Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

doświadczenia ze szkieletami

Recommended Posts

Kończymy właśnie budowe domu w konstrukcji szkieletowej. Każdy kto widział jak się go stawia puka się w głowę że w "domu z patyków chcemy mieszkać". Może ktoś ma doświadczenia po kilku/kilkunastu latach mieszkania w takim domku? Jakie są różnice między szkiletem a zwykłym murowańcem? Jakie zastosowaliście rozwiązania np. ogrzewanie, wentylacja itd.

A czy ja mowie, ze cos masz :D To fajna osoba z kontrowersyjnym sposobem zglaszania sensownych uwag i paskudnym, acz oryginalnym portrecikiem 8) Sol tego forum.

i nie wspomnę, że to ja go najbardziej szukałam kiedy zaginął :wink: :lol: ...a Krzysztofika nadal niet :(

nie ma .... jestem najgorszej myśli ... szukam go i wołam od kilku miesięcy w jednym taki wewontku ...Barbossę też wołałam i wrócił ...a Krzysztofik nie :(

Cos sugerujesz? Dwaj eleganccy gentelmani, no wiesz, cylinder, monokl w oku :D umowili sie pewnego pieknego dnia o swicie na bielanach.

Pierwszy wrocil po kilku miesiacach.

A nie, pewnie powody sa bardziej prozaiczne.

To moze tak:

Krzysztofik wanted

Live or virtual

Whoever knows ...

Award

:lol:

Nic nie sugeruję .... po prostu martwie sie , bo może coś mu się stało :( .

Wypadki chodzą po ludziach - sama osobiście wczoraj wyrżnęłam orła na swoich własnych prywatnych domowych schodach przy czym zrobiłam szerokozakrojony szpagat , mało przy tym nie łamiąc biodra i lądując zwichnęłam nogę w kostce po czym rano jak gdyby nic ubrałam półbuty, bo do kozaków mi spuchnięta raciczka nie wlazła i ...oto jestem w pracy :roll: .

Kończymy właśnie budowe domu w konstrukcji szkieletowej. Każdy kto widział jak się go stawia puka się w głowę że w "domu z patyków chcemy mieszkać". Może ktoś ma doświadczenia po kilku/kilkunastu latach mieszkania w takim domku? Jakie są różnice między szkiletem a zwykłym murowańcem? Jakie zastosowaliście rozwiązania np. ogrzewanie, wentylacja itd.

jesli cie stac to buduj, cieplo, cicho, wygodnie i tanio. Domy w skandynawi to 99% konstrukcje skieletowe, nie wspomne ze bardziej energooszczedne niz polskie domy.

O, wrocilismy do tematu. Popieram przedmowce. Lubie szkielety, choc mieszkam w wp :evil: Przez rok mieszkalem w Skandynawii, bylo OK.

Co do tego, ze "cieplo, cicho, wygodnie i" pelna zgoda. Nad "tanio" mozna juz dyskutowac. A szkoda.

Ale co tu duzo mowic, skoro konczysz budowe, to juz sam wiesz.

Jest jeszcze cos takiego jak "kultura budowania" choc moze fachowcy okreslaja to inaczej. Chodzi zarowno o umiejetnosci ekip, jak i przyjete rozwiazania, uznane przez a) fachowcow, b) inwestorow, c) sasiadow za poprawne. Na przyklad budowac porzadnie 8) albo z patykow :evil: = tradycyjnie :) albo kanadyjczyka :) = ciezka konstrukcje :oops: albo lekka konstrukcje :D . Przeciez to to samo, ale jak brzmi. :D

To samo mozna powiedziec o calej masie mniejszych szczegolow, poczawszy od:

tradycyjne lawy i sciany fundamentowe albo plyta fundamentowa

a skonczywszy na:

komin murowany albo systemowy

Zwrociliscie kiedys uwage jak wyglada komin w Skandynamii. Na rogach komina sa cztery slupki (ok. 20 - 25 cm) a nad tym daszek (w wersji tradycyjnej plaski duzy kamien. Aby nie bylo watpliwosci, jest to komin od kominka, pieca.