bilczur 02.12.2008 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Pod piec mam podłączoną 11 kg butlę gazową. Niestety nie mam jeszcze gazu ziemnego który będzie na wiosnę więc nie opłaca się instalować dużego zbiornika. Przy niskich temperaturach i mocniejszym grzaniu w wyniku szybkiego rozprężania gazu zamarza reduktor skutkiem czego każda butla opróżniana jest do około 2/3. Znacie jakiś sposób na zapobieganie zamarzaniu reduktora ? Pozdrawiam bilczur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 02.12.2008 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 przy migomacie mam podgrzewacz gazu, który zapobiega takiemu zjawisku - ale tam używam dwutlenek węgla. Nie wiem jak się sprawdzi takie rozwiązanie przy gazie łatwopalnym - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 02.12.2008 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Pod piec mam podłączoną 11 kg butlę gazową. Niestety nie mam jeszcze gazu ziemnego który będzie na wiosnę więc nie opłaca się instalować dużego zbiornika. Przy niskich temperaturach i mocniejszym grzaniu w wyniku szybkiego rozprężania gazu zamarza reduktor skutkiem czego każda butla opróżniana jest do około 2/3. Znacie jakiś sposób na zapobieganie zamarzaniu reduktora ? Pozdrawiam bilczur Niestety musisz utrzymywać temperaturę wokół butli wyższą niż dotychczas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 02.12.2008 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Reduktor dostosowany jest do określonego przepływu - dla kuchenkowiczów. powinien być tu zainstalowany reduktor o większej przepustowości (pewnie masz taki jak do kuchenki). Uważaj też na temperaturę gazu w butli. Przy niskich temperaturach propan oddziela się od butamu i spalisz tylko propan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 02.12.2008 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Uważaj bo przy niskich temperaturach propan oddziela się od butanu i spalisz tylko propan. No i co..?? Czy to jakaś tragedia..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 02.12.2008 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Butan jest cięższy - zostanie na dnie i go już nie spalisz. Mieliśmy taki przypadek - tymczasowe zasilanie kotła z butli 30 kg ktora stała w pomieszczeniu gospodarczym - podczas mrozów spaliliśmy cały propan, a bytan w tych warunkach nie odparowywał. Został na dnie butli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 02.12.2008 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Został na dnie butli. to może odwrócić butlę do góry dnem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 02.12.2008 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 butla nie powinna pracować w takiej pozycji - ale po co kobinować, lepiej trzymać butlę wmiarę w ciepłym miejscu, byle nie było mrozu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 02.12.2008 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Znacie jakiś sposób na zapobieganie zamarzaniu reduktora ? Podłącz taki układ - dwie butle 11kg, dwa reduktory połączone razem po stronie niskiego ciśnienia. Będzie mniejszy wypływ gazu na jedną butlę i problem powinien się zmniejszyć. Widziałem taki układ na 5 butli do ogrzewania domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 02.12.2008 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 To też dobre rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 02.12.2008 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 A może to wcale nie jest wina reduktora a tylko niewłaściwej mieszanki gazu a właściwie mieszanki zamiast używać butli z gazem do kuchenki wymień butlę na gaz typowo do celów grzewczych (sam propan) powinno pomóc Dwie butle też są dobrym rozwiązaniem ponieważ czasami są butle z wbudowanym zaworem zabezpieczającym przed szybkim wypływem gazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 02.12.2008 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Mieszanka propanu i butanu w sezonach wiosenno-jesiennych dostarczana jest też do celów grzewczych (mogą to być inne proporcje niż w butlach 11kg) ale nie sądzę, aby to było winą przymarzania. Przyczyną jest nadmierna prędkość przepływu gazu przy niewielkim przekroju i tym samym przepustowości instalacji. Jak już pisałem przeznaczenie tej butli jest głównie do zasilania kuchenki. Każdy reduktor ma swoją nominalną przepustowość. Zasilając z niej kocioł na pewną ją przekraczasz i masz efekt zamarzania. Pracuje przy gazie ziemnym pod bardzo wysokiemi ciśnieniami. Sam przepływ gazu z dużą prędkością przez instalację może spowodować jej obmarznięcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 02.12.2008 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Wiem co może zrobić rozprężony gaz ( pracowałem kilka lat w gazowni) ale w jakiś sposób butli zawsze zostaje końcówka gazu to w czym problem wymieniamy zamarznięty reduktor na drugi i jedziemy dalej jeśli masz rację zjawisko zamarzania reduktora musiało by występować w czasie gdy kociołek pracuje na maksa powinno być zależne od ilości gazu w butli Reduktor mógłby również zamarzać zaraz po podłączeniu nowej butli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 03.12.2008 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 butla nie powinna pracować w takiej pozycji - ech - nie zatrybiłeś dowcipu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 03.12.2008 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 Marznięcie nie będzie zależne od ilości gazu w butli. Ciśnienie w niej nie zmienia się w zależności od stopnia napełnienia i zależne jest od powierzchni parowania (jest stała i równa średnicy wewnętrznej butli) i poboru gazu z butli. Ciśnienie spada dopiero przy końcówce gazu w butli.Mrożenie byłoby zalezne od stopnia napełnienia butli w przypadku gazu sprężonego (im mniejsze ciśnienie tym większa prędkość przepływu gazu przy stałym zapotrzebowaniu), w przypadku gazów LPG i LNG stopień napełnienia zbiornika nie ma takiego znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomn95 19.03.2022 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2022 Czemu reduktor zamarza na zbiorniku 2700l z propanem przy niedużym mrozie - 5*. Wcześniej gdy w zbiorniku było więcej gazu i wiekszy mróz w zimę to nie działo się coś takiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.03.2022 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2022 Weż jaką balię, beczkę i nalej w nią trochę wody.Wrzuć grzałkę z termostatem (ustawionym na jakie 25-30stC) i wstaw tam tę butlę.Wyczerpiesz gaz do samego dna.BEZ zamarzania reduktora. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 19.03.2022 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2022 Weż jaką balię, beczkę i nalej w nią trochę wody. Wrzuć grzałkę z termostatem (ustawionym na jakie 25-30stC) i wstaw tam tę butlę. Wyczerpiesz gaz do samego dna. BEZ zamarzania reduktora. Adam M. To musi być duża beczka na "butlę" 2700L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomn95 19.03.2022 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2022 No właśnie nie mam takiej beczki. Reduktor puścił jak lałem go wrzątkiem przez jakiś czas. I piec wtedy odpalił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.03.2022 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2022 "Pod piec mam podłączoną 11 kg butlę gazową."Tak jest na samym początku wątku.A co do tego reduktora na butli 2700l to można okręcić go kablem grzejnym.Takim do rozmrażania rynien. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts