Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt rozbudowy domu - ile kosztuje

aneta6

Recommended Posts

Mam pytanie do osób które podnosiły dom, aby powstało użytkowe poddasze. Ile płaciliście za taki projekt??? Wiem, że w różnych regionach cena jest inna, ale interesuje mnie przyblizony koszt na jaki muszę się przygotować. Czy oprócz projektu trzeba mieć jakieś ekspertyzy dotyczące stanu domu?? Z góry dziekuję za odpowiedzi.

U nas dom 10m x 11m. Podniesienie parterówki o poddasze użytkowe + strych, dach dwuspadowy. Ekspertyzę przeprowadził architekt na podstawie starych planów (stwierdził, że tak mocny fundament i mocne szerokie ściany pozwalaja na nadbudowę). Narysował plan i w naszym imieniu załatwił mapki do celów lokalizacji, od hydraulika i elektryka i złożył w Urzędzie Miasta podanie o pozwolenie na budowę. Policzył nas 30 zł z metra podłogi + VAT. Do tego doszła opłata dla elektryka ( ok 250 zł ?? ), hydraulika (podobnie) i dla geodety (700 zł).

- inwentaryzacja starego drewnianego domu,

- inwentaryzacja pomieszczeń gospodarczych

- projekt konstrukcyjny i architektoniczny przebudowy domu

- projekt przebudowy pom. gosp na garaż + dobudowa drugiego garażu

całość 5000

do tego projekty branżowe oraz sprawy geodezyjne po mojej stronie :(

• 2 weeks później...
marecki55- a czy do projektu dolaczony jest rowniez kosztorys, lub czy sam szacowales koszty takowego? ja jestem bardzo zainteresowany, sam przymierzam sie do nadbudowy poddasza na starej gierkowskiej kostce bardzo podobnych rozmiarow (okolo 10mx10m)

• 1 year później...

Koszt projektu rozbudowy w górę "nadbudowy" budynku tych wielkości, przy założeniu, że stan techniczny budynku (zwłaszcza jego fundamentów) na to pozwala bez dodatkowych wzmocnień mieści się w przedziale 3-5 tys.

Projekt powinien zawierać ocenę stanu technicznego części istniejącej budynku oraz inwentaryzację.

Koszt projektu rozbudowy, polegającej na zwiększeniu powierzchni zabudowy, zależy od jej rozmiaru i ustalany jest indywidualnie w zależności od nakładu pracy.

Wycena zależy też od tego czy budynek jest pod ochroną konserwatora zabytków, lokalizacji względem granicy działki (czasem konieczne jest odstępstwo od warunków technicznych), zakresu pomocy w sprawach formalnych (wypełnianie i składanie wniosków itp.)

Zajmujemy się takimi tematami na terenie Warszawy i okolic.

Zapraszamy do kontaktu.

KMC

501 89 77 71

Tomek i Kasia K.

U Was to jest totalna zmiana. Domek saczyna nabierac "charakteru". Ja bede tylko zmienial wyglad domu poprzez inne okna, tzn. teraz mam drzwi balkonowe 800mm i zaraz do nich dalaczone jest okna 2400mm. Po liftingu ma to wygladac tak: drzwi balkonowe 900mm, murek 200mm, okno 900mm, murek 200mm i znowu okno 200 mm. Tam gdzie sa same okna to bedzie to samo tylko bez drzwi balkonowych. No i frontowe drzwi chce przeniesc na bok domu a w ich miejsce stawic 2xdrzwi balkonowe tylko oddzielone murkiem 200mm.

Nas projekt będzie kosztował 5 tyś (na tyle jestesmy umówieni z architektem, jesli nic nie wyskoczy po drodze), w tym była inwentaryzacja budowlana i wszystkie formalności załatwia architekt potrzebne do pozwolenia na budowę. Na razie wyskoczył geodeta i musielismy wydac na niego 700 zł.

My mam 50 m kw dołu i tyle samo będzie góry (teraz jest to dom parterowy ze strychem). Przy czym całkowicie przebudowujemy dół - zostaną tylko ściany nośne.

Obecnie architekt jest na etapie elewacji.

1800 zł - rozbudowa w bok o 45 m2,w tym inwentaryzacja+projekt zagospodarowania działki,+projekt wiaty dobudowanej do sciany domu

Projektant jest sąsiadem moich rodziców,ale nie polecam (ze względu na hmmm..skłonnośc do nałogów);

do tego dochodza mapki geodezyjne (po znajomości od mojego kolegi geodety za jedyne 600 zł:(( ...)

projektów branżowych urząd w Pruszkowie nie wymaga,

• 3 months później...