Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

łóżko pod oknem dachowym

malgosimi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
A ja mam katastroficzne skojarzenia: pęka szyba i patrzę jak się wali kadaskada szkła na mnie. Bo wstać nie zdążę. Może dlatego , że przeżyłam coś podobnego - szyba w oknie, pod którym siedziałam pękła. Nie chciałabym pood nim leżeć. I dlatego w łazience nad wanną okna połaciowego nie będzie.

Ja mam nad łóżkiem dwa Veluxy szyby zbrojone czy jakoś tak (nie pamiętam) więc nie mam obaw, że się potłucze, nic mi nie wieje, uwielbiam patrzeć nocą w gwiazdki. W dzień budzi mnie cudownie słoneczko ( o ile jest :wink: ), ew. zawsze mogę okna zasłonić roletami. Deszcz jeśli mocno pada, to i przez normalne okna też go słychać. Jedynym problemem takich okien jest zima...jak zasypie je śnieg, to w pomieszczeniu brakuje naturalnego światła, ale ja mam jeszcze w sypialni okno balkonowe więc nie ma problemu :wink:

Witam,

Wrażenia estetyczne raczej miłe (np. podziwianie wyglądu nieba, itp.).

Niestety ze względu na pogodę również odradzam ten pomysł. Ja na przykład nie tylko nie mam okna nad łóżkiem, a i tak czuję zimno od okna (velux). Słońce raczej przeszkodą nie jest, bo rzadko śpię w porze mocnego świecenia słońca...

Sądzę, że rozmiar okna nie jest tutaj specjalnie istotny. Tzn. podobnie byłoby zarówno z oknem większym jak i mniejszym.

Pozdrawiam.

• 1 year później...
Pod skosem nie śpi się źle, chyba, że ktoś jest jakoś źle nastawiony psychicznie. Na ogół łózko jest odsunięte od skosu o wysokość wezgłowia i jest i tak jakaś ścianka kolankowa lub przedścianka z kartongipsu i ten skos wypada dość wysoko nad głową. My nie mieliśmy problemów. Natomiast pod oknem dachowym to zdecydowanie zły pomysł - kłopot z wietrzeniem, słońce nagrzewa łóżko i świeci w oczy, nie domknięte może zalać łóżko przy deszczu.

Mysle, ze to kwestia indywidualnych preferencji. Ja mialam lozko wzdluz skosu. Okno polaciowe wypadalo czesciowo poza obrebem lozka, "nogach". Moze na krazenie to nie najlepiej wplywalo, ale czesto zamykalismy kaloryfery na noc, a na oknie i tak rolety. Z mezem byl ciagly spor, kto spi od strony skosu, bo obojgu nam sie to miejsce wydawalo przytulniejsze. Oczywiscie problemem bylo to, ze wejscie do lozka bylo tylko z jednej strony.

Hm, no i co tu teraz robic...

Oto plan poddasza:

http://www.studioatrium.pl/res/212/pod.png

Zamiast lukarn mamy okna połaciowe. Mowa o sypialni nr 3. Na tym planie łóżko jest co prawda przy ścianie bocznej ale zastanawiam się nad takim rozwiązaniem:

http://www.studioatrium.pl/res/039/pod.png

Wydaje mi się że wygląda ładniej "na wejściu" tj. nie wchodzi się od razu na łóżko tylko jest jakby więcej miejsca optycznie :D :lol: :lol: Ale może się mylę, podpowiedzcie! :wink:

Jak masz okna w ścianie szczytowej to po co Ci połaciowe. Dodatkowy koszt, kłopot z umeblowaniem, a światła wystarczy, zwłaszcza w sypialni.

Ja troszkę powiększyłam okna w szczytach - ile się dało i zrezygnowałam z połaciówek, które były projektowane dodatkowo do "normalnych" okien w każdym z pokoi - tylko w łazience zostało, bo tam nie ma ściany zewnętrznej. Na dzień dzisiejszy po zadaszeniu, jeszcze bez wykończenia poddasza (więc wizualnie ciemniej) no i na jesieni, światła jest dość. I w lecie nie będzie się tak nagrzewać.

Ja będę mieć łóżko właśnie pod oknami połaciowymi. Ale rozmawiałam z 3 projektantami i wołali zgodnym chórem, że tak się łóżka nie stawia, bo efekt walenia na głowę, bo nie zgodne z zasadami etc. Ja się uparłam i zmieniłam położenie grzejnika, nie jest pod oknami, żeby nie grzać "w głowę". każde inne rozwiązanie powodowało, że wejście do łóżka byłoby tylko z jednej strony. I mając dom, musiałabym przełazić przez męża. Z wypowiedzi poprzedników wynika, że mam kilka problemów z głowy, bo 1. okno na północ, więc nie będzie przygrzewać, 2.kaloryfer przesunięty, więc nie będzie grzało za głową. Pozostaje problem otwierania okien, jakoś przeżyję. Zresztą i tak mam na podłodze drewno, więc moczenie nie jest korzystne :wink: .

Ni i nie mogę się doczekać, kiedy będę sobie leżąc na łóżku patrzyła w niebo, albo na deszcz. A jak się śpi to tak naprawdę będę mogła powiedzieć powiedzmy za miesiąc, dwa. pozdr

Witam. Mam ustawione łożko w sypialni pod oknem dachowym i powiem że śpi sie dobrze, choć odkąd przyszły mrozy to trochę ciągnie od tego okna chłodem. Kaloryfera pod nim nie mam, ponieważ mam jeszcze dwa okna ścienne i kaloryfery są pod nimi. Pozdrawiam

Spaliśmy pod oknem połaciowym zarówno wzdłuż jak i w poprzek skosu. Sam skos zupełnie mi nie przeszkadza, ale jakby nie było okna, to pewnie by zaczął. Oknem połaciowym jestem zachwycona - człowiek leży w łóżku i widzi gwiazdy, księżyc - rewelacja. Lubię też patrzeć jak pada deszcz, a jak mi słońce rano świeci w oczy, to od razu mam większą chęć do życia :) Myślę, że to bardzo indywidualne - trzeba się przymierzyć.

Tego okna nie otwieramy, mamy w tym samym pokoju drugie - standardowe. Niestety faktycznie pod oknem jest chłodniej. No i niezłe efekty nocne zapewnia zsuwający się z dachu śnieg - głośny hurgot a potem łupnięcie w okno.