Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylałem tarasik i sie zaczęła kołomyja... Co robić..?

revalidon

Recommended Posts

Ale od początku... Od dłuższego czasu mieszkam już w nowym domku, a teraz pod koniec roku, zeby z czystym kontem wejść w 2009 rok postanowiłem zgłosic dom do odbioru w PINB... Już od samego początku obróbki papierów miałem problem... Projekt zatwierdzony przy pozwoleniu na budowę nie przewidywał przy jednym oknie tarsowym tarasu... Nie zwróciłem na to uwagi, no bo przecież nie musi być tarasu może być podsypana ziemia i jakies utwardzenie lub jakies inne cuda... Jednak juz po wybudowaniu domu stwierdziłem, że jednak co wylany tarasik to wylany, no i w tym miejscu zgodnie ze sztuka budowlaną taki tarasik powstał... Geodeta podczas inwentaryzacji powykonawczej go wyrysował, no a kierbud jak obrabiał papiery to zauważył i wypełnił oświadczenie 2B z zaznaczeniem zmiana nieistotna i filuternym dopiskiem "Zmiana rodzaju i wielkosci tarasu" twierdząć, że wszystko będzie ok i nawet nie trzeba podpisu projektanta bo w PINB takich szczególików sie nie czepiają...

Zawitałem więc z papierami do PINB i zonk... Od razu mnie odesłano z tymi papierami na pieterko gdzie jakiś srogi gość dał wykład jakie to skutki bdzie miało zrobienie tarasiku... No bo taki tarasik to zmiana zagospodarowania działki, a to jest zmiana istotna, a więc trzeba projekt zamienny, itd., itp... A w ogóle to prawie samowolka itd., itp... No i utknąłem w martwym punkcie, bo nie wiem co dalej robić... W sumie to nie musze robić odbioru bo gmina u mnie melduje już na gołej działce, problem tylko z ZE bo do momentu odbioru płacę za prąd budowlany, ale może warto poczekać do czasu zmiany przepisów, gdy juz ma nie być pozwoleń budowlanych... A jesli nie, to da sie to jakoś obejść..? Może jakoś zrobić tak, że tarasik został póxniej dobudowany, nie jest związany z budynkiem, albo jeszcze coś innego... Może ktoś miał taka sytuacje i wie jak wybrnąć z tego... A najśmieszniejsze jest to, że u mnie w powiecie ludzie bezkarnie wyburzają zabytki na swoich działkach, budują jakieś szkaradztwa, PINB siedzi cicho, a czepia sie tarasiku na moim włąsnym kawałku ziemi...

PS. Za posty typu "Ignorantia iuris nocet", "prawo jest prawem" z góry dziękuję, bo że to prawo jest gów...ne to wiadomo, bo bedzie już wkrótce zniesione...

• Odpowiedzi 101
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mnie się przyczepili że zrobiłem piwnicę pod całym domem a miała być tylko pod 3/4 , miałem już wykop zrobiony więc szkoda było zasypywać. Wstrzymali mi budowę na 8 miesięcy, tyle trwało zanim skompletowałem dokumenty i zatwierdzili wniosek.

I też wina jest kierownika budowy bo twierdził że to zmiana nieistotna. Najlepiej takich rzeczy nie wpisywać w dziennik budowy bo te urzędasy to sie pierdołek czepiają a poważnych zaniedbań u innych to nie widzą. Jedyne co ci mogę powiedzieć, to że PINB ma rację, zmiana zagospodarowania działki to zmiana istotna i bez zmiany projektu ci tego nie łykną.

Od dłuższego czasu mieszkam już w nowym domku, (...)

W sumie to nie musze robić odbioru bo gmina u mnie melduje już na gołej działce, (...)

Nie tak do końca - meldunek to jedno , a zamieszkanie w domu to drugie - tu masz następny problem - bez odbioru budynku w PINB nie masz prawa zamieszkać w domu . Trafisz na upierdliwego sąsiada/donosiciela lub zjawi się kontrol z PINB i bedziesz miał duże kłopoty ...

czyli jak powiększyłem sobie taras o 1m (4m2) to jest to zmiana istotna? :o i musze robić projekt zamienny zagospodarowania 15 arowej działki?

u mnier tarasik to 6 m kw.... :roll:

pluje sobie teraz w brodę, że nie przysypałem tego tarasiku ziemią jak był geodeta... teraz nie wiem co zrobić chyba najlepiej byłoby jakoś tak zrobić, że ten tarasik był później dobudowany, bo w sumie był...

a jakbym przed odbiorem domu zrobił na działce np. wędzarnię to też trzeba projekt zamienny, bo zmiana zagodpodarowania działki..???!! :roll:

A nie możesz tego tarasiku zlikwidować? Wiesz więcej zachodu będzie z pozwoleniami i projektami. Albo jak jest możliwość to przykryj taras folią lub czymś innym zasyp ten taras zasiej trawkę, a po odbiorze poprostu go odsypiesz i będzie po problemie. Nikt przy odbiorze nie będzie na działce przecież ganiał z łopata i sprawdzał czy ten taras został rozebrany czy tylko przysypany.

Tak trzeba było, ale teraz sparawa jest patowa bo wpisane w dziennik budowy.

Jak tam zaczniesz kombinować to dopiero Ci się dobiorą.

Zmiana jest istotna ponieważ przepisy określają zabudowaną powierzchnie działki i nie ważne , że jest duży zapas i tak urzędnik musi to sprawdzić i przystawić stempel.

Po co? żeby miał prace.

Nie wiem czy zmiana przepisów coś da bo nadzór budowlany pozostanie ze swoimi uprawnieniami, chyba że będą mieli wytyczne żeby się nie czepiać.

Czemu: człowiek(urzędnik) człowiekowi wilkiem? Czemu państwo jest takie nadopiekuńcze i chce kontolować wszystko co obywatel robi na własnym kawałku ziemi? Colera minie bierze jak czytam o nadzorze. W moim mieście też zabytki po nocach wyburzają i nic.

Przy wytaczaniu obrysu domu poprosiłem geodetę o przesunięcie jednej osi o 50 cm. Dzięki temu wydłużyłem sobie garaż. Projekt zagospodarowania działki tego nie obejmował.

Rozmawiałem na ten temat z KB. Wedle jego wiedzy najlepiej w dzienniku wpisywać, i tak robimy, że wszystko zgodnie z projektem. Jeśli przy odbiorze będzie problem to wtedy pojawia się mandat w wysokości około 300-500 PLN i obowiązek przygotowania projektu zamiennego. Jednakże nie warto tego zgłaszać wcześniej bo wstrzymają budowę. Wiem, że ,,wygląda to słabo'' jednakże przy budowie domu jednorodzinnego istotne zmiany są częstym przypadkiem i akceptacja tych zdarzeń powinna mieć miejsce w przeciągu tygodnia.

Przy całym szacunku dla tych, którzy potrafili zaplanować swój dom w 100% (lub nie potrafili i są teraz niezadowoleni) to nie uważam, że wprowadzanie zmian jest karygodne.

Pozdrawiam.

Zrobiłem mały rekonesans po urzxędach i sprawa nie wygląda za ciekawie... Projekt zamienny już nie wchodzi w rachubę, bo ma być wyrysowane wszystko na nowej mapie do celów projektowych, a tam już tarasik bedzie i babol w powiecie stwierdził, że wtedy od razu zgłosi to do PINB o wszczęcie procedury... A wtedy pewnie jakaś kontrola, jeszcze się przyczepią że mieszkam bez odbioru... no cóż ciężko jest walczyć z głupimi przepisami i urzędasami dla których takie głupie przepisy sa ważniejsze niż 10 przykazań...

Znowu w PINB mi powiedzieli, że żeby to zalegalizować to będzie kosztować 7 tys. zł a i tak wtedy trzeba projekt zamienny itd., itp...

Tak więc jedyne rozwiązanie t0 "likwidacja" tarasiku... Przysypię go ziemią, zrobię jeszcze raz inwentaryzacje geodezyjną i mam nadzieję, że będzie OK... Co o tym sądzicie, czy ten plan ma jakieś słabe punkty..??

łomatko..

dla mnie to się nazywa walka z wiatrakami....

aby mieć prąd mieszkalny (- taryfe prądu mieszkalnego) nie musisz mieć odbioru domu!!!

przynajmniej u mnie powiedzieli że nie musze- musiałam mieć tylko poinstalowane wszystkie gniazdka i lampy- może ważne??: mam prąd ziemny, mapka powykonawcza z pradem była robiona przez ekipę która wygrała przetarg w ZE. na podłaczenie ze słupa do szafki- rozdzielni na mojej działce...

czyli jak powiększyłem sobie taras o 1m (4m2) to jest to zmiana istotna? :o i musze robić projekt zamienny zagospodarowania 15 arowej działki?

Kurcze a ja zmniejszyłam taras o jakieś 6 m2...też zle? :o

Samowola !!! Wymagany projekt zamienny, ale juz po ptakach, bo bedziesz potrzebował aktualnej mapy, a tam zmniejszenie będzie już wykazane, Wydz. Arch-Bud. zawiadomi PINB, przyjedzie inspekcja, wejdzie prokuratura, o ile wczesniej nie policja i spuści dwie pały na głowę... I co..?? Zachciało się obywatelowi pomniejszać tarasik..??

To żarty oczywiscie, ale prawie tak to wygląda... :(

Kurcze a ja zmniejszyłam taras o jakieś 6 m2...też zle? :o

Samowola !!! Wymagany projekt zamienny, ale juz po ptakach, bo bedziesz potrzebował aktualnej mapy, a tam zmniejszenie będzie już wykazane, Wydz. Arch-Bud. zawiadomi PINB, przyjedzie inspekcja, wejdzie prokuratura, o ile wczesniej nie policja i spuści dwie pały na głowę... I co..?? Zachciało się obywatelowi pomniejszać tarasik..??

To żarty oczywiscie, ale prawie tak to wygląda... :(

ej no co ty ..poważnie?

Nawet jak zrobię mniejszy taras niz mi go architekt wyrysowała to jakaś powazna zmiana ..? :o w sumie juz po ptokach ..taras wykonany

Wiedziłam ze nie wolno powiekszac taras ale pomnijszac ...hmm

Ktoś zna odpwiedz na to pytanie ?

łomatko..

dla mnie to się nazywa walka z wiatrakami....

aby mieć prąd mieszkalny (- taryfe prądu mieszkalnego) nie musisz mieć odbioru domu!!!

przynajmniej u mnie powiedzieli że nie musze- musiałam mieć tylko poinstalowane wszystkie gniazdka i lampy- może ważne??: mam prąd ziemny, mapka powykonawcza z pradem była robiona przez ekipę która wygrała przetarg w ZE. na podłaczenie ze słupa do szafki- rozdzielni na mojej działce...

Jak najbardziej się zgadza - ja od początku budowy / tj. od pierwszego wbicia łopaty pod fundamenty / miałem od razu prąd finalny - żadna taryfa budowlana .

u mnier tarasik to 6 m kw.... :roll:

pluje sobie teraz w brodę, że nie przysypałem tego tarasiku ziemią jak był geodeta... teraz nie wiem co zrobić chyba najlepiej byłoby jakoś tak zrobić, że ten tarasik był później dobudowany, bo w sumie był...

a jakbym przed odbiorem domu zrobił na działce np. wędzarnię to też trzeba projekt zamienny, bo zmiana zagodpodarowania działki..???!! :roll:

Panowie - weźcie jeszcze jedno pod uwagę - a mianowicie powierzchnię gruntu wyłączoną z produkcji rolnej .

Standardowo projektanci na etapie projektu zagospodarowania działki wnoszą do Starostwa o wyłaczenie z produkcji rolnej 500m2 działki / bo tyle max można wyłączyć bezpłatnie / . Jeżeli właśnie tyle projektant wyłączył na etapie projektu zagospodarowania działki , a potem inwestor zrobi np większy taras , większy podjazd do garażu czy co innego - siłą rzeczy podczas obmiarów do geodezyjnej inwentaryzacji powykonawczej wyjdzie ta wieksza powierzchnia gruntu zająta pod budynek z takimi przydatkami jak tarasy etc .. niż wyłaczona z produkcji rolnej na etapie projektu .

Wówczas w wydziele geodezji i katastru danej gminy od razu wyjdzie to na podstawie obmiaru geodezyjnego - i wtedy zaczynaja się poważne schody ... - kary i dodatkowe opłaty w zależności od wielkości przekroczonej powierzchni ponad rzeczone 500m2 ...

Panowie - weźcie jeszcze jedno pod uwagę - a mianowicie powierzchnię gruntu wyłączoną z produkcji rolnej .

Standardowo projektanci na etapie projektu zagospodarowania działki wnoszą do Starostwa o wyłaczenie z produkcji rolnej 500m2 działki / bo tyle max można wyłączyć bezpłatnie / . Jeżeli właśnie tyle projektant wyłączył na etapie projektu zagospodarowania działki , a potem inwestor zrobi np większy taras , większy podjazd do garażu czy co innego - siłą rzeczy podczas obmiarów do geodezyjnej inwentaryzacji powykonawczej wyjdzie ta wieksza powierzchnia gruntu zająta pod budynek z takimi przydatkami jak tarasy etc .. niż wyłaczona z produkcji rolnej na etapie projektu .

Wówczas w wydziele geodezji i katastru danej gminy od razu wyjdzie to na podstawie obmiaru geodezyjnego - i wtedy zaczynaja się poważne schody ... - kary i dodatkowe opłaty w zależności od wielkości przekroczonej powierzchni ponad rzeczone 500m2 ...

U mnie to nie ma nic do rzeczy... mam działkę leśną i sam wyłączam z produkcji leśnej... Juz po tym jak zrobiłęm tarasik jescze raz zrobiłem mała inwentaryzację działki i zupdateowałem wyłaczenie z produkcji leśnej, żeby nikt mi nie zarzucił, że płacę mniejsze podatki, bo mam za mało wyłaczone z produkcji lesnej... tak wiec mój tarasik nie powstał mkosztem ograniczenia terenów leśnych naszego kraju :D