mikolayi 05.12.2008 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 może to "5. Nieistotne odstapienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunkówpozwolenia na budowe nie wymaga uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia na budowe i jestdopuszczalne, o ile nie dotyczy:1) zakresu objetego projektem zagospodarowania działki lub terenu,"ma Jurek na myśli Prawo budowlane nie definiuje co jest zmianą istotną, prawo budowlane definiuje odstępstwa niedopuszczalne bez zmiany pozwolenia na budowę.Zmiana wysokosci pomieszczeń jest jak najbardziej dopuszczalna. Zmiany kubatury nie można dokonać bez zmieniania decyzji o pozwoleniu na budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 05.12.2008 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 a gdzie to zapisane jest? … Art. 36a. 1. Istotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę jest dopuszczalne jedynie po uzyskaniu decyzji o zmianie pozwolenia na budowę. ….. 5. Nieistotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę nie wymaga uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia na budowę i jest dopuszczalne, o ile nie dotyczy: 1) zakresu objętego projektem zagospodarowania działki lub terenu, …. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 05.12.2008 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 może to "5. Nieistotne odstapienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowe nie wymaga uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia na budowe i jest dopuszczalne, o ile nie dotyczy: 1) zakresu objetego projektem zagospodarowania działki lub terenu," ma Jurek na myśli trochę się spóźniłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 05.12.2008 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 Gdzieś czytałam ze pomniejszyc mozna ale powiększyc juz nie ...gdzies na tym forum...był taki temat kiedys... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 05.12.2008 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 Zmiana wysokosci pomieszczeń jest jak najbardziej dopuszczalna. Zmiany kubatury nie można dokonać bez zmieniania decyzji o pozwoleniu na budowę Kubature wylicza się chyba mnożąc wysokość x długość x szerokość Zmieniając wysokość zmieniamy kubaturę. Zmiana istotna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 05.12.2008 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 Zmiana wysokosci pomieszczeń jest jak najbardziej dopuszczalna. Zmiany kubatury nie można dokonać bez zmieniania decyzji o pozwoleniu na budowę Kubature wylicza się chyba mnożąc wysokość x długość x szerokość Zmieniając wysokość zmieniamy kubaturę. Zmiana istotna. no tak... znowu widzimy tylko to co chcemy... do końca nosa i ani centymetr dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 05.12.2008 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 To masz poważny problem, jak przesunięcie jest poniżej metra, może się nikt nie zorientuje, a jak jest więcej i dodatkowo masz w pisane w dzienniku budowy że masz wylane ławy to już masz przechlapane, bo taka zmiana wyjdzie na 100% w wydziale architektury a co się potem stanie to masz opisane w moim poście powyżej. Ale co ma wydział architektury do wpisów w dzienniku budowy? Piszesz o tym od kilku postów. Zawiadomienie o zakończeniu budowy składa się do nadzoru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 05.12.2008 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 Zmiana wysokosci pomieszczeń jest jak najbardziej dopuszczalna. Zmiany kubatury nie można dokonać bez zmieniania decyzji o pozwoleniu na budowę Kubature wylicza się chyba mnożąc wysokość x długość x szerokość Zmieniając wysokość zmieniamy kubaturę. Zmiana istotna. no tak... znowu widzimy tylko to co chcemy... do końca nosa i ani centymetr dalej... co masz na myśli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 05.12.2008 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 Zmiana wysokosci pomieszczeń jest jak najbardziej dopuszczalna. Zmiany kubatury nie można dokonać bez zmieniania decyzji o pozwoleniu na budowę Kubature wylicza się chyba mnożąc wysokość x długość x szerokość Zmieniając wysokość zmieniamy kubaturę. Zmiana istotna. no tak... znowu widzimy tylko to co chcemy... do końca nosa i ani centymetr dalej... co masz na myśli ? jak mam sześcian o długosci boku 1m i w środku umieszczę deseczkę dzielącą go na pół, a potem przesunę ją w 1/3 wysokosci tego szescianu to co? Objętosć całkowita szescianu pozostanie taka sama, czy się zmieni? co ? I ile wynosi ? A jak przesunę deseczkę o 10 cm w górę albo w dół to co się wydarzy z objetoscią sześcianu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profus 05.12.2008 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 a tak przy okazji jak by była taka sytuacja (a często się zdarza) dom zinwentaryzowany i odebrany bez tarasu taras był w projekcie dobudowany został później i co z nim? I czym sie przejmujesz później po odbiorze na budowę to już ci nikt nie przyjdzie i możesz sobie robić co chcesz jak cie nie podkabluje jakiś sąsiad to masz spokój. ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 05.12.2008 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 jak mam sześcian o długosci boku 1m i w środku umieszczę deseczkę dzielącą go na pół, a potem przesunę ją w 1/3 wysokosci tego szescianu to co? Objętosć całkowita szescianu pozostanie taka sama, czy się zmieni? co ? I ile wynosi ? A jak przesunę deseczkę o 10 cm w górę albo w dół to co się wydarzy z objetoscią sześcianu ? Chyba się nie zrozumielismy. Jak mam wysokość pomiesczenia np 2,7m i zmienię sobie na 2,8 lub 2,6 to czy zmieni mi się kubatura? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 05.12.2008 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 a gdzie to zapisane jest? … Art. 36a. 1. Istotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę jest dopuszczalne jedynie po uzyskaniu decyzji o zmianie pozwolenia na budowę. ….. 5. Nieistotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę nie wymaga uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia na budowę i jest dopuszczalne, o ile nie dotyczy: 1) zakresu objętego projektem zagospodarowania działki lub terenu, …. no to super, sama prawda, tylko gdzie tu mowa o tarasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 05.12.2008 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 Chyba się nie zrozumielismy. Jak mam wysokość pomiesczenia np 2,7m i zmienię sobie na 2,8 lub 2,6 to czy zmieni mi się kubatura? tak, kwestia, czy to coś znaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 05.12.2008 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 a gdzie to zapisane jest? … Art. 36a. 1. Istotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę jest dopuszczalne jedynie po uzyskaniu decyzji o zmianie pozwolenia na budowę. ….. 5. Nieistotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę nie wymaga uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia na budowę i jest dopuszczalne, o ile nie dotyczy: 1) zakresu objętego projektem zagospodarowania działki lub terenu, …. no to super, sama prawda, tylko gdzie tu mowa o tarasie Otóż to... to juz zahacza o paranoję... A jesli przed inwentaryzacją ktos by zrobił... np. wędzarnię... i mu później geodeta wyrysował te edzarnie na działce, a nie było jej w projekcie zagospodarowania działki przy składaniu dokumentów na budowę domu, to co..? Projekt zamienny bo się róźni zagospodarowanie działki...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 05.12.2008 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 a gdzie to zapisane jest? … Art. 36a. 1. Istotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę jest dopuszczalne jedynie po uzyskaniu decyzji o zmianie pozwolenia na budowę. ….. 5. Nieistotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę nie wymaga uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia na budowę i jest dopuszczalne, o ile nie dotyczy: 1) zakresu objętego projektem zagospodarowania działki lub terenu, …. no to super, sama prawda, tylko gdzie tu mowa o tarasie Jeżeli był na projekcie taras o innej powierzchni to nie tylko nie jest zgodny plan zagospodarowania działki z inwentaryzacją powykonawczą ale dodatkowo zmienia się powierzchnia terenu zielonego. Też uważam że to nie jest istotne ale ktoś tak głupio w PB to zapisał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 05.12.2008 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 a gdzie to zapisane jest? … Art. 36a. 1. Istotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę jest dopuszczalne jedynie po uzyskaniu decyzji o zmianie pozwolenia na budowę. ….. 5. Nieistotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę nie wymaga uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia na budowę i jest dopuszczalne, o ile nie dotyczy: 1) zakresu objętego projektem zagospodarowania działki lub terenu, …. no to super, sama prawda, tylko gdzie tu mowa o tarasie Otóż to... to juz zahacza o paranoję... A jesli przed inwentaryzacją ktos by zrobił... np. wędzarnię... i mu później geodeta wyrysował te edzarnie na działce, a nie było jej w projekcie zagospodarowania działki przy składaniu dokumentów na budowę domu, to co..? Projekt zamienny bo się róźni zagospodarowanie działki...??? Jeżeli ta Twoja wędzarnia nie będzie trwale związana z gruntem to dla geodety tak jak by jej nie było. A jeżeli ją na trwałe zwiążesz z gruntem - fundamencik itp to nie tylko musi być na planie ale możesz jeszcze zapłacić od niej podatek od nieruchomości jak od budynków gospodarczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 05.12.2008 22:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 Jeżeli ta Twoja wędzarnia nie będzie trwale związana z gruntem to dla geodety tak jak by jej nie było. A jeżeli ją na trwałe zwiążesz z gruntem - fundamencik itp to nie tylko musi być na planie ale możesz jeszcze zapłacić od niej podatek od nieruchomości jak od budynków gospodarczych. przykład wedzarni tylko teoretyczny, jako analogia do tarasiku nie będącego wg mnie częścią budynku bo jest zdylatowany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
himlaje 05.12.2008 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 U mnie kierbud jak zaczynałem z nim współprace zaczął od wykłądu, że... tam gdzie jest na planie zagospodarowania taras, szambo, furtka, itp tam też to musi faktycznie być. Nawet szamba w ziemi nie można gdzie indziej wkopać niż to jest na planie. Powiedział, że oczywiście jakies drobne ruchy, w ramach rozsądku oczywiście (tylko nie wiem czyjego rozsądku, mojego czy urzędnika )można robić ale żeby np. to szambo co jest przewidziane przed domem, finalnie nie znalazło się za domem. Ja jestem narazie na stanie zero i np. tez zamierzam powiększyć troche swój taras względem tego co jest w projekcie, ale nie wiem czy będe to gdzieś zgłaszał czy poprostu geodeta robiąc inwentaryzację wpisze mi pomiary z projektu a nie z natury. Przy okazji zapytam jaka jest procedura jeśli troche przesunąłem w głąb działki cały bydynek względem tego co jest w projekcie zagospodarowania i chciałbym to formalnie wyprostować? Czy musze robić nowy (zamienny) projekt zagospodarowania działki? Czy mogą mi z tego powodu np. wstrzymać budowe gdyby to wykryli? To masz poważny problem, jak przesunięcie jest poniżej metra, może się nikt nie zorientuje, a jak jest więcej i dodatkowo masz w pisane w dzienniku budowy że masz wylane ławy to już masz przechlapane, bo taka zmiana wyjdzie na 100% w wydziale architektury a co się potem stanie to masz opisane w moim poście powyżej. Wpisów w dzienniku jeszcze nie mam i tym bardziej chciałbym jakos to wyprostować. Co powienien zrobić? Nowy projekt zagospodarowania działki, z na nowo naniesionym budynkiem? Czy może co innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lee28 06.12.2008 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 Wpisów w dzienniku jeszcze nie mam i tym bardziej chciałbym jakos to wyprostować. Co powienien zrobić? Nowy projekt zagospodarowania działki, z na nowo naniesionym budynkiem? Czy może co innego? To musisz zrobić aneks do projektu, zanieść to tam gdzie składałeś wniosek o pozwolenie na budowę i za 2-3 tygodnie masz zgodę na te zmiany. Raczej sie nie czepiają, przynajmniej u nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 06.12.2008 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 jak mam sześcian o długosci boku 1m i w środku umieszczę deseczkę dzielącą go na pół, a potem przesunę ją w 1/3 wysokosci tego szescianu to co? Objętosć całkowita szescianu pozostanie taka sama, czy się zmieni? co ? I ile wynosi ? A jak przesunę deseczkę o 10 cm w górę albo w dół to co się wydarzy z objetoscią sześcianu ? Chyba się nie zrozumielismy. Jak mam wysokość pomiesczenia np 2,7m i zmienię sobie na 2,8 lub 2,6 to czy zmieni mi się kubatura? konkretnego pomieszczenia ? tak, a moze przestawię ścianki działowe ? I wtedy nie... Całego domku ? Niekoniecznie... vide - sześcianik... patrz w trzech wymiarach... W projektach nie podaję kubatury konkretnych pomieszczeń...(są wyjatki, ale domków jednorodzinnych raczej nie tykają). W projekcie podaję kubaturę budynku, a z ta deseczką w środku to już nieustotne co zrobię, pod warunkiem że konstrukcji nie naruszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts