kolorado 01.12.2008 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Może temat nie najlepiej sformułowany, ale chodzi mi o zamknięcie otworów pomiędzy folią dachową a murłatą. Docelowo oczywiście będzie wełna, ale chciałbym chociaż częściowo zatrzymać ciepło wytwarzane przez kozę, czy inne zwierze.Koncepcje są dwie:1. Położyć jeden pas wełny, a po tynkach i wylewkach dokończyć. Wadą jest to, że będzie to utrudniać kładzenie instalacji, wszelkich kabli czy rurek. No i dwa, że będzie chłonąć wilgoć tynków i wylewek, co spowoduje dłuższe schnięcie domu.2. Za murłatę (na zewnątrz) wstawić kawałki styropianu 5cm i uszczelnić pianką montażową. Przy ocieplaniu dachu można by albo usunąć, albo zostawić, chociaż nie wiem, czy wtedy nie byłoby mostka termicznego. Wadą jest to, że to tymczasowe - muszę dokupić trochę styropianu (część to pozostałości). Druga wątpliwość, to czy pianka nie będzie jakoś reagowała z folią - czy jej w ten sposób nie uszkodzę? Którą drogę radzilibyście wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 02.12.2008 16:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Halo! Nikt nie jest w stanie coś podpowiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 02.12.2008 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Dołóż na zawnątrz styropian podcięty w skos tak żeby doszedł do skosu folii, a od wewnątrz połącz jakąś taśmą , którą potem będziesz mógł odkleić od folii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 02.12.2008 16:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Czyli piankowanie to nie jest dobry pomysł? Chyba by lepiej trzymało niż na taśmie, a i szczelniejsze by było... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 02.12.2008 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Ja bym nie ryzykował. Folia jest docelowa i szkoda jej-ile tego ucieknie? A może będzie ciepła zima? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 02.12.2008 17:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 wielka wada zakupic troche styropianu i opiankowac nie przy folij a murlacie i mowi to gosc ktory dom buduje Wielka to może nie, ale jest Bardziej martwi mnie to piankowanie folii, ale fakt że można przy folii nie piankować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 02.12.2008 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 wielka wada zakupic troche styropianu i opiankowac nie przy folij a murlacie i mowi to gosc ktory dom buduje Po co kupować styropian , lepiej wszystko pianką. Pianka jest dobra na wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 02.12.2008 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Co znaczy docelowo będzie wełna? Folia powinna być zakrywana od spodu tak samo szybko jak z wierzchu! A tak konkretnie to co Ty chcesz uszczelnić?! Sama folia nie uchroni Cię przed utratą ciepła! Jak chcesz ogrzewać to cały dach musisz ocieplić! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 03.12.2008 07:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 Co znaczy docelowo będzie wełna? No standardowe ocieplenie dachu - wełna, a poniżej folia i płyty KG. A tak konkretnie to co Ty chcesz uszczelnić?! Sama folia nie uchroni Cię przed utratą ciepła! Aktualnie mam stan surowy zamknięty i zabieram się za instalacje. Dach to dachówka cementowa, a pod nią folia wysokoparoprzepuszczalna. No i teraz żeby instalatorom, a później tynkom nie było zbyt zimno, chciałem wstawić jakiś urządzenie grzewcze - prawdopodobnie kozę. Problem w tym, że większość ciepła ucieka otworami pod dachem (a dokładniej pomiędzy folią dachową a murłatą) i grzanie generalnie niewiele da. Więc chciałbym te otwory jakoś pozatykać, żeby to ciepło nie uciekało. Mam dwie koncepcje, opisane w pierwszym poście, tylko nie wiem która będzie lepsza. Mam nadzieję, że wszystko wyjaśniłem w miarę jasno. A skoro zawitał tu fachowiec, to dodam jeszcze pytanie: czy pianka może zaszkodzić folii dachowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 03.12.2008 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 Mam zrobioną elewacje zewnętrzną już z ociepleniem, od środka nie mam jeszcze ocieplonego poddasza, ale cały dom jest uszczelniony pianką od wewnątrz, oczywiście na wiele to się nie zda bo i tak ciepło ucieka przez folie paro...Dla mnie to zaleta, bo jest b. dobra wentylacja w domu, co przy rynkach i wylewkach ma b. duże znaczenie.Nie mam zaparowanych okien i nie czuć wilgoci w domu. Za chwilę wstawiam piec i będę grzała, żeby wygrzać podłogówkę i żeby ekipie zimno nie było, no ale nie łudzę się że w domu będzie temperatura 20 st., jak będzie 15 to będzie super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 03.12.2008 07:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 Mam zrobioną elewacje zewnętrzną już z ociepleniem, od środka nie mam jeszcze ocieplonego poddasza, ale cały dom jest uszczelniony pianką od wewnątrz, oczywiście na wiele to się nie zda bo i tak ciepło ucieka przez folie paro... A dokładniej w jaki sposób masz uszczelnione? Zewnętrzne ocieplenie podchodzi pod folię i tam zapiankowane, czy jakoś inaczej? Za chwilę wstawiam piec i będę grzała, żeby wygrzać podłogówkę i żeby ekipie zimno nie było, no ale nie łudzę się że w domu będzie temperatura 20 st., jak będzie 15 to będzie super. No ja chciałbym żeby u mnie nie schodziła poniżej +5... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 03.12.2008 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 ... czy pianka może zaszkodzić folii dachowej? Folii nie zaszkodzi ale dachowi tak. Wypchnie folię i może spowodować (a najprawdopodobniej spowoduje) przeciek na kontrłatach. Wypchnięta folia utrudni a wręcz uniemożliwi poprawną wentylację połaci co będzie skutkowało spływaniem skroplin po spodzie folii do piany a później na murłatę. Opianowanie nic nie da gdyż ciepło będzie uchodzić całą powierzchnią folii. Jedynym poprawnym rozwiązaniem jest ocieplenie dachu i zamontowanie folii paroizolacyjnej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts