riveth 01.12.2008 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Witam Wynajmuje pewien teren na którym jest studnia ocembrowana 6m głębokości – lustro wody jest już na 4,5 metra głębokości. Miejsce jest niedaleko terenów wodonośnych a dookoła brak sąsiadów z szambami. Woda jest przejrzysta i nie śmierdzi. Niedawno oddałem wodę do badania w sanepidzie. Wyniki bakteriologiczne są fatalne – woda nie nadaje się do spożycia, mycia, prania i dla zwierząt. Jako że teren nie jest mój, chciałbym uniknąć kosztów związanych z wierceniem nowej, głębokiej studni. Słyszałem że dość dobrym sposobem jest filtr UV, jednak jego cena również mnie odstrasza. Wpadłem natomiast na „troszkę” szalony, ale niepozbawiony szansy na powodzenie pomysł. Obecnie studnia nie jest niczym zabezpieczona „od góry” – czyli montuje stalową klapę, a nad samą studnia buduję zadaszenie. Następnie wykonuję stelaż zawieszany na stalowych linach ok. 1m nad lustrem wody. Na stelażu montuję 3 jarzeniówki UV. W studni utrzymuje się mniej więcej stały poziom wody ok. 1,5 m – promienie UV powinny spokojnie przeniknąć na taką głębokość, skutecznie odkażając wodę. Oczywiście lampy te paliły by się stale tylko przez pierwsze 2-3 dni - potem mogły by być włączane okresowo – np. na 3h raz na 2 dni. Co o tym sądzicie? Całkiem mi odbiło, czy może być to jakieś doraźnie rozwiązanie? Oczywiście nie planuje pic tej wody – ale do kąpieli czy dla zwierząt powinno się nadać. Czekam na wasze opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pbas 01.12.2008 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Odpowiedź tutaj: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=2906118#2906118 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts