Lenart 04.12.2008 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 aby mieć prąd mieszkalny (- taryfe prądu mieszkalnego) nie musisz mieć odbioru domu!!! przynajmniej u mnie powiedzieli że nie musze- musiałam mieć tylko poinstalowane wszystkie gniazdka i lampy- może ważne??: mam prąd ziemny, mapka powykonawcza z pradem była robiona przez ekipę która wygrała przetarg w ZE. na podłaczenie ze słupa do szafki- rozdzielni na mojej działce... Jak najbardziej się zgadza - ja od początku budowy / tj. od pierwszego wbicia łopaty pod fundamenty / miałem od razu prąd finalny - żadna taryfa budowlana . Niestety u mnie ZE wymaga odbioru technicznego domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 04.12.2008 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 Niestety u mnie ZE wymaga odbioru technicznego domu U mnie musi być tylko zadaszony. 3 tygodnie temu przeszedłem na taryfę G11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 04.12.2008 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 czyli jak powiększyłem sobie taras o 1m (4m2) to jest to zmiana istotna? i musze robić projekt zamienny zagospodarowania 15 arowej działki? Kurcze a ja zmniejszyłam taras o jakieś 6 m2...też zle? Samowola !!! Wymagany projekt zamienny, ale juz po ptakach, bo bedziesz potrzebował aktualnej mapy, a tam zmniejszenie będzie już wykazane, Wydz. Arch-Bud. zawiadomi PINB, przyjedzie inspekcja, wejdzie prokuratura, o ile wczesniej nie policja i spuści dwie pały na głowę... I co..?? Zachciało się obywatelowi pomniejszać tarasik..?? To żarty oczywiscie, ale prawie tak to wygląda... ej no co ty ..poważnie? Nawet jak zrobię mniejszy taras niz mi go architekt wyrysowała to jakaś powazna zmiana ..? w sumie juz po ptokach ..taras wykonany Wiedziłam ze nie wolno powiekszac taras ale pomnijszac ...hmm Ktoś zna odpwiedz na to pytanie ? no to mnie nastraszyliście ciii... ale tak jakoś też mi się pomniejszył taras no to chyba przed inwentaryzacją geodezyjną przed odbiorem wezmę i dobuduję jakąś prowizorkę choCby z drewna (czy mogę z drewna jak reszta jest z betonu, ale w projekcie nie napisano z czego ma być?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 04.12.2008 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 Ja przed chwilą zapytałam kierownika budowy czy jak pomniejszyłam taras czy beda jakieś problemy .Powiedził ze to nie istotna zmiana ...Gdzieś czytałam ze pomniejszyc mozna ale powiększyc juz nie ...gdzies na tym forum...był taki temat kiedys... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiaterwiater 04.12.2008 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 srogi gość dał wykład Toż nie mógł przecież powiedzieć wprost. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
himlaje 04.12.2008 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 U mnie kierbud jak zaczynałem z nim współprace zaczął od wykłądu, że... tam gdzie jest na planie zagospodarowania taras, szambo, furtka, itp tam też to musi faktycznie być. Nawet szamba w ziemi nie można gdzie indziej wkopać niż to jest na planie. Powiedział, że oczywiście jakies drobne ruchy, w ramach rozsądku oczywiście (tylko nie wiem czyjego rozsądku, mojego czy urzędnika )można robić ale żeby np. to szambo co jest przewidziane przed domem, finalnie nie znalazło się za domem. Ja jestem narazie na stanie zero i np. tez zamierzam powiększyć troche swój taras względem tego co jest w projekcie, ale nie wiem czy będe to gdzieś zgłaszał czy poprostu geodeta robiąc inwentaryzację wpisze mi pomiary z projektu a nie z natury. Przy okazji zapytam jaka jest procedura jeśli troche przesunąłem w głąb działki cały bydynek względem tego co jest w projekcie zagospodarowania i chciałbym to formalnie wyprostować? Czy musze robić nowy (zamienny) projekt zagospodarowania działki? Czy mogą mi z tego powodu np. wstrzymać budowe gdyby to wykryli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 05.12.2008 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 a tak przy okazji