Krzychos 02.12.2008 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Pod jakim kątem powinna być dolna płaszczyzna ościeża okna dachowego zamontowanego na poddaszu użytkowym ??. Ekipa dolną i górną płaszczyznę zrobiła prostopadle do okna. Ale kazałem poprawić i górną zrobić równolegle do podłogi. Zastanawiam się jednak czy dolna płaszczyzna nie powinna być pionowo do podłogi. Napiszcie jak jest u Was. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plulka 02.12.2008 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Witam, uwazam, ze dolna plaszczyzna powinna byc ustawiona pionowo do podlogi a gorna rownolegle do tejze. Chodzi oczywiscie o maksymalne doswietlenie pomieszczen w ktorych sa zamontowane okna. Tak tez wykonalem obrobke okna u siebie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelgorczynski 02.12.2008 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 http://www.fakro.pl/att/COMMON/instrukcje_mont/FPP.pdf Warto pamiętać, że nie zawsze da się wykonać obróbki tak jak na załączonym obrazku, zależy to też od kąta połaci i i miejsca osadzenia okna. Trzeba też patrzeć na to co lepiej wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 02.12.2008 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 i dodatkowo o ruch powietrza minimalizujący wkraplanie się pary wodnej na szybie obróbka: prostopadle do podłogi - dol równolegle do tejże - góra choć nie zawsze jest to możliwe z racji dobranej wielkości okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 03.12.2008 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 Dodatkowo gdzieś na forum pojawiała się jeszcze wersja że dolna krawędź tuż przy samym oknie idzie prostopadle do okna, aby po jakiś 5cm opaść pionowo w dół. Dzięku temu możesz dołożyć trochę ocieplenia pod okno. Nie jestem pewien, ale chyba to Rom-Kon miał u siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 03.12.2008 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 Dodatkowo gdzieś na forum pojawiała się jeszcze wersja że dolna krawędź tuż przy samym oknie idzie prostopadle do okna, aby po jakiś 5cm opaść pionowo w dół. Dzięku temu możesz dołożyć trochę ocieplenia pod okno. Nie jestem pewien, ale chyba to Rom-Kon miał u siebie. To jest chyba najlepsze rozwiązanie. U siebie mam trochę więcej prostopadle bo wstawiłem pod oknem belkę drewnianą 8 lub 10cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 03.12.2008 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 Co ciekawe, dotychczas spotkałem się jedynie z tą częścią prostopadłą na dole. I tak zrobiłem u siebie. Gdy to małżonka zobaczyła - spytała się dlaczego tak. No to jej odpowiedziałem, że ze względu na możliwość dołożenia ocieplenia tam. No to ona na to - a dlaczego takiego czegoś nie ma też na górze. No i zgłupiałem. Ale było już za późno na zmiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzankis 03.12.2008 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 Również Rigips zaleca dolny jak i górny glif prowadzić prostopadle na szerokość 6-8 cm. cytuję : "Tuż przy oknie grubość warstwy ocieplenia jest mała, co w efekcie może doprowadzić do wychłodzenia płyty w tym miejscu i skraplania się wilgoci na jej powierzchni. Aby do tego nie dopuścić, górną i dolną powierzchnię glifu prowadzi się prostopadle do płaszczyzny okna na szerokości 6 do 8 cm, a dopiero potem załamuje się do pionu i poziomu. Uzyskana w ten sposób grubsza warstwa izolacji przy oknie będzie wystarczająca" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts