Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

łóżko pod oknem dachowym

malgosimi

Recommended Posts

Cytat z artykułu Jacka Kryga:

Popularne powiedzenie chińskie głosi, że szczęśliwe małżeństwo fortyfikuje się i broni właśnie w sypialni. Jeżeli do tego dodamy obserwację, że sypialnia jest punktem osiowym w sieci energetycznej domu, że to tam rodzi się najwięcej pomysłów, planów na przyszłość i najróżniejszych argumentów, wówczas nikogo nie będzie trzeba przekonywać o tym, że poprawne urządzenie sypialni, pozwala na poprawienie jakości życia, zmniejsza zagrożenie rozpadu małżeństwa, wzmacnia zdrowie itd. Pomimo częstych deklaracji, że nic nie zastąpi zdrowego snu, w wielu domach i mieszkaniach nie ceni się miejsc do spania na tyle, na ile one zasługują, przez co życie nasze mija się z naszymi oczekiwaniami.

.....

Wybierając miejsce do spania przede wszystkim należy zadbać by lóżko, nawet gdy skierowane w najlepszy kierunek jego użytkownika, nie stało pod skosem i by miało wsparcie u wezgłowia. Jeżeli przez osiem godzin snu będziesz miał „nierówno pod sufitem” lub nie będziesz miał „dobrych pleców” z pewnością fakt ten odbije się na jakości twojego życia, a zdrowia przede wszystkim. Nie można też tak ustawić łóżka by stało ono wezgłowiem do okna, nogami do wejścia, w linii drzwi wejściowych do sypialni (szczególnie w linii dwóch drzwi) lub drzwi prowadzących do łazienki. W ogóle bezpośrednie wejście z sypialni do łazienki, jakże dzisiaj popularne, w feng shui, tak samo jak i eleganckich hotelach, uznaje się za niedopuszczalne.

.....

Nie wolno spać nad pustymi przestrzeniami (np. brama), garażami i piecami poniżej, a zbiornikami wodnymi, wannami, ubikacjami i ciężkimi meblami lub przedmiotami powyżej. Całe dobro płynące z ustawienia lóżka w korzystnym rejonie i kierunku można zmarnować, jeśli za ścianą, do której będzie przylegało jego wezgłowie u sąsiada znajdzie się WC, zlew lub piec kuchenny. Łóżek nie ustawia się też we wnękach, pod żyrandolami, za drzwiami czy za jakimkolwiek meblem. Chodzi o to, by każde miejsce do spania owiewane było energią chi, co najmniej z trzech stron, tak samo jak nad i pod łóżkiem. Zatem trzymanie pod łóżkiem odkurzacza, nart czy w ogóle dowolnego sprzętu w feng shui również uznaje się za niekorzystne.

....

Jacek Kryg

• Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

FENG SHUI W SYPIALNI

Feng shui to chińska tradycja aranżacji przestrzeni, której główną zasadą jest dążenie do harmonii z naturalnym środowiskiem. W niniejszym artykule opiszę, w jaki sposób urządzić swoją sypialnię, aby była zgodna z zasadami feng shui. Stosowanie się do poniższych wskazówek, poprawi Twoje samopoczucie - będziesz lepiej odpoczywał i smaczniej spał. Sypialnia wiąże się również z miłością, dzięki feng shui możesz nadać rumieńców swojemu życiu uczuciowemu.

Feng shui w sypialni - kolory

Zacznijmy od kolorów. Aranżując sypialnię, na ściany powinniśmy wybrać jeden z kolorów ziemi. Najkorzystniejsze według feng shui barwy to: kawa z mlekiem, beż, piaskowy, ale także lila, łagodny odcień niebieskiego czy zielonego. Tapety o dużym wzorze, w krzykliwych barwach są niewskazane, ponieważ sprawią, że pokój nie będzie nasycony spokojem - a spokój w sypialni to warunek dobrego snu. Chcąc wzmocnić siłę uczuć, umieśćmy w pokoju detale w odcieniach różu lub czerwieni.

Feng shui w sypialni - lustra

Wieszanie lustra w pokoju, w którym śpimy nie będzie korzystne dla naszego wypoczynku. Odbijając w swojej tafli sprzęty, wprawiają energię w ruch i nie pomagają się uspokoić. Szczególnie niewskazane według feng shui jest umieszczanie lustra w miejscu drzwi garderoby, a takie rozwiązania coraz częściej widujemy w polskich mieszkaniach. Jeśli zdecydowaliśmy się na taką szafę i w dodatku stoi ona w taki sposób, że wbudowane w niej lustro odbija sylwetki śpiących w łóżku osób, postępując z zasadami feng shui, najlepiej zrobimy zasłaniając lustro na noc, np parawanem czy tkaniną.

Feng shui w sypialni - ustawienie łóżka

Generalną zasadą w ustawieniu łóżka jest to, że powinno ono stać wezgłowiem pod ścianą. Wskazane są także szafki nocne po obu stronach miejsca naszego spania, bowiem dają one stabilność. Feng shui zwraca uwagę na szkodliwy wpływ spania w tzw. ciągu energetycznym. Jest to miejsce bezpośrednio pomiędzy drzwiami a oknem. Aby zbytnio nie komplikować opisu - chodzi o miejsca, na drodze których powstaje przeciąg. Nie będziemy dobrze się wysypiać, jeśli położymy się głową w stronę drzwi lub postawimy łóżko prostopadle do okna. Jeśli mieszkamy na poddaszu, nie stawiajmy łóżka pod oknem dachowym. Uważajmy na to, aby linia kantów mebli nie przechodziła na wysokości naszej poduszki. Czyli gdy położymy się na łóżku, nie powinniśmy widzieć skierowanych w naszą stronę rożnych krawędzi szafy czy stolika. Feng shui zaleca, aby unikać wieszania ciężkich przedmiotów nad głową - np. półki z książkami, czy obrazów w masywnych ramach - może to powodować podświadomą obawę, że coś nam spadnie na głowę w czasie snu.

Feng shui w sypialni - sypialnia na poddaszu

Gdy nasza sypialnia mieści się na poddaszu, nie ustawiajmy łóżka pod skośnym dachem. A już pod żadnym pozorem nie w taki sposób, aby najniższa wysokość dachu znajdowała się tuż nad naszą głową. Jeśli jesteśmy zmuszeni układem mieszkania do ustawienia łóżka pod skośnym dachem, feng shui radzi, aby zneutralizować to lampką z kloszem skierowanym w górę lub rysunkiem z motywem ruchu w górę, przedstawiającym np. lecące ptaki, startującą rakietę, unoszący się balon. Pomoże tu także roślina rosnąca strzeliście w górę.

Feng shui w sypialni - przedmioty, które nie powinny tam się znaleźć

Aby zagwarantować sobie dobry sen, powinniśmy unikać pozostawiania w sypialni przedmiotów, które kojarzą się nam z pracą. Praca zawodowa zwykle wiąże się ze stresem, a dokumenty czy laptop mogą wywołać podświadomie niepokój. Aranżując przestrzeń zgodnie z feng shui nie znajdziemy w sypialni miejsca na telewizor czy komputer. Jeśli nie jest to możliwe, antidotum może być ustawienie blisko tego rodzaju sprzętu rośliny doniczkowej lub przysłonięcie go na czas snu zasłonką czy parawanem. Pamiętajmy jednak, że jest to duży kompromis.

Feng shui w sypialni - ożywienie sfery związku

Aby wzmocnić trwałość istniejącego związku lub wspierać możliwość jego zawarcia, można ustawić w mieszkaniu symbole wyrażające podwójność - dwa świeczniki, dwie takie same rośliny doniczkowe. Przedmiotami wspomagającymi miłość nie muszą być typowe aniołki. Zastanów się, co Tobie osobiście najbardziej kojarzy się z tym uczuciem. Dla małżeństwa może to być zdjęcie ze ślubu w pięknej ramie. Uczuciu sprzyjają także obrazy przedstawiające pary. Łabędzie mogą posłużyć jako symbol wiecznej miłości, bowiem łączą się w pary na całe życie. W tradycji chińskiej, za taki symbol przyjmuje się kaczki. Kolor czerwony wprowadzi w twoje życie więcej pasji i namiętności, ale używaj go w umiarkowanej dozie. Różowy może także pomóc w obudzeniu romantyzmu w związku.

Stosując się do powyższych zaleceń sztuki feng shui w sypialni, poprzez harmonijne ustawienie przedmiotów w domu, możemy spodziewać się większej harmonii w naszym życiu.

.....

Wybierając miejsce do spania przede wszystkim należy zadbać by lóżko, nawet gdy skierowane w najlepszy kierunek jego użytkownika, nie stało pod skosem i by miało wsparcie u wezgłowia. Jeżeli przez osiem godzin snu będziesz miał „nierówno pod sufitem” lub nie będziesz miał „dobrych pleców” z pewnością fakt ten odbije się na jakości twojego życia, a zdrowia przede wszystkim. Nie można też tak ustawić łóżka by stało ono wezgłowiem do okna, nogami do wejścia, w linii drzwi wejściowych do sypialni (szczególnie w linii dwóch drzwi) lub drzwi prowadzących do łazienki. W ogóle bezpośrednie wejście z sypialni do łazienki, jakże dzisiaj popularne, w feng shui, tak samo jak i eleganckich hotelach, uznaje się za niedopuszczalne.

.....

Nie wolno spać nad pustymi przestrzeniami (np. brama), garażami i piecami poniżej, a zbiornikami wodnymi, wannami, ubikacjami i ciężkimi meblami lub przedmiotami powyżej. Całe dobro płynące z ustawienia lóżka w korzystnym rejonie i kierunku można zmarnować, jeśli za ścianą, do której będzie przylegało jego wezgłowie u sąsiada znajdzie się WC, zlew lub piec kuchenny. Łóżek nie ustawia się też we wnękach, pod żyrandolami, za drzwiami czy za jakimkolwiek meblem. Chodzi o to, by każde miejsce do spania owiewane było energią chi, co najmniej z trzech stron, tak samo jak nad i pod łóżkiem. Zatem trzymanie pod łóżkiem odkurzacza, nart czy w ogóle dowolnego sprzętu w feng shui również uznaje się za niekorzystne.

....

Jacek Kryg

to ja nie wiem gdzie postawie łozku, bo u mnie wszystko jest to czego nie powinno byc w sypialni :p

nawet pokoj mam nad kotłownia :D

to ja nie wiem gdzie postawie łozku, bo u mnie wszystko jest to czego nie powinno byc w sypialni :p

Wiesz chyba bym przedwcześnie wyłysiała jak by się miała jeszcze jakimś feng shui przejmowała. W mojej sypialni to ja mam się wysypiać i to moja sprawa a nie jakiegoś fengcośtam czy wysypiam się lepiej pod oknem czy pod ścianą czy wisząc głową do dołu.

Wiesz chyba bym przedwcześnie wyłysiała jak by się miała jeszcze jakimś feng shui przejmowała. W mojej sypialni to ja mam się wysypiać i to moja sprawa a nie jakiegoś fengcośtam czy wysypiam się lepiej pod oknem czy pod ścianą czy wisząc głową do dołu.

ja z tym zartowałam, bo akurat feng shui i inne bzdury mam głeboko gdzies :p

akurat feng shui i inne bzdury mam głeboko gdzies :p

Dla Ciebie bzdury a dla innych ludzi istotne i potrzebne rzeczy....

Do mądrości starożytnych Chinczyków nam, Polakom daleko .... ho, ho !!! Ich wiedza to dla nas "chińszczyzna" , żyjąc we współczesnym, nowoczesnym świecie techniki, odrzucamy wszystko to co przez tysiące lat ludzkość odkryła a przyjmujemy bezkrytycznie wszystkie nowoczesne bzdury.

.....

[/"Feng shui (czyt. 'feng szuej', 風水 dosłownie wiatr i woda) – starożytna praktyka planowania w celu osiągnięcia zgodności ze środowiskiem naturalnym. Tradycyjne fengshui w starożytnych Chinach obejmowało ogólny rozkład miast, wsi, budynków mieszkalnych i gospodarskich. Bywa nazywane geomancją, bo obejmuje także takie zagadnienia, jak ochrona budynków przed złymi duchami czy wpływ kształtu na otoczenie.

Żeby dokładnie oddać pierwotne znaczenie, trzeba zrozumieć symbolizm:

* Wiatr, którego nie można zobaczyć - niewidzialne

* Woda, której nie można uchwycić - nieuchwytne.

Stąd fēng shuǐ = (Życiowa siła/istota, która jest) niewidzialna i nieuchwytna "/].......

Wszystko co niewidzialne i nieuchwytne najwygodniej jest nazwać bzdurą a ludzi w to wierzących głupimi. No bo jak wierzą w cos w co my osobiście nie wierzymy i większość nie wierzy, to muszą być glupi.

Dla niektórych bzdurą jest nie tylko feng shui, ale nawet radiestezja, biorezonans, homeopatia a nawet religia, wiara....

Dla niektórych bzdurą jest nie tylko feng shui, ale nawet radiestezja, biorezonans, homeopatia a nawet religia, wiara....

Oj oj. Rozpędzasz się. W przeciwieństwie do innych zagadnień jakie wymieniłaś religia (żadna spośród tych które znam) nie pretenduje do miana nauki i nie próbuje niczego naukowo dowodzić. W przeciwieństwie do religi reszta wywołuje u mnie uśmieszek pobłażania.

Nie mam nic przeciwko ludziom którzy wierzą w feng shui każdy wierzy w co chce i to jego sprawa. Jednak prezentowanie tej "wiedzy" jako prawdy objawionej i arbitralne narzucanie jej innym to lekka przesada. O wiele inaczej to brzmi jak się taki wywód zaczyna tekstem. "Ludzie, którzy wierzą w feng shui uważają, że... bla bla bla"

Nie mam nic przeciwko ludziom którzy wierzą w feng shui każdy wierzy w co chce i to jego sprawa. Jednak prezentowanie tej "wiedzy" jako prawdy objawionej i arbitralne narzucanie jej innym to lekka przesada. O wiele inaczej to brzmi jak się taki wywód zaczyna tekstem. "Ludzie, którzy wierzą w feng shui uważają, że... bla bla bla"

dokładnie :)

1.

W przeciwieństwie do religi reszta wywołuje u mnie uśmieszek pobłażania.

2.

Jednak prezentowanie tej "wiedzy" jako prawdy objawionej i arbitralne narzucanie jej innym to lekka przesada.

ad.1.

Twój "usmieszek pobłażania" świadczy o Twojej ignorancji wobec tej reszty.

ad.2.

Owa "wiedza" prawdą objawioną nie jest, bo na każdym kroku od wielu lat można czytać o feng shui i powiedziałabym, że temat jest dość znany. Prawdą objawioną może i kiedys był...

Nie narzucam arbitralnie nic nikomu !

W przeciwieństwie do innych zagadnień jakie wymieniłaś religia (żadna spośród tych które znam) nie pretenduje do miana nauki i nie próbuje niczego naukowo dowodzić.

A mogę wiedzieć gdzie znalazłaś informacje na temat, że te "inne zagadnienia", które wymieniłam pretendują do miana nauki i próbują naukowo dowodzic czegokolwiek ?

co do mądrości tysciącleci chińczyków to piją oni równiez mocz i nie mówcie tylko, że korzystacie z tej wiedzy.

wklepałam w google hasło "picie moczu forum" i wyskoczylo:

http://forum.naturolog.pl/viewtopic.php?t=103

http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=745687&start=0

http://mediweb.pl/forums/viewtopic.php/t=4638.html

http://zdrowie.flink.pl/forum/1_747_0.html

http://www.psoriasis.republika.pl/uryno.htm

okazuje się, że niektórzy korzystają.

dajcie spokoj....ja np w mieszkaniu mam ustawione łozko jakby w kącie i czuje wewnetrznie ze musze to zmienic bo nie pasuje mi takie polozenie łozka..

takie irracjonalne przeswiadczenie , ze lozko zle stoi w pokoju....

to samo odczucie mam co do koloru scian w sypialni..zachciało mi sie lawendowego koloru i mam...i tez sie w nim zle czuje....a natomiast w kolory scian..zólty, bezowy ok...a ten lawendowy to tragedia..i okazało sie , ze mam sypialnie ale jje nie lubie...cos mnie w niej uwiera i juz wiem ze musze przemalowac pokoj i lozko przestawic, zeby poczuc sie lepiej

czasami w jakis madrosciach jest ziarko prawdy i nie ma co sie nabijac , ze ktos w cos wierzy...

czasami w jakis madrosciach jest ziarko prawdy i nie ma co sie nabijac , ze ktos w cos wierzy...

Nabijają się tylko i wyłącznie ignoranci. Robią nalot na "tych innych", używają sobie ile wlezie, naśmiewają się, wykpiwają, powątpiewają i mają z tego tytułu satysfakcję, że (ich zdaniem) udowodnili komuś, iż jest w błędzie bądź jest naiwny a to oni właśnie mają wiedzę i rację.

I SĄ ROZSĄDNI.

Tymczasem ludzie z otwartym umysłem PRZYNAJMNIEJ DOPUSZCZAJĄ możliwość istnienia czegoś co się w pierwszym odruchu w głowie nie mieści. Bo ludzki umysł nie pojmuje wielu rzeczy ..... maluczcy jesteśmy, ułomni bardzo....

wracając do meritum sprawy:

ja bardzo chciałam mieć łózko w sypialni ustawione pod oknem dachowym, choć zdawałam sobie sprawę z przeciągów, hałasu, możliwości, że partner będzie się gapił w chmury zamiast na mnie :D itepe

ale niestey uniemożliwił nam to grzejnik, który jest pod oknem. grzejnik przy głowie to masakra.

na niebo popatrzę sobie z drugiego końca sypialni- też widać :wink: