martino_martino 03.12.2008 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 czy może mi ktoś powiedzieć jak to jest z oświetleniem halogenowym 12 V w sytuacji, gdy mam transformator na 210 W a będe miał żarówki o łącznej mocy 80 W. Jaki jest wówczas pobór mocy czy nominalna wartość zsumowanych zarówek (powiedzmy 80 W) czy pobór jest 210W. Jesetm elektrycznym laikiem więc pytnie może być trywialne, co jednakże nie zmienia faktu, że jestem ciekaw takiej sytuacji. Czy istnieje jakaś obawa paleania się żąrówek w takiej sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 03.12.2008 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 czy może mi ktoś powiedzieć jak to jest z oświetleniem halogenowym 12 V w sytuacji, gdy mam transformator na 210 W a będe miał żarówki o łącznej mocy 80 W. Jaki jest wówczas pobór mocy czy nominalna wartość zsumowanych zarówek (powiedzmy 80 W) czy pobór jest 210W. Zaczne od końca - pobór jest 80W plus straty na transformatorze (parę wat). Teraz pytanie czy jest to tranformator elektroniczny czy zwykły (toroid)? Przy elektronicznym napięcie wyjściowe (a więc szansa na przepalanie się halogenów) powinno być równe w całym zakresie obciążenia. Przy zwykłym będzie się trochę zmieniać ale nie są to jakieś duże różnice i nie powinno to w zauważalny sposób wpływać na przepalanie się halogenów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martino_martino 03.12.2008 09:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 mam elektroniczny transformator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts