Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zasobnik CWU-Poziomy czy Pionowy

Recommended Posts

Hej forumowicze 8)

Durne pytanie z mojej strony, ale napiszcie który bojler jest lepszy.

Chodzi mi głównie o podgrzewanie ciepłej wody w lato bo w zimę to mam ciepłą wodę z pieca.

Czy lepiej trzyma ciepło np. dwupłaszczowy czy stojacy? :oops:

Jeśli powierzchnię płaszcza mają taką samą to skąd może być różnica?

Bierz ten, który wygodniej pasuje do miejsca przeznaczonego dla niego.

Witam

Rozkład ciepła jest inny w poziomym i pionowym....

Na podstawie informacji z tego forum wychodzi że pionowy jest lepszy- ciepło rozkłada się bardziej warstwowo...

Zależy to oczywiście pewnie od tego jaki duży chcesz mieć ten zbiornik :-)

Im większy tym bardziej polecam pionowy....

pozdrawiam

Myślę, że około 150 do 200 litrów wystarczy na 4 osoby.

Wiszący 140 litrów - zaleta iż w lato szybciej się nagrzewa, ale przy cyrkulacji jak załączy się pompka to i szybciej wychładza TAURUS BIAWAR

Stojący 150 lub 200 litrów wejdzie mi ledwo ledwo na styk BIAWAR GALMET

DAGGULKA az tak dużego nie chcę 300 litrów ponieważ mam piec dolnego spalania sas a nie na ekogroszek.

TERAZ PYTANKO NA KONIEC: W lato załączam grzałkę i nastawiam termostat grzałki na np.: 45-50 stopni to w którym ta ciepła woda dłużej wytrzyma? :roll:

Według mojego małego rozumku w pionowym będzie trzymać dłużej

TERAZ PYTANKO NA KONIEC: W lato załączam grzałkę i nastawiam termostat grzałki na np.: 45-50 stopni to w którym ta ciepła woda dłużej wytrzyma? :roll:

Według mojego małego rozumku w pionowym będzie trzymać dłużej

Jeśli nie wyłączysz grzałki to w każdym tyle samo :)

Przy tej samej ilości energii w środku i takiej samej izolacjiwychładzać się będzie tak samo. Można powiedzieć, że najcieplej jest na górze i ta góra w poziomym ma większą powierzchnię, ale za to ma niższą temperaturę (tak jak pisałem - przy takiej samej ilości energii w środku).

pionowy, pionowy :wink:

jeśli chcesz miec taki duży jak mój (300l) , a coś mi sie obiło że tak :wink: ....to lepiej to bydle na podłodze postawić niż na ścianie wieszać :wink: :lol:

Daggulka, a tak z innej beczki - jak Wam się sprawuje ten zasobnik? Czytam że macie rodzinkę 2+2, my na razie 2+1, ale za to będziemy mieć duuuuużą wannę (ok 250L). Czy używaliście go już w lato (jak tak, to ogrzewany piecem czy grzałką?). Ile godzin trzyma ciepłą wodę?