Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pod jakim kątem ościeża okien dachowych

Recommended Posts

Pod jakim kątem powinna być dolna płaszczyzna ościeża okna dachowego zamontowanego na poddaszu użytkowym ??.

Ekipa dolną i górną płaszczyznę zrobiła prostopadle do okna. Ale kazałem poprawić i górną zrobić równolegle do podłogi.

Zastanawiam się jednak czy dolna płaszczyzna nie powinna być pionowo do podłogi.

Napiszcie jak jest u Was.

Dodatkowo gdzieś na forum pojawiała się jeszcze wersja że dolna krawędź tuż przy samym oknie idzie prostopadle do okna, aby po jakiś 5cm opaść pionowo w dół. Dzięku temu możesz dołożyć trochę ocieplenia pod okno. Nie jestem pewien, ale chyba to Rom-Kon miał u siebie.

To jest chyba najlepsze rozwiązanie. U siebie mam trochę więcej prostopadle bo wstawiłem pod oknem belkę drewnianą 8 lub 10cm.

Co ciekawe, dotychczas spotkałem się jedynie z tą częścią prostopadłą na dole. I tak zrobiłem u siebie. Gdy to małżonka zobaczyła - spytała się dlaczego tak. No to jej odpowiedziałem, że ze względu na możliwość dołożenia ocieplenia tam. No to ona na to - a dlaczego takiego czegoś nie ma też na górze. No i zgłupiałem. Ale było już za późno na zmiany.

Również Rigips zaleca dolny jak i górny glif prowadzić prostopadle na szerokość 6-8 cm.

cytuję :

"Tuż przy oknie grubość warstwy ocieplenia jest mała, co w efekcie może doprowadzić do wychłodzenia płyty w tym miejscu i skraplania się wilgoci na jej powierzchni. Aby do tego nie dopuścić, górną i dolną powierzchnię glifu prowadzi się prostopadle do płaszczyzny okna na szerokości 6 do 8 cm, a dopiero potem załamuje się do pionu i poziomu. Uzyskana w ten sposób grubsza warstwa izolacji przy oknie będzie wystarczająca"