Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Meble.

kompan

Recommended Posts

Witam.

Będę robił meble w warunkach domowych i mam takie pytanie.

Czym zrobić zagłębienie z tyłu szafki by płyta pilśniowa nie była widoczna patrząc z boku.

Jak robicie otwory na zawiasy jak poprawnie zmierzyć w jakim miejscu przykręcić zawias.

Czy zakup piły do cięcia płyt ma sens ile taka piła może kosztować. Za pocięcie i oklejenie płyt okleiną pcv zapłaciłem 300zł (dwie szafki o wymiarach 70x30 i 80x35 cm) :o . Czy po przecięciu płyta jest postrzępiona po dwóch stronach???

Byłbym wdzięczny jakby ktoś napisał jakich urządzeń potrzebuje by zrobić meble kuchenne z płyt meblowych w warunkach domowych.

(Proszę podawać firmy tych urządzeń bym mógł sprawdzić ceny)

nie wiem gdzie ciales te szafki, ale kupujac plyty w hurtowni nie wychodzi to zbyt drogo.. najlepiej jakbys sie dogadal z kims kto ma dzialalnosc i moze ci to kupic na firme, wtedy masz duze znizki, a jak trafisz na stolarska firme to juz wogole grosze...

Nie wiemm czy ci sie oplaca kupowac pile dla jednej kuchni. bo nie wytniesz lepiej tego niz ci w hurtowni... Poza tym musisz to pooklejac, a recznie to jeszcze mi sie nie udalo zrobic tego tak jak bym chcial..

Znajdz hurtownie ktora ma dobry sprzet. z tego co kojarze to pila musi ciac z dwoch stron a nie z jednej, wtedy nie zarywa krawedzi.

Nie wiem o co ci chodzi z ta wneka... moglbys jasniej..?

Na slasku ja mam hurtownie SOMA i nawet mi sie podoba obsluga. Na wiosne bede sobie robil tez kuchnie, narazie zona robi projekt..

Z Tyłu szafek jest płyta pilśniowa. Chciałbym tak wyciąć widoczne boki szafek, by tej plyty pilśniowej nie było widać. Boczna płyta szafki ma 18mm szerokości chcę podciąć 10mm na głębokość 5mm tak by ta pilśniowa mogła się schować.

A jak łączysz boki szuflad kolkami okrągłymi, konfirmatami czy inaczej???

Chciałbym tak wyciąć widoczne boki szafek, by tej plyty pilśniowej nie było widać. Boczna płyta szafki ma 18mm szerokości chcę podciąć 10mm na głębokość 5mm tak by ta pilśniowa mogła się schować.

żeby schować płytę pilśniową wystarczy frezarka górnowrzecionowa

zgadzam się z Xiffem w użycie amatorskiej piły będzie wyglądało kiepsko, a przecież to ma zdobić

jeśli wiesz jakie dokładnie mają być wymiary poszczególnych płyt daj sobie tutaj wycenić

http://www.stolarze.com.pl/?category_id=382

Dzięki za odpowiedź.

Miałem problem czy to właśnie ten rodzaj frezarki jest do tego.

Ze zdjęć ciężko ocenić a meble będę robił pierwszy raz. Podstawowy sprzęt posiadam ale chcę by meble zdobiły- zresztą jak sam to napisałeś.

Zamówiłem już SZABLON DO POŁĄCZEŃ KOŁKOWYCH 6,8,10MM.

Myślę jeszcze o kupnie wyrzynarki a także frezarki(nie wiedziałem czy chodzi o górnowrzecionową)

Powyższe urządzenia napewno przydadzą mi się w przyszłości. Niedługo planuje rozpocząć budowę domu. I pole do popisu powiększy się;<)))

A może ktoś z forumowiczów wie z jakich specjalnych

(nie chodzi mi tu o np wiertarkę, czy wkrętarkę tylko o takie których przeciętny majsterkowicz nie posiada)

urządzeń korzystają panowie którzy robią meble na zamówienie. Nie będę musiał uczyć się na błędach i w trakcie pracy szukać jakiś urządzeń.

CO do szuflad...

Ja najczesciej uzywam metaboxów, wiec wystarczy tylko dorobic dno, front i tył.

Metaboxy jednak sa za slabe przy duuuzych szufladach.

Kilka szuflad bede mial zrobionych z plyty i na rolkach teleskopowych (nie wiem jak one sie nazywaja fachowo). fajne jest to ze wysuwaja sie z szafki w 100% dlugosci. Metaboxy wysuwaja sie tylko na jakies 80% (w zaleznosci od glebokosci).

To czy stosowac kolki czy konfirmaty to chyba zalezy tez od grubosci plyty.. ja uzywam 18mm nawet na szuflady wiec uzywam konfirmatow. Jest to mocniejsze niz same kolki. Do cienszych plyt tez chyba mozna znalezc ciensze konf...

Od razu mowie ze ejstem samoukiem, wiec moge sie mylic w wielu kwesiach, tez dopiero w tym temacie poczatkuje...

pozdro..

Rowki na pilśnię frezarką ręczną frezem palcowym.Płytę przybija się gwoździami po skosie raz w jedną raz w drugą stronę.Do płyt 18mm wzornik z ceownika z nawierconymi otworami tak aby kołki pasowały z otworami.Łączyłem wyłącznie na kołki na klej wikolopodobny.Mniej znaczące ranty taśmą PCV i żelazkiem.Inne wykończone gotowymi listwami.

Zastanawiam się czemu nie wpadłem sam na pomysł z ceownikiem. :oops:

Wakmen temat Jak zrobiłem murowaną kuchnię znam i jestem pełen podziwu dla twoich umiejętności, to właśnie dzięki temu tematowi i podpowiedzi jakich tam udzieliłeś postanowiłem że mebelki zrobie sam.

Na dniach przejrze jeszcze inne twoje dzieła 8) , bo jest na czym oko zawiesić.

Xiff właśnie nad tematem szuflad najdłużej zastanawiałem sie jak je ugryźć użyć konfirmatów kołków?? ścisków stolarskich kątowych?? czy zwykłych?? taśm ściskowych.

I mam już plan użyłem googli swoich szarych komórek i waszych podpowiedzi.

Dziękuje Panowie.

• 2 weeks później...
Witam.

Będę robił meble w warunkach domowych i mam takie pytanie.

Czym zrobić zagłębienie z tyłu szafki by płyta pilśniowa nie była widoczna patrząc z boku.

Jak robicie otwory na zawiasy jak poprawnie zmierzyć w jakim miejscu przykręcić zawias.

Czy zakup piły do cięcia płyt ma sens ile taka piła może kosztować. Za pocięcie i oklejenie płyt okleiną pcv zapłaciłem 300zł (dwie szafki o wymiarach 70x30 i 80x35 cm) :o . Czy po przecięciu płyta jest postrzępiona po dwóch stronach???

Byłbym wdzięczny jakby ktoś napisał jakich urządzeń potrzebuje by zrobić meble kuchenne z płyt meblowych w warunkach domowych.

(Proszę podawać firmy tych urządzeń bym mógł sprawdzić ceny)

ten rowek to szlic. robi się go piłą opuszczoną aby cięła mniej jak 18 mm, lub zagłębiarką (ręczna przecinarka z regulowaną głębokością cięcia)

co do zawiasów to zalezy jaki zawias. Blum ma standardowo odległośc osi otworów 37 mm od krawędzi boku szafki. wysokośc to już zalezy jak jest zawias owiercony w drzwiczkach (najlepiej drzwiczki przyłozyć na równo z dolną krawędzią szafki i ołówkiem odznaczyć otwory.

Narzędzia : wiertarka, wkrętarka, zestaw imbusów, podcinarka (porządna ok 1500-2000 PLN - nie mylić z el. tarczową piłą do desek), konfirmaty, wkręty 3,5x30, 3,5x16, 3,5x50, 3x30 moga być tez 4x20 (do nóżek), wiertła stolarskie 3; 3,5; 5; 8; wiertło do konfirmatów, śrubokręt płaski, ze 3 gwiazdkowe (jeden krótki, jeden I i jeden II), kołki drewniane, ołówek, miarka, papier ścierny 150, wyżynarka, otwornice 55, 68 i np 80 mm, silikon sanitarny, młotek, ze 2-3 ściski stolarskie

Witam

To może przy okazji dopytam. Ostatnio chciałem zamontować front do szafki na jednym zawiasie :oops: , tzn. front jest jako maskownica do szafki z umywalką, żeby mieć kiedyś dostęp do syfonu pomyślałem że nie będe go mocował na stałe tylko na zawiasie, a że front wąski 140x596 to tylko jeden się zmieścił. Zamontowałem i kiszka, koniec frontu się upuścił kilka centymetrów. Z tym sobie poradziłem ale teraz mam przed sobą plany mocowania frontów o wymiarach 400x596 (wys x szer) i się zastanawiam czy taki front mimo zamocowania na 2 zawiasach nie będzie też się opuszczał na końcu. Zawiasy Bluma ale zawsze jakiś luz mają, przy drzwiczkach szafek górnych nie było problemu trzymają się sztywno ale one są dużo wyższe niż szersze więc i ciężar też inaczej się rozkłada.

przy klasycznym zawiasie Bluma będzie tendencja do opadania, bo środek cięzkości bardzo naciska na przeciwległy kraniec drzwiczek. Często udaje się to zniwelować regulacją zawiasów (blum ma szeroki zakres). Jednakże danie trzeciego zawiasa rozwiązuje ten problem praktycznie w 100% bez obaw, że braknie regulacji na zawiasie.

Bo pytanie z czego jest front (drewno/MDF/ wiórówka) ??

Z meblami jest prosta robota i napewno się opłaci. Co do narzędzi to potrzebna ci będzie wkrętarka i wiertarka resztę musi wykonać stolarz, który ma piłę z podcinakiem chyba że sam taką posiadasz.Inaczej jak będziesz cioł to powyrywarz płytę (zwykła wyżynarka nie da rady chyba że będziesz przecinał elementy nie widoczne)

Zrób sobie projekt potem rozrysuj formatki zaznacz oklejoną stronę daj do wycięcia. Teraz pełno jest takich punktów gdzie sprzedają pocięte płyty. Dacter,juan,nawet castorama i inne ale w marketach mają drogie.

Jeśli będziesz oklejał to polecam pcv 1mm nie bierz okleiny na żelasko bo to lipa. Średnio z oklijenie biorą po 4,5 za mb. cięcie formatki 3 zł. płyta coś około 35złm2. Ja jak skręcałem swoje pierwsze meble używałem wkrętów do drewna konfirmaty są grubsze i jak nie masz wprawy przy wiercenium to ci powychodzą bokiem.

Popatrz sobie na strony dactera lub juana tam mają fajne gadżety do mebli.

Pod zawiasy kup frez na wiertarkę sam napewno to zrobisz.koszt. 30zł.

Powodzenia.

Witam

Pod zawiasy kup frez na wiertarkę sam napewno to zrobisz.koszt. 30zł

No tutaj to bym troszeczkę uważał, sam kupiłem taki frez za dwadzieścia parę złoty i nadawał się do wyrzucenia, rozgrzewał się że prawie dymił a nic nie wchodził, druga sprawa że jak się za ktoś mocno rozpędzi to i na wylot przewierci a front to droga sprawa więc trochę szkoda. Kupić dobry frez na kilka szafek się nie opłaca, mi tam gdzie kupowałem fronty wywiercili za 5zł/szt, więc za 6 szafek wyszło 60zł więc chyba dobry frez kosztuje więcej.