jak by była taka sytuacja (a często się zdarza) dom zinwentaryzowany i odebrany bez tarasutaras był w projekciedobudowany został późnieji co z nim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgosia0023 05.12.2008 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 kurcze,a ja chciałam sobie powiększyć tarsasik Załamka normalnie możecie mnie oświecić jak wyglada ten cały odbiór ,bo aż sie boję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.12.2008 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 ... jak wyglada ten cały odbiór ,bo aż sie boję nie bój nic ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 05.12.2008 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 nie popadajcie w paranoję z tymi tarasikamiszambo też można przenieść pod warunkiem zachowania obowiązujacych przepisów, od tego jest inwentaryzacja powykonawcza, bo po co innego? jak przepisy (wydane dokumenty) nie narzucają zachowania pewnych parametrów to nie powinno być okale wiadomo, kto tu "rządzi" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgosia0023 05.12.2008 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 brzoza dzieki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.12.2008 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 05.12.2008 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 dom zinwentaryzowany i odebrany bez tarasu taras był w projekcie dobudowany został później i co z nim? musisz go po cichu w nocy rozwalić tak żeby, broń Boże, sąsiad nie zobaczył i nie zakapował PINBu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lee28 05.12.2008 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 czyli jak powiększyłem sobie taras o 1m (4m2) to jest to zmiana istotna? i musze robić projekt zamienny zagospodarowania 15 arowej działki? Kurcze a ja zmniejszyłam taras o jakieś 6 m2...też zle? Samowola !!! Wymagany projekt zamienny, ale juz po ptakach, bo bedziesz potrzebował aktualnej mapy, a tam zmniejszenie będzie już wykazane, Wydz. Arch-Bud. zawiadomi PINB, przyjedzie inspekcja, wejdzie prokuratura, o ile wczesniej nie policja i spuści dwie pały na głowę... I co..?? Zachciało się obywatelowi pomniejszać tarasik..?? To żarty oczywiscie, ale prawie tak to wygląda... ej no co ty ..poważnie? Nawet jak zrobię mniejszy taras niz mi go architekt wyrysowała to jakaś powazna zmiana ..? w sumie juz po ptokach ..taras wykonany Wiedziłam ze nie wolno powiekszac taras ale pomnijszac ...hmm Ktoś zna odpwiedz na to pytanie ? Poważnie, przepisy nie definiują pojęcia zmniejszenie/powiększenie, tylko "zmiana", więc nie ważne co zrobisz, zmiana zagospodarowania działki to zmiana istotna, i nie słuchajcie kierowników budowy co mówią inaczej, że sie zaneksuje projekt, czy zrobi zamienny. Wiem bo ostatni rok to przerabiałem. Jak masz w dzienniku budowy wpisane istotne zmiany i zaniesiesz go do wydziału architektury to jest to samowola i jak napisał kolega powyżej oni zgłaszają to do PINB i masz po kolei : 1. nakaz wstrzymania robót 2. inspekcję z PINB, 3. decyzję o wstrzymaniu budowy 4. nakaz przywrócenia stanu zgodnego z projektem, lub jeśli sie nie da to decyzję o cofnięciu pozwolenia na budowę (ja tak miałem) 5. nakaz wykonania nowego projektu (w tym nowe uzgodnienia z energetyką, tepsą, wodociągami gazownią, nowe mapki), oraz opinie architekta o zmianach 6. składasz nowy projekt ale już nie do wydziału architektury tyko do PINB 7. po pozytywnej opinii PINB dostajesz nowe pozwolenie na budowę i możesz kontynuować 8. Płacisz karę za samowolę, ale PINB może zrezygnować z jej wymierzenia (w moim przypadku zrezygnował) przy tego rodzaju sprawach prokuratura nie jest powiadamiana, bo to nie jest przestępstwo tylko wykroczenie cała procedura trwa 5-6 miesięcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lee28 05.12.2008 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 nie popadajcie w paranoję z tymi tarasikami szambo też można przenieść pod warunkiem zachowania obowiązujacych przepisów, od tego jest inwentaryzacja powykonawcza, bo po co innego? jak przepisy (wydane dokumenty) nie narzucają zachowania pewnych parametrów to nie powinno być ok ale wiadomo, kto tu "rządzi" To nie jest żadna paranoja, nie przechodziłeś tego i nie wiesz więc nie pisz. Chcąc zrobić JAKĄKOLWIEK istotną zmianę w projekcie lub zagospodarowaniu działki trzeba NAJPIERW zrobić aneks do projektu i złożyć w wydziale architektury z dziennikiem budowy, ale w dzienniku budowy NIE MOŻE być wpisane że budowa jest dalej posunięta niż do momentu wykonania tej istotnej zmiany. Jeśli z dziennika wynika że ta zmiana została dokonana idzie AUTOMATYCZNIE zgłoszenie o samowoli do PINB i tego NIE COFNIESZ ! Rozwiązanie to nie wypełniać dziennika na bieżąco tylko na koniec budowy zebrać wszystkie istotne zmiany i zanieść z pustym dziennikiem do wydziału architektury, tam ci to klepną i masz OK, potem idziesz do KB, on ci uzupełnia dziennik i jesteś czysty. Takie info dostałem od miłej kobiety w wydziale architektury oczywiście nieoficjalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lee28 05.12.2008 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 a tak przy okazji jak by była taka sytuacja (a często się zdarza) dom zinwentaryzowany i odebrany bez tarasu taras był w projekcie dobudowany został później i co z nim? I czym sie przejmujesz później po odbiorze na budowę to już ci nikt nie przyjdzie i możesz sobie robić co chcesz jak cie nie podkabluje jakiś sąsiad to masz spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lee28 05.12.2008 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 U mnie kierbud jak zaczynałem z nim współprace zaczął od wykłądu, że... tam gdzie jest na planie zagospodarowania taras, szambo, furtka, itp tam też to musi faktycznie być. Nawet szamba w ziemi nie można gdzie indziej wkopać niż to jest na planie. Powiedział, że oczywiście jakies drobne ruchy, w ramach rozsądku oczywiście (tylko nie wiem czyjego rozsądku, mojego czy urzędnika )można robić ale żeby np. to szambo co jest przewidziane przed domem, finalnie nie znalazło się za domem. Ja jestem narazie na stanie zero i np. tez zamierzam powiększyć troche swój taras względem tego co jest w projekcie, ale nie wiem czy będe to gdzieś zgłaszał czy poprostu geodeta robiąc inwentaryzację wpisze mi pomiary z projektu a nie z natury. Przy okazji zapytam jaka jest procedura jeśli troche przesunąłem w głąb działki cały bydynek względem tego co jest w projekcie zagospodarowania i chciałbym to formalnie wyprostować? Czy musze robić nowy (zamienny) projekt zagospodarowania działki? Czy mogą mi z tego powodu np. wstrzymać budowe gdyby to wykryli? To masz poważny problem, jak przesunięcie jest poniżej metra, może się nikt nie zorientuje, a jak jest więcej i dodatkowo masz w pisane w dzienniku budowy że masz wylane ławy to już masz przechlapane, bo taka zmiana wyjdzie na 100% w wydziale architektury a co się potem stanie to masz opisane w moim poście powyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 05.12.2008 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 Każda zmiana zagospodarowania działki jest zmianą istotną. Tak jest napisane w prawie budowlanym. Ja miałem przesuniętą oczyszczalnię o 0,5m i nie "dopilnowałem" geodety żeby inwentaryzacja powykonawcza zgadzała się z planem zagospodarowania. Kosztowało mnie to trochę nerwów, 2 miesiące negocjacji z PINB, nowy plan zagospodarowania działki wykonany przez architekta adaptującego projekt wraz z oświadczeniem że wszystko jest zgodne z przepisami i oczywiście trochę dobrej woli urzędników. Skończyło się ok czego i Tobie życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 05.12.2008 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 a gdzie to zapisane jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 05.12.2008 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 Podobno, również zmiana wysokości pomieszczeń jest zmianą istotna (zmienia sie kubatura) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts