Gość Gosc*** 02.12.2008 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 (edytowane) . Edytowane 14 Kwietnia 2013 przez Gosc*** Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vittorio 02.12.2008 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Teściowa sama sprzedaje a kase na konto darowizną. Podatku brak. No chyba że nie chce sprzedać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 06.12.2008 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 Teściowa "daruje" mieszkanie córce - 0 zł podatku. Ty w takim przypadku nie jesteś samoistnym właścicielem cześci mieszkania. Załapujesz się ewentualnie na współwłasność małzeńską. Od przyszłego roku żona ma 3 miesiące na zgłoszenie do US faktu przyjęcia darowizny. Te operację można nielimitowana ilośc razy powtarzać. Podatku brak. Pozostaje taksa notarialna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M GR 06.12.2008 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 Mieszkanie darowane córce staje się jej odrębnym majątkiem. Żona nie musi zgłaszać tego faktu, zrobi to za nią notariusz. 3 miesiące? - ja słyszałem o sześciu... Koszty podwójnej darowizny a podatku od darowizny - kwestia kalkulacji... 822,20 zł i 7% nadwyżki ponad 20556zł podatek od darowizny dla I grupy podatkowej. Ponadto może masz możliwość skorzystania z ulgi w zapłacie podatku od darowizny? - art.16 ust.2 ustawy o podatku od spadków i darowizn. Wówczas takie rozwiązanie wydaje się najtańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daweed 14.01.2009 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Proszę o pomoc. Dziadek przepisał na Wujka całe gospodarstwo około 9ha. Wujek ma żone i córke z którą jest po rozwodzie i płaci alimenty na córke. Wujek mieszka sam z Dziadkiem na tymże gospodarstwie. Chcemy aby wujek przepisał to gospodarstwo jako darowiznę na jedna z 3 swoich sióstr. (lub tez sprzedał ale to są za duże koszty). Czy córka i jej matka muszą o tym wiedzieć? Pomóżcie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 18.01.2009 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 Chodzi o to żeby jego córka nic nie dostała w razie jakiegoś wypadku (takie tam zabezpieczenie oraz żeby dom rodzinny nie poszedł w cudze ręce tylko został w rodzinie. A dlaczegóż to miałaby nic nie dostać w końcu to nie jej wina, że rodzice się rozwiedli. Poza tym na świat się nie pchała! Że też jeszcze takie hieny jak daweed pałętają się po tym świecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 18.01.2009 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 Proszę o pomoc. Dziadek przepisał na Wujka całe gospodarstwo około 9ha. Wujek ma żone i córke z którą jest po rozwodzie i płaci alimenty na córke. Wujek mieszka sam z Dziadkiem na tymże gospodarstwie. Chcemy aby wujek przepisał to gospodarstwo jako darowiznę na jedna z 3 swoich sióstr. (lub tez sprzedał ale to są za duże koszty). Chodzi o to żeby jego córka nic nie dostała w razie jakiegoś wypadku (takie tam zabezpieczenie oraz żeby dom rodzinny nie poszedł w cudze ręce tylko został w rodzinie. Czy córka musi o tym wiedzieć i czy w momencie przepisania lub sprzedaży traci ona automatycznie prawo do tego majątku?? Pomóżcie! Brak mi slow , zeby wyrazic obrzydzenie jakie poczulam po przeczytaniu tego co tutaj napisales. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyma2704 18.01.2009 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 Proszę o pomoc. Dziadek przepisał na Wujka całe gospodarstwo około 9ha. Wujek ma żone i córke z którą jest po rozwodzie i płaci alimenty na córke. Wujek mieszka sam z Dziadkiem na tymże gospodarstwie. Chcemy aby wujek przepisał to gospodarstwo jako darowiznę na jedna z 3 swoich sióstr. (lub tez sprzedał ale to są za duże koszty). Chodzi o to żeby jego córka nic nie dostała w razie jakiegoś wypadku (takie tam zabezpieczenie oraz żeby dom rodzinny nie poszedł w cudze ręce tylko został w rodzinie. Czy córka musi o tym wiedzieć i czy w momencie przepisania lub sprzedaży traci ona automatycznie prawo do tego majątku?? Pomóżcie! Brak mi slow , zeby wyrazic obrzydzenie jakie poczulam po przeczytaniu tego co tutaj napisales. Pomagam Chyba Świętochowskiego " Niektórzy wolą dostać po twarzy niż po kieszeni" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ada76 28.01.2009 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Przeciez nieruchomosc do 110 m2 w przypadku gdy obdarowanym jest ziec nie podlega opodatkowaniu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
quisquis 28.01.2009 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Mam pytanie trochę inne, ale też o darowiźnie. Czy notariusz może zakwestionować wartość darowanej ziemi? Wie, że potem US itd. ale w tym momencie chciałabym lekko zaniżyć wartość darowizny i koszty u notariusza, a potem dopłacić podatek w US. Jak to wygląda w praktyce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paolka 01.02.2009 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Mam pytanie trochę inne, ale też o darowiźnie. Czy notariusz może zakwestionować wartość darowanej ziemi? Wie, że potem US itd. ale w tym momencie chciałabym lekko zaniżyć wartość darowizny i koszty u notariusza, a potem dopłacić podatek w US. Jak to wygląda w praktyce? No wiec mam podobny przypadek w rodzinie, rozmawiałam ze znajomym notariuszem i sprawa wygląda tak: Notariusz nie ma prawa zakwestionować wartości przez Ciebie podanej (mój wujek podał wartośc mieszkania na 10 tys. [przecież na zdrowy rozum nikt w to nie uwierzy]). Opłata notarialna jest oczywiście pobierana od kwoty zadeklarowanej, jednak potem notariusz podaje ta kwotę z papierami do US i dopiero ten -jak kwota mu się nei podoba-to wzywa do wyjasnienia. Notariusz podpowiedział mi że zawsze trochę można zaniżyć, np wartość domu nawet do - 50 tys, bo tą kwotę zawsze można usprawiedliwić kapitalnym remontem, dobrze by było jakbyś dysponował jakimiś zdjęciami, które to potwierdzą. Powiedział też, że przy małych róznicach się nie czepiają. A mój wujek? No cóż... głupoty nie sieją. Ale to jego wybór.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sikoreczka31 13.02.2009 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Mieszkanie darowane córce staje się jej odrębnym majątkiem. Żona nie musi zgłaszać tego faktu, zrobi to za nią notariusz. 3 miesiące? - ja słyszałem o sześciu... Koszty podwójnej darowizny a podatku od darowizny - kwestia kalkulacji... 822,20 zł i 7% nadwyżki ponad 20556zł podatek od darowizny dla I grupy podatkowej. Ponadto może masz możliwość skorzystania z ulgi w zapłacie podatku od darowizny? - art.16 ust.2 ustawy o podatku od spadków i darowizn. Wówczas takie rozwiązanie wydaje się najtańsze. Ulga, o której mowa w art. 16 ust. 1- w przypadku męża nie będzie mieć zastosowania, dlatego,że dotyczy ona przypadków nabycia w drodze dziedziczenia,zapisu/rozporządzenia testamentowego/ badz polecenia testamentowego!.Także, jesli tesciowa podaruje nieruchomość w jakiejś części zięciowi bedzie trzeba odprowadzic podatek wg skali dla I grupy podatkowej (I grupa obejmuje zięcia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sikoreczka31 13.02.2009 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Mam pytanie trochę inne, ale też o darowiźnie. Czy notariusz może zakwestionować wartość darowanej ziemi? Wie, że potem US itd. ale w tym momencie chciałabym lekko zaniżyć wartość darowizny i koszty u notariusza, a potem dopłacić podatek w US. Jak to wygląda w praktyce? No wiec mam podobny przypadek w rodzinie, rozmawiałam ze znajomym notariuszem i sprawa wygląda tak: Notariusz nie ma prawa zakwestionować wartości przez Ciebie podanej (mój wujek podał wartośc mieszkania na 10 tys. [przecież na zdrowy rozum nikt w to nie uwierzy]). Opłata notarialna jest oczywiście pobierana od kwoty zadeklarowanej, jednak potem notariusz podaje ta kwotę z papierami do US i dopiero ten -jak kwota mu się nei podoba-to wzywa do wyjasnienia. Notariusz podpowiedział mi że zawsze trochę można zaniżyć, np wartość domu nawet do - 50 tys, bo tą kwotę zawsze można usprawiedliwić kapitalnym remontem, dobrze by było jakbyś dysponował jakimiś zdjęciami, które to potwierdzą. Powiedział też, że przy małych róznicach się nie czepiają. A mój wujek? No cóż... głupoty nie sieją. Ale to jego wybór.... Fakt, zdjęcia warto porobić ale przy zaniżaniu wartości nieruchomości trzeba liczyć się z koniecznością pozniejszego uzasadnienia takiej czy innej wyceny, jezeli nie przekonasz urzedu w wystarczającym stopniu, to ten może powołać biegłego do wyceny. Zawsze jednak urzednicy licza czy jest to oplacalne, w razie gdy powołany przez urząd rzeczoznawca majatkowy potwierdzi prawidłowosc wyceny podatnika/nie pamietam dokładnie z jaką tolerancją/ to rzeczoznawce opłaca urzad skarbowy. Dlatego zawsze liczą czy ewentualne zaniżenie podatku nie będzie równowartoscia tego co trzeba będzie uiścic rzeczoznawcy. Bo w razie gdy racje w wycenie ma podatnik a biegly to potwierdzi, to urzad podatku nie ściągnie, a biegłemu jeszcze bedzie zobowiazany zapłacic z urzedowej kasy . Takze wychodzi strata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Octans 27.12.2010 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 Witam,mam pytanie dotyczące darowizny działki i załatwiania tego u notariusza. Od mojego taty otrzymuje darowiznę działki która powstała z podzielenia działki rolnej i w planach zagospodarowania przestrzennego jest możliwa na budowa domu, sporządziliśmy umowę darowizny i chcieliśmy najtańszym kosztem to potwierdzić czyli u notariusza tylko ją potwierdzić, ale oczywiście dla notariusza to chyba za mały zarobek (spotkałam się już w urzędzie miasta z opinia że raczej bardzo niechętnie potwierdzają umowy) bo mówi że umowa darowizny jest źle sporządzona i trzeba umowę przeprowadzić u niego ponosząc znacznie większe koszty, a wiadomo że koszty nie są małe. Od 30 czerwca 2004 zmieniły się ogólne zasady wyliczania taksy. I to na korzyść klientów kancelarii. Teraz liczy się ją w następujący sposób: Jeśli wartość przedmiotu transakcji (np. mieszkania, domu czy działki) wynosi: • do 3 tys. zł - zapłacisz notariuszowi 100 zł (poprzednio do 5 tys. zł - 200 zł); • od 3 tys. zł do 10 tys. zł - od pierwszych 3 tys. zł zapłacisz 100 zł, od nadwyżki zaś 3 proc. (poprzednio od pierwszych 5 tys. - 200 zł, od nadwyżki - tak jak teraz - 3 proc.); • od 10 tys. zł do 30 tys. zł - od pierwszych 10 tys. zł zapłacisz 310 zł, od nadwyżki 2 proc. (poprzednio od pierwszych 15 tys. zł taksa wynosiła 500 zł, od nadwyżki zaś - 2 proc.); • do 60 tys. zł - od pierwszych 30 tys. zł zapłacisz 710 zł, a od nadwyżki 1 proc. (wcześniej od pierwszych 30 tys. zł zapłaciłbyś 800 zł, od nadwyżki ponad 30 tys. zł - tak jak teraz - 1 proc.); • od 60 tys. zł do 1 mln zł - od pierwszych 60 tys. zł płacisz 1010 zł, a od nadwyżki - 0,5 proc. (poprzednio od pierwszych 60 tys. zł zapłaciłbyś 1,1 tys. zł, od nadwyżki - tak samo - 0,5 proc.); Przykład. Za działkę zapłaciłeś 150 tys. zł. Od pierwszych 60 tys. zł z tej kwoty zapłacisz notariuszowi według nowych taryf 1010 zł. Od pozostałych 90 tys. zł taksa wyniesie 450 zł. Razem więc usługi notariusza będą cię kosztowały 1460 zł. Netto, bo do tego musisz doliczyć 22 proc. VAT - w kancelarii zostawisz więc razem 1781,2 zł. Do 30 czerwca za taką samą czynność zapłaciłbyś notariuszowi tylko o nieco 100 zł więcej - 1891 zł.Wszystko zależy więc od wysokości darowizny i tak się zastanawiam czy mogę zaniżyć jej wartość aby obniżyć sobie koszty notarialne, tym bardziej, ze urząd skarbowy nic na darowiźnie nie zarobi bo jest to darowizna w grupie "0"? Chciałabym przy tej operacji zamkniąć w 1tyś zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts