Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zamarzający reduktor

Recommended Posts

Pod piec mam podłączoną 11 kg butlę gazową. Niestety nie mam jeszcze gazu ziemnego który będzie na wiosnę więc nie opłaca się instalować dużego zbiornika. Przy niskich temperaturach i mocniejszym grzaniu w wyniku szybkiego rozprężania gazu zamarza reduktor skutkiem czego każda butla opróżniana jest do około 2/3. Znacie jakiś sposób na zapobieganie zamarzaniu reduktora ?

Pozdrawiam

bilczur

Pod piec mam podłączoną 11 kg butlę gazową. Niestety nie mam jeszcze gazu ziemnego który będzie na wiosnę więc nie opłaca się instalować dużego zbiornika. Przy niskich temperaturach i mocniejszym grzaniu w wyniku szybkiego rozprężania gazu zamarza reduktor skutkiem czego każda butla opróżniana jest do około 2/3. Znacie jakiś sposób na zapobieganie zamarzaniu reduktora ?

Pozdrawiam

bilczur

Niestety musisz utrzymywać temperaturę wokół butli wyższą niż dotychczas.

Reduktor dostosowany jest do określonego przepływu - dla kuchenkowiczów. powinien być tu zainstalowany reduktor o większej przepustowości (pewnie masz taki jak do kuchenki).

Uważaj też na temperaturę gazu w butli. Przy niskich temperaturach propan oddziela się od butamu i spalisz tylko propan.

Znacie jakiś sposób na zapobieganie zamarzaniu reduktora ?

Podłącz taki układ - dwie butle 11kg, dwa reduktory połączone razem po stronie niskiego ciśnienia. Będzie mniejszy wypływ gazu na jedną butlę i problem powinien się zmniejszyć. Widziałem taki układ na 5 butli do ogrzewania domku :)

A może to wcale nie jest wina reduktora a tylko niewłaściwej mieszanki gazu a właściwie mieszanki zamiast używać butli z gazem do kuchenki wymień butlę na gaz typowo do celów grzewczych (sam propan) powinno pomóc Dwie butle też są dobrym rozwiązaniem ponieważ czasami są butle z wbudowanym zaworem zabezpieczającym przed szybkim wypływem gazu

Mieszanka propanu i butanu w sezonach wiosenno-jesiennych dostarczana jest też do celów grzewczych (mogą to być inne proporcje niż w butlach 11kg) ale nie sądzę, aby to było winą przymarzania. Przyczyną jest nadmierna prędkość przepływu gazu przy niewielkim przekroju i tym samym przepustowości instalacji. Jak już pisałem przeznaczenie tej butli jest głównie do zasilania kuchenki. Każdy reduktor ma swoją nominalną przepustowość. Zasilając z niej kocioł na pewną ją przekraczasz i masz efekt zamarzania. Pracuje przy gazie ziemnym pod bardzo wysokiemi ciśnieniami. Sam przepływ gazu z dużą prędkością przez instalację może spowodować jej obmarznięcie.

Wiem co może zrobić rozprężony gaz ( pracowałem kilka lat w gazowni) ale w jakiś sposób butli zawsze zostaje końcówka gazu to w czym problem wymieniamy zamarznięty reduktor na drugi i jedziemy dalej jeśli masz rację zjawisko zamarzania reduktora musiało by występować w czasie gdy kociołek pracuje na maksa powinno być zależne od ilości gazu w butli Reduktor mógłby również zamarzać zaraz po podłączeniu nowej butli

Marznięcie nie będzie zależne od ilości gazu w butli. Ciśnienie w niej nie zmienia się w zależności od stopnia napełnienia i zależne jest od powierzchni parowania (jest stała i równa średnicy wewnętrznej butli) i poboru gazu z butli. Ciśnienie spada dopiero przy końcówce gazu w butli.

Mrożenie byłoby zalezne od stopnia napełnienia butli w przypadku gazu sprężonego (im mniejsze ciśnienie tym większa prędkość przepływu gazu przy stałym zapotrzebowaniu), w przypadku gazów LPG i LNG stopień napełnienia zbiornika nie ma takiego znaczenia.

• 13 years później...