wodnikpl 03.12.2008 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 WitamJestem nowicjuszem na tym forum.Szukam odpowiedzi na pytanie jak ustalić współczynnik U i inne parametry w istniejącej szybie zespolonej?Mam okna PVC z lat 1996-9 niewiadomego producenta.Szyba zespolona antywłamaniowa z szprosami.Brak jakichkolwiek oznaczeń.Grubość pakietu około 24mmRamka dystansowa cięta, bez otworów na wypełnianie gazemBadanie płomieniem zapalniczki: wszystkie 4 połmyki jasnożółte, odległość pł. zewnętrznych 2xwiększa niż wewnętrznych. Pytanie: jak ustalić (zmierzyć) współczynnik U bez wymontowywania szyby z ramy?Na fotografii termowizyjnej okna :1. wykonanej z wnętrza temperatura szyby jest niższa około 2,0 st.C od temperatury ramy.2. wykonanej z zewnątrz u dołu okna temperatura szyby jest wyższa około 2,0- 3,0 st.C od temperatury ramyW czasie badania:temperatura zewnętrzna około -7stCtemperatura wewnętrzna około +19stC.Pozdrawiam wodnikplPS Czekam niecierpliwie na pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 03.12.2008 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 Nie wystarczy przyjąć typowego dla tego typu okien? Naprawde potrzebna Ci aż tak precyzyjna wiedza? Poza tym 24mm to chyba cały pakiet ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 03.12.2008 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 Może dobierzesz z tabel w Zał. nr.2 ostatniej noweli Rozporządzena w sprawie warunkow....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 04.12.2008 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 na 99% zwykla szyba o k=2,8dlaczego tak sadze? Jeden z płomyków powinien mieć barwę odróżniająca sie od pozostałych albo 2 albo 3 powinien sie lekko odróżniać - świadczy to o posiadaniu przez szybę warstwy niskoemisyjnej - jesl tego nie ma to na 99% nie ma tez argonu bo i po co? Argon az tak bardzo nie obniża "k" - obniża go przede wszystkim napylona warstwa niskoemisyjna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 04.12.2008 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 Jareko powiedz mi a czy ma to znaczenie przy szybach niskoemisyjnych którą stroną szyba jest założona? Bo u mnie rozbierali okna i widzę teraz po napisach wewnątrz szyby że mam niektóre szyby obrócone tzn. ta strona która była na zewnątrz teraz jest od środka i nie wiem czy mam to reklamować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wodnikpl 04.12.2008 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 "Badanie płomieniem zapalniczki: wszystkie 4 połmyki jasnożółte, odległość pł. zewnętrznych 2xwiększa niż wewnętrznych." Wczoraj biegałem z zapalniczką po markecie budowlanym.Okna z szybami U=1,1 miały jeden płomyk różowo-fioletowy, jako odbicie od warstwy wewnętrznej pakietu szyby wewnętrznej. Odbicie szyby zewnętrznej pokazywało dwa płomyki w odległości identycznej jak odbicie od szyby wewnętznej z czego wnoszę że u mnie pakiet ma układ 4+4+12+4 (szyba antywłamaniowa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 04.12.2008 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 na to wyglada a ten plomyk o innej barwie to warstwa niskoemisyjna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 05.12.2008 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 ...jak ustalić (zmierzyć) współczynnik U bez wymontowywania szyby z ramy? Jeżeli masz dostęp do kamery termowizyjnej to zapewne do innych gadżetów również... Wykrywaczem metalu sprawdzisz, czy szyba jest thermoflotem (ciepła) czy nie- przyłożony do niej zaczyna piszczeć. Jeśli tak jest to szyba jest ciepła - niezależnie od szerokości ramki oraz wpuszczonego argonu- powinna mieć max U=1,3-1,4 . Argon oraz ramka 16-18 mm powodują dodatkowe obniżenie U- do ok.1,1. W przypadku braku wykrywacza - metodą jest wyjęcie jednej szyby i dokładne obejrzenie powierzchni po obwodzie przy krawędziach- pod warstwą klejów (tiokol i butyl). Jeśli szyba była "ciepła" to zauważysz z którejś strony zeszlifowany pasek szerokości ok. 1-1,5 cm po całym obwodzie i jakby "tęczowy" poblask. Szyby thermo szlifuje się dlatego, że do tlenków metali niezbyt dobrze przylegają te "kleje" i szyba sie rozwarstwia. Nie wiem, czy 10 lat temu ktokolwiek napełniał argonem w komorze tak jak większość producentów obecnie, więc jeśli nie masz "korków" na obwodzie ramki dystansowej to stawiam, że jest to szyba zwykła, czyli U w granicach 2,8- 3 W/m2*K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts