis mówi, ze nie wolno mieszkać w budynku bez odbioru

ot cała filozofia ... :-?

zameldowac sie mogłes /zgodnie z prawem/

mieszkac na budowie /zgodnie z prawem/ nie mozesz ...

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Brzoza - w dalszym ciągu nie rozumiesz istoty problemu.

helixwroclaw2005 wiedząc, że nie wolno mu zamieszkiwać w nieodebranym budynku. Wiedząc, że grozi mu wysoka grzywna, godzi się z tym zagrożeniem i zamieszkuje w tym budynku, lub też nie zamieszkuje a dla innych (wiadomych sobie) celów składa nieprawdziwe oświadczenie, że tam zamieszkuje.

Brzoza - czy zauważyłeś, że w postępowaniu administracyjnym coraz częściej odchodzi się od udokumentowywania zaświadczeniami danego stanu, na rzecz składania oświadczeń?

Jest to działanie jak najbardziej prawidłowe i co najważniejsze - pożądane. Pozwala na ograniczenie papierologii i oszczędza czas.

Innymi słowy - zarówno organ meldunkowy (bazując na złożonym oświadczenie), jak i PINB (stwierdzając stan faktyczny) - działają zgodnie z prawem.

Niezgodnie z prawem działa helixwroclaw2005 zamieszkując w nieodebranym budynku.

helixwroclaw2005 wie o grożących mu konsekwencjach i godzi się z nimi.

Może mu się uda nie ponieść konsekwencji a może nie uda. Kto wie, jakiego ma sąsiada?

Lektura postów bardzo dobrej jakości :wink:

Jak pamiętacie, jedynym moim celem jest otrzymanie nowego dowodu osobistego z zameldowaniem na pobyt stały z uwagi, że na dzień dzisiejszy jestem "bezdomnym" po sprzedaży innego domu. Będzie dowód, będzie przerejestrowanie pojazdów, będzie skrzynka listowa na nieoczekiwaną korespondencję. Budowę kończyć będę w możliwie najkrótszym terminie a póki co mieszkanie mogę wynajmować jeszcze bardzo długo a i z nowym dowodem będę spał spokojniej.

Pozdrawiam :D

• 1 month później...

Odświeżę temat:

W odpowiedzi na mój wniosek z grudnia, 12 stycznia nadano nr domu i zameldowałem się na pobyt stały jako właściciel.

W dniu dzisiejszym po ok. 3tyg. odebrałem nowy dowód osobisty :D

Teraz z perspektywy czasu śmieję się sam z siebie - byłem "Bezdomnym" i z tego, że ogólne przepisy meldunkowe w naszym kraju dopuszczają możliwość "bycia" osobą bezdomną.

Czy wiesz, że prowadząc np. działalność gospodarczą w postaci np. akwizycji ubezpieczeń należy opłacić wyższy podatek od nieruchomości w zakresie powierzchni zajętej przez np. biurko na komputer, krzesło oraz regalik z segregatorami? Czyli za jakieś 3-5m2 podatek wynosi wówczas nie (przykładowo w mojej miejscowości) 0,55 zł lecz 18,18 zł.

Nie do wiary – ale prawdziwe.

a czy podatek jest mniejszy, jeśli pomieszczenie ma wysokość do 1,4 m ?

...

a czy podatek jest mniejszy, jeśli pomieszczenie ma wysokość do 1,4 m ?

W tabelach brak pozycji "powierzchnia uzytkowa o wysokości do 1,40 m"

Czyli nie nalicza się podatku.

Tak z ciekawości - co to za pomieszczenia? Czy chodzi Tobie o pasy powierzchni poddasza tuż przy skosach od ściany kolankowej?

• 6 months później...

Witam

No i ja teżmam problemz meldunkiem. Mamy obecnie stan surowy zamknięty, mamy nadany numer posesji i Pan w urzędzie nie chce mnie zameldowaćbo ja tam nie mieszkam a muszę :o :evil: . Jestem obywatelem świata od półtora roku a co z obowiązkiem meldunkowym??? Niby musisz się zameldować a jak już przychodzi co do czego to urząd sprawia problemy :evil: Aaa i w urzędzie nie wymagają odbioru. Oni chcą żebym ja tam mieszkała czyli wdomu było minimum do zamieszkania. A co znaczy minimum??? Dla jednego będzie to dach nad głową a dla drugiego full wypas. Najbardziej wkurza mnie to że ja się na własnej ziemii i we własnym domu zameldować nie mogę no paranoja jakaś :evil:

Witam

No i ja teżmam problemz meldunkiem. Mamy obecnie stan surowy zamknięty, mamy nadany numer posesji i Pan w urzędzie nie chce mnie zameldowaćbo ja tam nie mieszkam a muszę :o :evil: . Jestem obywatelem świata od półtora roku a co z obowiązkiem meldunkowym??? Niby musisz się zameldować a jak już przychodzi co do czego to urząd sprawia problemy :evil: Aaa i w urzędzie nie wymagają odbioru. Oni chcą żebym ja tam mieszkała czyli wdomu było minimum do zamieszkania. A co znaczy minimum??? Dla jednego będzie to dach nad głową a dla drugiego full wypas. Najbardziej wkurza mnie to że ja się na własnej ziemii i we własnym domu zameldować nie mogę no paranoja jakaś :evil:

Temat wałkowany na forum od dawna. Co urząd to interpretacja, chociaż musze przyznać, że "kryterium minimum" lekko mnie zaskoczyło. Mozesz się zameldować przy czym jest to związane z faktycznym zamieszkiwaniem na i ten element może być sprawdzany w toku wizyty na nieruchomośći. To z koleii może ale NIE MUSI powodować zainteresowanie nadzoru budowlanego. Ktos kiedyś pisał o namiocie, ale może i przyczepa campingowa będzie jakąś alternatywą dla nadzoru?

Ja w takich przypadkach (jak odmowa zameldowania) z miną niewiniątka proszę o wskazanie podstawy prawnej dla odmowy, bo przecież naturalnym jest, że w decyzji odmownej będzie trzeba ja wskazać, a brak podstawy prawnej determinuje ważność decyzji. Ten sposób może pomóc ale niestety sukcesu nie gwarantuje.