Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pom.gosp.-patetny mile widziane

Gość

Recommended Posts

Na pewno zainstaluję w nim zlew gospodarczy (może polecicie jakiś?)-musi być głęboki.

Poza tym będzie to też kotłownia,ale teraz zajmuje to mało miejsca.

Poza tym jakiś regał na szpargały.

No i chciałabym tam suszyć pranie.Zainstaluję większy grzejnik drabinkowy.Ale to trochę mało.

Nie wiem czy deska do prasowania tam się zmieści,zresztą smutno tam prasować. :(

Macie jakieś pomysły jeszcze uzdatniające to miejsce?

:D

Nie wiem jakie masz gabaryty twojej dziupli gospodarczej- ja mam b. maleńkie pomieszczenie na górze- 6 m2, w kształcie L, najgorzej będzie z suszeniem prania: ale w najnowszych "Czterech Kątach" jest fajny pomysł- w dziale "Zró to sam" na tzw "łańcuch prania" - czyli wieszak na pranie mocowany przy ściane- chyba to zastosuje, bo pod sufitem nic nie zawieszę (skosy), a kawałek wolnej ściany mam. Zlew gospodarczy też tam jest - firma Intra robi fajne, dość głębokie, z tarą do prania. Ja pomieszczonko będę traktowała jak pralnię- wobec tego obok zlewu ma być pralka- i tu mój patent: kazałam zrobić solidną murowaną półkę, na której stanie pralka, tak by drzwiczki pralki były na wysokości rąk (po co się schylać). Pod półką miejsce na proszki etc. Zamierzam też zrobić "sortownik brudów"- tzn kupiłam składane ażurowe skrzynki w NOMi (7,50 szt) i w każdej z nich inny rodzaj prania. Skrzynki postawię na półkach mocowanych na stelażu z IKEA. I to niestety wszystko, co zmieszczę w pomieszczonku (oczywiście oprócz kotła)

Co do dechy do prasowania, to u nas będzie sobie stała razem z żelazkiem w schowku w przedpokoju, niedaleko dużego pokoju- bo ja też nie znoszę prasowania w samotności, a mój mąż uwielbia prasować swoje koszule przy włączonym telewizorku. Ciekawa jestem jak z to tą deską będzie, czy zawsze zniknie w schowku :-? - na razie prasuje się u nas na stole - barbarzyństwo - wiem- i często przyrządy do prasowania zostają na stole, po szybkim porannym prasowaniu. Na pewno wybiorę model najprostszy do złożenia i najlżejszy.

Gośka

U nas suszarnia jest na strychu. Do jętek przybite są deski calówki - i mamy już drewnianą podłogę :lol:. Do krokwii przybiłam trochę gwoździ, przywiązałam do nich sznurki - to co odwirowane pięknie się suszy :). Poza tym część gospodarcza - to również kotłownia i garaż. W kotłowni ( ok. 6m2 ) oprócz kotła i zasobnika jest jeszcze pralka i 1 segment starego regału przywiezionego z naszego byłego mieszkania. Tam przechowujemy jackowe drobne narzędzia ( młotki, śrubokrety...) i jeszcze jakieś słoiki, przetwory, puszki z piwem ( niepotrzebna lodówka :D ). I jeszcze w jednym kącie stoi worek z kartoflami. A na końcu garażu na razie jest małe składowisko ( pozostałości po budowie ), ale w przyszłości po uporządkowaniu stanie tam reszta starego regału - na jaszcze więcej przetworów, narzędzi i czegoś tam jeszcze. I jeszcze kosiarkę do trawy, rowery - też trzeba będzie gdzieś przechowywać.

Poza tym mamy jeszcze mały budynek gospodarczy - tam zamierzam sobie w przyszłości urządzić letnią kuchnię. W tej prawdziwej domowej kuchni na razie ( z braku $$$ ) mamy prowizorkę - stare mebelki, byle jaka kuchenka i zlew ), jak już $$ będzie i kuchnię sobie urządzimy - to stare graty przeniesiemy do "chlewika", gdzie będę latem robić przetwory i sałatki do grilla.

To na razie tyle pomysłów.

Pozdr. B.

Jeszcze co do prasowania - to myślę że lepszym miejscem będzie chociażby garderoba. W kotłowni jest zimno i trochę tak niedomowo - a prasowanie trochę czasu jednak zajmuje.

A co do pólki na proszki do prania - to niestety :( serwisant od kotła odradził nam przechowywanie jakichkolwiek detergentów w tym samym pomieszczeniu co kocioł - podobno coś tam się psuje.

Becik! Tego nie wiedziałam, mogę wiedzieć jaki masz kocioł? Może to zależy od firmy i rodzaju kotła

Ja mam Vaillanta z zamkniętą komorą spalania, jak był u nas serwisant, to mówił tylko o czyszczeniu kotła z pyłu, ale mógł nie wiedzieć, że planuję tam wstawć pralkę i trzymać proszki - zamknięte pudełka oczywiście. Chyba zapytam też jednego z forumowiczów o wdzięcznym nicku Vaillant 8) , moż coś będzie wiedzieć na ten temat :-?

Opal, a gdzie teraz trzymasz? ;)

Zawsze się coś wymyśli. Może w regale garażowym wygospodaruję jakąś półkę. Albo w nieistniejącej jeszcze szafie wietrołapu :roll: - pomyślimy nad tym. Na razie proszki są w niewykończonej łazience na górze - trochę uciążliwe jest to bieganie z nimi :( ale nie narzekam - troche więcej ruchu wyjdzie mi na zdrowie ;) - przynajmniej czuję ile mam przestrzeni :lol:.

Czy to jest pewne - nie wiem. Tak nam doradził serwisant - a my wolimy dmuchać na zimne.

Pozdr. B.

Może i nie zaszkodzi - ale ja swoją głową nie ręczę. Jak już nie masz innych pomysłow - to można zaryzykować. Koszt takiego wymiennika to w przypadku naszego kotła podobno ok. 200 zł. Problem jest innego rodzaju - to tak jak w przypadku naszego samochodu - wszystko działa dopóki jakiś serwisant nie wsadzi tam swoich łap :(. Z tego też m.in. powodu zamówiliśmy kocioł z fabrycznie zamontowanym palnikiem na propan.

Do pomieszczenia gospodarczego ze zlewem warto tez kupić baterię z wyciąganą wylewką. Ciągle się jeszcze zastanawiam, czy kupić taki zlew "przemysłowy" czy może -sugerowaną przez architekta - wanienkę metr/metr. Bardzo lubie krochmaloną pościel, i do tego taka wanienka bardzo się przyda.

Pozdrawiam,

gaga2