• 2 weeks później...

52 zł za frez 35 mm i robi otwory jak szalony firma " hamer kunstbohrer"

Tak więc zrobiłem meble jak na razie w łazience.

Zauważyłem że użycie kołków w warunkach domowych jest dość trudne lecz nie niemożliwe ale potrzebne są

ŚCISKI ( w przypadku boków szafek) konfirmaty ułatwiają sprawę po skręceniu nie ma możliwości by zostały szczeliny ok 1mm między bokiem a spodem szafki.

SZABLON DO POŁĄCZEŃ KOŁKOWYCH ja zakupiłem firmy warcraft spełnia on swoją rolę bez tego urządzenia ciężko wywiercić otwór dokładnie!!! na środku płyty ale drugi raz bym nie kupił zrobiłbym tak jak tu na forum kolega podpowiedział CEOWNIK a w środku otwór (tańsze rozwiązanie).

Z zawiasami jest problem bo takie zaznaczanie otworów ołówkiem bywa niedokładne ale nie wymyśliłem nic innego więc milimetrowe różnice nie powiny nikogo razić w oko :lol:

Pozdrawiam i dziękuje za wszystkie sugestie.

• 2 weeks później...

Witam

Zamierzam również zrobić szafki samodzielnie które będą do pomieszczenia gospodarczego. Jak coś wyjdzie nie tak to jakoś przeboleje . Odwiedziłem najbliższego stolarza który jest parę ulic od mojego domu , wszystko poprzycina , oklei i powierci jeśli będę chciał . Zostanie mi tylko ( lub aż ) złożenie tych szafek . Mam kilka pytań , może ktoś z doświadczonych kolegów mi podpowie .

1) Fronty mają być z tych samej płyty co szafki (18mm) , czy to w czymś przeszkadza ?

2) Wiem ze skręca się to na konfirmaty . Jakie powinny to być sróby ( chodzi o rozmiar i długość ) ? I czy do tego powinno być jakieś specjalne wiertło ?

3) Czy blat do szafek też się przykręca konnfirmatami czy może są jakieś inne wkrety ?

4) Nóżki . Czy szafki muszą być na nószkach przy równej podłodze ? Czy one służą tylko do regulacji czy spełniają jakieś inne zadanie ?

Za wszystkie podpowiedzi będę bardzo wdzięczny .

Jacek

1) Fronty mają być z tych samej płyty co szafki (18mm) , czy to w czymś przeszkadza ?

2) Wiem ze skręca się to na konfirmaty . Jakie powinny to być sróby ( chodzi o rozmiar i długość ) ? I czy do tego powinno być jakieś specjalne wiertło ?

3) Czy blat do szafek też się przykręca konnfirmatami czy może są jakieś inne wkrety ?

4) Nóżki . Czy szafki muszą być na nószkach przy równej podłodze ? Czy one służą tylko do regulacji czy spełniają jakieś inne zadanie ?

ad1) Mi w niczym.

ad2) Kup konfirmaty 6,4x50 i specjalne wiertło do konfirmatów (czyli wiertło z frezem i pogłębiaczem, 3w1 jedno wiercenie i sprawa załatwiona. Polecam takie z wymiennym wiertłem. Koszt to jakieś 15zł-30zł zależy gdzie kupujesz. W tym wypadku oczywiscie wiertło do konfirmatów 6,4mm (rozmiar konfirmatu)

ad3) Blat to juz zalezy od sytuacji, może być na kątownikach i wkrętach do drewna.

ad4) Na równej podłodze nie potrzebujesz nóżek, to już jak Ci pasuje, możesz zrobić sobie szafki od samej podogi lub nie. Jesli istnieje możliwośc zalania podłogi wodą, warto rozważyc jakieś nożki, choćby małe, bo płyta wiórowa jak nasiąknie wodą to...