Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

roznica poziomow, flizy.. najlepsze rozwiazanie?

Recommended Posts

Witam, mam pytanie jak polecacie wykonczyc roznice poziomu 2 flizowanych pomieszczen, roznica wynosi okolo5 cm, myslalem nad drewnianym progiem i stopniem z plytek pewnie wybiore 2 rozwiazanie (slyszalem o jakis listwach naroznych do takich przypadkow.. spokal sie ktos z tym? wyglada ok?) i jeszcze jedna sptawa, montujac drzwizamontowac je na wyzszej podlodze i stopien zrobic w linii pionowej rownej z drzwiami, czy drzwi osadzic na nizszej podlodze i stopien zrobic za drzwiami?? prosze o porady

Witam, mam pytanie jak polecacie wykonczyc roznice poziomu 2 flizowanych pomieszczen, roznica wynosi okolo5 cm, myslalem nad drewnianym progiem i stopniem z plytek pewnie wybiore 2 rozwiazanie (slyszalem o jakis listwach naroznych do takich przypadkow.. spokal sie ktos z tym? wyglada ok?) i jeszcze jedna sptawa, montujac drzwizamontowac je na wyzszej podlodze i stopien zrobic w linii pionowej rownej z drzwiami, czy drzwi osadzic na nizszej podlodze i stopien zrobic za drzwiami?? prosze o porady

Jeśli chodzi o to na której posadzce zamontować drzwi to zdecydowanie na wyższej.

drzwi myslalem zamontowac na nizszej posadzce zeby wchodzac do korytarza(nizsze pomieszczenie) nie bylo widac tego progu, pozatym jak drzwi beda wyzej to beda"uciete" listwy i framugi beda odstawac 5 cm od podlogi. natomiadt njak daloby sie je na nizszym poziomie to otwieraly by sie do stopnia z plytek i wydaje mi sie ze byloby to najoptymalniejsze -najladniejsze wyjscie z sytuacji... jeszczee raz prosze o porade;)

to zależy od tego w którą stronę będziesz miał otwierane te drzwi. Jeżeli w stronę niższej części, to dawać je niżej. Jeżeli w stronę wyższej - to oczywiście wyższej.

Mam tylko wrażenie, że po otwarciu takich drzwi coś tam zawsze będzie leżało pomiędzy nimi i progiem. Poza tym drzwi uszkodzone (porysowane) na dole (od miotły itp) jakoś wyglądają, ale uszkodzone np. 20cm nad podłogą?