kawalerka 21.10.2003 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2003 Witam Wszystkich!Mieszkamy na 30 metrach, mamy córeczkę. Nowe mieszkanie we Wrocławiu to 180 tys. do wykończenia. Stare kosztują podobnie. Podjęliśmy decyzję - domek na wsi. Jeżdżę i oglądam ziemię. Trochę się boję. To zupełnie nowe wyzwanie. Czy ktoś może odpowiedzieć mi na pytanie w jaki sposób mogę obliczyć koszt budowy domu, tzn. gdy mam projekt to kto mi mówi: zmieści się pani w przedziale od do? Zaznaczam, że nigdy nie zjmowałam sie tym tematem, więc muszę zacząć od pytań najprostszych! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 21.10.2003 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2003 Nie wiem jaki projekt masz na myśli i jaki standard budynku zakładasz. Najlepiej przyjąć do obliczeń kosztów inwestycji cenę metra kwadratowego budynku. Czyli jeśli już wiesz co chcesz to przemnóż ilość metrów kwadratowych powierzchni budynku przez wybrana przez Ciebie kwotę od 1000 zł do 2000 zł . Do tego dodaj cenę zakupu gruntu.Pamiętaj, że im budynek mniejszy tym cena m2 wzrasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 21.10.2003 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2003 Cóż, nie da się jednoznacznie określić kosztów budowy domu. Wiele zależy od tego z jakich materiałów budujesz i ile własnej pracy jesteś w stanie w to włożyć czy też jak drogich będziesz miała wykonawców.Weźmy choćby mój przykład. Mam skończone fundamenty. Kosztowało mnie to ok. 9000 zł (2 górali + ja jako zaopatrzeniowiec i pomocnik). Natomiast jedna z firm, stosunkowo tania, przedstawiła mi kosztorys na 18000 zł. Mamy więc dwukrotne przebicie, co w skali całego domu może dać dosyć pokaźna różnicę.A, że można tanio zbudować, proponuję przeczytać na początek dziennik budowy Kodiego z Gdyni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.10.2003 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2003 kawalerko, pewno wszyscy staliśmy przed takim dylematem. Ale Ty już chyba jesteś po naszej stronie rzeki. Poczytaj dokładnie forum-szczególnie pod kątem wyboru projektu (jaki powinien być jeśli chcesz obniżyć koszty) W Muratorze,Ładnym Domu raz na jakiś czas powtarzana jest mantra na ten temat.Pamiętaj o konsekwencji i reżimie dotyczącym metrażu.Każdy metr korci,ale też i kosztuje. Pooglądajcie z żoną projekty i powoli klarować Wam się będzie,to do czego dążycie.Nie martwcie się też,że być może będziecie musieli zrezygnować z czegoś.Czasem coś się nie uda. Taka jest budowa domu-to on jako finalny produkt naszych zmagań jest najważniejszy (i po drodze ćwiczenie hartu ducha również Przestudiuj wątki o kosztach budowy-zobaczysz jak duży jest rozrzut możliwości.Poczytaj dzienniki na forum-tam też są koszty. I przede wszystkim pytaj. Pozdrawiam i trzymam kciuki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 21.10.2003 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2003 Sądze, że finalnie twoje obawy odejdą w cień wraz z zamieszkaniem we własnym domu...Ja jestem w b. podobniej jak ty sytuacji....Tyle że jeszcze bez dziecka no i mamy o te 5 m2 więcej... I na twoje watpliwości odpowiadam tak, w tym roku kupujemy działkę.... Jestem zdania..że powoli, może nie odrazu w luksusie ale w domu to jest po prostu inne życie, lepsze życie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groszek 3 21.10.2003 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2003 Kawalerko - nic się nie martw i do dzieła. Ja miałam takie same problemy co Ty, drogie mieszkania, małe mieszkanie własne - ale teraz gdy patrzę na moj dom w stanie surowym to aż.........mnie ściska w gardle z radości. Ostatnio jak paliliśmy śmiecie na ognisku - wyobrażałam sobie, że piekę sobie kiełbaski w w ogródku i zapowiedziałam mężowi, iż chcę tę noc przenocować w 5 stopniach w naszym domku bez okien - TAK MNIE WZIEŁO. Pozdr..G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawalerka 21.10.2003 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2003 działkę kupię w tym roku, projekt później, ale dom - już wiem jaki ma być ok. 100 m. Tak zapaliliśmy sie do tego pomysłu, że każdego wieczora gadamy tylko o tym. Córka motywuje nas do tego przedsięwzięcia, bo bardzo chce mieć psa a najlepiej to dwa, a w naszej kawalerce ma na razie rybkę. Wiem, że bez kredytu się nie obędzie, że pracy przed nami ogrom, ale myślę, że warto mieć realne marzenia. Może nam się uda......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mAgnes 21.10.2003 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2003 Kawalerko - zycze powodzenia i trafnych wyborow!Najlepiej zaczac od studiowania tego forum pod katem wyboru projektu.Pozniej poczytac troche o materialach, technologiach, cenach robocizny itp. My zaczelismy budowe na poczatku wrzesnia. Teraz robia nam strop, a reszta w przyszlym roku. W zasadzie prawie nie mam pytan na forum, bo na wszystkie moje pytania znalazlam juz odpowiedz. Wlasnie tutaj.A o szczegolowe ceny trzeba popytac i podzwonic po okolicy, czasem ceny materialow znacznie sie roznia w zaleznosci od regionu kraju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 21.10.2003 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2003 Ojjjjjjjjjjjjjjjjjj, skąd ja to znam - rozmwy, rozważania za i przeciw, obawy a dzisiaj dzialka jest projekt w adaptacji ( prosty domek pow. 130 m. )A w pzryszłym roku S T A R T.Tak jak wszyscy wyżej poczytaj Forum, w szczególności dzienniki budowy i projekty to wątki z których najwięcej można się dowiedzieć na tym etapie.Szczególnie polecam dziennik Kodiego - to balsam na wszystkie rozterki czy sie uda ??? I zastrzyk optymizmu ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 21.10.2003 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2003 Może nam się uda......... Jak to może się uda JAASNE ŻE SIĘ UDA A jak zobaczysz dziecko na swoim placu z pieskiem (co i ja mam zamiar widzieć u siebie) to chyba łezkę uronię Uszy do góry - będzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Skrajna 21.10.2003 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2003 Też zaczynam, mam działkę idzięki uczynnemu panu z Urzędu Miasta czekam już 1,5 m-ca na warunki zabudowy.Ostatnio dowiedziałam się, że trzeba sprawdzić czy też wojsko nie ma planów co do mojej działki.Można się zniechęcić, ale wstepnie umawiam się z ekipą tylko co z tym Vat-em. Wybrałam Ytong, szukam dobrej ale NIE DROGIEJ dachówki czy coś Wam na ten temat wiadomo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrtn 21.10.2003 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2003 Witam. Po pierwsze lekko cię "opieprzę" - jezeli widzisz we Wrocławiu mieszkania tylko po 180 000 - to znaczy, że za mało przykładałeś się do szukania !. W starym budownictwie na pierwszym piętrze można znależć lokale za niewiele ponad 120 000. Za Twoją kwotę dało by się kupić mieszkanie w willi na Biskupinie (ma na myśli tylko duże mieszkania >70m2). Chyba, że masz niewiarygodnie wysokie oczekiwania co do mieszkania, ale wtedy na dom będziesz musiał wydać pół miliona. A teraz koniec złośliwości . Skoro zadałeś pytanie na forum znaczy się szukasz to dobrze. Chcesz wybudować dom (i jak sądzę nie przeraża cię kwota >180 000) - to bardzo dobrze. Koszty domu z działką hmm... to mniej więcej od 180 000 do hmm 1000 000 czy 10 000 000 - trudno powiedzieć !. Budując dom musisz pamiętać, że mury i dach to niewielka częsć kosztów. Koszty zanczynają się przy instalacjach, a prawdziwe szaleństwo przy wykańczaniu. Oszczędności wiele osób szuka na początku, a potem puszczają im hamulce. Więc, żeby oszacować koszty musisz od początku mieć wizję standardu wykończenia swojego domu. Znam wiele osób, które oszczędzały na kilku cm stropianu, czy elementach konstrukcyjnych, a potem nie mogly oprzeć się deskom na podłodze za 130 zł/m2 czy drzwiom wewnętrznym po 900 zł za szt. Nie kwestionuje tutaj zasadności zakupu dobrych materiałów, ale lepiej żebyś wcześniej wiedział co cię czeka. Pojedź na próbe do Castoramy czy jakiś innych sklepów i popatrz na kafle, panele, deski, wkłady kominkowe, farby, drzwi - zastanów się jakie chcesz mieć wnętrze i na jakie cię stać. W okolicach Wrocławia mamy jeszcze na tyle dobrą sytuację, że praktycznie uzrbojoną działkę można znaleźć 15 km od rynku w cenie 35 zł/m2. Więc licz na działkę jakieś 45 000 (>1000 m2, opłaty o których trudno zapomnieć). Za 100 000 wybudujesz spokojnie stan surowy otwarty - czy wybudjesz w tej kwocie zamknięty ? - to już zalezy od Ciebie - okna z roletami atywłamaniowymi moga pochłonąć od 30 000 do 70 000 zł ! Więc masz pierwszy zgryz. Potem Instalacje (cen poszukaj na forum). No i wykańczanie. W miarę oszczędny, ale nie przesadnie, dom w okolicy Wrocławia wyniesie cię więc jakieś 220 - 270 tyś złotych. Ekstremalne oszczędności pozwolą ci zejśc do 200 (180 ale zakładam margines). Cały czas piszę tu o stosunkowo prostej bryle domu i powierzchni uż. do 130 m2. Jakieś inne rady - na razie to wszytko sam jestem w trakcie kupowania działki (14 km od rynku i liczę i liczę i wychodzi coraz więcej (a należę raczej do tych oszczędnych). Staram się nie zapominać o ogrodzeniu, urządzeniu ogrodu itp - to wszystko są koszty. Podsumowjąc jeżeli suma powyżej 200 000 zł nie przyprawia cię o zawał serca - to moim zdaniem JUŻ MIESKZASZ W TYM DOMU (tylko jeszcze o tym nie wiesz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wowo 22.10.2003 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2003 i do roboty..... Ja miałem ten sam dylemat, ale wreszcie wybrałem działeczkę ,a teraz mam zalany strop nad parterem. Koszty??? jak na razie ławy+ścianki z bloczków betonowych to 13.500 / ale było bardzo wysoko ok. 1m /, przyszło mi to zasypać 35 Kamazami ziemi. Reszta to ok. 27 tys. tzn. do stanu w jakim jestem obecnie to daje = ok. 40.000. Z czego na przyłącza dałem ok. 4.000.Pozdrawiam !!!Własny domek to jest TO !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark0 22.10.2003 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2003 U nas ewoluowało z 30 m kw. obecnie 50 ale teraz czekamy tylko na papiery, które przeciągają sie niemiłosiernie i rusza budowa!. Miałem nadzieję, że rozpoczniemy w tym roku ale... oby do wiosny. Domek ok. 150 m + garaż (nas piątka, więc chyba OK) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts