Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile kosztuje m2 dachu?

Jarek_P

Recommended Posts

Na dach dostałem ostatnio taką ofertę:

Konstrukcja (więźba)102m2* 20zł za m2= 2040zł

Deskowanie 10 złm2 *102m2 = 1020

Foliowanie 102m2 * 5.5 zł m2 = 561

Łatowanie (kontr łaty i łaty )102 *3złm2= 306

Blacha (blacho dachówka)102 * 12złm2= 1224

Gąsior 9.20 mb * 10 92

Wprawienie okien dachowych

3szt. * 150 zł sztuka = 450

Wyłaz na dach = 100

Obr . blacharskie kominów. 2* 150 = 300

Obróbki dwu dzielne każda płatna osobno

Przy rynnach są aż 4 pozycje (pas pod rynnowy dwudzielny, rynna i pas nad rynnowy)każda kosztuje 12zł za mb tj . 4* 12=48 złmb obróbek tam gdzie jest rynna

13 mb *48 = 620 = 620

Rynny pionowe

4*3.0 mb=12 * 11 zł mb = = 132

Obr. Szczytów łączna suma wszystkich blach to;

86mb *12 zl = =1032

Podbitka jeśli wchodzi w wykonanie 19 zł za mb.

Około 35mb * 19 zł za mb = = 665

Suma 8542zł

• 4 weeks później...

Cena z jesieni ub roku, 320 m2 dachu dość prostego ( dwa dwuspady połączone pod kątem prostym) + jedna mała lukarna + mały daszek nad wykuszem zapłaciłam 18 tys.

Robocizna obejmowała więźbę, folię, krycie dachówką ceramiczną, dwa okna dachowe, obróbki blacharskie i orynnowanie. Ekipa z polecenia, faktycznie dobrzy.

Witam

Styczeń 2009 Kuj.-Pom. 62pln / m2 - więźba, membrana, kontrłaty, łaty, dachówka ceramiczna, 5 okien dachowych, rynny, obróbki blacharskie, dach koperta i 3 lukarny. Dach ok. 200m2. W rozbiciu więźba - 22pln, reszta - 40pln. Oczywiście sama robocizna, czas ok 3 tygodni.

Pozdrawiam

• 1 year później...

nowe domy ...nowe dachy stawia się "pięknie", więc cena jest niższa od remotów dachów w starszyc hdomach - tam wychodzą rzeczy, o k†órych nawet ich właścilee nie mają*pojęcia.

Nasza cena to średnio 120 - 150 zł za m2 (Śląsk) i nikt nie marudzi ;-) - cały remont dachu wraz z wyłożeniem dachówki, lub blachą lub papą.

Ogólnie kazdy dach jest do indywidualnego wyliczenia.

• 4 years później...

Witam.

Ja wiem, że temat drażliwy :).

Ale ile orientacyjnie mogę zapłacić za wykonanie dachu na budynku gospodarczym 5 x 5,5m, czyli 27,5 m2 - chodzi raczej o dach tani, czyli blacha trapezowa, ewentualnie blachodachówka, bez podbicia, bez ocieplenia. Myślę o dwóch wariantach;

dach jednospadowy wypuszczony ok. 0,5m poza obrys budynku lub dach dwuspadowy z zadaszeniem na drewno - ewentualnie samochód.

Za wszelkie wskazówki będę bardzo wdzięczny.

Poprosiłem o wycenę już jedną firmę, ale przepadli, z drugą nie mogę się zgrać - albo nie ma mnie, albo oni nie mogą przyjechać, a zima się zbliża ;).

pozdrawiam

EDIT:

Chodzi o wykonanie i materiały.

Edytowane przez archivi

potrzebuje orientacyjna cena na m2 dachu (kompletnego, wiezba +pokrycie itd), rejon dolnyslask

Od 135 zł/m2 w górę, w zależnosci od tego, co dokładnie wybierzesz. Oblicz sobie pod poniższym linkiem, bo nie napisałeś, jakie poszycie i co na wierzch (dachowka ceramiczna, betonowa, blacha?)

http://kb.pl/budowa/parterowy-z-piwnica/konstrukcja-dachu/

Ależ napisałem :) - blachodachówka lub blacha trapezowa.

Ten kalkulator już znałem, ale cena wydaje mi się bardzo mocno przesadzona - 7000zł za dach 40m, nawet w opcji "niska cena" wychodzi 5300zł. Po dwóch konsultacjach telefonicznych, dostałem ceny za całość (więźba + pokrycie, materiały + robota) ok 2000-3000 zł co wydaje mi się ceną realną. Niestety te ekipy miały do mnie 40km i stwierdziły że to za daleko :) i że mają inne większe roboty bliżej.

Wg kalkulatora 1m2 poszycia dachu wychodzi w taniej opcji 40zł, blachodachówka zaczyna się od 16zł (allegro i podobnie na lokalnym składzie budowlanym). Jeden z wykonawców twierdził, że za 25zł można kupić b.dobrą blachę (chociaż tu chyba mówiliśmy o trapezowej).

Jakby ktoś jeszcze miał jakieś informację, będę wdzięczny - zima idzie a ten dach raczej jej nie przeżyje...

Izolacja pod murłatę - 40 zł

Murłata 0,14x0,14x12.5 mb -0,25 m3 - 175 zł

Krokwie 0,07x0,14x50mb - 0,50 m3 - 350 zł

Łaty 0,04x0,0x120mb - 0,24m3 - 168 zł

Membrana dachowa (tania) - 45 m2 - 160 zł

Nakrętki do murłat, gwoździe itp. ~` 10 kg - 60 zł

Impregnat do zaimpregnowania

miejsc obrabianych - 20 zł

Razem materiały ciesielskie 973 zł

Blacha na dach trapez -42m2 -750 zł

Blacha płaska na obróbki `8m2 - 200 zł

Wkręty farmerskie - 38 zł

Razem materiały dla blacharza 988 zł

Rynna - 11 mb - 100 zł

Haki rynny, złączki, dekle 24x6+2x12+4x6 - 194 zł

Rury spustowe, obejmy, kolanka 6*9+4x5+6*12 - 146 zł

Wkręty do haków - 25 zł

Razem materiały orynnowania 465 zł

Materiały w niskich cenach do wykonania dachu z orynnowaniem to koszt 2426 zł.

Jak się to ma do ceny usługi "dostałem ceny za całość (więźba + pokrycie, materiały + robota) ok 2000-3000 zł co wydaje mi się ceną realną." ???

Nawet tandetna robocizna nie mieści sie w tej cenie.

Jeśli ekipa ma takie ceny to nie ma nawet doświadczenia w kalkulacji a co dopiero w robocie. Powodzenia.

@archivi - przy obliczaniu kosztu dachu trzeba wziąć pod uwagę wszystkie elementy - nie tylko więźbę i blachodachówkę, ale również jakąś membranę (lub deskowanie), łaty, kontrłaty, elementy montażowe i wiele innych rzeczy. Nasze wskaźniki cenowe oparte są na uśrednionych raportach Sekocenbud, niewykluczone, że jakaś bardzo tania ekipa bez faktury zrobi to taniej.