Marinero 22.01.2009 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 jacekot napisał: 4) Nóżki . Czy szafki muszą być na nószkach przy równej podłodze ? Czy one służą tylko do regulacji czy spełniają jakieś inne zadanie ? Kazdy mebel ma nóżki,w rodzajach od sasa do lasa.W Twoim przypadku,a chodzi o szafki z płyt wiórowych do pomieszczenia gospodarczego,wazna jest ich wysokość,a to z tego powodu,że płyta wiórowa jest podatna na wilgoć z podłoza na którym stoi.Nóżkami,podkładkami itp. zapewniamy wentylację pod "wiórą". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stuk 22.01.2009 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Kazdy mebel ma nóżki Nieprawda to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miol 22.01.2009 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Witam Jak już jesteśmy przy nóżkach , to takie pytanko, skręcam spore szafy 60x60x270 i tak myślałem je postawić na nóżkach i do tego cokół, ale te nóżki (takie tanie z tworzywa) wydają się troszeczkę wiotkie. Wiem, że pionowy nacisk nic im nie powinien zrobić, bardziej mnie martwi czy takie punktowe podparcie nie zaszkodzie samej szafie, będzie tam piekarnik, mikrofala i kilka półek na graty więc ciężar tej zabudowy będzie spory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marinero 22.01.2009 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Kazdy mebel ma nóżki Nieprawda to. No dobra,palnąłem tak skrótowo,wliczając w te nóżki już najpodlejsze ślizgacze.Ale wiem że masz jeszcze hak na mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stuk 23.01.2009 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 No dobra,palnąłem tak skrótowo,wliczając w te nóżki już najpodlejsze ślizgacze.Ale wiem że masz jeszcze hak na mnie Oczywiście że mam Sam zrobiłem ostatnio dwa meble beznóżkowe (nie ma nawet ślizgaczy) - szafa w korytarzu (stoi na przedłużeniach ścianek bocznych, zreszta mam tez tego typu "fabryczne" szafy) oraz biblioteczka (stoi całą powierzchnią czyli jakby dolna półka na podłodze - wymagana równa podłoga, lub w przypadku braku takowej jakieś kliny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 26.01.2009 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 No i pomału zaczynam robić projekt ,ale zatrzymałem się w jednym punkcie . Oglądałem szafki robione przez fachowca w kuchni i wzorując się na nich robie swój projekt do pomieszczeni gospodarczego . Zakładając ze szafka ma wymiar 60 cm :a) ile powinny mieć front szafeki ? ( jak zmierzyłem moje kuchenne fronty ( pojedyńcze dwrzi ), są trochę węższe o jakieś 0,5 cm czy tak winno być ?)b) a co w przypadku szafki w która ma mieć podwójne drzwiczki ? ( czy powinny być weżesze powiedzmy też 0,5 cm czy ze wzgledu że będzie jeszcze dodatkowa szczelina pomiędzy mimi powinny mieć więcej luzu do wyregulowania ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marinero 26.01.2009 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Oczywiście że mam ... I to właśnie miałem na myśli.Tylko szafy typu komandor,to już nie mebel,ale raczej zabudowa meblowa,czy jakoś tak.Nie zaliczam do mebli jako takich swoją zabudowę kuchenną,bo szafki dolne (o wysokości frontów) stoją na wspólnym wieńcu.Takie to metamorfozy meblowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stuk 26.01.2009 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Szafy które miałem na myśli, to nie zabudowa wnęk w dosłownym znaczeniu - mimo że wpasowane we wnęki to jednak absolutnie wolnostojące - można w każdej chwili wysunąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marinero 26.01.2009 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Zakładając ze szafka ma wymiar 60 cm : a) ile powinny mieć front szafeki ? ( jak zmierzyłem moje kuchenne fronty ( pojedyńcze dwrzi ), są trochę węższe o jakieś 0,5 cm czy tak winno być ?) b) a co w przypadku szafki w która ma mieć podwójne drzwiczki ? ( czy powinny być weżesze powiedzmy też 0,5 cm czy ze wzgledu że będzie jeszcze dodatkowa szczelina pomiędzy mimi powinny mieć więcej luzu do wyregulowania ) Gotowe fronty są ustandaryzowane w siatce standardowych wymiarów korpusów Czyli,do szafki o szer.60 cm pasuje front o szer.596 mm,szer.zewn.korpusu (z płyty o gr.18 mm) wynosi 600 mm.Jezeli szafka ma mieć dwoje drzwiczek,to potrzebne są dwa fronty o szer.296 mm każdy,szer zewn.korpusu również 600 mm.To wszystko wynika ze zmowy producentów wszystkiego co do mebla potrzeba.Lepiej trzymać sie standardów,bo stosując wszelakie okucia meblowe można mieć pewność że całość będzie miała sens użytkowy i estetyczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marinero 26.01.2009 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Szafy które miałem na myśli, to nie zabudowa wnęk w dosłownym znaczeniu - mimo że wpasowane we wnęki to jednak absolutnie wolnostojące - można w każdej chwili wysunąć Na upartego to i stodołę można przesunąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 28.01.2009 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 jeszcze kilka pytań "lajkonika" na temat wiercenia otworów w meblach pod komfirmaty. Jak to robić najlepiej ? Złożyć dwa boki szafki i wiercić przez oba na raz ? Używać jakiś kontowników aby meble boki były względem siebie pod kątem 90st ? Jakaś rada mile widziana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 28.01.2009 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Jeszcze jedno właśnie wpadłem przyglądając się frontom .Okleina jaki ona ma wymiar , jakiej jest grubości ? Aby się nie okazało że zrobie sobie fronty tak jak to jest standrtowo 4mm weższe niż wymiar szafki , potem każde je okleić i wyjdę spowrotem na wymiar szafki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 28.01.2009 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Co do skręcania korpusów to ja sobie zrobiłem taki bardzo prosty przyrząd - do kawałka płyty wiórowej przykręciłem 4 kawałki kątownika (u mnie to były akurat 4 kawałki ceownika aluminiowego) tak aby tworzyły kąt prosty a szczelina między nimi miała 18mm (czyli aby płyta meblowa ciasno między te kątowniki wchodziła). Wystarczy wsunąć formatki, druga osoba przytrzymuje formatki z góry, na jednej wiertarce wiertło, na drugiej odpowiedni bit (ja akurat skręcałem na zwykłe wkręty a nie konfirmaty) i robota idzie jak malowana (wiercenie przez obie na raz a potem jednoczesne skręcanie). Gdyby mieć drugi taki przyrząd to można skręcać w pojedynkę (choć w dwie osoby jest zdecydowanie wygodniej). Co do okleiny, to pytasz o brzegową ? Zwykła "papierowa" - taka z klejem na gorąco - ma poniżej 1mm, więc zbytnio nie ma co się przejmowć. Natomiast ja polecam okleiną brzegową PCV i ona ma chyba 2-3 mm grubości, czyli razy dwa (dwa boki) to już robi się grubo, trzeba to przewidzieć licząc wymiary formatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 29.01.2009 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Co do skręcania korpusów to ja sobie zrobiłem taki bardzo prosty przyrząd - do kawałka płyty wiórowej przykręciłem 4 kawałki kątownika (u mnie to były akurat 4 kawałki ceownika aluminiowego) tak aby tworzyły kąt prosty a szczelina między nimi miała 18mm (czyli aby płyta meblowa ciasno między te kątowniki wchodziła). Wystarczy wsunąć formatki, druga osoba przytrzymuje formatki z góry, na jednej wiertarce wiertło, na drugiej odpowiedni bit (ja akurat skręcałem na zwykłe wkręty a nie konfirmaty) i robota idzie jak malowana (wiercenie przez obie na raz a potem jednoczesne skręcanie). Gdyby mieć drugi taki przyrząd to można skręcać w pojedynkę (choć w dwie osoby jest zdecydowanie wygodniej). . Mógłbyś to trochę bardziej rozjaśnić , kórcze staram to zobaczyć oczami wyobraźni , ale nie mogę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 29.01.2009 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Mam fotkę w domu do wrzucę wieczorem. Generalnie chodzi o to aby zrobić "kąt prosty" który dodatkowo przytrzyma płyty w odpowiedniej pozycji w trakcie skręcania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 02.02.2009 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Dobra, trochę mi się zeszło, ale znalazłem : http://img168.imageshack.us/img168/1724/dev1ul1.th.jpghttp://img80.imageshack.us/img80/6792/dev2ah3.th.jpghttp://img83.imageshack.us/img83/6595/dev3co0.th.jpghttp://img80.imageshack.us/img80/6653/dev4wt3.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stuk 03.02.2009 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Przyrząd ok, ale wystarczyło kupić zwykłe ściski kątowe i byś miał gotowe. Sa małe i duże, w duzych spokojnie postawisz płyty jak na zdjęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piteriks 03.02.2009 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 czołem.ja tam do kuchni planuję zrobić meble"murowane" ze starej cegły, mocno wypalonej i niezbyt równej. Na wierzch dam fronty z płyty i załatwione.Nie dośc że tanio to i jeszcze ma klimat. Zastanawiam sie tylko nad blatem....kamien czy płyta ....? wyjdzie w praniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 03.02.2009 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Dobra, trochę mi się zeszło, ale znalazłem : http://img168.imageshack.us/img168/1724/dev1ul1.th.jpg http://img80.imageshack.us/img80/6792/dev2ah3.th.jpg http://img83.imageshack.us/img83/6595/dev3co0.th.jpg http://img80.imageshack.us/img80/6653/dev4wt3.th.jpg dzięki fajny patent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts